visell 27.04.08, 16:45 Czy wtedy też ich udzielacie? Jeśli tak, to jakie tematy podejmujecie, słowem: co wtedy z uczniem robicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baba67 Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 27.04.08, 18:32 To zalezy czego oczekuje klient. Jednak mam rade dla poczatkujacych korepetytorow chcacych uczyc w wakacje-dobrze dopytaj czlowieka do czego mu ta nauka. Bo czasem ludzie udaja ze sie chca uczyc nie wiadomo jak dlugo, a tymczasem wybieraja sie do Egiptu i cha sie jakos porozumiec. na prawde nie wiem po co to robia-moze chca uchodzic za bardziej ambitych. Skutki nie sa nadzwyczajne-zamiast skupiac sie na umiejetnosciach potrzebnych docelowo, to robi sie duzo ogolnych rzeczy,traci sie tez troche czasu na przedstawianie podrecznikow itp niepotrzebne rzeczy. A po wycieczce gosciu zaczyna wymyslac jakies problemy w dalszej edukacji. Bez sensu-jesli sie zorientujesz ze klient niewyrazny jest zaproponuj jakis konkretny cel do osiagniecia w czasie wakacji, a potem zobaczymy...(nie zobaczymy ale tak chyba lepiej :-) Odpowiedz Link
teacherka Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 27.04.08, 20:18 Wakacje maja uczniowie,studenci i nauczyciele. Reszta swiata nie ma wakacji. Moze miec co najwyzej urlop, a to niekoniecznie w terminie lipiec/sierpien. Wiec co to za roznica? ;P Odpowiedz Link
visell Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 27.04.08, 21:06 Pisząc "wakacje", miałam na myśli wakacje szkolne oraz korepetycje z uczniem. Czy ktoś z Was ich wtedy udziela? Odpowiedz Link
baba67 Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 28.04.08, 13:13 Ja jeszcze sie z takim dziwnym przypadkiem nie spotkalam... Moge sobie jednak wyobrazic,ze ma jakiej zaleglosci i chce podgonic, no to wtedy jest co robic. Odpowiedz Link
jacinda Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 28.04.08, 14:23 Ja uczac w firmach oczywiscie uczylam w czasie 'wakacji'. Tak jak Teacherka napisala , generalnie ludzie maja urlopy i nie zawsze w tym czasie co ucznie maja 'wakacje'. Jesli chodzi o uczniow, to przeciez sa tacy, co maja poprawki, egzaminy komisyjne, poprawki matur itd itp. No i sa ci, ktorzy zdaja egzaminy Cambridge w grudniu, albo inne biznesowe we wrzesniu / pazdzierniku. Zawsze troche uczniow sie uzbiera. Odpowiedz Link
baba67 Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 28.04.08, 14:28 Ja zrozumialam, ze Autorka pyta, co z takim uczniem w wakacje robic. Ale oczywiscie ambitna mlodziez przygotowujaca sie do FCE w czasie wakacji spotkalam. Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 28.04.08, 20:35 Ja wielokrotnie uczyłam w wakacje - słabych uczniów, którym groziło oblanie klasy i musieli się przygotować na komisyjny, oraz ambitnych, którzy chcieli się jak najwięcej nauczyć. Z pierwszymi nadrabiałam zaległości, z drugimi jechałam wybranym torem, czyli jakby to nie były wakacje , bo w końcu jaka to różnica, czy nauczam w styczniu czy w lipcu? :) Przy okazji: "uczniowie" , a nie "ucznie" :) Odpowiedz Link
female01 Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 29.04.08, 12:43 w wakacje ucze tylko jednego chlopca, ktory ma problemy z nauka i jego mamie bardzo zalezy, zeby mu cos wreszcie weszlo do glowy. jest troche opozniony, nauka przychodzi mu z trudem. Reszta dzieciakow ma wolne az do pazdziernika, kiedy rozbrzmiewa moj telefon, ze lekcje potrzebne na "juz". Z tym, ze ja głownie daje korki - pomoc w nauce bierzacego materialu szkolnego. Odpowiedz Link
mufassa Re: korepetycje/lekcje językowe przez wakacje? 04.07.08, 13:45 ja ucze glownie doroslych wiec tak, wakacje to normalny okres nauki :) dziewczynka, ktora kiedys uczylam - ostatnia klasa podstawowki miala normalne wakacje, nauke kontynuowalysmy od wrzesnia Odpowiedz Link