Dodaj do ulubionych

Głoszenie Ewangelii

16.04.11, 12:58
Czemu ludzie nie chcą się nawrócić, na przykład za czasów Jezusa Żydzi potrzebowali nawrócenia ale większość ludzi była obojętna zarówno wobec propagującego ascetyzm Jana Chrzciciela czy wobec łagodnego i pełnego współczucia Jezusa.
Obecnie też ludzie zamiast szukać Boga a jest to w dobie Internetu łatwe to szukają pocieszenia w teorii ewolucji i innych filozofiach które nie są w stanie zapewnić wieczności
Obserwuj wątek
    • orald Re: Głoszenie Ewangelii 16.04.11, 17:45
      Jak to nie chcą? Ja się nawróciłem z katolicyzmu na wielobóstwo.
      Faktycznie masz rację, że biedni, zindoktrynowani od urodzenia katolicy, powinni się nawrócić na inną, chociażby pogańską wiarę ojców.
      • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 16:32
        orald napisał:

> Faktycznie masz rację, że biedni, zindoktrynowani od urodzenia katolicy, powinn
        > i się nawrócić na inną, chociażby pogańską wiarę ojców.

Jezus nauczał o Bogu wierzących w Boga Żydów bo oni ( na czele z faryzeuszami) wymagali nawrócenia.
        Tak samo to, że ktoś praktykuje katolicyzm czy inną religię nie oznacza że nie wymaga nawrócenia, może nie mieć wiedzy o Bogu lub miłości do Boga ,mieć złe uczynki i wymagać nawrócenia.
        Zbawienie pochodzi od Żydów,nie można się więc nawrócić na religię która nie opiera się na pismach hebrajskich, Judaizm to pierwsza monoteistyczna prawdziwa religia w której objawił się Bóg Mojżeszowi.

• yan.nick Re: Głoszenie Ewangelii 23.04.11, 12:41
          >Judaizm to pierwsza monoteistyczna prawdziwa religia w której objawił się Bóg Mojżeszowi.

>>>Chyba najważniejsze w tym jest "prawdziwa". Każdy tak twierdzi o swojej.
    • feel_good_inc Re: Głoszenie Ewangelii 16.04.11, 23:15
      vacia napisała:
      > Czemu ludzie nie chcą się nawrócić,

Bo coraz trudniej jest wierzyć w bajki.

> na przykład za czasów Jezusa Żydzi potrzeb
      > owali nawrócenia ale większość ludzi była obojętna zarówno wobec propagującego
      > ascetyzm Jana Chrzciciela

A kto przy zdrowych zmysłach porzuci wygodne życie na rzecz bajań jakiegoś szaleńca?

> czy wobec łagodnego i pełnego współczucia Jezusa.

To już twoja radosna interpretacja. Wiele razy dała znać o sobie jego gwałtowność.
      Abstrahując oczywiście od samej autentyczności tej postaci.

> Obecnie też ludzie zamiast szukać Boga a jest to w dobie Internetu łatwe to sz
      > ukają pocieszenia w teorii ewolucji

To żeś walnęła... jakie niby pocieszenie miałaby dać komuś teoria ewolucji? Obiecuje jakieś życie po śmierci czy inne gruszki na wierzbie?

> i innych filozofiach które nie są w stanie
      > zapewnić wieczności

A tak, tylko telepatyczna więź z żydowskim zombie to daje.
      • kociak40 Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 00:37

Vaciu, jak się trochę poduczysz to nauka daje taką mozliwość i to realną.
        Po wyczerpaniu paliwa do fuzji termojądrowej niektóre gwiazdy zapadają się i tworzą tz. czarne dziury. W miarę jak obracająca gwiazda zapada się ulega ona "zamrożeniu", tak widziałby to obserwator z zewnątrz, zanim osiągnie horyzont zdarzeń (poniżej tego horyzontu nic się już nie wydostanie, nawet foton). Obszar, w ktorym powierzchnia gwiazdy wydaje się zastygać w bezruchu na zawsze, nazwany został ergosferą. Jest to powierzchnia, na ktorej zatrzymuje się czas i tworzy się nieśmiertelność.
        • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 16:37
          kociak40 napisał:

>
          > Vaciu, jak się trochę poduczysz to nauka daje taką mozliwość i to realną.
          > Po wyczerpaniu paliwa do fuzji termojądrowej niektóre gwiazdy zapadają się i tw
          > orzą tz. czarne dziury. W miarę jak obracająca gwiazda zapada się ulega ona "z
          > amrożeniu", tak widziałby to obserwator z zewnątrz, zanim osiągnie horyzont zda
          > rzeń (poniżej tego horyzontu nic się już nie wydostanie, nawet foton). Obszar,
          > w ktorym powierzchnia gwiazdy wydaje się zastygać w bezruchu na zawsze, nazwany
          > został ergosferą. Jest to powierzchnia, na ktorej zatrzymuje się czas i tworzy
          > się nieśmiertelność.

Czarne dziury pochodzą od Boga tak jak wszystko co na niebie i na Ziemi, nasza wieczność jest też łatwa do wykonania dla Boga.
      • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 16:34
        feel_good_inc napisał:

> vacia napisała:
        > > Czemu ludzie nie chcą się nawrócić,
        >
        > Bo coraz trudniej jest wierzyć w bajki.
        >
        Najtrudniej uwierzyć w bajkę ateizmu, nie ma nawet do niej racjonalnych przesłanek, bo zwykła bajka troszkę czerpie z życia.
        • feel_good_inc Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 22:25
          vacia napisała:
          > Najtrudniej uwierzyć w bajkę ateizmu, nie ma nawet do niej racjonalnych przesła
          > nek, bo zwykła bajka troszkę czerpie z życia.

Dziewczę, trochę się już gubisz.
          Może postaraj sie zdefiniować, czym jest ten straszny ateizm i czym cię tak mami?
          • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 18.04.11, 10:22
            feel_good_inc napisał:

> Może postaraj sie zdefiniować, czym jest ten straszny ateizm i czym cię tak mam
            > i?
            Ateizm mnie nie mami , nie ma czym a w moim rozumieniu każdy kto twierdzi, że nie ma Boga jest ateistą.
            • yan.nick Re: Głoszenie Ewangelii 23.04.11, 12:44
              vacia napisała:
              > Ateizm mnie nie mami , nie ma czym a w moim rozumieniu każdy kto twierdzi, że n
              > ie ma Boga jest ateistą.

>>>Dobre. A ja do tej pory myślałem, że ateiście po prostu Bóg do wytłumaczenia świata jest niepotrzebny. On nie twierdzi, że Boga nie ma. Ty twierdzisz, że on jest - taka jest zdaje mi się różnica.
    • 0golone_jajka Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 12:54
      A dlaczego ludzie mieliby nawracać się akurat na wiarę w Jezusa? Inne są gorsze?
      • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 16:40
        0golone_jajka napisał:

> A dlaczego ludzie mieliby nawracać się akurat na wiarę w Jezusa? Inne są gorsze
        > ?
        >
        Zbawienie pochodzi od Żydów,a więc nawracamy się na religię która może zbawić.
        • kociak40 Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 20:03

Vaciu zwrocę Ci uwagę, że Koran został przekazany Mahometowi przez archanioła Gabriela (tego od zwiastowania) i też daje zbawienie. To zbawienie nie pochodzi od Żydów.
          • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 18.04.11, 10:19
            kociak40 napisał:

>
            > Vaciu zwrocę Ci uwagę, że Koran został przekazany Mahometowi przez archanioła G
            > abriela (tego od zwiastowania) i też daje zbawienie. To zbawienie nie pochodzi
            > od Żydów.

Żydzi i wyznawcy Islamu mają wspólny szacunek do tych samych starożytnych mężów Bożych jak Abraham, Izaak, nawet Jezusa uznają za proroka., można więc powiedzieć że Koran zawiera pierwiastki Żydowskie.
        • 0golone_jajka Re: Głoszenie Ewangelii 18.04.11, 12:16
          Niemal każda religia zapewnia że jest tą słuszną drogą. Podaj choć 17 powodów dlaczego akurat mamy wierzyć żydom??
          • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 19.04.11, 09:09
            0golone_jajka napisał:

> Niemal każda religia zapewnia że jest tą słuszną drogą. Podaj choć 17 powodów d
            > laczego akurat mamy wierzyć żydom??

Żydzi opierają się na pismach Mojżesza a już w pierwszej księdze Mojżeszowej jest proroctwo o pojawieniu się w przyszłości proroka większego niż Mojżesz - Jezusa Chrystusa.
            To proroctwo się jak wiemy wypełniło i przez Jezusa każdy człowiek ma możliwość dostąpienia wybawienia, również Ty.
            W każdym człowieku kryją się potencjalnie duże możliwości bycia dobrym, tylko trzeba w to uwierzyć i chcieć z tego potencjału skorzystać.
            Judasz ,jeden z 12 wybranych, nie uwierzył w Jezusa , stracił dobre imię i możliwość wieczność.
            Po zdradzeniu Jezusa,nie był w stanie żyć z własnym obciążonym sumieniem i sam wymierzył sobie karę.
    • orald Re: Głoszenie Ewangelii 17.04.11, 20:34
      vacia napisała:
      > Czemu ludzie nie chcą się nawrócić

Nawrócić do czego/na co?

> Obecnie też ludzie zamiast szukać Boga

O którym bogu piszesz (podaj jego imię) oraz jaką wiarę reprezentujesz?
      • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 18.04.11, 10:16
        orald napisał:

> vacia napisała:
        > > Czemu ludzie nie chcą się nawrócić
        >
        > Nawrócić do czego/na co?

Nawrócić do Boga na religię chrześcijańską
        >
        > > Obecnie też ludzie zamiast szukać Boga
        >
        > O którym bogu piszesz (podaj jego imię) oraz jaką wiarę reprezentujesz?

Piszę o jedynym Bogu Żydów, Chrześcijan, o imieniu Jahwe.
        Jestem Świadkiem Jehowy.

• orald Re: Głoszenie Ewangelii 18.04.11, 11:58
          Nie widzę żadnego powodu, dla którego miałbym się nawracać na religię chrześcijańską, w imię której wymordowano kilkadziesiąt milionów ludzi na świecie. Poznałem ją po czynach.
          Dlaczego upodobałaś sobie akurat boga o imieniu Jahwe? Jeżeli uważasz, że spełnianie woli boga jest dla Ciebie najważniejszą rzeczą w życiu, to czy zadałaś sobie trud poznania tej woli, która jest zawarta w licznych pismach objawionych? Nie uważasz, że uczciwiej jest najpierw poznać wszystkie, a potem wybrać? Dla ułatwienia podaję Ci linka pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99te_ksi%C4%99gi
          • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 19.04.11, 09:15
            orald napisał:

> Nie widzę żadnego powodu, dla którego miałbym się nawracać na religię chrześcij
            > ańską, w imię której wymordowano kilkadziesiąt milionów ludzi na świecie. Pozna
            > łem ją po czynach.

Wybiórczo patrzysz na chrześcijaństwo, całkowicie pomijasz tysiące chrześcijańskich świętych, męczenników ,którzy życie swoje poświęcili z miłości do Boga i ludzi.
            Trzeba być ślepym duchowo, by nie widzieć tego co dobre a tylko to co złe.
            Ci z chrześcijan którzy w przeszłości splamili się złymi uczynkami, nie było w istocie chrześcijanami, bo jak pisze uczeń Jakub: "Wiara bez dobrych uczynków martwa jest"

> Dlaczego upodobałaś sobie akurat boga o imieniu Jahwe? Jeżeli uważasz, że spełnianie woli boga jest dla Ciebie najważniejszą rzeczą w życiu, to czy zadałaś sobie trud poznania tej woli, która jest zawarta w licznych pismach objawionych? Nie uważasz, że uczciwiej jest najpierw poznać wszystkie, a potem wybrać? Dla ułatwienia podaję Ci linka pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99te_ksi%C4%99gi

Interesuję się różnymi religiami, jestem otwarta na ludzi i ich wierzenia.
            • orald Re: Głoszenie Ewangelii 19.04.11, 09:58
              vacia napisała:
              > Interesuję się różnymi religiami, jestem otwarta na ludzi i ich wierzenia.

No pewnie. Jesteś tolerancyjna, szanujesz inne religie i chętnie prowadzisz dysputy. Jednak w swoim mózgu nosisz niezachwianą pewność, że to twoja sekta ma monopol na prawdę i jest lepsza od innych.
              Dla mnie jest oczywiste, że jesteś indoktrynowana i manipulowana od momentu wstąpienia do SJ (przystąpiłaś do ugrupowania z własnej woli, jako dorosły człowiek?). Łapkę na Twoim myśleniu położył szef zboru i kieruje Tobą jak mechaniczną zabawką. Pozwoliłaś się ubezwłasnowolnić. Masz takie klapki na oczach jak koń i one są otwarte na tyle szeroko, na ile pozwala Twój, równie zindoktrynowany, starszy brat. Tych klapek nie jesteś w stanie zdjąć, bo boisz się odrzucenia i wynikających z tego powodu problemów życiowych. Pewno i te swoje pisanie tutaj z nim "konsultujesz".
              • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 19.04.11, 14:10
                orald napisał:

> vacia napisała:
                > > Interesuję się różnymi religiami, jestem otwarta na ludzi i ich wierzenia
                > .
                >
                > No pewnie. Jesteś tolerancyjna, szanujesz inne religie i chętnie prowadzisz dys
                > puty. Jednak w swoim mózgu nosisz niezachwianą pewność, że to twoja sekta ma mo
                > nopol na prawdę i jest lepsza od innych.
                > Dla mnie jest oczywiste, że jesteś indoktrynowana i manipulowana od momentu wst
                > ąpienia do SJ (przystąpiłaś do ugrupowania z własnej woli, jako dorosły człowie
                > k?). Łapkę na Twoim myśleniu położył szef zboru i kieruje Tobą jak mechaniczną
                > zabawką. Pozwoliłaś się ubezwłasnowolnić. Masz takie klapki na oczach jak koń i
                > one są otwarte na tyle szeroko, na ile pozwala Twój, równie zindoktrynowany, s
                > tarszy brat. Tych klapek nie jesteś w stanie zdjąć, bo boisz się odrzucenia i w
                > ynikających z tego powodu problemów życiowych. Pewno i te swoje pisanie tutaj z
                > nim "konsultujesz".

Nie jestem materiałem na marionetkę, jestem niezależna w poglądach, zawsze wierzyłam że istnieje Bóg zanim zaczęłam się interesować religią , u Świadków podoba mi się ich zakorzenienie w Biblii. Przypomina religijne wychowanie w Judaizmie, gdzie od dziecka wpaja się Słowo Boże.Ja takiego nauczania po prostu potrzebuję dlatego go wybrałam.
                Człowieka nie jest tak łatwo zniewolić jak ci się wydaje, umysł z natury jest niezależny.
                Do prawdy dążymy , przecież nasza religia nie uzurpuje sobie prawa do nieomylności , stale korygujemy poglądy, jeśli są do tego przesłanki.
                • yan.nick Re: Głoszenie Ewangelii 23.04.11, 12:58
                  vacia napisała:

> Nie jestem materiałem na marionetkę, jestem niezależna w poglądach, zawsze wier
                  > zyłam że istnieje Bóg zanim zaczęłam się interesować religią , u Świadków podob
                  > a mi się ich zakorzenienie w Biblii. Przypomina religijne wychowanie w Judaizmi
                  > e, gdzie od dziecka wpaja się Słowo Boże.Ja takiego nauczania po prostu potrzeb
                  > uję dlatego go wybrałam.

>>>Aha, wybrałaś. W kolejnym zdaniu temu zaprzeczasz. Jak się człowiekowi "wpaja", to się nim manipuluje. Manipulacja polega właśnie na tym, że o tym nie wiesz, nie zdajesz sobie sprawy, że jesteś manipulowany.

> Człowieka nie jest tak łatwo zniewolić jak ci się wydaje, umysł z natury jest n
                  > iezależny.
                  > Do prawdy dążymy , przecież nasza religia nie uzurpuje sobie prawa do nieomylno
                  > ści , stale korygujemy poglądy, jeśli są do tego przesłanki.

>nasza religia nie uzurpuje sobie prawa do nieomylności <
                  >>> Wcześniej mówiłaś, że to jest jedynie "prawdziwa".
                  >stale korygujemy poglądy, jeśli są do tego przesłanki.<
                  >>>Aha, już to widzę.
            • yan.nick Re: Głoszenie Ewangelii 23.04.11, 12:52
              vacia napisała:
              >
              > Interesuję się różnymi religiami, jestem otwarta na ludzi i ich wierzenia.

>>>Niech i tak zostanie. Bez zamydlania ludziom w głowach.
    • broceliande Re: Głoszenie Ewangelii 18.04.11, 13:54
      Nie, że nie chcę. Gdybym miała odrobinę wiary w coś poza światem materialnym, to dlaczego nie. Problem w tym, że nie mam.
      Jak Twój Bóg jest w stanie zapewnić wieczność, to mogę chyba spać spokojnie.
      • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 19.04.11, 09:17
        broceliande napisała: .
        > Jak Twój Bóg jest w stanie zapewnić wieczność, to mogę chyba spać spokojnie.

To jest też Twój Bóg, nie wierzę aby ci nie zależało na tym życiu i przyszłym a życie to obecne i przyszłe jest w rękach Boga, czy tego chcemy czy nie i niezależnie od naszej wiary czy niewiary.
        • broceliande Re: Głoszenie Ewangelii 19.04.11, 13:08
          Jeśli będzie co ma być niezależnie od mojej wiary czy niewiary, po co o tym dywagować?
          Staram sie być dobrym człowiekiem, który, tak się składa, nie wierzy w świat niematerialny.
          • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 19.04.11, 14:13
            broceliande napisała:

> Jeśli będzie co ma być niezależnie od mojej wiary czy niewiary, po co o tym dyw
            > agować?
            > Staram sie być dobrym człowiekiem, który, tak się składa, nie wierzy w świat ni
            > ematerialny.

Dobry człowiek to ten kto jest dobry dla ludzi, zwierząt, przyrody i Boga.
            Dla Boga też trzeba być dobrym, nie można go przekreślać tylko dlatego że jest niewidzialny.
            • broceliande Re: Głoszenie Ewangelii 19.04.11, 17:06
              Jeśli będę dobra dla ludzi, zwierząt i przyrody, Bóg może uznać, że dla Niego nie jestem dobra (załóźmy na chwilę, że Bóg istnieje).
              • vacia Re: Głoszenie Ewangelii 20.04.11, 08:17
                broceliande napisała:

> Jeśli będę dobra dla ludzi, zwierząt i przyrody, Bóg może uznać, że dla Niego n
                > ie jestem dobra (załóźmy na chwilę, że Bóg istnieje).

Ważne jest też co mówisz i piszesz na temat Boga i jego mocy a nie tylko to, co dobrego robisz dla ludzi.
                Jeśli się wypowiadasz przeciwko Bogu, Bóg może to uznać jako grzech przeciwko duchowi świętemu, wszak Bóg jest duchem. Mówi o tym grzechu Ewangelia Mateusza 12:31,32
                • broceliande Re: Głoszenie Ewangelii 20.04.11, 10:41
                  Ale ja się źle nie wypowiadam przeciwko Bogu. Ja po prostu wypowiadam się na temat Jego istnienia, że Go nie ma!
                • kociak40 Re: Głoszenie Ewangelii 20.04.11, 14:58

"wszak Bóg jest duchem" - vacia
                  Jak to rozumiesz, co to jest duch?
                  Duchów nie trzeba widzieć, wystarczy, że straszą? Czy tak?
            • yan.nick Re: Głoszenie Ewangelii 23.04.11, 13:14
              vacia napisała:
              > Dla Boga też trzeba być dobrym, nie można go przekreślać tylko dlatego że jest
              > niewidzialny.
              >>>"Być dobrym dla Boga. - Da się to jakoś zdefiniować? Czy taki staro- lub nowotestamentowy Bóg (bo to nie to samo) potrzebuje dobra w dla siebie? Czy on taki głupi? Ludzie go chwalą, jaki to on wielki, ale próżność to cecha ludzka, podobno nieprzypisywana Bogu. Same niekonsekwencje.
    • truten.zenobi lol 20.04.11, 20:30
      w teorii ewolucji i innych filozofiach które nie są w stanie
      > zapewnić wieczności
      to chyba oczywiste...
      i rzec można to samo o religii /giach
      ktoś kiedyś religie porównał do sznura rzuconego tonącemu... tyle że nikt go nie trzyma z drugiej strony.
      nawet jeśli któraś religia była by prawdziwa to nie możesz tego stwierdzić a więc nie możesz mieć pewności
      czyli pozostaje ci nadzieja... jeśli wolisz żyć ułudą...

> Obecnie też ludzie zamiast szukać Boga a jest to w dobie Internetu łatwe to sz
      > ukają pocieszenia w teorii ewolucji i innych filozofiach
      nie oceniaj wszystkich po sobie. nie każdy żyje w strachu i potrzebuje bajek by się pocieszać.
      a nauka służy wyjaśnianiu natury świata tego, czyli zaspokajaniu ciekawości a nie leczeniu kompleksów czy fobii
      co więcej realne spojrzenie na świat pozbawia złudzeń co do możliwości wiecznego trwania a tym bardziej tego że jakaś teoria czy filozofia możne to zapewnić.
      • kociak40 Re: lol 20.04.11, 21:28
        Mnie wszystko wyjaśniło, że vacia podała, że jest ŚJ.
        Proponują życie wieczne w postaci ludzkiej tu na ziemi. Tu ma być Krolestwo. Zarząd w niebie i w tym Krolestwie już został wybrany, teraz poszukują tych, ktorymi mają rządzić.
        Żadnych mięs i używek tylko warzywa i owoce. Trochę to dziwne, bo przecież sam Jehowa jaroszem nie jest. Będąc z wizytą u Abrahama przcież całego cielaka skonsumował.
        Nie jest zachęcające to zycie wieczne, w dodatku znowu pojawi się teściowa, a tego raczej do "szczęsliwości" zaliczyć nie można. Stale trzeba będzie "siedzieć na walizkach" i przenosić się, bo przecież Słońce w każdej sekundzie traci miliony ton swojej masy w fuzji syntezy. Tak jest z każdą gwiazdą, nigdzie miejsca się nie zagrzeje. Ciekawi mnie tylko jedno, czy w tym Królestwie (jak już będzie) będzie można się powiesić? Nie można przecież cierpieć w nieskończoności.
        • truten.zenobi Re: lol 20.04.11, 22:07
          to mi przypomina taki kawał

diabeł oprowadza po piekle nowo przybyłego ateistę... tu są imprezki , tu orgietki, tu możesz na piwo wyskoczyć...
          ale zaraz zaraz a co kotłami smołą i męczarniami... a to musisz odwiedzić dzielnice chrześcijan bo tylko oni lobują się w takich dewiacjach
          • truten.zenobi Re: lol 21.04.11, 06:57
            i coś o niebie wink
            vimeo.com/18011143
          • kociak40 Re: lol 21.04.11, 09:01
            Trzeba też zwrócić uwagę, że pomimo tej "miłości" jaką głoszą, uważają wszystkich innych ludzi za "szajs" bez względu na ich postawy moralne i wiarę. Wymyślili sobie prywatne dla siebie Krolestwo i chcą w nim rządzić. Tylko ŚJ dostąpią nagrody za swoje bajki, które głoszą.
            Podziwiam tych cwaniaków w centrali w USA za ich manipulowanie ludzmi.
            • vacia Re: lol 21.04.11, 17:28
              kociak40 napisał:

> Trzeba też zwrócić uwagę, że pomimo tej "miłości" jaką głoszą, uważają wszystki
              > ch innych ludzi za "szajs" bez względu na ich postawy moralne i wiarę. Wymyślil
              > i sobie prywatne dla siebie Krolestwo i chcą w nim rządzić. Tylko ŚJ dostąpią n
              > agrody za swoje bajki, które głoszą.
              > Podziwiam tych cwaniaków w centrali w USA za ich manipulowanie ludzmi.

Napisałeś nieprawdę, cóż to jednak dla ciebie znaczy, jedno kłamstwo mniej lub więcejw życiu.
              Czy Świadkowie poświęcali by tyle swojego prywatnego czasu na działalność kaznodziejską bez miłości do ludzi? A nie lepiej by im było siedzieć na fotelu i oglądać telewizję lub pisać głupoty na forum?
              • kociak40 Re: lol 21.04.11, 21:38

Zarzucasz mi kłamstwo, ale ja znam wasze publikacje. Wszystkie inne religie uważacie za fałszywe i nie bierzecie pod uwagę postaw ludzkich. Kościol katolicki nazywacie Wielkim Babilonem, a przecież ten kościół skupia ludzi. Jezusa uważacie za tozsamość z archaniołem Michałem. Krolestwo planujecie dla siebie tu na ziemi. Głupoty to Ty piszesz i chcesz zwodzić ludzi, bo masz taki narzucony obowiązek przez tych, co kierują i manipulują wami.
                Wasz przekaz jest pozbawiony calkowicie odniesienia do nauki i trzeba zgłupieć aby w to wejść. Bazujecie na ludziach, którzy wiedzę zastąpili przesądem i głupotą.
                Wykaż mi w czym napisałem nieprawdę?
                • vacia Re: lol 22.04.11, 08:25
                  kociak40 napisał:

>
                  > Zarzucasz mi kłamstwo, ale ja znam wasze publikacje. Wszystkie inne religie uwa
                  > żacie za fałszywe i nie bierzecie pod uwagę postaw ludzkich.

Nie mogą być dwie religie które nauczają czegoś innego, prawdziwe, mogą być podobne, mogą mieć część wspólną, więc tak jak obecny papież uważa że tylko religia katolicka jest jedyna prawdziwą religią tak samo Świadkowie mogą uważać że jedynie ich religia jest prawdziwa.
                  Nikt wg siebie nie jest w religii fałszywej a nie mogą być różne religie jednakowo prawdziwe skoro nauczają czegoś innego.

> Krolestwo planujecie dla siebie tu na ziemi.

O tym mówi Biblia, która nie kłamie, donosi nam o przyszłym życiu na Ziemi i w Niebie.

Głupoty to Ty piszesz i chcesz zwodzić ludzi, bo masz taki narzucony obow
                  > iązek przez tych, co kierują i manipulują wami.

Większość tego co piszę na forum to jest to, co jest częścią wspólną dla katolików i Świadków Jehowy,częścią która jest tożsama we wszystkich religiach mających w nazwie chrześcijańskie.
                  Bo w pisaniu nie skupiam się na różnicach ale na tym co jednakowe.
                  Czemu nie bronisz Boga Ojca lub Chrystusa jeśli jesteś katolikiem ale przytakujesz ateistom?

> Wasz przekaz jest pozbawiony calkowicie odniesienia do nauki

Rzuciłeś okiem na nasze publikacje i udajesz oświeconego.
                  Nie twierdzimy, że Bóg stworzył świat w sześciu literalnych dniach, jak nam zarzucasz.Nasza religia zgodna jest z nauką.
                  Problemem między mną a tobą w dyskusji jest to że nie masz określonego światopoglądu, którym możesz posłużyć się w argumentacji bo nie jesteś praktykującym Katolikiem a wiara bez praktykowania martwa jest.Gdybyś był pobożnym, praktykującym katolikiem odnosiłbyś się z większym szacunkiem do Świadków Jehowy tak bowiem naucza kościół katolicki.
                  Czemu nie darzysz szacunkiem księży, są wsród nich meczennicy za wiarę.
                  • kociak40 Re: lol 22.04.11, 19:27
                    Vaciu
                    Biblia to tylko przekaz alegoryczny i trzeba go odnieść do poznanej nauki. Wiedza to poznawanie mądrości bożej, a intelekt to największy dar boży dla człowieka.
                    Dla mnie Bóg, to przyczyna i skutek powstania przestrzeni, czasu, materii, energii i działania.
                    Przez działanie rozumiem korelację praw przyrody, ktore mają odniesienie do tego co Bóg stworzył. Dla mnie nauka jako mądrość boża ma najwyższą wartość i dlatego dla mnie jest Wielki Wybuch, ewolucja, prawa fizyki itd. Poznawanie tej mądrości bożej pozwoliło człowiekowi poznać wielkość Kosmosu, spowodować rozwój cywilizacyjny, techniczny, medyczny itd. Wiemy jaka jest przyszłość Ziemi jako planety, Słońca jako gwiazdy, chyba, że wystąpi wcześniejszy nieprzewidziany kataklizm. Nie może być wieczne Krolestwo na Ziemi, bo sam kosmos nie jest wieczny, a co dopiero planeta. Tak zadecydował Bóg, stworca praw przyrody. Bóg nie może robić sobie kpin z własnej mądrości. Np. niewielka zmiana tz. stałej Planca spowodowałaby niemożliwość istnienia Wszechświata. Jeżeli wierzysz w życie wieczne, to musi ono być poza przestrzenią, czasem, materią i energią, czyli w tym obszarze, z ktorego Absolut to stworzył. Ty dzielisz religie na fałszywe i tylko swoją uważasz za prawdziwą. Moj podział jest inny. Wszystkie religie są prawdziwe, które powodują uszlachetnianie człowieka w jego odniesieniu do innych ludzi i całej przyrody.
                    • vacia Re: lol 23.04.11, 17:55
                      kociak40 napisał:

> Wszystkie religie są prawdziwe, które powodują uszlachetnianie człowieka w jego odniesieniu do innych ludzi i całej przyrody.

Kociaku

To raczej bojaźń przed Bogiem, która występuje u wierzących w różnych religiach, wywiera korzystny wpływ na zachowanie człowieka, uszlachetnia.
                      Z Biblii dowiadujemy, że bojaźń przed Bogiem jest początkiem mądrości. Bojaźń to nie lęk a nacechowana szacunkiem postawa wobec osobowego Boga, dążenie by postępować w sposób prawy, by podobać się Bogu.
                      A co do wieczności, to nie nasze zmartwienie gdzie i jak to będzie możliwe, Bóg poprzez Izajasza zapowiada stworzenie nowych niebios i nowej Ziemi,- Izajasza 65:13,17)

• kociak40 Re: lol 24.04.11, 17:05
                        "Bóg poprzez Izajasza zapowiada stworzenie nowych niebios i nowej Ziemi,- Izajasza 65:13,17) " - vacia

ST to wybór róznych przekazów z okresu ~1000 lat. Nawet nie wiadomo dokładnie kto to pisał i kto dokonał wyboru. Nawet postać Mojżesza nie ma żadnego naukowego dowodu, że to postać autentyczna. Wszystko "pisane palcem po wodzie" i mamy to uznać za przekaz samego Boga? Czyżby sam Bóg był analfabetą i musiał korzystać z jakiegoś Izajasza jako maszyny do pisania? Wynika z tego, że Bóg jest bardzo słabym konstruktorem jeśli musi stwarzać nowe niebiosa i Ziemię.
                      • kociak40 Re: lol 24.04.11, 21:53

"A co do wieczności, to nie nasze zmartwienie gdzie i jak to będzie możliwe" - vacia

Z tym mogę się zgodzić ale wizja ŚJ jest inna. "Wiedzą" już wszystko jak to będzie. Tygrysy będą rozsmakowywać się w trawie, ludzie tylko owoce i warzywa, już został dokonany podział do "Zarządu", i w niebie, i na Ziemi, zostały przez was ustalone warunki przyjęcia do tego Krolestwa itd. itd. Bóg jeszcze nie zadecydował, a wy już to zrobiliście. Dla Ciebie ST to objawienie Boga przez okres ~1000 lat róznym ludziom swojej wizji, a dla mnie to tylko wyobrażenie ludzkie, nie boskie. Objawieniem boskim jest tylko to, co nie zależy od człowieka i człowiek nie może tego zmienić. Tym ewentualnym objawieniem może być tylko Wszechświat, prawa natury i potwierdzona mądrość poznanej nauki. Człowiek nie może zmienić np. I prawa termodynamiki, prawa zachowania energii i materii itd. itd. Czlowiek może tylko poznać tą mądrość i wykorzystać dla swojego działania. Te objawienie boskie dotyczy wszystkich ludzi i jest poznawane przez inteligencję ludzką.
      • vacia Re: lol 21.04.11, 17:58

> co więcej realne spojrzenie na świat pozbawia złudzeń co do możliwości wieczneg
        > o trwania

Nauka poczyniła do tej pory takie odkrycia, że ludziom ze średniowiecza włos by się na głowie zjeżył a ty piszesz że wieczność jest niemożliwa.
        Jeśli dzięki nauce ludzie obecnie mogą dużo zdziałać to wieczność jest łatwa do wyobrażenia i osiągnięcia nawet w aspekcie działań ludzi a co dopiero działań Boga.

• truten.zenobi Re: lol 21.04.11, 19:47
          ale nie obiecuje ludziom wiecznego życia (co jak rozumiem wytykałeś w wpisie rozpoczynającym wątek) ba nawet materia, nawet czas i przestrzeń nie są postrzegane jako coś wiecznego..
          wiec trudno traktować naukę jako jakiekolwiek pocieszenie...
        • kociak40 Re: lol 21.04.11, 22:11

A pod tym adresem można zapoznać się jak i co proponują nam ŚJ

www.katolikos.republika.pl/
    • yan.nick Re: Głoszenie Ewangelii 23.04.11, 12:39
      vacia napisała:
      > Czemu ludzie nie chcą się nawrócić,...
      >>> Ciekawe po co?

> Obecnie też ludzie zamiast szukać Boga a jest to w dobie Internetu łatwe
      >>> Co za bzdura, w internecie nie znajduje się Boga, nie znajduje się go też w murach kościoła. Zapytaj gdzie? Nie odpowiem, bo nie wiem. Ale pewnie są tacy co wiedzą.
      W Boga trzeba wierzyć nie znajdować czy dowodzić.

>które nie są w stanie zapewnić wieczności ...
      >>> Hm, co jest w stanie zapewnić wieczność? Kto to wie? Czy nie lepiej żyć tu i teraz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka