Dodaj do ulubionych

Słów kilka o dekalogu

27.04.06, 09:22
Tworzę nowy wątek, bo sprawa ciekawa i nie chcę by zginęła w natłoku.
Przeczytajcie sobie to opracowanie na temat dekalogu, jego oryginalnej wersji
oraz wersji katolickiej.
www.eliasz.pl/goscie/kosowski/dekal1.htm#Jaki Dekalog
pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog
Jak widać wersji dekalogu jest kilka. Jak wiemy, katolicy znają tylko jedną z nich
i bynajmniej nie jest to wersja boska. Tak więc chyba rację miał ktoś kto tu
twierdził, że KK wymyślił dekalog, a na co się kilka osób oburzało.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 09:48
      To co piszesz ty, jak również ten pan którego produkcję wkleiłaś świadczy
      tylko o tym, że nie masz pojęcia o tym co "znają katolicy". Tylko w samym
      Pismie Świętym (wyobraź sobie - także w katolickich wydaniach Biblii!!!)Dekalog
      ma dwie, jak to określasz "wersje". Poza tym jak juz zabierasz głos, to
      najpierw zajrzyj do Katechizu i zweryfikuuj jak jest z ta rzekoma treścią
      katechizmową dekalogu oraz wiedzą katolików na ten temat. Bo niekoniecznie jest
      tak jak ci się wydaje.
      • joanna.d.arc Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 09:54
        Miriam, są przynajmniej dwie wersje....katolików. Jedni wiedzą dokładnie o co chodzi
        ale ilu ich jest? 10% 15%, reszta zupełnie nie wie o co chodzi. I ja właśnie
        "piję" do tej nieświadomej większości.
        Poza tym zwróć uwagę, że dekalogu uczy się dzieci i to uczy się tej "uproszczonej"
        katolickiej wersji. Większość tych dzieci nawet nie dowie się, że istnieją inne
        szersze i sprzeczne z katechizmować wersje!
        • miriam_73 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 11:47
          Jesli tak twierdzisz to bądź łaskawa pisać "niektórzy", "część". Nie masz
          podstaw do generalizowania. Masz jakieś konkretne dane statystyczne co
          do "kategoryzacji"? Bo tak przypadkiem ja śmiem twierdzić, że ci który "nie
          wiedza o co chodzi", niekoniecznie sa faktycznie katolikami. I nie jestem w tym
          poglądzie odosobniona. Tak przypadkiem.
          Możesz zapodac jakieś linki, wiarygodne informacje co do tego, czego uczy się
          dzieci, w zakresie "wersji uproszczonej"???
          A w celach poznawczych proponuję ci przeczytac np. wersję katechizmową dekalogu
          u ewangelików augsburskich. Zdziwisz się.
    • monikaannaj Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 11:57
      Ktoś ci wmowił ze katolicy nie czytają wogole biblii i nie znaja dekalogu z
      ksiegi wyjscia? Skad wiesz ze znają TYLKO JEDNĄ wersje dekalogu?

Nawet jeśli róznice wydaja ci sie drastyczne - a nie sa, to i tak twierdzenie
      ze katolicki dekalog jest czys od nowa wymyslonym jest zwykłą bzdurą.
      • yggdrasill_1987 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 14:20
        Przez 12 lat nauki religii ŻADEN katecheta/ksiądz nie wpomniał o innej wersji
        dekalogu z Biblii.
        • miriam_73 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 14:45
          Innej niż jaka?
        • monikaannaj Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 14:54
          I jednoczesnie mówił ci że Biblii nie powinno sie czytac, ze wogole jest jej
          tylko kilka egzemplarzy...

ja tam jakoś jescze w dzieciństwie dowiedziałam sie o innej wersji, pamiętam,
          że mnie bardzo frapowało co to znaczy "nie pożadaj niewolnika..." Ze niby miec
          niewolnika można?
          • adam81w Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 14:58
            pozadaj to chyba w sensie seksualnym

smile
          • yggdrasill_1987 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 17:38
            Chodzi o to, że uczono nas dekalogu w wersji ze skarbczyka/katechizmów itd.
            czyli bez 2 przykazania (o tych rzeźbach, obrazach itd.). NIGDY nie wspomniano
            o tym, że w Biblii istnieje inna wersja dekalogu. Oczywiście sam do tego
            doszedłem, że takowa istnieje, ale żaden ksiądz/katecheta nie powiedział "W
            Biblii jest też 10 przykazań, ale wyglądają trochę inaczej". Niby coś jest, ale
            się o tym nie wspomina. Tak, jakby chciano to ukryć. Takie mam odczucie.
            • miriam_73 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 20:22
              A dziecko w której klasie nauczyło się czytać?
              • wanda43 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 21:09
                Miriam,zrozum,tak sie uczy dzieci.Tylko wersji katechizmowej.
              • yggdrasill_1987 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 22:27
                Nie chodzi o to. Fakt istnienia trochę innej wersji 10 przykazań został po
                prostu przemilczany. A moim zdaniem to istotna kwestia i z pewnością powinna
                być zawarta w programie.
                • kociak40 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 22:54
                  Wersja dekalogu z katechizmu jest wersją już przemyślaną, podaną w formie
                  zwięzłej, bardziej zrozumiałej i tak powinna być głoszona.
                  Jeśli ktoś ma możliwość przeczytania w formie autentycznej zapisu samego
                  I.Newtona jego 3 podstawowych praw mechaniki, przekona się, że są one
                  rozwlekłe, mniej zrozumiałe niż już "obrobione" i podane w formie zwięzłej.
                  Nie widzę tu problemu, dekalog jest dobrze przekazywany i chodzi o to, żeby był
                  określający poszczególne przykazania w formie jak najkrotszej. Czym zawiera
                  więcej słów tym więcej można nim "kombinować".
                  • yggdrasill_1987 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 23:06
                    Oczywiście, ale co powiesz na temat 2 przykazania?
                    • kociak40 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 23:40
                      yggdrasill_1987 napisał:

> Oczywiście, ale co powiesz na temat 2 przykazania?

Zapewne chodzi o -"Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno"
                      Te przykazanie jest łamane i niezachowywane głównie przez kler katolicki.
                      Wszystkie nasze działania dotyczące nas w swerze chęci bogacenia się, nie mogą
                      być "robione" wykorzystując imię Boga.
                    • miriam_73 Re: Słów kilka o dekalogu 28.04.06, 16:21
                      Powiem tylko tyle, że dokładnie takie samo katechizmowe ("syntetyczne")
                      brzmienie ma u katolików jak i protestantów (luteranów). No i?...

Aha, i zarówno u jednych jak i u drugich w tymże Katechizmie jest opatrzone
                      stosonym komentarzem wraz z pełnym brzmieniem przykazania. Czytac podobno ucza
                      teraz w zerówce, która jest obowiązkowa.
                      • 0golone_jajka Re: Słów kilka o dekalogu 28.04.06, 16:34
                        Nie kpij nie kpij

Mnie nauczono na religii tylko jednej wersji 10 przykazań. Przez lata nie miałem pojęcia, że są inne. W ogóle zresztą na religii biblii w ręku nie mieliśmy. Tylko katechizm, taki czerwono-pomarańczowy, jeśli dobrze pamiętam. Gruby. Nudny.
                      • antixionc 10 przykazanie wg katechizmu? 30.04.06, 17:04
                        Jak wg najnowszego opracowania katechizmu brzmi 10 przykazanie? Bo za moich
                        czasów na lekcjach religii brzmiało: "10 ani żadnej rzeczy, która jego jest".
                        • adam81w Re: 10 przykazanie wg katechizmu? 30.04.06, 21:47
                          hm z tego wynika ze rzeczy jakiejs " jej " mozna porzadac .
                  • 0golone_jajka Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 23:37
                    Może i Newton w oryginale jest mniej zrozumiały niż ten "współczesny", ale przynajmniej nie zafałszowano wniosków Newtona i pozostawiono WSZYSTKIE prawa dynamiki z ogólnym sensem jaki wykoncypował Newton. A co zrobiono z przykazaniami? Wywalono obrazy i rzeźby, szabat zamieniono na niedzielę (wiadomo, boga słońca trzeba było czymś zamienić, tak więc niedziela, a obrazki trzeba było zrobic nowe bo sie ludzie do starych modlili). Proste. Ale czy uczciwe?
                    • kociak40 Re: Słów kilka o dekalogu 27.04.06, 23:46
                      0golone_jajka napisał:

> Może i Newton w oryginale jest mniej zrozumiały niż ten "współczesny", ale
                      przy
                      > najmniej nie zafałszowano wniosków Newtona i pozostawiono WSZYSTKIE prawa
                      dynam
                      > iki z ogólnym sensem jaki wykoncypował Newton. A co zrobiono z przykazaniami?
                      W
                      > ywalono obrazy i rzeźby, szabat zamieniono na niedzielę (wiadomo, boga słońca
                      t
                      > rzeba było czymś zamienić, tak więc niedziela, a obrazki trzeba było zrobic
                      now
                      > e bo sie ludzie do starych modlili). Proste. Ale czy uczciwe?

Pierwsze przykazanie w wersji katechetycznej jest - "nie będziesz miał innych
                      bogów przed mną" (tak mi się wydaje) i jest wystarczające. Obrazy, wody święce
                      i inne cuda, zostały wprowadzone przez kler dla własnych korzyści. Religia musi
                      być uniwersalna, dostosowana do KAŻDEGO poziomu umysłowego czlowieka, i
                      wszystkie te "spłaszczenia", te obrazy itd. mofgłyby być, ale nie wolno z tego
                      czerpać korzyści materialnych, stanowić mogą przekaz religii dla "niższych"
                      umysłow.

• wanda43 Re: Słów kilka o dekalogu 30.04.06, 18:21
                        Wklejam,abyscie mieli co porownywac z obecnymi

1/Ja Jestem (Haszem), twój Bóg, który wyprowadziłem cię z ziemi egiskiej, z domu
                        niewoli.
                        2/Nie wolno ci mieć innych bogów oprócz Mnie. Nie wolno ci zrobić sobie figury
                        ani żadnego obrazu tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w
                        dole, ani tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i
                        nie wolno ci im służyć, bo Ja (Haszem) twój Bóg, jestem Bogiem żądającym
                        wyłączności, który [wymierza] karę [za] grzech ojców na synach do trzeciego i do
                        czwartego pokolenia tym, którzy mnie nienawidzą. I wyświadczam dobro przez
                        tysiące [pokoleń] tym, którzy Mnie kochają i przestrzegają Moich przykazań.
                        3/Nie wolno ci przysięgać na Imię (Haszem), twojego Boga, na próżno, bo Bóg nie
                        wybaczy temu, kto przysiągł na Jego Imię na próżno.
                        4/Pamietaj [stale] o dniu Szabatu, aby go uświęcać. Sześć dni [powszednich]
                        możesz pracować i wykonywać wszystkie czynności, ale sobota to Szabat dla Boga,
                        twojego Boga. Nie będziesz wykonywał żadnych zakazanych czynności ani ty, ani
                        twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twoje zwierzę,
                        ani konwertyta, który przebywa w twoich bramach. Bo w sześć dni Bóg uczynił
                        niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nim jest i odpoczął w siódmym dniu.
                        Dlatego Bóg pobłogosławił dzień Szabatu i uświęcił go.
                        5/Szanuj twojego ojca i twoją matkę, aby dni twoje były przedłużone na ziemi,
                        którą Bóg, daje tobie.

6/Nie wolno ci mordować.
                        7/Nie wolno ci cudzołożyć.
                        8/Nie wolno ci porywać [człowieka].
                        9/Nie wolno ci świadczyć przeciwko twojemu bliźniemu jako fałszywy świadek.
                        10/Nie wolno ci pożądać domu twojego bliźniego, nie wolno ci pożądać żony
                        twojego bliźniego, jego sługi, jego służącej, jego wołu, jego osła ani niczego,
                        co należydo twojego bliźniego.
                        • wanda43 Re: Słów kilka o dekalogu 30.04.06, 18:23
                          A tu wersja bieząca

1 Przykazanie: " Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną."

2 Przykazanie: " Nie będziesz wzywał imienia Pana Boga swego
                          na daremno."

3 Przykazanie: " Będziesz dzień święty święcił. "

4 Przykazanie: " Będziesz czcił ojca i matkę swoją."

5 Przykazanie: " Nie zabijaj."

6 Przykazanie: " Nie cudzołóż."

7 Przykazanie: " Nie kradnij."

8 Przykazanie: " Nie mów fałszywego świadectwa
                          przeciw bliźniemu swemu."

9 Przykazanie: " Nie pożądaj żony bliźniego swego "

10 Przykazanie: " ... ani żadnej rzeczy która jego jest."
                          • yggdrasill_1987 Re: Słów kilka o dekalogu 30.04.06, 22:02
                            Dobrze, że to tutaj zamieściłaś, bo niektórzy nie kumali do końca o co chodziło.
                          • adam81w Re: Słów kilka o dekalogu 30.04.06, 22:05
                            1 Przykazanie: " Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną."

hm czyli mozna jednak wierzyc w innych bogow niz ten chrzescijanski smile tzn
                            mozna i w tego chrzescijanskiego i w tych innych . chodzi tylko o to zeby w
                            tych innych bogow co sie wierzy to wierzyc jakby mniej i mniejszy poklon bic
                            niz w tego chrzescijanskiego .

ps dzidka dzieki ze to tu umiescilas .
                            • tombra7 Re: Słów kilka o dekalogu 01.05.06, 00:16
                              przykazanie nr1 to poprostu zwykły zakaz konkurencji.
                              nr2( w wersji oryginalnej) to zakaz przedstawiania wizerunku jahwe w jakikolwiek
                              sposób,na szczęscie o wyglądzie "chwały jahwe" możemy sobie poczytać u Ezechiela
                              www.comel.net.pl/~glowacki/chobar.htm
                              ,co rzuca trochę światła na sprawę,rzeczywiście wszelkie rysunki ujawniły by
                              prawdę ,że bóg izraela nie jest żadnym tworem bezcielesnym.
                              Nie lubił on wzywania nadaremno,bo to i strata czasu i paliwa,wolno było wzywać
                              go w naprawdę ważnych sprawach.
    • yggdrasill_1987 Prawda o powstaniu dekalogu 01.05.06, 12:25
      republika.pl/wywiady/odzera8.html
      na dolnej części strony
    • stek22 Re: Słów kilka o dekalogu 01.05.06, 21:30
      Warto przeczytać
      www.czytanki.hox.pl/2przyk.html
    • edico Re: 10 przykazań judaizmu i chrześcijaństwa 02.05.06, 00:12
      www.dekalog.pl/
      Jeżeli do tego dodamy, dekalog wchodzący w skład Ksiąg Mojżeszowych jako 5
      Księga, zredagowany ostatecznie podczas niewoli babilońskiej [powtarza z
      komentarzami dekalog i większość praw zawartych w Księdze Rodzaju (Genesis)]
      jest katechetycznie modyfikowany przez Kościół bez mała dla każdego pokolenia,
      przywiązywanie wagi do tych wartości mówi sama za siebie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka