Dodaj do ulubionych

problem z zajściem w ciążę

12.11.14, 18:36
Cześć,
obserwuję już jakiś czas forum i zdecydowałam się napisać w końcu z moim problemem, albo może się po prostu wyżalić...
Teoretycznie wszystko wiem.
przy kp okresu może nie być długo i to fizjologiczne.
W moim wypadku jest to póki co 28miesięcy.. wiem, że może go nie być nawet 3 lata albo do końca kp.. nie chcę kończyć kp, bo widzę, że mój syn nie jest na to gotowy. w zamierzeniu chciałabym karmić do samoodstawienia. z drugiej strony, bardzo chciałam mieć w miarę szybko drugie dziecko, żeby różnica wieku nie była zbyt duża, a to się odsuwa i odsuwa..
i tu moje pytanie - z jakimi najdłuższymi przypadkami bez okresu się faktycznie spotkałyście?
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: problem z zajściem w ciążę 13.11.14, 07:31
      A probowalas wydluzyc czas miedzy nocnymi karmieniami? To najbardziej wplywa na powrot plodnosci.
      • rubralka Re: problem z zajściem w ciążę 10.12.14, 20:16
        Z tymi nocnymi karmieniami, to moze byc dobry trop.
        Ja do pracy stosunkowo szybko wrocilam, pachole caly dzien zylo bez cyca od dawien dawna, a okresu, nie bylo. A w nocy do tej pory karmie. I prawdopodobnie rzeczywiscie juz rzadziej niz kiedys (do zasypiania, wciaz, tu od poczatku nic sie nie zmienilo, i zazwyczaj jakos nad ranem lub po obudzeniu).
        Zanim zaszlam w ciaze, to rozwazalam jakies kombinacje - moze Ty sprobuj wlasnie chocby tymczasowo cos zmienic...
        Jak najbardziej zgadzam sie tez z zadbaniem o siebie, swoje sily, jedzenie, samopoczucie. Poprzednim razem okres mi wrocil po okresie Bozego Narodzenia smile)
        Trzymam kciuki!
      • roksana.goc Re: problem z zajściem w ciążę 19.02.15, 16:03
        Witam, mam takie pytanie - dlaczego akurat dłuższe przerwy pomiędzy nocnymi karmieniami mają taki duży wpływ, a nie te w przypadku dziennych karmień? Też myślę o drugim dzidziusiu, ale młody niestety w nocy budzi się x razy, natomiast w dzień czasem mu się zdarza ssać tylko rano i późnym popołudniem, a okresu brak sad
        • biankao Re: problem z zajściem w ciążę 21.02.15, 23:01
          Nie wiem dokładnie, ale lekarz mi mówił, że w nocy podczas karmienia jest wydzielane więcej hormonu, który blokuje cykl czy jakoś tak i zalecił co najmniej 8 godzin w nocy bez karmienia. Po ok. 2 tygodniach zachowywania 7-8 godzinnych przerw w karmieniach okres mi wrócił, więc coś w tym jest.
    • szonik1 Re: problem z zajściem w ciążę 13.11.14, 12:41
      A może owulacja jest, tylko okresu nie? Może tak być?
      • cestmoi89 Re: problem z zajściem w ciążę 13.11.14, 13:21
        Jak jest owulacja, to pojawia się okres. Może być krwawienie bez owulacji, ale odwrotna sytuacja tylko w ciąży.
        A jak karmi się Twoje dziecko, Misza? Często? Jak w nocy? U mnie wróciła płodność jak mała ograniczyła ciągłe wiszenie na mnie. Dodatkowym czynnikiem u mnie była dieta, to znaczy zaczęłam więcej jeść i bardziej regularnie, bo mam braki i niedowagę. Zaskoczyło i poszło.
        • asjula1 Re: problem z zajściem w ciążę 14.11.14, 11:28
          Znaczy, co? Owulacja z krwawieniem to tylko w ciazy?wink)
          • cestmoi89 Re: problem z zajściem w ciążę 14.11.14, 13:20
            No widzisz big_grin tak to jest pisać z dzieckiem przy piersi big_grin jasne, że jest owulacja to w konsekwencji jest albo ciąża albo krwawienie. Ale jak jest krwawienie, to nie znaczy, że była owulacja big_grin tak jak nie każdy prostokąt jest kwadratem, ale każdy kwadrat prostokątem tak wink
            • asjula1 Re: problem z zajściem w ciążę 14.11.14, 16:42
              Krotko mowiac, w ciazy mozna miec krwawienia.
      • tanzania1 Re: problem z zajściem w ciążę 13.11.14, 13:25
        aż tak bardzo się nie znam, ale chyba gdyby się pojawiła owulacja, to miesiączka chyba też by już musiała sie pojawić... więc chyba nie ma owulacji.. ale może się mylę...
        a swoją drogą to nieźle.. bardzo długo "bez"... ja miałam po pół roku, a karmiłam intensywnie.
    • mi_sza Re: problem z zajściem w ciążę 13.11.14, 17:24
      no właśnie Młody wcale już dużo nie cyca (w porównaniu do tego,co było jeszcze niedawno wink):
      jak wracam z pracy (ale nawet już nie zawsze), do spania wieczorem,w nocy raz,czasem dwa i w weekendy do drzemki. w niektóre gorsze dni albo noce częściej. tak,żeby mocno pił,a nie samo ciumkanie,to może 2razy na dobę...
      ograniczyć by było ciężko,bo to twardy charakter...

ale może rzeczywiście jakichś witamin brakuje... polecacie jakieś suplementy? co prawda nie lubię tabletek,ale może pomoże?
      • glinka0 Re: problem z zajściem w ciążę 13.11.14, 20:55
        Chodziłam kiedyś do pani ginekolog która swoja córkę karmiła 2 lata. Na sam koniec zostało im tylko jedno karmienie do usypiania wieczorem. Okres pojawił się u niej dopiero po zakończeniu kp.
      • cestmoi89 Re: problem z zajściem w ciążę 14.11.14, 11:24
        Jak chcesz jakieś suplementy, to popytaj o takie z naturalnych wyciągów roślinnych może. Może akurat, a jak nie, to może psychicznie za bardzo chcesz albo jesteś zestresowana, albo po prostu u Ciebie tak to działa, taką masz odpowiedź na prolaktynę i tyle.
    • moive07 Re: problem z zajściem w ciążę 14.11.14, 14:06
      Podpinam sie pod temat. Dziewczyny, czy testy owulacyjne sie sprawdzaja? Karmie 20 miesiecy, teraz juz tylko w dzien, od 15 miesiecy miesiaczkuje, chcialabym zajsc w 2 ciaze, a tu od 3 miesiecy nicsad
      • siven1987 Re: problem z zajściem w ciążę 15.11.14, 14:22
        U mnie sie sprawdziły zaszłam w ciąże w pierwszym cyklu po pojawienie sie ponownie miesiączki. Młody miał 19m.
        Tylko u mnie organizm był mocno wyeksploatowany. Przestałam biegac, poprawiłam dietę i miesiączka wróciła.
    • kasztanlove Re: problem z zajściem w ciążę 03.12.14, 14:39
      Ja mam tak, że po ok 7 miesiącach od porodu miałam okres przez 3 miesiące, potem cisza, dopiero niedawno (16 miesiąc od porodu ) jakieś plamienia ale nic więcej... Miałam na ok 2 tyg przed plamieniami objawy powrotu płodności, śluz itd, ale krwawienia stricte nie było, w ciąży nie jestem. Ale młody je dość często. Słyszałam, że właśnie dłuższe przerwy niż 6 godzin przywracają płodność, co by się zgadzało z moim dziwnym przypadkiem, bo powrót okresu przypadł na rozszerzanie diety i zmniejszone zainteresowanie piersią, potem mój mały cycoholik powrócił do radosnego ssania i okres zanikł, ostatnio było sporo dłuższych przerw w ciągu dnia, może to właśnie spowodowało te plamienia i niedługo u mnie zaskoczy na nowo...
    • moive07 Re: problem z zajściem w ciążę 03.12.14, 15:04
      Juz wiem w czym problem w moim przypadku. Nie mam owulacji mimo regularnego okresu. Troche szkoda, ale widocznie tak ma byc..
    • rubralka Re: problem z zajściem w ciążę 10.12.14, 20:04
      Hej hej

Ja tez juz watpilam (i to po raz drugi), ale zaszlam, w koncu zaszlam smile Co prawda, wczesniej niz Ty, ale tez "za pierwszym mozliwym razem". Dostalam okres pierwszy (po prawie 20 miesiacach) i drugi, trzeci nie nadchodzil dlugo, caly czerwiec, az na przelomie czerwca i lipca zaszlam w ciaze.
      Ogolnie uwazalam juz, ze wazniejsze, by pojawil sie dzidzius, ale tez nie miala serca i czulam, ze to nie ten moment na odstawienie...
      Teraz bonusowo karmie dalej wink Ale musze przyznac, ze znowu rozwazam koniec, bo jedno, ze juz dziecie odrosnie i dorodne, a drugie, ze boli mnie bardzo i przerazliwiej, zamiast mniej...
    • fizula Re: problem z zajściem w ciążę 19.02.15, 23:09
      -Nocne karmienia są ważne dla płodności/niepłodności, ponieważ to właśnie w nocy jest wyższy poziom prolaktyny; przyjmuje się więc, że karmienia nocne częstsze niż co 6 godzin mogą blokować płodność, a wydłużenie nocnej przerwy powyżej 6 godzin może ją przywrócić; ale oczywiście indywidualnie to bywa różnie;
      -w czasie karmienia płodność może wrócić ogólnie rzecz biorąc na dwa sposoby: 1.najpierw owulacja, a potem miesiączka/ciąża; 2.najpierw (pseudo)miesiączka, a potem owulacja;
      -warto zadbać o siebie: dieta, wypoczynek, poprawa nastroju;
      ze składników diety odbudowujących siły poleciłabym: buraki, pokrzywy, siemię lniane, kasza gryczana, fasola, soczewica itd.;
      wyspanie się, komponowanie zdrowej diety, radość potrafią zazwyczaj więcej niż lekarze;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka