Dodaj do ulubionych

Mała szczypawka

13.12.13, 19:43
Młody ssak ma 11m chodzi juz od jakiegoś czasu, wiec potrafi podczas zabawy na podłodze przyjść, ułożyć sie na moich kolanach w pozycji do karmienia, daje mu wtedy pierś S on zaczyna mnie szczypać palcami. Jak mowię nie, wyciągam pierś z buziaka i stawiam go na nogi to robi histerie... I znowu włazi na kolana i znowu szczypie i sie śmieje. Tłumacze i tłumacze i nic nadal tak robi. Macie jakis pomysł co z tym fantem zrobic?
Obserwuj wątek
    • fizula Re: Mała szczypawka 14.12.13, 08:56
      Wydaje mi się, że gdyby Twoją reakcją było zdecydowane "nie"- to dziecko by się nie śmiało. Trzeba pokazać mu, że Tobie nie jest do śmiechu.
      Jeśli od razu znowu pozwalasz na ssanie- to nie ma dziwnych, że to nic nie daje. Dajemy dziecku zrozumieć, że szczypanie=nie ma karmienie. Z tego co zrozumiałam na razie dziecko uważa, że szczypanie=ponowne szczypanie i ponowne karmienie.
      • siven1987 Re: Mała szczypawka 14.12.13, 13:50
        Cos może jest na rzeczy. Tyle ze moj maluch ogólnie w każdej sytuacji na słowo nie reaguje śmiechem i dalszym psoceniem.
        • mamaali-1 Re: Mała szczypawka 14.12.13, 22:19
          moja Jula około roku też mnie chciała szczypać - zdecydowanie albo ją odstawiałam od cyca, albo swoją ręką jej rękę z dala ode mnie trzymałam, po tygodniu zapomniała...
    • az-82 Re: Mała szczypawka 16.12.13, 08:16
      Moja nie szczypie, ale jakiś czas temu gryzła dla zabawy. Okazywałam ból jak tylko mogłam i zabierałam pierś i mówiłam, że gryźć nie wolno. Potem sprawdzała, czy chodziło mi o to gryzienie, czy ogólnie o ssanie. Jeszcze wtedy nie rozumiała dobrze, co ja do niej mówię, miała koło 10 miesięcy. Nauczyła się po kilku razach. Byłam zdeterminowana, bo bolało.