Dodaj do ulubionych

W centrum Gdanska plonie kosciol

22.05.06, 15:34
"swietej" Katarzyny.
Jak podaje TVN 24 w momencie wybuchu pozaru na dachu pracowali dekarze.
Pewnie to byli ateisci!
Obserwuj wątek
    • adam81w Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 15:39
      na ekranie tvn24 widac ze oprocz tego kosciola co sie pali to sa tam w poblizu
      jeszcze dwa koscioly . wiec nawet jakby ten sie zawalil ale chyba tak sie nie
      stanie to zadna strata . maja jeszcze dwa koscioly.
      • kooala Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 16:54
        adam81w napisał:

> na ekranie tvn24 widac ze oprocz tego kosciola co sie pali to sa tam w poblizu
        > jeszcze dwa koscioly . wiec nawet jakby ten sie zawalil ale chyba tak sie nie
        > stanie to zadna strata . maja jeszcze dwa koscioly.

Człowieku - to jest zabytek kultury, który ma jakieś 700 lat albo więcej (nie
        mam czasu sprawdzać). Kojarzy mi się to z talibami, którzy zniszczyli największe
        na świecie posągi Buddy, okazując podobną bezmyślność.
        • fnoll Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 16:59
          cóż, ateiści też mają na swoim kącie zniszczenie niejednego zabytku...
          • fnoll Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 17:03
            wyższość ateizmu nad talibanizmem w tym się wyraża, że żaden ateista do
            niszczenia śladów dawnej kultury nie jest zobligowany, choć ateizmem bywały
            takie czyny usprawiedliwiane

tak na marginesie - co nasi potomkowie poczną za wieków parę z tymi wszystkimi
            pustymi kościołami...?

wink
            • kooala Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 17:18
              Nie wiem co poczną z pustymi kościołami, ale przerażeniem napawa mnie fakt, że
              ktoś się cieszy ż tego powodu, że płonie zabytkowy kościół. Jak się spali
              kościół Mariacki z ołtarzem Wita Stwosza to też to nie będzie żadną stratą??? Bo
              przecież jeszcze masę kościołów w Krakowie zostanie...
              • adam81w Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 19:58
                i do tego koala pokaz mi bo moze ja glupi jestem , gdzie ja pisze ze sie ciesze
                z tego powodu ze sie pali kosciol ? co to ma byc ? jak ktos nie placze
                lamentuje i zalamuje rece z powodu bo sie kosciol pali ( olaboga ale mi
                problem , jakby sie szkola palila to bylby powod do lamentow ) to co nie ma
                prawa glosu ? szkoda slow
                • kooala Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 20:27
                  Sorry, nie napisałeś że się cieszysz, ale napisałeś że to żadna strata, bo są
                  jeszcze inne kościoły. Ja uważam że to jednak jest strata, bo to zabytek. Po
                  prostu szkoda, bo to bezpowrotna strata. I nie chodzi tu o funkcję tego miejsca
                  (podajesz przykład szkoły), ale o to że to swego rodzaju unikat, ma wartość
                  niezależnie od funkcji.
                  • adam81w Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 20:32
                    dla mnie to roznica napisac ze sie ciesze i napisac ze to zadna strata . gdybym
                    napisal ze sie ciesze postapilbym niekulturalnie . ja tylko pisze ze malo dla
                    mnie ten kosciol znaczyl i co mnie to obchodzi ze sie mu dach spalil
                  • lena_ziemkiewicz Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 20:34
                    No popatrz, a ja do dzisiaj nawet nie wiedziałam, że w ogóle jest taki kościół.
                    I jak się dowiedzialam, to moje życie jakoś się od tej wiedzy nie polepszyło,
                    ani nie pogorszyło. Katobunkier wyładowany podróbkami obrazów i rzeźbami
                    żartymi przez korniki. I do tego katole ukradli ten kościół protestantom
                    dopiero 60 lat temu. Na Pomorzu jest jeszcze 300 gotyckich kościołów i co z
                    tego?
                    • kooala Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 20:49
                      lena_ziemkiewicz napisała:
                      >Na Pomorzu jest jeszcze 300 gotyckich kościołów i co z tego?

KIlka postów wyżej podaję przykład kościoła Mariackiego i ołtarzu Wita Stwosza -
                      czy jeśli on by się spalił (w końcu drewniany jest to takie nieprawdopodobne to
                      nie jest) to też zapytacie i co z tego? A jakby tak hipotetycznie spaliło się
                      pół Luwru, to też nic z tego? Bo przecież w tej drugiej połowie zostało jeszcze
                      kilka tysięcy obrazów...
        • adam81w Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 19:54
          a dla mnie to zaden zabytek . jak ma zachwycac jak nie zachwyca . stoi takie
          bydle w srodku miasta postawione tak specjalnie zeby tylko jego bylo widac i
          zeby wszystkim sie wydawalo ze to najwazniejszy budynek w miescie . nie
          namawiam nikogo do niszczenia kosciolow . to byloby barbarzynstwo . ale
          przypomne tylko co CHzrescijanie robili z nieswoimi obiektami kultu jakie
          napotykali na swojej drodze . Niszczyli je np swiatynie poganskie a na ich
          miejscu stawiali nic innego tylko wlasne swiatynie .

fnoll nie rozumiem po co piszesz ze ateisci tez maja na swoim koncie
          zniszczenie obiektow kultu chrzescijanskiego . to chyba nie prawda z prostej
          przyczyny od razu by ich powiesili na galezi , za zniszczenie budynku -
          paranoicy !!!
          tak samo ja moge powiedziec ze chrzescijanie tez niszczyli obiekty kultu
          poganskiego i innych i co ?
      • the_dzidka Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 24.05.06, 18:30
        Ręce mi opadły.
        Adam - za dużo mamy starych zabytkowych budowli w tym kraju? Mógłbyś czasem
        spojrzeć na jakąś sprawę nie z punktu widzenia zacietrzewionego, skrajnego
        antyklerykała, ale - jakby to górnolotnie nie zabrzmiało - Polaka?
        Więc dowiedz się, ze dla mnie na przykład to jest OGROMNA strata, wiesz?
    • lena_ziemkiewicz Tragedia! 22.05.06, 17:21
      A w stacjach radiowych i telewizyjnych katosraczka. Co chwila można usłyszeć
      słowo TRAGEDIA! Jaka tragedia? Przecież tam nikt nie zginął.
      • adam81w Re: Tragedia! 22.05.06, 20:09
        tez nie wiem co to za tragedia ? nawet sie caly kosciol nie spalil . tylko
        glupi dach
    • lena_ziemkiewicz Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 17:42
      Ciekawe, czy teraz uszatek Glemp też powie, że bóg chciał nam coś przez to
      przekazać.
      • stszymon pokazała swój poziom 22.05.06, 17:59
        brak mi słów na takie małpy jak Ty
        • joanna.d.arc Re: pokazała swój poziom 22.05.06, 18:12
          Zauważcie, że Szymon obraża ale zaimek pisze wielką. Wiesz Szymciu co to zaimek?
          • stszymon Bo Szanuje Was jako ludzi 22.05.06, 19:42
            i jest mi Was bardzo żal.Nie szanuje jednak Was jako wandali.
            • nelsonek Dlaczego uwazasz, ze jestesmy wandalami? 23.05.06, 14:04

• watanabe.miharu Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 21:18

> Ciekawe, czy teraz uszatek Glemp też powie, że bóg chciał nam coś przez to
        > przekazać.

No, bo jak było tsunami, to ponoć "bóg wiedział, gdzie uderzyć - tam sa sami
        bezbożni azjaci". teraz też wiedział? wink)
        • kociak40 Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 22:50

> Ciekawe, czy teraz uszatek Glemp też powie, że bóg chciał nam coś przez to
          > przekazać.

To jest bardzo prawdopodobne, nawet każdy może sam sobie wyrobić zdanie.
          Jeśli spalił się kościół, to znaczy, że Bogu on nie był potrzebny, widać od
          dawna handel się tam odbywał pamiątkami i "cirpliwość" się skończyła. Do handlu
          i "robienia" pieniędzy służą markety, a nie kościoły. Widać "instancja wyższa"
          doszła do wniosku, że "co za dużo, to nie zdrowo", trzy kościoły obok siebie,
          wszystkie w rywalizacji o mamone, to nawet świętego zgniewa.
          Dla tych co rozumują inaczej, jest już bardzo dobra wiadomość. Już jest konto
          do wpłat ofiary na remont, potrzeba podobno ponad 15 milionów, więc będzie dużo
          czasu na wpłaty.
          • adam81w Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 22.05.06, 22:57
            15 melonow ???? to pestka marcinkiewicz lekka reka podpisze
    • sojuz1 Tu na zdjęciu widać Szatana 22.05.06, 19:23
      wiadomosci.onet.pl/5130,21,40,0,1,pokaz.html
      Po prawej stronie, opiera się ręką o belkę.
    • pogan87 Deep Purple - Burn 22.05.06, 22:32
      Może dla wam serca pękają bo jakaś gipsowa maryjka się osmoliła. Jak dla mnie wieść o płonącej modlitewnej szopie to zawsze miła informacja. Nie popieram niszczenia zabytków. Ale spalony kościół to o jeden kościół mniej. Niech to będzie symbol stopniowego odkatoliczania kraju. Co prarwda najbliższe dni tego nie zapowiadają więc pocieszam się tym, że jednej budy mniej. Wybaczcie smile Pozdrawiam !
      • adam81w Re: Deep Purple - Burn 22.05.06, 22:46
        mi nie peka pogan87 pamietaj.
    • nelsonek Re: W centrum Gdanska plonie kosciol 23.05.06, 14:06
      Zauwazcie, ze od razu znalazly sie pieniazki w budzecie panstwa na pomoc dla kosciola. A to, ze ludzie nie maja jak sie leczyc? To nie wazne!
      • kapitan.kirk Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 23.05.06, 15:09
        Innymi słowy, należałoby chyba konsekwentnie zaprzestać jakiejkolwiek
        działalności państwa, dopóki ludzie "nie mają jak się leczyć" - popraw mnie,
        jeżeli źle zrozumiałem.
        Pzdr
        • kociak40 Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 23.05.06, 23:13
          kapitan.kirk napisał:

> Innymi słowy, należałoby chyba konsekwentnie zaprzestać jakiejkolwiek
          > działalności państwa, dopóki ludzie "nie mają jak się leczyć" - popraw mnie,
          > jeżeli źle zrozumiałem.
          > Pzdr
          >

Działalność kościoła jest najważniejsza, jak nie ma pieniędzy na lecznictwo nic
          się nie stanie, najwyżej umrą ludzie chorzy. Natomista KK zapewnia nam,
          życie "wieczne", ważniejsze od doczesnego. Zapewnianie to jest bardzo kosztowne
          i tu pieniądze muszą się znaleźć. "Drogę do nieba" zapewniały trzy kościoły,
          chwilowo tylko 2 (w tej okolicy) i jak najszybciej trzeba powrócić do
          poprzedniej przepustowości.
        • nelsonek Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 23.05.06, 23:40
          Zle zrozumiales.
          Nie mowie o jakiejkolwiek dzialnosci panstwa. Mowie o odbudowie kosciola.
          Najwazniejszymi potrzebami ludzi, ktore [jak sie okazuje teoretycznie] ma zapewnic panstwo jest: leczenie swoich obywateli, bezpieczenstwo, minimum socjalne. Jak wszyscy wiedza obecnie Polska nie jest w stanie tego zapewnic. Zapewnia natomiast odbudowe koscolka. I to jest w porzadku Twoim zdaniem?
          • kociak40 Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 23.05.06, 23:50
            nelsonek napisał:

> Zle zrozumiales.
            > Nie mowie o jakiejkolwiek dzialnosci panstwa. Mowie o odbudowie kosciola.
            > Najwazniejszymi potrzebami ludzi, ktore [jak sie okazuje teoretycznie] ma
            zapew
            > nic panstwo jest: leczenie swoich obywateli, bezpieczenstwo, minimum socjalne.

Czy to do kapitana.krik jest skierowane, czy do mnie - kociak40?
            Nie wim czy ja mam odpowiadać, czy ta druga osoba? Sądząc po mojej
            wcześniejszej wypowiedzi, chyba nie ja?
            > Jak wszyscy wiedza obecnie Polska nie jest w stanie tego zapewnic. Zapewnia
            nat
            > omiast odbudowe koscolka. I to jest w porzadku Twoim zdaniem?
            >
            • nelsonek Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 23.05.06, 23:57
              Rozumiesz strukture drzewka?
          • monikaannaj Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 24.05.06, 08:53
            Ale już budowa stadionu byłaby OK? Może i racja - jak sie nie odbudoje zbytku
            za 15 baniek i nie wybuduje stadionu za kilkaset do miliarda, i nie da na metro
            w warszaiwe i jeszcze kilkadziesiąt inwestycji sie skasuje - to może sie
            uzbiera te kilka brakujacych w słuzbie zdrowia miliardow.
            I przestana byc potrzebne jakiekolwiek reformy tego socjalistycznego sytemu.
            • lena_ziemkiewicz Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 24.05.06, 09:02
              Metro ułatwia ludziom dojazd do pracy. Kościół ułatwa koszenie pieniędzy od
              baranów. Poza tym mamy jedno metro w Polsce i milion kościołów.
              • monikaannaj Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 24.05.06, 09:08
                no dobra - metro niech zostanie. Ale stadion czy muzeum sztuki współczesnej -
                won.
                Chce ktoś zarabiac na piłce noznej - niech se sam stadion wybuduje. tak samo
                jak ktoś jest pewnienże ludzie będa ogladac bohomazy - niech stawia muzeum.

PS. lena ty naprawdę taka ograniczone jestes ze zawsze oceniasz postępowanie
                ludzi sprzed kilkuset lat wg obecnych standardów? Niszczyli zabytki, wierzyli
                że ziemia jest płaska, bali sie burzy itp itd - idioci...
                • lena_ziemkiewicz Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 24.05.06, 09:13
                  monikaannaj napisała:

> no dobra - metro niech zostanie. Ale stadion czy muzeum sztuki współczesnej -
                  > won.
                  > Chce ktoś zarabiac na piłce noznej - niech se sam stadion wybuduje. tak samo
                  > jak ktoś jest pewnienże ludzie będa ogladac bohomazy - niech stawia muzeum.

Oczywiście, jako liberałka zgadzam się z tobą. Wydawanie publicznych pieniędzy
                  na stadiony dla bogatych klubów i muzea, w których lokuje się banda przydupasów
                  obecnej władzy to skandal.

>
                  > PS. lena ty naprawdę taka ograniczone jestes ze zawsze oceniasz postępowanie
                  > ludzi sprzed kilkuset lat wg obecnych standardów? Niszczyli zabytki, wierzyli
                  > że ziemia jest płaska, bali sie burzy itp itd - idioci...

Przecież to kościół każe ludziom postępować według zasad sprzed 2000 lat. Tylko
                  dzielnym ludziom, którzy często ginęli za swoje poglądy, zawdzięczamy, że w
                  szkole uczą o Darwinie i Koperniku.
            • nelsonek Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 24.05.06, 11:42
              Nie wmawiaj mi czegos czego nie powiedzialem. Odbudowa stadionu nie bylaby ok.

W ogole jedynymi instytucjami finansowanymi z budzetu panstwa powinny byc: wojsko, policja i sady. To sie doskonale wpisuje w swieckosc panstwa. I system bylby sprawiedliwszy. No ale to chyba zbyt radykalne zmiany i nie przejda one. A szkoda...
              • kapitan.kirk Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 24.05.06, 12:00
                Chodziło mi po prostu o uniwersalną, a nader demagogiczną formułkę pt. "na takie
                głupstwa się wydaje pieniądze, a tu np. chłop polski głodem przymiera,
                bezrobotcie, służba zdrowia, drogi itp." Formułki tej uzywa sie powszechnie
                zarówno wśród demagogów prawicowych, jak i lewicowych - zmieniają się jedynie
                cele ataków (wojna w Iraku, budowa stadionów, pazerność kleru, parady gejów itp.
                itd.). Tymczasem stawianie takiej alternatywy jest bez sensu, bowiem państwo
                musi wydawac pieniądze w miare możliwości zarówno na chorych i bezdomnych, jak i
                na badania naukowe, szkolnictwo, sądy, wojsko, ochronę zabytków etc. Żaden z
                tych celów nie jest nieważny; problem zaczyna się właśnie wtedy gdy zacznie się
                ponadnormalnie pchac pieniądz na jedną rzecz kosztem innych, równie niezbędnych.
                Pzdr
                • nelsonek Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 24.05.06, 13:26
                  Wyjasnie na przykladzie szkolnictwa:
                  pytanie brzmi: czy to panstwo wydaje pieniadze na szkoly, czy my? Jak sie okazuje sa to nasze pieniadze, ktore jakis tam urzednik dzieli. A to rzuci szkole pieniazki, a to szpitalowi, a to na drogi. Tymczasem wszystkie te inwestycje powinny byc prywatne (panstwu nic do tego). I na przyklad gdy posylam dziecko do szkoly to place za nia. Gdy dziecko juz skonczy szkole - przestaje za szkole placic - bo niby czemu? I osiagnac to mozna w bardzo prosty sposob: przestac finansowac cokolwiek (za wyjatkiem wojska, policji i sadow). <- Tak byc powinno.

A jak jest?
                  Panstwo sciaga olbrzymie pieniadze od swoich obywateli. Jest przy tym bezwzgledne. A jak co do czego to panstwo mowi: nie ma kasy! To do cholery jasnej gdzie sie te pieniadze podzialy? Bo brakuje na doslownie WSZYSTKO.

Nie czepialem sie kosciola, tylko panstwa. A to robi mala roznice. Teraz jasne?
                  • kapitan.kirk Jasne :-) 24.05.06, 14:10
                    Choć dla mnie raczej nie do przyjęcia.
                    Pzdr
                    • nelsonek Re: Jasne :-) 24.05.06, 15:02
                      A co jest nie do przyjecia? smile
                      • kapitan.kirk Re: Jasne :-) 24.05.06, 15:41
                        Liberalizm ekonomiczny w postaci skrajnej, czyli UPRowskiej nieco smile No ale
                        cóż, wszystko jest dla ludzi w końcu...
                        Pzdr
                        • nelsonek Re: Jasne :-) 24.05.06, 16:09
                          Jest to logiczna odpowiedz na zlodziejski system socjalistyczny.
                          Spojrz w swoje zeznanie roczne i zobacz ile Twoich pieniedzy poszlo dla panstwa. I co masz w zamian? Kompletnie nic. Zero bezpieczenstwa (przyklad ostatnich bandyckich burd na starowce), zero ochrony zdrowia (bo sie limity skonczyly), dziury w drodze, slabych (bo zle oplacanych) nauczycieli, upolityczniona telewizje PUBLICZNA. Dalej wymieniac?
        • lena_ziemkiewicz Re: Fantastyczny argument, a jaki życiowy... 24.05.06, 09:00
          Pieprzenie katoformułek to działalność państwa? Czyli im więcej mszy, tym
          silniejszym będziemy państwem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka