Dodaj do ulubionych

Sekta Moona - pranie mózgu

31.03.15, 23:26
Chciałabym opisać Wam jak na moim przykładzie wyglądało pranie mózgu. Nie jest to żadna abstrakcja to dzieje się naprawdę, a ja tego doświadczyłam. Nie jest to też żadna magia…To po prostu nasza psychika. Ale to trudno opisać. Zatem do dzieła.
Psychomanipulacja Strażnicy
Sam byłem 25 lat członkiem społeczności świadków Jehowy i dobrze poznałem metody psychomanipulacji w tej społeczności: jw-ex.pl/wyzwoleni/zapobieganie-psychomanipulacji/
Odchodząc od tej organizacji zastanawiałem się jak to wygląda w innych niedużych społecznościach religijnych. Czy to tylko ja tak trafiłem?
Znalazłem opowieść rosemary o jej przeżyciach w sekcie Moona.

Pranie mózgu w sekcie Moona
Przede wszystkim pod wpływem rozmów z liderem i innymi zaczęłam powątpiewać w moje poglądy, powoli zastępowałam je nową sekciarską osobowością. Lider nigdy nie odpowiadał wprost na moje pytania. Czytałam Boską zasadę i zadawałam pytania, ale gdy były niewygodne to zawsze mówił, że później to zrozumiem. Moja matka duchowa nie potrafiła mi odpowiedzieć na pytania ponieważ jej angielski nie był rewelacyjny. Więc zawsze odsyłała do lidera. Bardzo szybko doznałam objawienia, że Bóg istnieje, wcześniej w niego nie wierzyłam. Pamiętam ten moment, pożegnałam się z Y. na przystanku, wsiadłam do autobusu do domu, jak bardzo mi było źle się z nią rozstawać! Chciałam zostać! A przecież jechałam do domu! I w załadowanym autobusie stojąc na jednej nodze doznałam iluminacji, tak Bóg istnieje, tak po prostu! To był znaczący krok, powiem więcej decydujący. Pierwszy najtrudniejszy krok został zrobiony. Powoli docierała do mnie „Prawda”. Dosłownie czułam jak moje poglądy dopasowują się do doktryny sekty pod wpływem oszałamiającej ilości informacji. Faktycznie, Boska Zasada to prawda, cóż z tego, że coś mi nie pasuje, pomyślę o tym jutro.

Więcej o przeżyciach rosemary: jw-ex.pl/sekty/sekta-moona/
Obserwuj wątek
    • luna67 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 31.03.15, 23:47
      Skarbniku, dlaczego sie tak podniecasz?smile

Powiedz, czy moze byc prawdziwa wiara chrzescijanska, ktora powstala ok. 1900 lat po Chrystusie i Apostolach, ktora nie Chrystus zalozyl, lecz zwykly czlowiek?

Ludzie sa kreatywni, i musisz z tym zycsmile, jednemu nie pasuje kropka a inny postawi wzamian dwie kropki.....
      • kociak40 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 01.04.15, 00:12
        "Powiedz, czy moze byc prawdziwa wiara chrzescijanska, " - luna67

Wiara, to wyobraźnia człowieka. Nie można rozpatrywać - "prawdziwa", bo wyobraźnia ludzka jest indywidualna i to od wielu czynników. Może być wiara na własnej wyobraźni jaki na przyjętej przez doktrynę wyobraźni innych. Bardzo często słyszę taki dowód na istnienie Absolutu - "tak skomplikowany świat nie może powstać sam, musi mieć konstruktora!".
        Takie podejście przesuwa tylko tą niewiadomą na Boga - "Kto stworzył Absolut?". Jedyną odpowiedzią na takie pytanie wierni odpowiadają - "Bóg istniał zawsze, czyli nieskończenie (pozioma 8). Coś mnie skomplikowane przesuwa się na więcej skomplikowane. Jak mniej skomplikowane nie mogło powstać samo, to jak powstało to więcej skomplikowane?
        Jeżeli już przyjąć, że Absolut istniał zawsze, to trzeba przyjąć także, że w nieskończonym czasie (też pozioma 8) musiałby mieć nieskończoną poprawność stwarzania, a tym czasem świat jest tak niedoskonały, że lepiej nie szukać jego konstruktora. Jak byłoby to możliwe, że taki nieskończenie przewidujący Absolut nie przewidział, że anioły mu się zbuntują i stając się demonami będą z nim prowadzić walkę i On na to nic nie może poradzić?
        Prościej jest przyjąć, że energia istniała zawsze, a jak już doświadczalnie udowodniono, cała istniejąca materia to skondensowana forma energii (E=mc2) i prawa fizyki mogą być samym Stwórcą kształtując istniejący wszechświat. Nic nie potrzeba więcej.
        • skarbnik01 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 30.04.15, 13:31
          kociak40 napisał:

> "Powiedz, czy moze byc prawdziwa wiara chrzescijanska, " - luna67
          >
          > Wiara, to wyobraźnia człowieka. Nie można rozpatrywać - "prawdziwa", bo wyobraź
          > nia ludzka jest indywidualna i to od wielu czynników.

Stąd wniosek, że każda wiara jest prawdziwa dla danego człowieka, jeżeli jest wynikiem jego indywidualnej wyobraźni.
          • kociak40 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 30.04.15, 17:22
            skarbnik01 napisał(a):

> kociak40 napisał:
            >
            > > "Powiedz, czy moze byc prawdziwa wiara chrzescijanska, " - luna67
            > >
            > > Wiara, to wyobraźnia człowieka. Nie można rozpatrywać - "prawdziwa", b
            > o wyobraź
            > > nia ludzka jest indywidualna i to od wielu czynników.

>
            > Stąd wniosek, że każda wiara jest prawdziwa dla danego człowieka, jeżeli jest w
            > ynikiem jego indywidualnej wyobraźni.

Dokładnie. Sam człowiek dla siebie swoją wyobraźnią określa "prawdziwość wiary".
            To nie Bóg stworzył człowieka tylko człowiek swoją wyobraźnią stworzył dla siebie Boga.
            Stąd różne religie, różne wiary, różni Bogowie.
    • sclavus Re: Sekta Moona - pranie mózgu 31.03.15, 23:55
      tu się przeniosłeś ze swoim lamentem???
      Myślisz, że tu ci będzie łatwiej???
      Próbuj!!
      • luna67 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 01.04.15, 00:37
        ai ja wam zycie umile, jak znajde czaswink

Ps.
        Analfabetka Gosik. Kociak, masz sczescie bom zajeta, pochlonieta pracawink i nie mam teraz ochoty, na debaty....Sterta papierow usmiecha sie do mnie po urlopie, a ja ja kocham....., moglabym godzinami na nia patrzec......wink
        • kociak40 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 01.04.15, 16:54
          "Kociak, masz sczescie bom zajeta, pochlonieta praca" - luna67

Zawsze mniej pracujemy, niż planujemy i więcej wydajemy, niż zamierzamy.
          Prawdziwym szczęściem jest nie widzieć takich błędów w pisaniu.
          • luna67 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 15.04.15, 18:57

• kot404 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 17.04.15, 21:31
      włącz rozum
    • kot404 Re: Sekta Moona - pranie mózgu 17.04.15, 21:43
      Moja Babcia matka mojej matki była Świadkiem Jehowy. I co z tego? Wielu przodków naszych było żydami i co z tego? Moi protoplaści byli walonami i co z tego?
      Myśl, masz wolną wolę to jest rzecz najcenniejsza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka