01.05.14, 20:55
Będąc już dłuższy czas na tym forum, a także z obserwacji ludzi, z którymi się spotykam, odnoszę takie wrażenie, że nauka, wiedza oraz własne, niezależne myślenie, to domena ateistów oraz agnostyków. Chociaż w jakimś stopniu jestem wierzący, to bardzo sobie cenię tych ludzi i dyskusja z nimi jest na jakimś intelektualnym poziomie. Tak uważam. Ludzie o wyższym stopniu tz. nawiedzenia religijnego są nie do zniesienia w codziennym kontakcie, staram się unikać ich chociaż mogę ich cenić i szanować za prawość charakteru. Tak jest np. ze ŚJ, cenię ich że starają się być dobrymi ludźmi, wierzę w ich dobrą wolę ale żadna dyskusja z nimi jest niemożliwa. Tak samo jak z nawiedzonymi katolikami. Tu wyróżniłbym protestantów, z nimi na ogół można dyskutować, widać u nich własne myślenie i pewną otwartość do dyskusji. Wynika z tego, że ilość dogmatów religijnych ogranicza własny intelekt czlowieka.
Obserwuj wątek
    • aeki Re: Odczucie 02.05.14, 17:16
      Zgadzam się
    • kolter_mr Re: Odczucie 02.05.14, 20:04
      kociak40 napisał:
      Tak uważam. Ludzie o wyższym stopniu tz. nawiedzenia religijnego są nie do zniesienia w >codziennym kontakcie, staram się unikać ich chociaż mogę ich cenić i szanować za prawość charakteru.

Nie zawsze to idzie w parze . W tamtym roku w Mannheim na tzw deponie.Czyli na recyklingowym wysypisku .Pracuje tam od lat Ślązak facet około 60 lat . Jak raz miał być wolny dzień z powodu święta " Zesłanie Ducha Świętego" .Pytam faceta co to za święto jutro. On mi na to ze zesłanie ,coś na ten temat zażartowałem. Facet zrobił się czerwony jak burak i nerwowo mnie poinformował ze on jest katolikiem który bardzo poważnie podchodzi do wiary w Boga .Od razu zacytował mi ten werset z ewangelii ;" Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone." ja mu na to ze znam tą zapisaną w ew Mateusza wypowiedź Jezusa. Gość zbaraniał zapytał mnie czy wiem ile ksiąg liczy PŚ ? odpowiedziałem mu ze u protestantów 39 , katolików 46 a u prawosławnych 48 . Nic juz nie pytał , ja wywaliłem kilka płyt i wracam pytam ile za to płacę, on ze 5 euro. Ja mu a to ze nie musi mi zettel drukować ,On nie wydrukował i tak to Katolik okradł po mocnym wstępie biblijnym swojego szefa na 5 euro smile))

>Tak jest np. ze ŚJ, cenię ich że starają się być dobrymi ludźmi, wierzę w ich dobrą wolę ale żadna dyskusja z nimi jest niemożliwa.

Trudno dyskutować z kimś kto na dzień dobry zgadza się np na jawne fałszerstwa dotyczące pewnych dat z historii Izraela .
      Czy też tkwi w przekonaniu ze Jehowa uczynił Adam 6041 lat temu.

>Tak samo jak z nawiedzonymi katolikami.

Hehe

>Tu wyróżniłbym protestantów, z nimi na ogół można dyskutować, widać u nich własne myślenie i pewną otwartość do dyskusji. Wynika z tego, że ilość dogmatów religijnych ogranicza własny intelekt czlowieka.

Zapomniałeś czemu nie pisujesz na Chrześcijaństwie prowadzonym przez zielonoświątkowca alko3 ??
      • kociak40 Re: Odczucie 02.05.14, 22:34
        "Zapomniałeś czemu nie pisujesz na Chrześcijaństwie prowadzonym przez zielonoświątkowca alko3 ?? "

Każda reguła ma wyjątki.
        • kolter_mr Re: Odczucie 02.05.14, 23:23
          kociak40 napisał:

> "Zapomniałeś czemu nie pisujesz na Chrześcijaństwie prowadzonym przez zielonoświątkowca alko3 ?? "

> Każda reguła ma wyjątki.

Akurat ta ma na imię; fanatyzm .
          • kociak40 Re: Odczucie 04.05.14, 18:12
            "Akurat ta ma na imię; fanatyzm . " - Kolter-mr

Fanatyk swój punkt przywidzenia wyżej ceni, od punktu widzenia otaczających go ludzi.
            • kolter_mr Re: Odczucie 04.05.14, 20:09
              kociak40 napisał:

> "Akurat ta ma na imię; fanatyzm . " - Kolter-mr
              >
              > Fanatyk swój punkt przywidzenia wyżej ceni, od punktu widzenia otaczających go ludzi.

Ta...,dał mi bana na swoje forum ,ale nie za to ze byłem wulgarny czy cuś w tym styl . Stwierdził po prostu ze blokuje mnie bo jestem pyszałkowaty bo mam czelność pisać o innych na forum ze nie znają biblii smile).Facet miał nadzieje ze wrócą mu na forum idiotki pokroju twój anioł .No i ze znowu zostaną jedną wielką religiancką rodziną, taplającą się w swoim religianckim sosie obłudy .
              • chief-denunciator Re: Odczucie 05.05.14, 07:02
                kolter_mr napisał:

Ta...,dał mi bana na swoje forum
                ==================

Z ciekawości tam zajrzałem, ale nawet 1 min nie wytrzymałem.

Szkoda mego czasu...

Ot, co...
    • truten.zenobi Re: Odczucie 05.05.14, 08:30
      nie zgodzę się z Tobą...

ponieważ wiara to efekt wychowania więc pewnie jest to bardzo skorelowane z umiejętnością dyskusji które jest wynikiem tego samego wychowania... ale nie rozciągaj oceny fanatyków religijnych na całą populację osób wierzących.

kolejna sprawa to jestem jak najdalszy od twierdzenia że ludzie wierzący "starają się być dobrymi ludźmi" - oczywiście w ich mniemaniu na pewno ale stosując obiektywne oceny wręcz przeciwnie -są zdolni do każdego draństwa bo zawsze sobie znajdą religijne wytłumaczenie

przy czym pewnie prawdziwe jest twierdzenie że podobnie to działa dla fanatyków ideologicznych czy mówiąc ogólnie określonego światopoglądu.

ale pewnie jest tak że religianci czy ideowcy są nie do zniesienia w codziennym życiu, i nie chodzi tu tylko o brak możliwości dyskusji, ale o wiele aspektów codziennego życia - zaczynając od spychologii i zrzucania swoich obowiązków na innych
      • taniarada Re: Odczucie 05.05.14, 20:02
        Też mam takie ,że tu śmierdzi .Zauważyliście to?
        • kolter_mr Re: Odczucie 05.05.14, 21:06
          taniarada napisał(a):

> Też mam takie ,że tu śmierdzi .Zauważyliście to?

Fakt wlazłoś tu z tym zaduchem znanym z nie wietrzonych zakrystii.
          • taniarada Re: Odczucie 06.05.14, 07:39
            Ale to śmierdzi od ciebie .Nie zauważyłeś tego.Jakaś moralna zgnilizna .Tu nie pomoże kolter_mr co za nick ,perfuma .Bo to wonie okropnie.
            • kolter_mr Re: Odczucie 06.05.14, 08:24
              taniarada napisał(a):

> Ale to śmierdzi od ciebie .Nie zauważyłeś tego.Jakaś moralna zgnilizna .Tu nie
              > pomoże kolter_mr co za nick ,perfuma .Bo to wonie okropnie.

Sorry ,ale ja nie jestem katolikiem , tylko katolik może cuchnąc moralnością trolla.
              Pozdrów proboszcza i jego faceta smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka