Dodaj do ulubionych

Polska pustynia

11.01.07, 12:12
Taka przyszłość czeka nasz kraj. Cywilizacyjny regres. Każdy dzień zmarnowanych szans na rzeczywiste działanie, wciąż rosnące podporządkowanie życia religii i politycznemu zakłamaniu, wypędza nieodwracalnie i na zawsze z Polski najwartościowszych jego obywateli.

Już przestałem się łudzić, że kiedyś będzie inaczej. W gruncie rzeczy nie ma o co walczyć. Język? Kultura? Przecież inne narody też mają swoje, a więc można z nich czerpać i na nich opierać swoją przyszłość. Widocznie nasza, polska została skażona jakimś dążeniem do samozagłady. Niech ginie. Już nie jestem patriotą, tak jak i wielu moich rodaków.

Niektórzy z Was wyjechali i zapewne nie mają zamiaru wracać. Może ktoś chce właśnie w ten sposób zmienić swą przyszłość. Jak Wy to czujecie?
Obserwuj wątek
    • adam81w Re: Polska pustynia 11.01.07, 13:08
      grgkh nie lam sie. przezyjemy i religie. A patriota jestes. Patriotyzm to milosc
      do kraju i myslenie jak by tu zrobic zeby bylo lepiej dla tego kraju. A to chyba
      prezentujesz , prawda? przynajmniej ja tak widze po czesci twoje pisanie. tzn
      cel twojego pisania jest tez inny poza pisaniem-zastanawianiem sie jak tu zrobic
      zeby dla kraju bylo lepiej.
      • dagmama Re: Polska pustynia 11.01.07, 13:15
        To zależy, co kto uważa za patriotyzm. Ja zostaję, ale nie potępiam
        wyjeżdżających. Wiem, że to mętne, ale patriotyzm to dla mnie takie niezwracanie
        uwagi na rządy i ich pomysły tylko na to, ze ciągle Polska.
        Moje dziecko pójdzie tu do szkoły.
        Wiecie, jacy są Polacy. W drugim pokoleniu na obczyźnie już nie mówią po polsku.
        Z dziećmi dzisiejszych emigrantów też może tak być. No i to już tak trochę
        potępiamsad
        A może chodzi o to, żeby czuć się mniej Polakiem, a bardziej Europejczykiem?
        • adam81w Re: Polska pustynia 11.01.07, 13:21
          ja po pierwsze jestem Polakiem po drugie Europejczykiem.
          • dagmama Re: Polska pustynia 11.01.07, 13:27
            No właśnie ja teżsmile
    • adam81w Re: Polska pustynia 11.01.07, 13:10
      polska kultura : gombrowicz, tuwim, lem itd

a jesli czegos w nszej kulturze nie ma to mozna to zrobic samemu.
      • vitmik Re: Polska pustynia 11.01.07, 14:03
        polska kultura? polska kultura to "litwo ojczyzno moja", bialoruski kosciuszko
        i generalnie, historia,ludzie i czyny ruskiego zaboru czyli kongresowki.
        w dupie mam taka kulturę.
        • grgkh Re: Polska pustynia 11.01.07, 14:21
          I tu się z Tobą zgodzę. wink

Wszystko to w kulturze, co nie jest prawdziwie ku ludziom w ogóle skierowane, ale służy lub kiedyś służyło nacjonalizmowi i innym izmom (także religii) jest mi wstrętne. Mogę słuchać pięknej muzyki, ale gdy wpisane są w nią peany ku czci bóstw lub jakakolwiek gloryfikacja "naszych" przeciwko "innym", to mój umysł burzy się w proteście i uniemożliwia mi czystość odbioru. To jest jak skażenie, jak brud... Bo w całym dorobku ludzkości najwartościowsze jest to, co nas potrafi łączyć, a nie dzielić.

A przy okazji, link do tekstu, który mnie sprowokował do tych przemyśleń: Emigranci: nie ma po co wracać

• kiki_kaka_kuku Re: Polska pustynia 11.01.07, 14:30
          Nie ma sensu sie oszukiwać.

Kazdy czlowiek, ma tylko jeden cel- zrobić sobie dobrze, czyli przeżyc to życie jak najlepiej tylko może (o boże...)

A o ile utozsamia ktoś swoje szczęscie z prosperitą państwa, ktorego pieczątkę ma wbita w swoich dokumentach tożsamosci, oznacza to li tylko, nie mniej nie wiecej tylko tyle, ze przeszedł pranie mozgu analogiczne do religijnego, skoro jest także gotow egzaltowac cięrpietnictwem, i ponosić ciężary z tytułu współodczuwania klęski narodowej.

Tak wiec prawdziwi patrioci zostają...bo muszą, sumienie ich nie puści smile
          Natomiast kazdy inny kto nad milość do ojczyzny i inne ewentualne gratyfikacje, wynikajace z racji wegetacji w rodzimym kraju , przedkłada odmienne dobra materialno-mentalne wyjedzie nawet nie ogladajac sie za siebie.

Czyli wyjedzie dokladnie kazdy, kto moze i stwierdzi, ze mu się opyla smile
          Tak jest i tak byc powinno.

Zielone światło dla wszystkich szczurów smile))

• xxara Re: Polska pustynia 11.01.07, 14:47
            Moim zdaniem patriotyzm to Bog Honor Ojczyzna.
            Ja nie walczylabym za Ojczyzne, nie mam zamiaru nic dla niej poswiecac, staram
            sie placic jak najmniejsze podatki. Chcialbym jednoczesnie, zeby w Polsce zylo
            sie lepiej, ale nie mam zamiaru nic robic w tym kierunku - moge co najwyzej
            pomoc jednostkom, ktore uwazam za wartościowe (na rowni jednak traktuje pomoc
            malemu Rosjaninowi, Tybetanczykowi czy Polakowi). Najblizsza jest mi polska
            kultura, polski język i polskie poczucie humoru. Z pewnoscia nie spedze w
            Polsce starosci. Ale mi manifest wyszedl smile.

A w kraju zostaja nie patrioci - tylko ci mniej mobilni, bojący się i tacy,
            którym tu dobrze.
            Z kraju wyjeżdżają nie tylko ludzie za chlebem, również w celach poznawczych,
            przygodowych, bo rozpiera ich jakas taka energia.
            • dagmama Re: Polska pustynia 11.01.07, 14:59
              Xxara, a gdzie wyjedziesz?
              Mnie się marzy emerytura we Francji. Tam się ludzie umieją cieszyć życiem nawet
              w późnym wiekusmile
              A tu za 25 lat będę mylona z moherowym beretemsad((
              • xxara Re: Polska pustynia 11.01.07, 15:08
                Mysle, ze bedzie to jednak Hiszpania, ze wzgledu na klimat i sytuacje
                gospodarcza, ktora pozwoli mi troche zarobic. W krajach wysoko rozwinietych
                trudniej robic biznes.
          • grgkh Re: Polska pustynia 11.01.07, 14:58
            Wróciłeś? smile

A jak tam kacyk po sylwestrze? Jakoś długo go zwalczałeś. wink

A co do treści Twojej wypowiedzi, to oczywiście zgadzam się całkowicie, ale... Widzisz, trzeba mieć DOKĄD wyjechać. Te MIEJSCA, to kraje, w których istnieje też pewnego rodzaju "patriotyzm", a polega on na tym, że TAM ludzie dbają nie tylko o własne futro, ale także dopuszczają możliwość, że Ty mógłbyś się tam pojawić i korzystać z dobrodziejstwa współistnienia z nimi. Tak więc kółko się zamknęło. Muszą istnieć miejsca rządzone przez ludzi, dla gromad ludzkich, LEPSZE niż inne pod tym względem.

Jesteśmy zwierzętami stadnymi w sensie regionalnym oraz czasowym (to ta ludzka wiedza o wszystkim i różnego rodzaju systemy współistnienia przekazywane z pokolenia na pokolenie).

A ja coś przeczuwam, że moje dzieci z tego kraju kiedyś powyjeżdżają. Wszystkie.
            • xxara Re: Polska pustynia 11.01.07, 15:15
              >Te MIEJSCA, to kraje, w których istnieje też pewnego rodzaju "patriotyzm", a
              polega on na tym, że TAM ludzie dbają nie tylko o własne futro, ale także
              dopuszczają możliwość, że Ty mógłbyś się tam pojawić i korzystać z
              dobrodziejstwa współistnienia z nimi. Tak więc kółko się zamknęło.

>Gwarantuje, ze istnieje wiele miesjce na swiecie, gdzie ludzie nie przejmuja
              sie patriotyzmem, liczy sie tu i teraz, a przybysze sa mile widziani.
              Patriotyzm to w dzisiejszych czasach staromodne slowo. W krajach tzw. starej
              Europy jest rownoznaczne z nacjonalizmem. Liczy sie ekonomia, to nią się trzeba
              kierować a nie bezsensownymi sentymentami. Ekonomia da nam lepsze jutro a nie
              spiewnie patriotycznych piesni i wycieranie sobie gąb Polską. Jak myślicie,
              dlaczego ekonomista otrzymał pokojową Nagrodę Nobla?
            • kiki_kaka_kuku Re: Polska pustynia 11.01.07, 15:19
              grgkh napisał:

> Wróciłeś? smile

Ze niby ja ? Byłem tu cały czas smile))
              ...no prawie, jakiś czas spędziłem w miejscu bez komputerow uncertain pssssst.

> A jak tam kacyk po sylwestrze? Jakoś długo go zwalczałeś. wink

Cóż za insynuacje sad)

> A ja coś przeczuwam, że moje dzieci z tego kraju kiedyś powyjeżdżają.

No wlasnie zamierzam do nich dołączyć, dlatego dzialam na forum w ograniczonym trybie czasowym (częściej tylko czytam). Dlaczego ?

Te MIEJSCA, to kraje, w których istnieje t
              > eż pewnego rodzaju "patriotyzm", a polega on na tym, że TAM ludzie dbają nie ty
              > lko o własne futro, ale także dopuszczają możliwość, że Ty mógłbyś się tam poja
              > wić i korzystać z dobrodziejstwa współistnienia z nimi.

Bo Ci udzie przyjma mnie jedynie wowczas, jezeli bede mial, cos do zaoferowania dla ich futra...
              No uczyc się muszę sad
              No się muszę uczyć smile))

Muszą istnieć miejsca rządzone przez ludzi, dla gromad ludzkich, LEPSZE n
              > iż inne pod tym względem.
              >

No tak, z tym, ze odnosnie pozostania w kraju, jako jednostka nie mozesz zrobić absolutnie nic , aby uczyc to miejsce "lepszejszym" dla ogółu krajanow. Aby cokolwiek zmienić w wiekszej skali musisz powolac do zycia jakąś armię zbawienia, inaczej nie ma szans smile

• radzimir11 Re: Polska pustynia 11.01.07, 15:25
              grgkh napisał:

> A ja coś przeczuwam, że moje dzieci z tego kraju kiedyś powyjeżdżają.
              > Wszystkie.

A ja jestem przekonany, ze moje (wszystkiesmile nie powyjezdzaja. Corka, tak jak
              szybko wyjechala do Stanow Zjednoczonych, tak szybko wrocila, pomimo ze miala
              dobra prace. Stwierdzila, ze chce tu, w Polsce mieszkac i pracowac, ze tu jest
              jej miejsce, ze kocha ten kraj. A kwestie tylko ekonomiczne nie maja dla niej
              wiekszego znaczenia. No coz, widac moja krewsmile
              Tak sobie mysle jeszczewink, ze nie jest trudno kochac matke tylko piekna, madra
              i bogata, sztuka kochac taka, jaka jest...

Prof. Magdalena Sroda pytana w jednym z wywiadow, czy chcialaby opuscic Polske,
              stwierdzila: "Ja nie uciekne." Uwazam podobnie jak Pani Sroda, ze trzeba cos
              robic tu, w Polsce, by zmieniac jej oblicze, krok po kroku, kropelka po kropelce
              drazyc "skale". Przeciez o tym piekny kraj, o opinii o nim, nie moga stanowic
              tylko marsowe i zaciete oblicza katolikow reprezentowanych w osobach
              Kaczynskich, Giertychow, Rydzykow i moherowych zastepow...
              Polska, to nie tylko katolicki folklorsmile, ale rowniez ja, Ty i Magdalena Srodasmile
              • kiki_kaka_kuku Re: Polska pustynia 11.01.07, 15:49
                radzimir11 napisał:

Stwierdzila, ze chce tu, w Polsce mieszkac i pracowac, ze tu jest
                > jej miejsce, ze kocha ten kraj. A kwestie tylko ekonomiczne nie maja dla niej
                > wiekszego znaczenia.

To i racja, nie samym mercedesem zyje czlowiek, ale jest jeszcze cale spektrum drobiazgow, ktore warunkuja nasze dobre samopoczucie i nie kazego nasycisz tym samym kawalkiem polskiego chleba, dlaczego czasem by zaspokoic egzotyczny głód to wyjechać potrzeba smile

> Tak sobie mysle jeszczewink, ze nie jest trudno kochac matke tylko piekna, madra
                > i bogata, sztuka kochac taka, jaka jest...

A jak cie taka brzydula walkiem zdzieli przez czszke, nie bedzie to dla Ciebie Radek przeszkoda ku wyznaniu jej milości? tongue_out
                Jak powiedział poeta " Mi sie kochac brzyduli nie chcialo, wstąpilem na działo i ooooo przez granicę mi się przeleciało ..."

Uwazam podobnie jak Pani Sroda, ze trzeba cos
                > robic tu, w Polsce, by zmieniac jej oblicze, krok po kroku, kropelka po kropelc
                > e
                > drazyc "skale". Przeciez o tym piekny kraj

Oj przeciez tu nie dogmatyzujemy. Ludzie sa różni, dla niektorych kraj to ladny, inni sie nim brzydzą, niektorzy nie mogą tu usiedzieć, innym nie sposob zyc gdzie indziej.Wnioski? NIECH ŻYJE WOLNOŚĆ WYBORU !!!

> Polska, to nie tylko katolicki folklorsmile, ale rowniez ja, Ty i Magdalena Sroda:

Nie mam specjalnie powodow aby wierzyc w altruistyczne intencje pani Środy (szczegolnie w czwartek)...w swoje tez nie specjalnie tongue_out
              • grgkh Re: Polska pustynia 11.01.07, 15:52
                Ja też zostanę, tak mi się teraz wydaje. wink

Dużo zależy od postępów kaczyzmu i wzrostu "religijności" naszego społeczeństwa. Patrzę na to statystycznie. Statystyka ma swoją, potężną wymowę. W cytowanym artykule jest fragment:
                "Według różnych szacunków wyjechało za pracą od 300 tysięcy do 2 milionów ludzi.". A kto wyjeżdża? Bardzo często ci, którzy biorą w swoje ręce swój los, którzy mogliby dużo zrobić dla "postępu" w najbliższej nam okolicy...
                • radzimir11 Re: Polska pustynia 11.01.07, 16:12
                  grgkh napisał:

> Ja też zostanę, tak mi się teraz wydaje. wink

Ja zostane na pewno! Bo? Kocham Polske, kocham to miejsce...

"Pod papugami kolorowe muszle gwizdze wiatr...smile"

> Dużo zależy od postępów kaczyzmu i wzrostu "religijności" naszego
                  > społeczeństwa

Mysle, ze jednak wiecej zalezy od postepow w oswiaciesmile

> Bardzo często ci, którzy biorą w swoje ręce swój los, którzy mogliby dużo
                  > zrobić dla "postępu" w najbliższej nam okolicy...

Wielu z nich wroci, jestem przekonany o tym, ze szybciej niz pozniej, a do tego
                  wielu juz nie takich samych, jak przed wyjazdem - malych, zapyzialych i
                  ksenofobicznych, przestraszonych Bogiem i wszystkim, co inne, niz katolickie...

• bloodysunday99 Polska to bagno, gnooj do ust. 11.01.07, 17:29
          vitmik napisał:

> polska kultura? polska kultura to "litwo ojczyzno moja", bialoruski kosciuszko
          > i generalnie, historia,ludzie i czyny ruskiego zaboru czyli kongresowki.
          > w dupie mam taka kulturę.

Dokladnie, jezeli nie Rosja, to do tej pory nie byloby Sejmu, ale i to polacy
          spieprzyli. Teraz Polska wraca powolutku do normy, bozia jest krolowa od 17
          wieku, jezusek bedzie jej pomagal rzadzic nad polakami od 21. Ojciec Dyrektor
          bedzie nowa glowa kosciolka, i wszyscy sie beda zgadzac z polityka Kaczki.

Patryjotyzm jest dla idiotow. Kto by oddal swoje zycie za dzisiejsza Polske? Kto
          ma idealy ktore sie pokrywaja z idealami i wartosciami prezydenta i premiera? To
          ze sie urodzilem w Polsce, przynioslo mi wiecej problemow i trudnosci, niz
          gdybym sie np. urodzil w Szwecji? I co? Mam kochac Polske? Toz to smieszne!
          • esaul1981 Re: Polska to bagno, gnooj do ust. 11.01.07, 17:31
            myślę że jak powołamy jezuska na króla polski to się wszystko zmieni na
            lepsze.....czesi budują autostrady a my kościoły.
            • bloodysunday99 Re: Polska to bagno, gnooj do ust. 11.01.07, 17:42
              To jest straszne. Nikt nic nie mowi. Ja pamietam Polske jako w miare normalna,
              kiedy to siedzieli w Polsce Rosjanie. Moze nawet do srodka lat 90-atych. Teraz?
              Nie bylem w Polsce juz 7 lat, i nie pojade. Nie mam ochoty patrzec na moher,
              pijanstwo, jezdzic po dziurawych drogach, patrzec na pomniki na kazdym rogu -
              ani chodzic po ulicy JP2 (wczesniej Wolnosci).

Polska to Iran, to majorytet ktory piluje galez na ktorej siedzi.

A co do Czechow, to nie mam slow, piekny nowoczesny kraj ktory sie nie kloci ze
              swoimi sasiadami, tylko razem z nimi buduje samochody i te wlasnie drogi.

Mam takie pytanie, przez te 7 lat kiedy mnie w Polsce nie bylo, ile wybudowano
              tam km autostrad? Z tego co pamietam, to nie bylo wtedy nawet autostrady z GDN
              do WAW, musialem jezdzic po jakichs wybojach i dziurzyskach...
              • grgkh Re: Polska to bagno, gnooj do ust. 11.01.07, 18:21
                Tu masz dane, chyba z grubsza poprawne pl.wikipedia.org/wiki/Autostrady_w_Polsce

A pod koniec lata kaczor puszył ptasie piórka podczas otwierania bodaj 100 km odcinka na trasie Poznań - Łódź. Zupełnie jakby "tymi, własnymi ręcami" je zbudował. smile))

Gdyby nie te trochę pieniędzy z UE, to długość autostrad zmieniałaby się (na plus) znacznie wolniej... No, ale przez te parę latek poprawiło się co nieco, przynajmniej na trasie A1, co odczuwam podczas corocznych wypraw znad morza w Tatry.
                • bloodysunday99 Re: Polska to bagno, gnooj do ust. 11.01.07, 18:43
                  Ha, nie wiem czy sie smiac czy plakac.

W Danii istnieje np. 1032 km autostrad, z czego 42 km sa prywatne.

da.wikipedia.org/wiki/Motorveje_i_Danmark
                  W Szwecji istnialo w 2004 r. 1589 km autostrady, co jest tez raczej malo,
                  patrzac na wielkosc kraju.

susning.nu/Motorv%E4g
                  No ale to co sie dzieje w Polsce to smiech. W Vietnamie sa lepsze drogi niz w
                  Polsce - w Tajlandi zreszta tez.
                  • kiki_kaka_kuku Re: Polska to bagno, ale lale są ładne :) 11.01.07, 18:48
                    Blagam tylko nie o komunikacji uncertain

Poruszm sie co dzień miejską w Warszawie...BOŻE NIE CHCĘ TAK ŻYĆ !!!

...a w kazdym razie się poruszać sad
                    • grgkh Re: Polska to bagno, ale lale są ładne :) 11.01.07, 19:36
                      kiki_kaka_kuku napisał:

> Blagam tylko nie o komunikacji uncertain
                      >
                      > Poruszm sie co dzień miejską w Warszawie...BOŻE NIE CHCĘ TAK ŻYĆ !!!
                      >
                      > ...a w kazdym razie się poruszać sad

Aaa... teleporter? Stacja nadawcza, stacja odbiorcza, pstryk i już... Chociaż, gdyby tak zabrakło prądu między nadaniem, a odbiorem, to mógłbyś (skasowany na starcie) nie odnaleźć się u celu. Makabryczne...
                      • kiki_kaka_kuku Re: Polska to bingno, bo lale są ładne :) 11.01.07, 19:59
                        grgkh napisał:

> Aaa... teleporter? Stacja nadawcza, stacja odbiorcza, pstryk i już... Chociaż,
                        > gdyby tak zabrakło prądu między nadaniem, a odbiorem, to mógłbyś (skasowany na
                        > starcie) nie odnaleźć się u celu. Makabryczne...

tongue_out Uwielbiam star trek

A makabreska to byla wczoraj , jak chcialem wrocić do domu, ale niestety nie zmieścilem się do autobusu sad

Spoko do nastepngo juz na szczęscie tak smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka