agamamaani Re: Nieinteligentne mleko matki :) 23.11.07, 11:43 no naprawdę fajny po rza kolejny poczułam się dowartościowana.. aa mam naprawde inteligentne dzieci to chyba dobrze o mnie świadczy co> :lol: Odpowiedz Link
majelka2 Re: Nieinteligentne mleko matki :) 23.11.07, 12:10 Tylko nie radze czytac komentarzy- mozna sie załamać nad ludzka głupotą. Odpowiedz Link
sylwana18 Re: Nieinteligentne mleko matki :) 23.11.07, 16:39 Witaj! To naprawde Super!TEz sie dowartosciowalam !Bo przyznam ,nie bylo mi latwo .Przedewszystkim w NY gdzie mieszkam,ze wzgledu na rozne narodowosci i religie,pochodzenie itp(choc dziwi mnie,bo karmienie piersia jest jest darem natury),mozna sie spotkac z roznymi reakcjami otoczenia,oczywiscie nikt tego mi nie moze zabronic,ale nie jest przyjemnie karmic gdy jest sie zestresowanym.Przez 5 pierwszych miesiecy karmienia,poznalam na Queensie gdzie mieszkam,chyba wszystkie krzaczki,w ktore wchodzilam z synkiem ,aby go spokojnie nakarmic gdy np bylismy na spacerze.Wiele moich znajomych zrezygnowalo wlasnie z tego powodu.Nie poddawalam sie,problem bl tym trudniejszy,ze moj Filip nie znosi miec przykrytej glowki w trakcie karmienia.Oczywiscie karmiac publicznie,robie to dyskretnie,ale na rzadne zakladanie jakiejs tam plachty na glowe moj syn sie nie godzi.To tak jagby komus w trakcie jedzenia kazac nalozyc worek na glowe.Moja determinacja byla jednak silniejsza,z tym ze chyba ja nabawilam sie nerwicy zaladka.W koncu sledzac amerykanskie zwyczaje,wpadlam na swietny pomysl.Gdy tylko znalazl sie ktos pomyslowy,komu przeszkadzalo moje karmienie,wszczynalam histerie o dyskryminacji.W NY nie ma publicznego zakazu karmienia piersia,za to jest 2 lata za dyskryminacje.W tej chwili karmie dziesiaty miesiac i przestalo mi kompletnie zalezec na czyjejkolwiek opini.Ale np moja znajoma,ktora ma sklep i stolik,gdzie klient moze usiasc,na moje pytanie czy moge nakarmic malca,nie mowila nie,ale patrzyla tak jak bym miala zamiar zrobic striptiz a nie karmic dziecko.Wkoncu przestalam sie przejmowac,ale nie powiem nieraz bylo mi przykro.Z tych samych powodow w zeszlym tygodniu z karmienia zrezygnowala moja przyjaciolka.Moj wniosk jest taki nie nalezy naciskac na kobiete by karmila,ale rowniez nie nalezy wywierac presji na te co karmia,bo jest to krzywda zarowno matki i dziecka,a pzreciez piersi kobiece sa stworzone przez nature przede wszystkim do karmienia.Oj ! chyba sie rozpisalam.pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
asia889 Re: Nieinteligentne mleko matki :) 24.11.07, 21:15 To jeszcze dorzucę. Z książki Lise Eliot "Co tam się dzieje": W 1992 roku zespół angielskich naukowców podszedł w inny sposób do tego problemu. Badali oni rozwój zdolności dwóch grup dzieci przedwcześnie urodzonych, których matki miały podobne wykształcenie i pozycję socjoekonoiczną i wszystkie bez wyjątku zamierzały karmić dzieci piersią. Ponieważ wcześniaki są często zbyt słabe albo niedostatecznie rozwinięte, aby mogły ssać, muszą otrzymywać pozywienie przez sondę żołądkową. A zatem karmienie "piersią" wymaga w takich wypadkach od matki wyciskania czy odciągania mleka kilka razy dziennie, co jest bardzo uciążliwym sposobem zapoczątkowania i podtrzymania laktacji. mimo wielu prób i wysiłków nie wszystkim matkom udało się skłonić organizm do wytwarzania i wydzielania mleka, wskutek czego niektóre noworodki karmiono przez sondę mlekiem, innym natomiast podowano sztuczny pokarm. (Ta metoda odżywiania wyklucza wpływ na rozwój poznawczy dziecka ewentualnych różnic między tymi dwoma sposobami karmienia, takich jak zakres i intensywność kontaktu cielesnego, który jest oczywiście większy przy karmieniu piersią). Wyniki tych badań są godne uwagi. Otóż przprowadzone w około osiem lat póżniej testy inteligencji wykazały, że dzieci karmione mlekiem matki były znacznie bardziej rozgarnięte, a ich iloraz inteligencji był o ponad osiem punktów wyższy niż dzieci, którym podawano pokarm sztuczny. Mimo to nie można wykluczyć, że te dwie grupy matek różniły się pod innymi, niedostrzeżonymi przez badaczy względami, które mogły leżeć u podstawy różnic w zdolnościach poznaczych ich dzieci. Aby zatem wyeliminować wpływ takich nierozpoznawanych czynników, ci sami naukowcy przeprowadzili inne badania, które wykazały, że przedwcześnie urodzone dzieci - nie karmione piersią przez matkę, ale odżywiane mlekiem kobiecym - były w wieku osiemnastu miesięcy bardziej rozgarnięte umysłowo niż wcześniaki wychowywane na typowych mieszankach pokarmowych. Odpowiedz Link
druuna Re: Nieinteligentne mleko matki :) 27.11.07, 10:59 Zgodnie z rada nawet nie próbuje czytać opinii! Za bardzo bym się zdenerwowała! A Sylwana18 skupiła się głownie na karmienie piersią publicznie - rozwiązaniem jest tak cyrklować ze saperem żeby przejąc chociaż kawałek bez karmienia i zdążyć wrócić do domu A hasło (cytat z końca przytaczanego artykułu): "Trudno dostarczyć półrocznemu dziecku wystarczającej liczby kalorii za pomocą samego mleka matki" to mnie dopiero ruszyło bo to nieprawda! Spokojnie można nawet 9cio miesięczne dziecko wykarmić samą piersią! A co z roczniakami (i starszymi), które nie chcą stałych pokarmów w ogóle tylko wolą pierś? I żyją całkiem dobrze i zdrowo! Ucałowania dla Was wszystkich! Odpowiedz Link