Dodaj do ulubionych

Teaching pronunciation

15.02.11, 15:42
Kolejny raz zwracam się do Was z prośbą o podsunięcie mi jakiejś dobrej książki. Tym razem problem pojawia się w pisaniu mojej pracy magisterskiej. Tytuł brzmi "Teaching pronunciation in Polish secondary schools." Potrzebuję pilnie pozycji, w których znajdę coś związanego z zagadnieniami poniżej:
- differences between RP and General American
- pronunciation in past approaches
- teacher's role

strony www i inne również bardzo mile widziane :)
Obserwuj wątek
    • lambswool Re: Teaching pronunciation 15.02.11, 19:14
      Nie wiem czy akurat znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, ale polecę trzy książki do nauki akcentu i wymowy:
      - American Accent Training
      www.amazon.com/American-Accent-Training-Book-Audio/dp/0764173693
      - Pronunciation Practice Activities
      www.bookcity.pl/7517/Pronunciation_Practice_Activities
      - Rhymes and Rhythm Macmillana
      Dużo w tych książkach praktyki, teorii jest tylko tyle aby móc wykonać ćwiczenia.

www.englishsmelter.com
    • testman Re: Teaching pronunciation 15.02.11, 22:43
      1. dwie pozycje od Longmana
      "How to Teach Pronunciation" (pearsonlongman.com.pl/pl/katalog/?category=366&subcategory=389&view_book_id=643)

Teaching English Pronunciation (ebookee.org/Teaching-English-Pronunciation_974691.html)

2. przejrzyj wstepy w TB do nowych kursow do szkol srednich - zobaczysz, czy cos pisza o roli wymowy w nauczaniu.

3. w książce "Learner English" (Swan byl redaktorem) masz rozdział o Polakach - może Cię czymś zaskoczy:
      catdir.loc.gov/catdir/samples/cam033/00046785.pdf
      4. zajrzyj do jakis pozycji (pewnie z lat 90) dotyczących wojny między NESTs (native English speaking teachers) oraz non-NESTs

5. jesli jestes bardzo odwazna, to zajrzyj do kwestii "English as Lingua Franca". To glownie Jenifer Jenkins (www.soton.ac.uk/ml/profiles/jenkins.html) i Barbara Seidlhofer.
      • j8ded Re: Teaching pronunciation 23.02.11, 09:23
        Dzięki za podane książki. Szczególnie spodobała mi się Learner English, English as Lingua Franca nie udało mi się znaleźć. Praca napisana ;)
    • lambswool Re: Teaching pronunciation 17.02.11, 21:12
      Właśnie natknęłam się na coś takiego, może Ci się przyda
      www.youtube.com/watch?v=rtXcrElq5jM&feature=related
      • j8ded Re: Teaching pronunciation 24.02.11, 11:06
        Dzięki, youtube właśnie mam już w jednym palcu. Największy problem to opisać jakoś fajnie nudną teorię w sposób zrozumiały dla mnie. Ale wybrnęłam. A swoją drogą to Drodzy Nauczyciele, jak uczycie wymowy w czasie lekcji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka