Dodaj do ulubionych

DG - formy opodatkowania

09.01.12, 18:39
Wraz ze starym rokiem definitywnie pożegnałam się z pracą dla szkół językowych i, jako że chętnych firm do współpracy i osób do uczenia zgłasza mi się coraz więcej, otwieram działalność. Po raz pierwszy w życiu, więc jako świeżynka, nie wiem jaką formę opodatkowania wybrać. Na początku będę wystawiała rachunki jednej firmie i kilku osobom fizycznym. Lepsza będzie karta podatkowa czy księga przychodów i rozchodów? Ryczałt raczej wykluczam (słusznie?). Koszty prowadzenia działalności niewielkie - tylko ksero materiałów, wydruki, wizytówki, strona w Internecie, benzyna na dojazd do klienta; wysokość przychodu różna w zależności od miesiąca. Poradźcie, co lepsze. Nina.
Obserwuj wątek
    • poziomka001 Re: DG - formy opodatkowania 09.01.12, 23:06

zapomniałaś o comiesięcznym haraczu w postaci ZUSu ;) a to dość poważna pozycja

Nie pamiętam dokładnie jak działa karta podatkowa (ja mam KPiR), ale zdaje się, że musisz co miesiąc wpłacić ustaloną kwotę podatku bez względu na to czy zarobiłaś czy nie, no i raczej na pewno nie odliczysz żadnych kosztów. Karta podatkowa może jest wygodniejsza (mniej kwitologii), ale czy bardziej opłacalna? Chyba nie, niemniej jednak warto sobie zrobić jakiś prosty biznesplan i zwyczajnie policzyć.

• johnnysucker Re: DG - formy opodatkowania 09.01.12, 23:21
      Księga przychodów i rozchodów. W koszty możesz wrzucać wszystko, co pomaga osiągnąć dochód. Jeśli jest to twoje jedyne źródło dochodu, to podatek ci raczej nie wyjdzie. ZUS musisz zapłacić. Przez pierwsze dwa lata jest to kwota ok. 350 zł / mies. Po upływie tego okresu proponuję się gdzieś zatrudnić, choćby na pół etatu za połowę najniższej krajowej. Wtedy pracodawca płaci ZUS, a ty od działalności tylko dodatkową składkę zdrowotną (ok. 245 zł).
      Summa summarum: przy ryczałcie i karcie podatkowej płacisz podatek. Przy księdze przychodów i rozchodów (i dobrym księgowym) podatek nie wyjdzie.
      • teacherka Re: DG - formy opodatkowania 10.01.12, 18:38
        Jesli chcesz odliczyc koszty, to tylko ksiazka przychodow i rozchodow.

Natomiast nie bylabym taka pewna, ze podatek nie wyjdzie. Piszesz, ze nie masz duzo kosztow:
        "ksero materiałów, wydruki, wizytówki, strona w Internecie, benzyna na dojazd do klienta" - przy czym wizytowki robi sie raz, ksero do sprawy groszowe, strona w internecie w przeliczeniu na miesiac tez nie duzo. W zasadzie glownym kosztem zostaje benzyna.
        • ninal5 Re: DG - formy opodatkowania 11.01.12, 16:39
          Zdecydowałam się na KPiR. Benzyna to około 400-500zł miesięcznie, ksera robię dużo a że u siebie w domu to za tonery wychodzi około 100zł. Uczę od 7 lat i chciałabym robić to jeszcze przez rok, maksymalnie 2 lata zanim się przekwalifikuję, więc zdążę zlikwidować działalność przed pełnym ZUS-em :-).
          Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie. Uczeń na lekcjach prywatnych płaci wam gotówką np. po każdej lekcji albo raz na miesiąc. Jak robicie z rachunkiem? Wystawiacie na koniec miesiąca za lekcje, które się odbyły? Jeśli dostajecie gotówkę do ręki np. 500zł albo po każdej lekcji ileś tam, to co dalej, wpłacacie ją na konto firmowe do banku? Wydajecie na bieżąco? Jak to się rozlicza z urzędem skarbowym tzn. jak płaci się od tego podatek?
          • teacherka Re: DG - formy opodatkowania 11.01.12, 21:38
            > Zdecydowałam się na KPiR. Benzyna to około 400-500zł miesięcznie, ksera robię d
            > użo a że u siebie w domu to za tonery wychodzi około 100zł.

Tylko wiesz, ze mozna odpisac w zasadzie 18%, wiec czy bedziesz placic podatek, czy nie, zalezy ile zarobisz.

>Uczę od 7 lat i chc
            > iałabym robić to jeszcze przez rok, maksymalnie 2 lata zanim się przekwalifikuj

A tak z ciekawosci, na co (kogo) chcesz sie przekwalifikowac?

> Uczeń na lekcjach prywatnych płaci w am gotówką np. po każdej lekcji albo raz na miesiąc. Jak robicie z rachunkiem? Wystawiacie na koniec miesiąca za lekcje, które się odbyły? Jeśli dostajecie gotówkę do ręki np. 500zł albo po każdej lekcji ileś tam, to co dalej, wpłacacie
            > ją na konto firmowe do banku? Wydajecie na bieżąco? Jak to się rozlicza z urzę
            > dem skarbowym tzn. jak płaci się od tego podatek?

Nie ma wiekszego znaczenia kiedy wystawisz rachunek, to raczej do ustalenia z uczniem.
            Konta firmowe nie sa obowiazkowe, wiec teoretycznie mozesz trzymac gotowke. I tak od kazdej lekcji odprowadzasz podatek, musisz wystawic rachunek. Podatek (w zasadzie zaliczke na podatek) mozesz placic miesiecznie albo kwartalnie. Obliczasz sobie przychod, koszty, dochod, odejmujesz co trzeba i wychodzi Ci kwota do zaplaty do Skarbowki.
          • johnnysucker Re: DG - formy opodatkowania 12.01.12, 20:02
            Na "priva" proszę, albo na marcin_jonasz@interia.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka