Dodaj do ulubionych

problem - tandem

17.01.16, 16:46
Dziewczyny, karmie 3 latke i 3,5 msc dziecko. Problem dotyczy nocy. Starsza od ok 3 msc ciąży zaczela przesypiać noce i w ogole pic mleko 1-2 razy dziennie. Po narodzinach siostry w dzień zaczęła ssać jak niemowlę (co nie jest dla mnie uciążliwe), ale zaczęła domagać się tez mleka w nocy. Śpimy wszyscy razem i starsza budzi mlodsza placzac ze chce mleko. Wczesniej jej mówiłam, ze mleka w nocy nie ma, ale teraz to jest bez sensu, bo widzi jak karmie mlodsza.
Uginam siei jak daje mleko mlodszej, to starszej pozwalam tez pić. Jest mi przykro, jak tak patrzy jak mala pije i wiem że starsza tez tego pragnie.
Gdyby starsza nie budzika mlodszej, to ta przespalaby cala noc. Dodatkowo mlodsza napije się w 3 minuty i śpi dalej, a starsza moze i godzinę ciągnąć.
Co mam jej mówić, żeby w nocy nie domagala się mleka? Pewnie najlepiej, jakby spala u siebie, ale teraz to jest nierealne. W nocy tata jest be sad
Obserwuj wątek
    • born_to_sea Re: problem - tandem 17.01.16, 22:46
      W ciąży, jak karmienie było dla mnie okropnie bolesne, przyzwyczaiłam starszaka do przytulania (zamiast ssania lub po krótkim ssaniu). Na początku był płacz, ale krótko, szybko się okazało, że mogę go nawet uśpić w ten sposób.
      Teraz też z tego korzystam. Powiedziałam synowi, że jeżeli tylko będzie chciał, to zawsze może przyjść się do mnie przytulić. Jak woła mleko o nietypowej porze lub za długo chce ssać, to ja mówię, że teraz się może przytulić, mleko będzie do spania/rano. Jakoś to działa nam na razie.
      Próbowałaś położyć nacisk na przytulanie?
      • kopiko-lol Re: problem - tandem 18.01.16, 05:59
        Robiłam podobnie do Ciebie, jak bol byl okropny. Teraz tez praktykujemy przytulanie po przebudzeniu, tylko ze czasami ona chce więcej i wtedy jests dzika jazda opisana wyżej smile
        • born_to_sea Re: problem - tandem 19.01.16, 16:38
          No to ciężka sprawa, ale jak dla mnie bardzo rozsądnie brzmi to, co napisała aannagr. Takie rzeczowe argumenty typu mały żołądek niemowlaka bardzo trafiają do mojego syna, ale faktem jest, że ja w ogóle dużo mu tłumaczę od samego początku (czyli od urodzenia właściwie), więc wierzy i chętnie słucha wszelkich wyjaśnień.
          • kopiko-lol Re: problem - tandem 19.01.16, 19:32
            To prawda ze takie tłumaczenia trafiają do córki, tyle ze ona szybko o tym zapomina. Jak juz wpadnie w nocy w histerie to juz ciężko jest.
    • aannagr Re: problem - tandem 18.01.16, 12:23
      Ja miałam 2 razy tandem z podobną różnicą wieku.
      Tyle, że ja nie karmiłam w nocy już w ciąży, a potem mleko w nocy było tylko dla dzidziusia - bo on nie może nic innego, a dla starszego były przytulanki i woda ewentualnie.
      Tłumaczyłam, że dzidziuś jak się obudzi w nocy to musi pić, bo szybko rośnie, ma mały żołądek więc nie może się najeść na całą noc i tego potrzebuje. A duże dzieci jedzą kolację, ewentualnie piją mleko przed spaniem, a w nocy już nie potrzebują. Jak się chce pić to jest woda.
      I mówiłam też o swoich potrzebach - że mama nie może ciągle w nocy wstawać (choć też często spaliśmy razem) do każdego dziecka, bo wtedy nie będę miała siły na zajmowanie się nimi w ciągu dnia - na gotowanie obiadów, zabawę, przytulanie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka