27.04.12, 16:24
Półtora miesiąc zmarła moja Matka. Zaczął się festiwal mszy za zmarłą. Jak poszła do nieba to po co jej to ? jak do piekła to ponawiam pytanie. Czyściec- ile msza skraca katusze ?? Liczymy miesiące , lata ,wieki ?? Od czego zależy zmniejszenie wyroku ?? Ilości osób na mszy ? opłaty ?? Ilości mszy ?? Zaangażowania ??
Kiedy można skończyć msze ??
Obserwuj wątek
    • kociak40 Re: msza 27.04.12, 18:01
      Podobno, ja tego nie wiem ale tak każdy ksiądz twierdzi (zwłaszcza ten który bierze opłatę za tą usługę), że msza za zmarłych pomaga bardzo w Czyścu. Jak sama nazwa wskazuje jest to miejsce pobytu, ktore "czysci" finansowo rodzinę zmarłego i daje czas na otarcie łez dla uczestnika męk czyścowych. Najskuteczniejszą pomocą jest msza gregoriańska (30 kolejny mszy). Bardzo droga usługa (minimum i to z promocją) to 3600 zł. Taka cena to prawdziwa okazja i to wyłącznie na prowincji, to tak jakby w totka trafić 5 numerów jak znajdziemy taką cenę. Msza, to odtworzenie męki i smierci Jezusa na krzyżu. Wynika z tego, że ksiądz będzie znowu 30 razy mordował Jezusa więc spektakl ten musi być drogi. Ludzie lubią jak ktoś inny cierpi. Po to chodzi się np. na sztukę teatralną "Hamlet" aby rozkoszować się 7 trupami.
      Muszę przyznać, że ja nie bardzo rozumiem tej usługi - mszy za zmarłych. Zakładając, że nasza zmarła ciotka pracowała w agencji towarzyskiej i to tak długo, jak tylko się dało, a teraz przechodzi męki czyścowo za te tańce na rurze, to dlaczego trzeba odtwarzać śmierć i mękę Chrystusa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka