Dodaj do ulubionych

Psalm 115, 4-8

07.09.04, 12:18
"Bożyszcza ich są ze srebra i złota,
Są dziełem rąk ludzkich.
Mają usta, a nie mówią,
Mają oczy, a nie widzą,
Mają uszy, a nie słyszą,
Mają nozdrza, a nie wąchają.
Mają ręce, a nie dotykają,
Mają nogi, a nie chodzą,
Ani nie wydają głosu krtanią swoją.
Niech będą im podobni twórcy ich,
Wszyscy, którzy im ufają."

I co wy na to? wszyscy, którzy klękacie przed obrazami i posągami i mówicie,
że Biblia dla was to Słowo Boże? Czemu się do niego nie stosujecie?
Obserwuj wątek
    • woland1 Re: Psalm 115, 4-8 07.09.04, 13:27
      A fragmenty V Ewangelii Pan czytał opublikowaną przez kard. G. Biffiego ?
    • mr_pope Re: Psalm 115, 4-8 07.09.04, 17:17
      Cytat mówi o bożyszczach, obrazy bożyszczami katolików czy chrzescijan nie są.
      Jaki więc problem?
      • mariuszr_77 Re: Psalm 115, 4-8 07.09.04, 17:28
        mr_pope napisał:

> Cytat mówi o bożyszczach, obrazy bożyszczami katolików czy chrzescijan nie są.

Jesteś pewien? Ja odnoszę wrażenie że dla sporej części katolików ważniejsze są świątynie i orazy niż sama wiara.
        • mr_pope Re: Psalm 115, 4-8 07.09.04, 19:13
          Odnosisz wrażenie czy jesteś pewien, że komentujesz? Najlepiej spytaj osobiście
          kazdego z nich a potem się wypowiedz jak katolicy traktują obrazy.
          • bez_senna Re: Psalm 115, 4-8 07.09.04, 21:46
            A tak a propo psalmów, przypomniał mi się jeszcze jeden absurd smile W przekładzie
            chrześcijańskim w jednym psalmie (nie pamiętam który, ale jak ktoś ciekawy to
            sprawdzę) pojawiło się takie zdanie: ,,Chwalcie Go dźwiękiem strun i
            organów''... ORGANÓW! Wyobrażacie sobie, jak parę tysięcy lat temu sobie
            przygrywali do pieśni na organach elektrycznych? wink))
            • ogolone_jajka Re: Psalm 115, 4-8 07.09.04, 23:24
              Hmm, organy nie musza być od razu elektryczne. Poza tym nie wiadomo kiedy powstał ten psalm, o którym piszesz.
            • mr_pope Re: Psalm 115, 4-8 08.09.04, 02:55
              Nie wyobrażam sobie przygrywania na organach elektrycznych. Natomiast organy
              istniały już w III wieku p.n.e a ich pierwowzór, fletnia pana, są o wiele
              starsze. Istotne jest też kto tłumaczył psalmy, autor mógł bowiem mniej patrzeć
              na dosłowność tłumaczenia a więcej zwracać uwagę na styl.

Pzdr
              • bez_senna Re: Psalm 115, 4-8 08.09.04, 16:40
                Z tego, co się dowiedziałam, chodziło o hebrajski instrument, który nie ma w
                innych językach odpowiednika, stąd ten błąd.
                Nie wiem, czy organy istniały w III w.p.n.e. - jedynym instrumentem z jakim mam
                styczność i który mnie obchodzi jest gitara - ale, z tego co mi wiadomo, Stary
                Testament był pisany trochę wcześniej. Zresztą kto to wie.

Tak czy inaczej, to nie jedyny przykład błędów tłumaczeniowych. Jak się dobrze
                wczytać, to potrafi być zabawne smile
                • mr_pope Re: Psalm 115, 4-8 08.09.04, 17:21
                  No nie wiem czy to może być błąd. Wiele zależy od intencji autora, wystarczy
                  porównać psałterz Dawidów z jakimkolwiek innym.

Pozdrawiamsmile
          • mariuszr_77 Re: Psalm 115, 4-8 12.09.04, 00:29
            mr_pope napisał:

> Odnosisz wrażenie czy jesteś pewien, że komentujesz? Najlepiej spytaj osobiście
            > kazdego z nich a potem się wypowiedz jak katolicy traktują obrazy.

Ale ci katolicy których ja znam w realu jakoś nie bardzo chcą rozmawiać na temat ich wiary. O przepychu świątyń, obrazach czy obchodach różnych kościelnych uroczystości owszem ale nie o tym dlaczego wierzą, co im ta wiara daje. Osobiście znam tylko jedną osobę która nie uciekała od takich tematów.
            Aby wszystko było jasne, środowisko w którym żyję to wioska niedaleko średniej wiekości miasta i rownież całkiem niedaleko łodzi.
      • tom1111 Re: Psalm 115, 4-8 08.09.04, 08:04
        jak to nie , a kto pada na kolana przed obrazami ,ołtarzykami ,krzyżami ,i co
        gorsza biskupami itd. bałwochwalstwo i pogaństwo !!!
        • tom1111 Re: Psalm 115, 4-8 08.09.04, 08:08
          to miało być 5 wyżej
    • bambus_us Re: Psalm 115, 4-8 08.09.04, 03:19
      Spawa jest taka ,ze nie wielu katolikow czyta pismo swiete ,a jezeli ktos czyta
      to nie rozumie co czyta .Kazdy sobie tlumaczy jak jemu wygodnie .W kosciele na
      mszy walkuje sie to samo co niedziela ,nikt nie stara sie ludziom cos
      wytlumaczyc czy ich nauczyc .Wiara u nich zanika jezeli mieli takowa i zostaje
      tylko przyzwyczajenie do tego cyrku .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka