Dodaj do ulubionych

Do nauczycieli liceum

27.04.12, 20:46
Zapewne tworzycie/adaptujecie już programy dla przyszłorocznych klas pierwszych. Jak sobie z tym radzicie nie wiedząc, czy wasi uczniowie będą na podbudowie III.0 czy III.1?

Czy macie realizację języka rozszerzonego? Czy musicie traktować j.a. podst. i j.a. rozsz. (w tej samej klasie) jako w pewnym sensie 2 przedmioty, tzn. np. w pn., wt, śr. realizować podstawę, a w czw. i pt. rozszerzenie?

Czy to w ogóle jest do ogarnięcia?
Obserwuj wątek
    • chinwag Re: Do nauczycieli liceum 28.04.12, 19:04
      > Zapewne tworzycie/adaptujecie już programy dla przyszłorocznych klas pierwszych
      > . Jak sobie z tym radzicie nie wiedząc, czy wasi uczniowie będą na podbudowie I
      > II.0 czy III.1?

Nie sądzę, by to był jakiś problem. Generalnie możesz skorzystać z gotowego programu, nie musisz tworzyc programu autorskiego, a "adaptacja", czyli "modyfikacja" gotowego programu uzasadniona jest specyficznymi potrzebami grupy...a te poznasz dopiero, gdy poznasz grupę.

> Czy macie realizację języka rozszerzonego? Czy musicie traktować j.a. podst. i
      > j.a. rozsz. (w tej samej klasie) jako w pewnym sensie 2 przedmioty, tzn. np. w
      > pn., wt, śr. realizować podstawę, a w czw. i pt. rozszerzenie?

Zmęczony dziś jestem, może to przyczyna, staram się jak mogę, ale ni w ząb nie kumam o co pytasz ;)
      • windy_city Re: Do nauczycieli liceum 29.04.12, 11:17
        chinwag napisał:

Generalnie możesz skorzystać z gotowego pro
        > gramu, nie musisz tworzyc programu autorskiego, a "adaptacja", czyli "modyfikac
        > ja" gotowego programu uzasadniona jest specyficznymi potrzebami grupy...a te po
        > znasz dopiero, gdy poznasz grupę.
        >

Właśnie na tym polega problem. Usiłuję przekonać swoją dyrekcję, że nie jestem w stanie dać jej gotowego programu teraz. Mogę - i zrobię to - po teście placement we wrześniu 2012. Wstepnie moge to zrobić ewentualnie po rekrutacji, mając wiedzę nt. wyników egzaminu gimnazjalnego i poziomu realizowanego w gimnazjum (III.0-III.1).
        Dyrekcja natomiast oczekuje, że otrzyma ten zmodyfikowany program teraz.

> > Czy macie realizację języka rozszerzonego? Czy musicie traktować j.a. pod
        > st. i
        > > j.a. rozsz. (w tej samej klasie) jako w pewnym sensie 2 przedmioty, tzn.
        > np. w
        > > pn., wt, śr. realizować podstawę, a w czw. i pt. rozszerzenie?
        >
        > Zmęczony dziś jestem, może to przyczyna, staram się jak mogę, ale ni w ząb nie
        > kumam o co pytasz ;)

Nie kumasz, bo to jest kolejna rzecz nie do ogarnięcia (przynajmniej przez człowieka legitymującego się zdrowym rozsądkiem).
        A wygląda to tak:
        Mam w jednej z pierwszych klas 5 godzin j.ang. Trzy z nich to podstawowy angielski, dwie stanowią rozszerzenie.
        Przez 3 lekcje/tyg. mam realizować treści podstawowe. Przez 2/tyg. treści rozszerzone. I oczywiście ma to mieć odzwierciedlenie w zapisach w dzienniku.
        Dla mnie te oczekiwania są głupie. Albo mam tak małe możliwości umysłowe, że nie jestem w stanie pojąć, jak można tak kuriozalnej rzeczy dokonać.
        Dlatego proszę o pomoc tutaj, może są tu bardziej lotni i coś wykombinują, lub już wykombinowali i podzielą się przemyśleniami/doświadczeniem.
        • chinwag Re: Do nauczycieli liceum 29.04.12, 17:10
          > Dyrekcja natomiast oczekuje, że otrzyma ten zmodyfikowany program teraz.

Myślę, że dyrekcja oczekuje po prostu programu, a nie wersji zmodyfikowanej ;)

Może trochę w gorącej wodzie kąpana, może nie potrzebnie chce tego programu, może wystarczy jej nazwa? ;) No cóż, chce to jej daj. Wszak ma prawo od pracownika żądać tego i owego.
          Twój program nauczania to nie zbiór konspektów, a i pewnie Twoje "modyfikacje" będą nieznaczne albo zerowe.

Daj jej dwa gotowe programy wydawnictwa, z którego podręcznikiem zamierzasz pracować i tyle.
          Bo jak widać z Twojego postu, jest to papierolog.

> Mam w jednej z pierwszych klas 5 godzin j.ang. Trzy z nich to podstawowy angiel
          > ski, dwie stanowią rozszerzenie.
          > Przez 3 lekcje/tyg. mam realizować treści podstawowe. Przez 2/tyg. treści rozsz
          > erzone. I oczywiście ma to mieć odzwierciedlenie w zapisach w dzienniku.
          > Dla mnie te oczekiwania są głupie. Albo mam tak małe możliwości umysłowe, że ni
          > e jestem w stanie pojąć, jak można tak kuriozalnej rzeczy dokonać.
          > Dlatego proszę o pomoc tutaj, może są tu bardziej lotni i coś wykombinują, lub
          > już wykombinowali i podzielą się przemyśleniami/doświadczeniem.

Widzę, że dyrekcja lubi bardzo ... zarządzać;)

Pewnie jesteś młodą nauczycielką, więc walki z dyrekcją-autorką tych innowacji nie doradzam.

Pracuj "normalnie", dobierz podręcznik do poziomu swej grupy, również normalnie prowadź "trening maturalny".
          Co do dokumentacji, to pamiętaj, by w dzienniku co tydzień do tematu dopisać DTU, KTU, poza tym inne sprawności oznaczaj nazwami PP i PR.
          Egzaminu ustnego problem nie dotyczy.

Inaczej mówiąc rób swoje, a dokumentuj wg życzenia.

...no bo między Bogiem a prawda i tak byś uczyła przygotowując do obu poziomów egzaminu.

Tak więc jeśli nawet Twoi uczniowie będą na poziomie CPE, to i tak muszą nauczyć się pisać wg kryteriów CKE, głupio by było, gdyby nie zarobili maxa na PP.
          A od strony dokumentacji - Ty zrealizujesz DTU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka