Dodaj do ulubionych

Chora mama chore dziecko

01.10.16, 18:24
Hejo, wiem ze chora karmicielka moze leczyc sie w przeziebieniu tudzież grypie tylko naturalnymi metodami. A co w sytuacji gdy dzievko w tym samym czasie rowniez jest chore z identycZnymi objawami i dostaje leki. Teoretycznie matka moglaby mu cos podebrac prawda? Skoro i tak te leki trafiaja do organizmu dziecka to moze moglyby to robic za posrednictwem matki skracajac przy okazji nieco jej cierpienie? Wowczas to tylko kwestia zmmiejszenia dawki leku podawanego dziecku bezposrednio.
Pytam w sumie juz bardZiej teoretycznie bo po 3 tyg meczarni chyba powoli wychoDze z chorubska. To byl koszmar. Dziecko wykurowalo sie w tydzień. Sprawowanie nad nim samotnej opieki w stanie mocnego oslabienia bylo dla mnie bardzp trudne. Balam sie ze niedopatrzenie spowodowane otumanieniem moze doprowadzic do nieszczescia.
Zastanawiam sie czy ten heroizm mial sens.
Btw lekarz oczywiście sugetowal odstawienie 11 miesiecznego synka. To ja musialam sie upomniec ze moze schrowane i pozbawione apetytu dziecko potrzebuje jednak mleka matki.
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Chora mama chore dziecko 01.10.16, 18:49
      To w ogole tak nie dziala, ze jak wezmiesz lek jakis to dziecko dostanie go w jakiejs okreslonej proporcji smile) Sa leki ktore w ogole sie nie przedostaja bo sie ich zywot konczy na naszym krwiobiegu, czy w zoladku smile Sa leki (w mniejszosci) ktore mocno przenikaja do pokarmu - stad kategorie lekow rozne. Wiek dziecka tez wazny.
      I kto Ci powiedzial ze matka karmiaca moze tylko naturalne metody stosowac?
      Wirus to wirus, czasem trzeba sie czyms wspomoc. Odstawienie niewiele by pomoglo a mogloby wrecz utrudnic zycie.
    • bijout Re: Chora mama chore dziecko 01.10.16, 20:21
      No forum mi powiedzialo, historyczne wątki. Wyszukac znów
      i powklejac linki?
      • rulsanka Re: Chora mama chore dziecko 01.10.16, 21:19
        Na forum i w ogóle w internecie znajdziesz wszystko. Trzeba umieć odsiewać informacje mądre od głupich.
        Skoro miałaś infekcję grypopopodobną, to prawdopodobnie dokuczała ci gorączka? Na gorączkę możesz bezpiecznie brać paracetamol i ibuprofen. Jeśli na ciebie działa neosine, to też możesz brać. Możesz brać wszystkie preparaty ułatwiające odkrztuszanie, np. flegaminę, acc, mucosolvan. Krople do nosa wszelakie, łącznie ze sterydowymi. W zasadzie na przeziębienie wolno brać większość leków, oprócz tych z pseudoefedryną, ponieważ hamują laktację.
        • bijout Re: Chora mama chore dziecko 01.10.16, 21:37
          O dzięki ci dobra kobieto. Oby sie te informacje nie przydaly.
        • baba_jaga08 Re: Chora mama chore dziecko 01.10.16, 22:27
          Odnośnie pseudoefedryny - tydzień temu byłam u internistki w luxmedzie z bardzo męczącym kaszlem, nie wiedziałam co mogę wziąć (thicodin czekał, ale się bałam) no i pani dr chciała zapisać mi m.in leki alergiczne z pseudoefedryną. Zapytałam, czy mogę przy kp roczniaka, bo słyszałam, ze może hamować laktację (właśnie z Twoich wpisów Ruslanka) pani dr odpowiedziała, ze to porada wzięta z poradnika domowego. I ze kp w tym wieku nie ma juz żadnych wartości odżywczych, no może trochę przeciwciał. Tylko się głupio uśmiechałam, no bo na uświadamianie juz chyba za późno. A kobita całkiem młoda
          • rulsanka Re: Chora mama chore dziecko 01.10.16, 23:22
            Ja akurat przetestowałam pseudoefedrynę na sobie. Miałam okropne zapalenie zatok i wzięłam rano 1 tabletkę sudafedu. Syn miał wtedy prawie rok, więc postanowiłam zaryzykować. To była i tak mała dawka, w cirrusie jest 2 razy tyle. W dzień wydawało się, że wszystko jest ok, ale wieczorem piersi były 2x mniejsze niż zwykle, normalnie flaczki. Ponieważ młody był cyckoholikiem, taka mała niedogodność go nie zraziła, ssał tyle czasu co zwykle. Laktacja wróciła do normy dopiero za kilka dni.

Pierś nie ma właściwości odżywczych? To jakim cudem moje dziecko w czasie niektórych infekcji jadło tylko pierś przez kilka dni i nie chudło? smile
            • vangie Re: Chora mama chore dziecko 04.10.16, 12:38
              Mnie się też zdarzało wziąć coś z pseudoefedryną podczas karmienia, na moją laktację dawka w ibupromie zatoki nie miała większego wpływu, więc myślę, że może to też być osobnicze. Aczkolwiek nie zaryzykowałabym przy małym niemowlaku, co tylko mlekiem żyje. Mój już wtedy miał sporo ponad rok chyba...
              • rulsanka Re: Chora mama chore dziecko 04.10.16, 12:58
                W ibupromie zatoki jest 30mg, a w sudafedzie 60mg. Może to dlatego?
                • vangie Re: Chora mama chore dziecko 04.10.16, 13:11
                  Też możliwe. Aczkolwiek ja mocno mleczna i cieknąco-tryskająca jestem. Na szczęście dobrze na mnie działa sinupret, więc na ogół radzę sobie bez pseudoefedryny.
            • anagat1 Re: Chora mama chore dziecko 05.10.16, 07:54
              Bralam pseudo w normalnej dawce..nic mi nie zmniejszylo. Stawiam na przypadek.
      • yumemi Re: Chora mama chore dziecko 01.10.16, 22:00
        Trzeba bylo pisac tutaj smile Koniecznie pokaz gdzie pisza o tych 'tylko domowych sposobach' to moze ktoras sprostuje informacje smile)
        No i zdrowia zycze oczywiscie.
        • bijout Re: Chora mama chore dziecko 02.10.16, 10:25
          Dzięki kobiety. W sumie zostalo mi juz tylko malo bolesne acz mocno upierdliwe zatkanie uszu. Znacie to na pewno po basenie albo locie samolotem kiedy trzeba zatkac nos i " przedmuchac" uszy. No i wlasnie u mnie to przedmuchanie nie działa. Zatkane na amen ponad tydzien. Nabylam ibuprom zatoki ale w sumie to nie boli. Po leczeniu dziecka zostal mi nasivin. A moze inhalowac? Macie jakas podpowiedz?
          • rulsanka Re: Chora mama chore dziecko 02.10.16, 11:33
            Idź do laryngologa. Może też być zwykły lekarz rodziny. Być może potrzebujesz sterydu donosowego. Oczywiście nie mów, że karmisz. Sterydy miejscowe można brać, natomiast lekarze bywają różni i są tacy, którzy karmiącej nie przepiszą nic.
    • ela.dzi Re: Chora mama chore dziecko 03.10.16, 22:06
      Żebyś wiedziała jaki arsenał leków brałam podczas kp, to byś się zdziwiła wink
      • anagat1 Re: Chora mama chore dziecko 05.10.16, 12:21
        Heh..u mnie to samo ela.dzi..
        Paracetamol i ibuprofen bralam regularnie przez pierwsze 5 tygodni kp. Dodatkowo flukonazol w konskich dawkach. O psikaczach do nosa nie wspomne☺
    • bijout Re: Chora mama chore dziecko 10.10.16, 09:55
      Bylam u laryngologa. Trafilam na taka co karmiacej nic mocniejszego nie przepisze. Na problem zatkanych uszu dostalam spray z woda morską i wapno. Minal tydzien i uszy wciaz zatkane. Jak boli (zwlaszcza jedno) biore ibuprom. Dziecior chwilowo spi to poszukam tych linkow o naturalnym leczeniu. Mysle ze duzo kobiet powstrzymujr sie przed napisaniem life na czacie zeby nie dostac odpowiedzi starych wyjadaczek - wez nie nudz, to juz bylo tysiac razy. Wiadomo ze ilosc pronlemow jest tak naprawde ograniczona. Ktos przede mna juz na 100 go mial.
      • rulsanka Re: Chora mama chore dziecko 10.10.16, 10:05
        Pisałam ci przecież, żebyś nie przyznawała się do kp. Jeśli lekarz przepisze coś, czego rzeczywiście nie wolno brać, to wtedy nie wykupujesz leku. Ale ponieważ większość standardowych leków wolno i TRZEBA brać, to taka strategia jest bardzo dobra i sprawdzona.
    • bijout Re: Chora mama chore dziecko 10.10.16, 10:11
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,116153335,116153335,Przeziebienie_a_karmienie_jakie_leki_.html
      • rulsanka Re: Chora mama chore dziecko 10.10.16, 10:22
        Na problem zatkanych uszu ŻADEN z powyższych leków nie pomoże. A jest to stan kwalifikujący się do szybkiego działania. Im dłużej ucho zatkane tym większe ryzyko nadkażenia bakteryjnego i nawet utraty słuchu. Przede wszystkim powinnaś wziąć steryd donosowy np. fanipos, avamys, nasonex. Po drugie jakieś krople do ucha np. otinum. Nie ma żadnych przeciwwskazań do brania tych leków karmiąc, ponieważ można je brać nawet w ciąży.
        Ja mając zapalenie ucha brałam karmiąc augmentin (miałam bakteryjne), do ucha proxacin, do nosa fanipos. Przeciwbólowo ketonal. Mój laryngolog wiedział, że karmię. I to było małe dziecko, pięciomiesięczne, tylko na piersi jeszcze. A nie roczniak.
        • bijout Re: Chora mama chore dziecko 11.10.16, 00:15
          Dziekuje. Bede dzialac.
      • fizula Re: Chora mama chore dziecko 19.10.16, 02:37
        W tym wklejonym przez Ciebie linku wcale nie jest napisane, że nie można brać leków- tylko że te "poważniejsze" trzeba skonsultować z lekarzem. To że warto leczyć się naturalnie i takie też jest podane, to nie znaczy, że musisz akurat z tego korzystać. Przy bólu ucha to nie przelewki. Można oczywiście zrobić okłady z cebuli na uszy, ale priorytetem jest przecież żeby wyzdrowieć, a nie naturalne leczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka