milkarose 20.10.10, 15:52 Witam, potrzebuję pomysłu i ewentualnie materiałów na zrealizowanie lekcji o tematyce Halloween. Poziom pre-intermediate. Gdzie mam szukać pomocy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chinwag Re: Halloween 20.10.10, 16:07 Nie umiesz, czy Ci się nie chce szukać? Zakładam, że to pierwsze...;) 1. Włączasz komputer i łączysz sie z internetem. 2. Otwierasz stronę google - to taka wyszukiwarka. 3. Wpisujesz określone hasło, np. halloween + esl, halloween + worksheets, halloween + printable etc. 4. Znajdujesz tysiące materiałów, przeglądasz, wybierasz, zapisujesz lub drukujesz. Powodzenia;) Odpowiedz Link
testman Re: Halloween 20.10.10, 16:31 milkarose, to już druga żółta kartka w ciągu kilku dni. czas się zaprzyjaźnić z googlem! Odpowiedz Link
milkarose Re: Halloween 20.10.10, 16:47 Teraz nie będę w stanie się zdecydować. Za duży wybór;) Odpowiedz Link
scrivo Re: Halloween 26.10.10, 21:26 no trudno, to nie rób lekcji o halloween skoro nie mozesz sie zdecydowac;) albo przestań pisać takie brednie albo jeszcze lepiej zmień zawód bo na nauczyciela szczególnie języka obcego to na pewno się nie nadajesz z taką postawą. Wybacz ostre słowa ale ktoś, kto głupieje od nadmiernego wyboru i w związku z tym rezygnuje z tematu, nie może UCZYĆ młodych ludzi jak odpowiedzialnie podchodzić do wyzwań. Odpowiedz Link
pani.pomidorowa Re: Halloween 27.10.10, 16:53 Oj chyba trochę przesada z tymi odpowiedziami. Jeśli takie podejście mają nauczyciele do zadających pytania i szukających pomocy to nie świadczy to dobrze o WASZYCH umiejętnościach pedagogicznych. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Halloween 27.10.10, 17:13 A jako ze starej szkoły, pamiętam jeszcze, że w końcu października gadało się o Guy Fawkes i jego zamachu Gunpowder Plot, chyba z XVI-XVII wieku, nikt wtedy nie uczył o dziurach wycinanych w dyniach ze świeczkami w środku. I on, i Lady Godiva byli nawet w podręcznikach , o dziwo. Teraz jesteśmy zafascynowani kulturą amerykańską, no cóż, trudno... Skopiuję słowa mojej znajomej Amerykanki, z którą gadam na Skype: "We use Fahreheit and inches. I learned how to claculate metres and kilograms and litres but I have forgotten it all." Odpowiedz Link
testman Re: Halloween 30.10.10, 16:59 @pani.pomidorowa: wydaje mi się, że nasze odpowiedzi (a przynajmniej moja) wynikały z formy oryginalnego postu. ogólnie to chyba staramy sie być mili i pomocni - na forum pojawiają się co jakiś czas interesujący dyskusje i pomysły. ale ta bezradność z pierwszego postu trochę nas wkurzyła - trochę to brzmiało jak prośba gimnazjalisty o odrobienie za niego pracy domowej lub udostępnienie mu testu z książki nauczyciela na tydzień przez klasówką Ale gdyby w poście zapytać "jakie są Wasze sprawdzone/ulubione lekcje/tematy/materiały związane z Halloween?" to myśl, że odpowiedzi byłyby bardziej konstruktywne! pewnie łatwiej przychodzi nam dziele się wiedzą i doświadczeniami niż oferowanie gotowców (niemalże tailor-made!). Odpowiedz Link
aga.p.p Re: Halloween 27.10.10, 17:59 Zastanów się, czy uczniowie rzeczywiście będą mieć z takiej lekcji frajdę. Może zamiast tradycyjnego uczenia _o_ Haloween, lepiej zrobić coś _w klimacie_ tego święta? Jakieś opowiadanie z dreszczykiem, film o duchach. Kiedyś bawiłam się z grupą na tym poziomie w detektywów - była masa ćwiczeń związanych z opisywaniem wyglądu, miejsca, ustalaniem alibi itp. No i doskonale ćwiczyło to zadawanie pytań. A wszystko z jakąś krwawą historią w tle. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Halloween 27.10.10, 18:19 Czyli ciągle jesteśmy w kręgu kultury języka, i całej jako takiej kultury USA, a nie British English, a nie tego co nam bliższe jest.. Uczycie też galonów, cali, mil, skali Fahrenheita? Ja może faktycznie za stary jestem, ale to zafascynowanie kulturą amerykańską, mając pod bokiem brytyjską, mnie przeraża.. Ciekawe który z nauczycieli zacznie uczyć co to football w Ameryce, bo to nie bynajmniej piłka nożna. Tam soccer mało kto zna. Chyba British English przegrywa.. I może dlatego śmieją się już wszyscy z modelki Joanny Krupy mówiącej "tap madl".. PS. Tytuł programu to "Top model" Cóż, amerykanizujmy i halołinujmy dzieciaki.. Indyki na Święto Dziękczynienia też im wmusicie? Na siłę chyba.... Pozdrawiam... Odpowiedz Link
aga.p.p Re: Halloween 27.10.10, 18:57 > Uczycie też galonów, cali, mil, skali Fahrenheita? Z tych rzeczy tylko Fahrenheit jest amerykański:) I tak, uczę o tym wszystkim, bo nie chcę, żeby potem ludzie robili głupie miny, jak usłyszą Amerykanina, który narzeka, że 40 stopni to zimnica:) Na różnicę między futbolem amerykańskim a soccerem też uczulam. Przy czym soccer jest znany bardzo, przynajmiej w pewnych kręgach. Jak myślisz, skąd się wzięło określenie "soccer mom"? Odpowiedz Link
chinwag Re: Halloween 27.10.10, 19:53 A cóż złego jest w "nie ignorowaniu" kultury amerykańskiej? Tyle samo, co w "nie ignorowaniu" brytyjskiej chyba;) Nikt tu chyba nie próbował udowodniać wyższości świąt Wielkiejnocy nad świętami Bożego Narodzenia ;) Odpowiedz Link
jarkoni Re: Halloween 28.10.10, 17:22 Przepraszam, zgłupiałem trochę, bo wszyscy mnie pytają o tą świeczkę w środku dyni:-)Może za mało wyrozumiały jestem, w końcu też i Walentynki zrobiły się u nas świętem.. Aż momentami zaczynam wierzyć, że i Święto Dziękczynienia i pieczony indyk do nas też trafi :-)Ja się wychowałem na podręcznikach z lat 70-80, gdzie w tym czasie mówiło się tylko o Guy'u Fawkes, ale to pewnie dlatego, że USA było wtedy absolutnie bee... PS. Mówicie też o różnicach między brytyjskim i amerykańskim angielskim?Choćby w transporcie: metro, ciężarówka, kolej.. i wielu innych.. Odpowiedz Link
testman Re: Halloween 30.10.10, 16:51 ja ostatnio widziałem w kilku miejscach wzmianki o "Pancake Day" - obawiam sie, że może też się przyjąć. Choć z drugiej strony zrobienie naleśnika dużo łatwiejsze niż od razu cały indyk... Odpowiedz Link
jarkoni Re: Halloween 31.10.10, 15:57 A kiedy to wypada? I czy koniecznie naleśniki z syropem klonowym? :-) Odpowiedz Link
testman Re: Halloween 01.11.10, 19:20 Pancake Day to chyba to samo co Shrove Tuesday (ostatki?). Tylko w żadnej z książek o tym się nie wspomina - pewnie dlatego by nie miało religijnego pochodzenia... Odpowiedz Link
ladyc Re: Halloween 04.11.10, 13:11 There's a big difference between teaching students what Halloween is and trying to force people to celebrate Halloween. I try to do the former although I have recently been accused of the latter. I think a lesson about Halloween is appropriate for an English lesson and it doesn't have to be construed as propogating American culture (Halloween originated in Europe btw). I distinctly remember that my husband had to learn the rules of cricket for his English studies. I couldn't help him. Sorry, I'm American. For that reason, we celebrate Halloween in our family and also Thanksgiving. We always invite some friends to share the celebrations with us so we can share our culture. When teaching ESL in the US one of the best parts was learning about my students' holiday traditions. Learning about other cultures and their traditions should be fun and interesting, don't you think? Odpowiedz Link
ladyc Re: Halloween 04.11.10, 13:12 PS - I have a cool book which explains American football too. Odpowiedz Link