30.09.12, 15:35
Czy któraś z Was zna się na korelacji npr z dkp? Chodzi mi o to, że na usg lekarz mówi, że dzieciak jest młodszy niż wynika z daty ostatniej miesiączki i zastanawiam się, czy przypadkiem nie jest to spowodowane wydłużeniem/skróceniem/"zaburzeniem" jakiejś fazy cyklu przez dkp. O kp lekarz nie pytał, a ja nie chwaliłam się. Jak znacie odpowiedź, to piszcie, albo dajcie jakiegoś linka gdzie to będzie wyłożone "jak krowie na rowie".

A z Albertem droga mleczna się kończy, przysysa się na trzy sekundy, co dwa-trzy dni. W piersiach jest już siara. Byłam ostatnio u hematologa w w-wie i kobieta zapytała czy A. był karmiony piersią (tak) i czy jest już coś w piersiach - powiedziałam, że "jeszcze jest bo jestem z obozu dkp" - zero komentarza, zero uwag, nawet mrugnięcia okiem. Pani doktor przyjęła to chyba jako "oczywistą oczywistość" big_grin (ale zobaczymy co będzie na kolejnych wizytach).
Obserwuj wątek
    • gosia_i_lenka Re: NPR a DKP 30.09.12, 16:50
      tu możesz zapytać
      forum.gazeta.pl/forum/f,14906,Naturalne_Planowanie_Rodziny.html
      moje dziecko też było młodsze niż wynikało to z usg, tyle, że ja znałam dokładną datę poczęcia i to się pokrywało z usg.
      Lekarze przyjmują że cykl trwa ileś tam dni a faza lutealna znowu ileśtam, a przecież każda kobieta inna, ba nawet każdy cykl inny. Nie dopatrywałabym się jakiegoś specjalnego związku z dkp (chociaż u niektórych osób związek jest mocny=brak owulacji).
    • aleksandra1357 Re: NPR a DKP 30.09.12, 22:05
      A czy miałaś regularne miesiączki?
      Ja stosuję NPR przy DKP i nie zauważam żadnych przesunięć, ale każda kobieta jest inna.
      No i jak pisała poprzedniczka - przesunięcia owulacji zdarzają się też i bez KP, więc to norma.
    • azymut17 Re: NPR a DKP 30.09.12, 22:15
      Poczytaj o prolaktynie. Hamuje owulację, pewnie u Ciebie spowodowała jej przesunięcie.
    • asbu Re: NPR a DKP 01.10.12, 01:34
      Rozumiem, że nie stosowałaś NPR, bo wtedy byś miała jakieś dane...
      Ale teoretycznie podwyższona prolaktyna hamuję owulację i skraca fazę lutealną. Czyli dziecko rzeczywiście może być nieco młodsze.
      Nie wiem ile miałaś miesiączek przed zajściem w ciążę, ale jeżeli cykle unormowały się to raczej prolaktyna była na tyle niska że nic już nie zaburzała. Tyle że nawet bez kp może zdarzyć się "głupi" cykl - dlatego NPR to obserwacja a nie ekstrapolacja z poprzednich cykli. smile
      PS. U mnie pierwsze cykle były 40 dniowe, a owulacja występowała ok. 33-35 d.c. Ale stopniowo faza lutealna się wydłużała a cykl skracał i po 3-4 było już normalnie.
    • juisy Re: NPR a DKP 01.10.12, 19:35
      Dzięki za odpowiedzi. Dziś pytałam gina - co wiązało się z przyznaniem się do dkp (niestety przed lekarzami niechętnie się tym chwalę bo z reguły na mnie naskakują). I gin powiedział, że może to miało wpływ, a może nie, a może stres, a może milion innych czynników. Zaznaczył że mam się specjalnie tym nie przejmować, bo takie rzeczy się zdarzają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka