Dodaj do ulubionych

Głosuję na SdPl

10.10.04, 20:41
SdPl chce też bronić wolności, "zagrożonej przez ofensywę skrajnej prawicy popychającej Polskę w stronę ciemnogrodu". Czyjej wolności? Borowski wyliczał: kobiet, które ustawa antyaborcyja spycha do aborcyjnego podziemia; mniejszości seksualnych "obrzucanych kamieniami przez ogolonych młodzieńców"; mniejszości narodowych, które powinny się czuć w Polsce u siebie; artystów, "których wystawy są zamykane, albo cenzurowane"; tych wszystkich, którzy chcą sami decydować co mają robić w niedzielę - chodzić do hipermarketu, do Kościoła, czy leżeć na brzuchu.
Całość tutaj: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2333437.html

Popieram. Zagłosuję.
Obserwuj wątek
    • bez_senna Re: Głosuję na SdPl 10.10.04, 21:06
      To za pięknie brzmi, żeby było możliwe. Po wyborach się pewnie jak zwykle okaże
      co innego. Dadzą projekt jednej ustawy, który zostanie odrzucony (bo co w
      Polsce sensownego przechodzi?), żeby mieć pretekst - a potem się zajmą
      działaniami we własnym interesie. Jak wszyscy politycy uncertain
      • patriszia Re: Głosuję na SdPl 11.10.04, 08:21
        a ja mam ich w du.. chociaż nie wiem czy mi się zmieszczą, przecież to Ci sami
        co w SLD, ci sami co byli 2 lata temu i 20 lat temu, tak samo nic nie robią
        teraz jak wcześneij. poprostu nie ufam juz politykom którzy są dłużej
        przy "korycie" dłużej niż 2 kadencje.
    • mr_pope Re: Głosuję na SdPl 10.10.04, 21:28
      Te "cenzurowane" wystawy mnie zainteresowały. Ciekaw jestem czy gdybym zrobił
      wystawę obrażającą Polskę w jakiś sposób (np: przedstawił orła białego
      przybitego do krzyża czy coś) czy mógłbym liczyć na wsparcie Borowskiego? Wątpię.

I dlaczego ta wolność ma dotyczyć tylko niedzieli i czasu, a nie swobody
      dysponowania własnym majątkiem? Tylko w niedzielę mogę decydować co ze sobą
      robić? Fajnie, a tymczasem co raz dłużej pracujemy na utrzymanie państwa, co raz
      mniej mamy dla siebie.

Ja na pewno nie zagłosuję na socjaldemokrację.
      • magdooha Re: Głosuję na SdPl 31.10.04, 22:09
        > I dlaczego ta wolność ma dotyczyć tylko niedzieli i czasu, a nie swobody
        > dysponowania własnym majątkiem? Tylko w niedzielę mogę decydować co ze sobą
        > robić? Fajnie, a tymczasem co raz dłużej pracujemy na utrzymanie państwa, co
        ra
        > z
        > mniej mamy dla siebie.

BRAWO!!! Precz z lewackim złodziejstwem, coraz wyższymi podatkami, które
        komuchy przepieprzają w cholerę! Niech żyje wolność ekonomiczna - fundament
        wszelkiej wolności człowieka!
    • pereop App racja jest dla ciebie lepsza n/t 11.10.04, 08:42

• pralat_pedofil Re: Głosuję na SdPl 11.10.04, 14:48
      Ja chyba też. Mam poglądy centrolewicowe, więc żadna inna partia mi nie pozostaje. Czy się mylę?
      • mr_pope Re: Głosuję na SdPl 01.11.04, 20:05
        > Ja chyba też. Mam poglądy centrolewicowe,

Nie chwal się bo wszyscy będą chcieliwink
    • magdooha Re: Głosuję na SdPl 31.10.04, 22:07
      SdPl pójdzie na dno razem z sldupą i innymi frustratami, pogrobowcami pzpr...
    • sliwka1977 zalegalizować marihuanę :)) !!!! 02.11.04, 10:33

• 0golone_jajka Unia Pracy 06.11.04, 22:45
      Ostatnio Unia Pracy ustami przecudnej urody posłanki Jarugi-Nowackiej zapowiadała jakieś ruchy w celu odnowienia lewicy. Rozmawiali m.in. z Antyklerykalną Partią Postępu "Racja". Hmm, brzmi ciekawie. Jaruga jest fajna, rzeczowa, rozsądna babka.
      • waldy25 Re: Unia Pracy 07.11.04, 11:25
        A ja tam się nie dam nabrać na te bzdury. Już gdzieś slyszałem o jakiejś tam,
        że fajna babka i "ma klasę", chodziło o J.Kwaśniewską. Tak, super, bardzo
        lewicowy i jakże wyczulony na sprawy społeczne prezydent z żoną. Bardzo. Dba o
        chore dzieciaczki kobiecina, oczywiście nie za swoje pieniądze, tylko tak
        dokładnie za NASZE, państwowe. Wzruszające, i jakże lewicowe, charytatywność i
        bale dla elity. A że UP się pochyla nad każdym ekstremalnym głosem teraz? No
        cóż wyniki wskazują że dostaną ostro w dupę, tylko że ten kto przyjdzie,
        ktokolwiek to będzie, będzie dokładnie taki sam, lecz w stronę kato. UP to
        rzeczowa i rozsądna rzecz? Hm, raczej nie, program gospodarczy to nawet nie
        socjalizm, oni proponują rozmyty, skorumpowany syf, z koncesjami, winietami czy
        jak im tam, w dodatku powoli się rozwijający( lub w recesji). Ale to przecież
        nie ważne, dokopią czarnemu przecież, no nie? Tyle że, przez to że są ekstremą
        nie przepchną w sejmie niczego, zresztą nieskuteczność to ich specjalność(
        patrz np Pol, czy jak mu tam, także ustawa dla kochających inaczej, i inne
        takie "sukcesy")
        Pozdrawiam Waldek
        • mr_pope Re: Unia Pracy 07.11.04, 21:11
          Nie masz absolutnie pojęcia o polityce, waldy.

Właśnie dlatego, że do tej pory wszystkie partie zbliżały się do Kościoła mamy
          tak jak mamy. Przypomnij sobie czasy PRLu, lub przynajmniej opowieści, jak to
          Kościół był w opozycji. Czyż nie było cudownie? Zerowe bezrobocie, 100%
          wykrywalność przestępstw, wszystko się rozwijało. Z tego wniosek, że to właśnie
          przyjecie do władzy Kościoła spowodowało kryzys gospodarczy.

Weźmy na przykład pod uwagę Fundusz Kościelny. Szacunkowo z jego likwidacji
          będzie 75 milionów złotych. 75 milionów rocznie! Prosta kalkulacja wystarczy by
          wiedzieć, że zaprzestanie utrzymywania księży w ciągu 53 lat doprowadzi do
          zniknięcia dziury budżetowej. A zmniejszenie czy likwidacja subwencji dla partii
          tę dziurę zatkałoby po 68 latach.

Słusznie jajco wspomniał na początku o wolności. Wolność handlu w niedzielę, to
          jest to, co jest podstawą gospodarki! Nie daj się nabrać na niskie podatki,
          nierentowność zatrudnienia, wysokie koszty prowadzenia działalności gospodarczej
          czy interwencjonizm w postaci podatków pośrednich i wykorzystywaniu instrumentów
          państwowych! To nie jest wina upadku polskiej gospodarki! Kryzys zaczął się tak
          naprawdę dopiero wtedy gdy w niedzielę zakazywano handlować.

UP, SdPl czy APP "Racja" to partie, które są za wolnością. Wolnością
          homoseksualistów, kobiet, kolorowych i niepełnosprawnych. Ale nie
          przedsiębiorców (wiadomym jest, że żaden homoseksualista, kolorowy i
          niepełnosprawny, żadna kobieta przedsiębiorcą nie zostają). Bo to wolność
          przedsiębiorców prowadzi do degrengolady i kryzysu gospodarczego. I oczywiście
          kler. Tam gdzie kler, tam bieda. Brazylia, Hiszpania, Malta, Irlandia, Bawaria w
          Niemczech, Luksemburg... Katolickie kraje, biedne kraje.
          • waldy25 Re: Unia Pracy 08.11.04, 10:00
            Szanowny Mr_pope,
            rozumiem że ironizujesz, ale trochę słabo ostra ta ironia, nie wszyscy
            obczają. Powiem Ci, że chętnie zagłosowałbym na coś rzeczywiście
            socjaldemokratycznego, socjaldemokraci lub jakakolwiek partia z ideałami, ale
            czy ona gdziekolwiek istnieje? Może na tych angielskich gości z partii pracy,
            jakoś rozsądnie mi wyglądają, przynajmniej obecnie. Kościół, oprócz tego że się
            z nim po prostu nie zgadzam, ma swoją koszmarną gębę, sam sobię ją przyprawił(
            to ciężko chora organizacja i w większości szkodliwa, nawet dla samej siebie).
            Stąd różne partie ekstremalne, tak jak są partie ekstremalnie katolickie(
            obecnie dość poważne zagrożenie dla demokracji w Polsce).Jednakowoż SdPl nie
            równa się APP "Racja". A tak poza tym, zauważyłeś co sie stało jak komuchy
            straciły kontrolę nad TVP? Stała się bezstronna? Nie po prostu ci sami ludzie
            co lizali dupę SLD teraz robią to nadal, tyle że prawicy i kościołowi.
            Oczywiście w najgłupszym wydaniu, typu: gazeta wyborcza to żydzi i masoni lub
            Korwin-Mikke, w otoczeniu samych oświeconych księży, mówiący "homusie" o
            gejach, nikt nie protestował. Pewno jakby nadał na żydów to też by nikt nic nie
            powiedział. I jeszcze o przedsiębiorcach. Pracowałem kiedyś w takiej małej
            dupiatej firmie rodzinnej, wiesz co to za ludzie, wiesz co to za syf?? Nie
            życzę Ci abyś zetknął się z takim kapitalizmem, w wydaniu buraków i chamów,
            oszukujących pracownika. Obciążenia powinny spaść, aby łatwiej było tym
            wartościowym, a nie tym korumpującym na lewo i prawo, ciemniakom, którzy kiedyś
            się dochapali.
            Pozdrawiam( trochę bez składu i ładu pisze, ale jak zwykle na szybko)
            Waldek
            PS: ja znam trochę czasy PRL, komunizm skończył się u mnie w 8 klasie
            podstawówki<LOL>
            • mr_pope Re: Unia Pracy 08.11.04, 10:13
              > Powiem Ci, że chętnie zagłosowałbym na coś rzeczywiście
              > socjaldemokratycznego, socjaldemokraci lub jakakolwiek partia z ideałami, ale
              > czy ona gdziekolwiek istnieje?

Gdzieś pewnie tak. Najprawdopodobnie taka partia "z ideałami" ma poparcie rzędu
              0,5% i prawdopodobnie dlatego jest wciąż tak idealistycznie nastawiona. Większe
              partie zdążyła juz zepsuć władza i koryto.

> Stąd różne partie ekstremalne, tak jak są partie ekstremalnie katolickie(
              > obecnie dość poważne zagrożenie dla demokracji w Polsce)

Ale partia nigdy nie dojdzie do władzy jeśli nie sfałszuje wyborów (RKN czy SN
              jest chyba na to za biedna, mimo wszystko) lub jeśli nie zagłosują na nich
              wyborcy. Poparcie dla autorytarnej Samoobrony czy przekatolicyzowanego LPRu to
              nie wynik zabiegów mediów, nie wynik programu ww. partii, ale hasła "oni już
              byli" i chęć wyborców na zmianę sytuacji. Czy znasz przypadek aby wygrała gdzieś
              partia radykalna, jakiejkolwiek opcji, jeśli wszystko podążało w dobrym
              kierunku? Ja przyznam, że nie. Faszyści w Belgii, Naziści w Niemczech czy
              narodowcy w Rosji to nie efekt znakomitej propagandy wyborczej, tylko
              przekonanie społeczeństwa o zagrożeniu ze strony muzułmanów, Jugosłowian czy
              narodów kaukaskich.

> Oczywiście w najgłupszym wydaniu, typu: gazeta wyborcza to żydzi i masoni lub
              > Korwin-Mikke, w otoczeniu samych oświeconych księży, mówiący "homusie" o
              > gejach, nikt nie protestował. Pewno jakby nadał na żydów to też by nikt nic
              > nie powiedział.

Szczerze powiedziawszy wątpię aby pozostawiono bez jakiegokolwiek komentarza
              antysemicki wybryk kogokolwiek. Żydzi, papież i Wałęsa są w Polsce nietykalni i
              nie mówię tego z powodu mojego wątpliwego antysemityzmu.

> Obciążenia powinny spaść, aby łatwiej było tym wartościowym, a nie tym
              > korumpującym na lewo i prawo, ciemniakom, którzy kiedyś się dochapali

Podstawowym problemem z korupcją nie są ci co biorą i ci co dają, ale to co jest
              przedmiotem korupcji. Panuje powszechne przekonanie, że pewnych rzeczy
              zwyczajnie bez łapówki nie da się załatwić. Koncesja, licencja, wygranie
              przetargu... Myślenie "jak ja nie zapłacę to zapłacą inni" jest zupełnie
              naturalne, a plotki mówią, że bardzo uzasadnione. Aby ukrócić korupcję nie
              wystarczy podnosić granic kary za nią, nie wystarczy przeprowadzać kontroli, bo
              w końcu zdolni łapówkarze i tak coś wymyślą. Wg mnie żadna partia w Polsce nie
              zmieniłaby tego stanu rzeczy.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka