Dodaj do ulubionych

płodność

16.01.06, 11:05
Mam rocznego synka, którego nadal karmę piersią, ale już tylko wieczorem i w
nocy. Wciąż jednak nie dostałam okresu. Myślimy z mężem o kolejnym dziecku,
ale skoro dotąd nie mam okresu to i pewnie owulacji jeszcze nie było.
Ginekolog nie potrafił mi odpowiedziec na pytanie ile jeszcze moge czekać.
dlatego mam pytaniedo już bardziej doświadczonych mam. Czy to możliwe żeby
dostac okres dopiero jak się zakończy karmienie? To by oznaczało że przez dwa
lata albo i więcej będe bezpłodna?
Obserwuj wątek
    • monika_oli Re: płodność 16.01.06, 11:23
      Ja dostałam okres po pierwszym porodzie, kiedy moja córeczka miała 10 m-cy. W
      okolicy jej pierwszych urodzin zaczęliśmy się starać o drugie dziecko - udało
      mi się zajść w ciążę po ok. pół roku. Przez cały czas karmiłam starszą
      córeczkę - teraz karmię obiesmile Być może karmiernie trochę zmniejsza płodność (a
      może to raczej bariera psychiczna? - tak chyba było w moim przypadku), ale
      przecież są panie które karmiąc zachodzą w ciążę już kilka m-cy po
      wcześniejszym porodzie. Myślę że jest to raczej indywidualna sprawa, a może
      trochę dziedziczna - moja babcia miała kilkoro dzieci urodzonych co 2 lata,
      każde z nich karmiła długo piersią, nie śmiem jej jednak spytać czy i jaką
      formę antykoncepcji się kiedyś stosowałowink
    • anaj75 Re: płodność 16.01.06, 13:53
      Wydaje mi się, że aż tak długi okres niepłodność, tzn. przez półtora, czy dwa
      lata karmienia zdarza się niezwykle rzadko. U mnie było tak, że płodność
      wróciła mi po 12 miesiącach od porodu a po 14 zaciążyłam.
      J.
    • sylwka7 Re: płodność 16.01.06, 14:18
      Pierwszy okres po porodzie dostałam po 18 miesiacach. Tez już zaczynałam sie
      martwic brakiem ale moja gin mówiła że czasem tak bywa.
      Pewnie wcale cie nie pocieszyłam tymi 18 mcamismile))
      • wielkimroz Re: płodność 16.01.06, 16:25
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Pocieszyłyście mnie, bo już się bałam ze coś ze
        mną nie tak.
        Czekam więc cierpliwie na okres a jak tylkosię pojawi to ruszamy z mężem do dziełasmile
        • monika_oli Re: płodność 16.01.06, 16:44
          Próbujcie już teraz (tak bez stresu) - owulacja jest zwykle wcześniej niż @.
          • kosciotrupek Re: płodność 17.01.06, 03:45
            Ja też dostałam @ równo po 12 miesiącach od porodu, mimo, że karmię synka kilka
            razy w nocy i jeszcze ze 2-4 razy w dzień. Ale chyba na tym forum gdzieś
            przeczytałam coś, co mi się bardzo spodobało - że płodność wraca wtedy, kiedy
            organizm jest na to gotowy. Więc cierpliwości i powodzenia. A my też zabieramy
            się do roboty! smile))
    • smerfcia Re: płodność 18.01.06, 23:07
      kochane mamusie wink kobieta w czasie laktacji wydziela hormon zwany prolaktyną.
      jest on odpiwiedzialny właśnie za brak menstruacji i co za tym idzie płodności
      (hamuje wydzielanie takich hormonów jak FSH i LH) Teoretycznie stanowi to
      problem gdy kobieta chce ponwnie zajść w ciąże, jednak nie daje pewności że taka
      sytuacja zdarzyć się nie mże wink są takie hipotezy (np.ewolucyjne) że działanie
      prolaktyny jest dla dziecka korzystne (tego , które właśnie sie urodziło i jest
      karmione) ponieważ mama nie zachodząc w kolejną ciąże może poświęcać mu więcej
      uwagi. pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka