18.03.15, 21:37
Dzisiaj nam stuknęło dwa lata karmienia. Kupiłam sobie z tej okazji prezent wink I synkowi oczywiście też na urodziny. Jestem dumna z siebie, że tak długo karmię. I jestem tez dumna z tego, że syn nigdy nie miał smoczka ani butelki. Początki były trudne, poranione do krwi brodawki i ogromny ból przy każdym ssaniu. W szpitalu brak wsparcia, u położnej też. Największe wsparcie na tym forum, za co dziękuję starym wyjadaczkom.

Mam wrażenie, że mój dwulatek już powoli się odstawia, ssie tylko raz (i to kilka minutek) na dobę, rzadko dwa. Trochę szkoda, ale dobrze, że sam decyduje i wszystko odbywa się spokojnie. Nie przyznaję się publicznie do karmienia, bo mam dość ciągłej krytyki i powtarzania, że może by tak już skończyć. Nie znajduję w swoim środowisku zrozumienia dla długiego karmienia piersią. I bardzo mnie smuci, że 99% matek zaczyna dokarmiać po kilku tygodniach/miesiącach. Każdy płacz dziecka oznacza, że kobieta nie ma pokarmu. Nie mam już zapędów do zawracania kijem Wisły, przeszło mi. A póki co karmimy się radośnie cichaczem i bardzo nam z tym dobrze wink

Pozdrawiam wszystkie długo karmiące i ich pociechy.
Obserwuj wątek
    • tanzania1 Re: dwa lata 19.03.15, 14:33
      my 22 miesiące smile Tyle, że dość intensywnie, nie zanosi się na jakieś odstawianie... W ciągu dnia w sumie nie aż tak często, ale nocki są.... mocno mleczne... smile Czasem pije krótko, ale strasznie często, a czasem pije długo i.... też często wink więc moje spanie jest mało przyjemne... Zmęczona jestem ale to inny temat...
      Ja też się nikomu nie chwalę, że JESZCZE karmię... Wiele osób wie, więc nikomu nie muszę nic tłumaczyć... Jak ktoś "nowy" pyta, odpowiadam szczerze, i wtedy czasem widzę, że ludzie są w szoku, mają oczy i gębę otwarte do granic możlwości.. Więc nie pytana, wolę się po prostu nie chwalić - dla własnego komfortu i świętego spokoju smile
      Gratuluę karmienia i pozdrawiam smile
    • juisy Re: dwa lata 19.03.15, 21:15
      Gratuluję. Nam jutro strzeli 2 latka. A tak na prawdę to już 4 lata i 9 miesięcy, bo starszego należy dorzucić big_grin Kawał czasu. Na szczęście środowisko wytresowane, żeby się nie wtrącać w sprawy piersiowe. Hela ssie 1-2x dziennie. i to dosłownie po 10 sekund z każdej piersi. Nie wiem, czy to "magiczne właściwości mleka" - ale Starszy z przedszkola przynosi różne anginy, katary, a Helen czasem smarknie, zakaszle i tyle.
      • kashmir3 Re: dwa lata 08.04.15, 18:31
        u nas pierwsza córka 2,5 roku a teraz druga ma 28 miesięcy i nadal karmimy tylko do spania w dzień no i w nocy się domaga 2,3 razy przyznam ze chciałabym już to zakończyć ale ciężko bo kończy się to histerią niestety (smoczka nigdy nie ciągnęła i nie chce i innego mleka nie piła)
        z pierwsza córką pożegnanie z cycem poszło jakos gładko nie było płaczu i histerii a teraz wygląda to gorzej może cos podpowiedzcie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka