Dodaj do ulubionych

co warto kupic w Tunezji

IP: *.dynamic.mm.pl 15.06.14, 16:25
No wlasnie..torebki skorzane?klapki?bransoletki z koralikow?oczywiscie jak ktos lubi.bardzo prosze o opinie i info jakie ceny ?? W miare aktualne ..
Obserwuj wątek
    • Gość: superslaw Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.dynamic.mm.pl 15.06.14, 20:58
      Wypraszam sobie zebys mnie obrazal..
    • astorian Re: co warto kupic w Tunezji 17.06.14, 20:32
      forum.gazeta.pl/forum/w,21193,151312891,151312891,Szampony_z_tfalem.html
    • jolanta355 Re: co warto kupic w Tunezji 19.06.14, 15:19
      Warto kupić olejek arganowy do ciała lub do włosów ponieważ u nas jest to droga rzecz a w Tunezji za 120ml. zapłacisz jedyne 6 dinarów czyli 12 zł.
    • Gość: superslaw Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.dynamic.mm.pl 19.06.14, 20:33
      A wyroby ze skory???
      • jolanta355 Re: co warto kupic w Tunezji 23.06.14, 21:24
        Wyroby ze skóry jak najbardziej,portfele damskie od 7 dinarów,męskie 12dinarów.torebki duże można już kupić od 15 dinarów.Najtańsze zakupy w Kiruanie podczas wycieczki na saharę. W sklepach przyhotelowych ceny wygórowane ale też można coś wyszukać.
    • Gość: kaska Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.centertel.pl 23.06.14, 22:11
      ja polecam portfele, torebki lub szaszetki. wiadomo ze to nie beda oryginaly ale sa dosc dobrej jakosci i taniej niz u nas :) oraz dla palacych popielniczki sa fajnie pomalowane i za kazdym razem gdy zapalisz bedziesz wspominal tunezje :D
      • Gość: nie palacz Popielniczka z Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 07:38
        I za kazdym razem gdy sie zaciagniesz zblizysz sie do raka pluc i bedziesz go pielegnowac.
        Kup sobie dwie lub trzy popielniczki zalosna idiotko.
        • Gość: kaska Re: Popielniczka z Tunezji IP: *.centertel.pl 24.06.14, 08:48
          nie do ciebie pisze wiec sie zakmnij i nie komentuj w bezsensowy sposob..
        • Gość: PawJan Re: Popielniczka z Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 20:32
          Widać że ty zaciągałeś się stanowczo za dużo bo masz przerzuty na mózg pajacu cyrkowy.
    • toya666 Re: co warto kupic w Tunezji 24.06.14, 14:29
      Jeśli ktoś lubi jedzenie na ostro, to polecam kupić harissę. Jest to pasta z papryczek chili, sprzedawana w puszkach. My jemy np. z pizzą, do kanapek, można też dodać do gotowania.
      Najlepsza jest Harissa du Cap Bon firmy SICAM.
    • Gość: kasiuniasty Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.8-1.cable.virginm.net 24.06.14, 17:01
      Witam czy ktoś z was kupował moze tadżin?ile takie naczynie może kosztować i ile waży?
      • Gość: abi39 Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 17:51
        Kupiłam w zeszłym roku. Za duży tajine przeznaczony do gotowania (nie malowany i lakierowany) zapłaciliśmy 20 dinarów. Wagi nie sprawdzałam, ale spakowaliśmy go do bagażu podręcznego więc mniej niż 5 kilo.
        • Gość: kasiuniasty Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.8-1.cable.virginm.net 24.06.14, 23:54
          Abi 39 a warto kupic?Uzywasz? Dlugo taka potrawa sie robi? No i czy smak rzeczywiscie lepszy?
          • olin1980 Re: co warto kupic w Tunezji 25.06.14, 11:06
            Dla mnie obowiązkowo w walizce musi się znaleźć: oliwa(zwykła i smakowa), oliwki i kapary kupowane na wagę-te sprzedawane u nas to jakaś pomyłka, daktyle suszone- nie kandyzowane, chałwa z pistacjami lub migdałami, harissa oczywiście i przyprawy-mój nr, jeden to Ras hanout -świetna mieszanka do wielu dań. Dla kobiet polecam fajne i niedrogie olejki do włosów(z olejem monoi, macadamia, arganowym) i citron oil do opalania.
            P.S Zawsze mam nadbagaż, dobrze że za niego nie kasują ;-)
            • Gość: ali baba Latajacy dywan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 13:09

Kupcue koniecznie latajacy dywan i licencje pilota.
              • Gość: Baśka Re: Latajacy dywan IP: *.warszawa.mm.pl 25.06.14, 13:45
                Warto kupić wyroby z drzewa oliwnego (deski do krojenia, moździerz, miseczki)
            • toya666 Re: co warto kupic w Tunezji 25.06.14, 23:53
              Olin, dobrze prawisz :)

Dodam tylko, że Ras hanout znaczy dokłądnie "głowa szefa" - jest to mieszanka przypraw według właściciela sklepu (ew. gość kupuje już gotową). Ale w każdym sklepie może się różnić. Więc warto powąchać i posmakować przed zakupem.
              Ja mam na Djerbie jeden sklep, w którym kupuję świetną mieszankę "Ras hanout". Ale ostatnio coś mnie podkusiło, by kupić w innym sklepie i jest za dużo cynamonu i jest kiepska...
              • olin1980 Re: co warto kupic w Tunezji 26.06.14, 14:29
                No właśnie, najlepiej mieć "swój sklep" sprawdzony, ja tym razem ratowałam się Ras hanout z Carrefoura w Midoun bo lokalsi mieli trochę zwietrzone te przyprawy niestety. A i zapomniałam dodać do mojej listy sardynki w puszkach- u nas dwie sztuki, w Tunezji napakowane na maxa- rewelacja.
          • Gość: abi 39 Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.14, 23:47
            Warto! Mam właśnie zamówienia na dwa kolejne i zastanawiam się jak je przemycę, ale na szczęście tam tak nie przestrzegają procedur. Gotuję w tajinie często i w tej chwili nie korzystam już z przepisów. Czas gotowania to jakieś 1,5 godziny na średnim ogniu, w piecu około godziny. Idealne na domowe posiady i na szybki obiad. Wśród moich znajomych robi furorę. Do tego zapas oliwy i przypraw i jest dobrze.
            • Gość: Skutku Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.14, 11:49
              Czy mogłabyś napisać jakie naczynia lepiej się sprawdzają zwykle wypalane czy szkliwione? A i czy na postawione na gazie nie pękną, czy trzeba je wcześniej hartować?
              • Gość: abi39 Re: co warto kupic w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.14, 13:46
                Lepsze zwykłe wypalane. Szkliwione są bardziej dla ozdoby (szkliwo popękało). Ja szukałam do gotowania naczynia z grubym dnem, poprosiłam sprzedawcę o tajin do gotowania i dopiero zamówił dla mnie (czekałam 2 dni). Po postawieniu na gazie nic się nie działo, używam go od 3 lat, myję w zmywarce.
                • ania_ch85 Re: co warto kupic w Tunezji 09.08.14, 13:48
                  Ile mniej więcej kosztuje (powinien kosztować) tajin? Warto się targować? Można go z powrotem wziąć do bagażu podręcznego?
                  pozdrawiam
                  • 19sara78 Re: conversy 10.08.14, 21:35
                    Ja polecam conversy, chodzę od zeszłego roku ( no nie codziennie :) ) i nic się nie dzieje. Kupiłam całej rodzince i wszyscy zadowoleni. Bardzo oryginalna podróbka, wyszło ok. 35 zł/para.
    • djkynek Re: co warto kupic w Tunezji 26.08.14, 09:20
      Nikt nie wspomnaił o cedratine - słynny tunezyjski likier, który jest w kazdym hotelowym barze /o czym nie wszyscy bedac w Tunezji wiedza/. Polecam zakup w wolnocłówce na lotnisku za okolo 8 € butelka 0,7 l. W sklepach /z reszta alkohol w sklepach trudnodostepny/ butelka kosztuje koło 90 - 110 pln w przeliczeniu.
    • yaasienka Re: co warto kupic w Tunezji 07.05.17, 18:42
      Kosmetyki naturalne przede wszystkim, a w szczególności lejki. Ja się zakochałam w bergamotkowym. Ślicznie pachnie, u mnie w domu od powrotu z Tunezji nie pachnie niczym innym. Do tego wszelkiego rodzaju maski, maseczki, wszystko do własnego domowego spa. Ceny - to zależy ile utargujesz :) Ale i tak będzie taniej niż w Polsce.
      • roldoza Re: co warto kupic w Tunezji 11.05.17, 15:53
        Biżuterię, ręcznie robioną, zwłaszcza przezplemiona pustynne. To dla nich ważne źródło utrzymania, a ozdoby są przepiękne i niespecjalnie drogie. Hitem jest ręka Fatimy, która ma za zadanie chronić człowieka przed złymi urokami, Ja niestety już gdzieś moją zgubiłam :(
      • yaasienka Re: co warto kupic w Tunezji 19.05.17, 15:45
        Aaa, jeszcze jedna rewelacyjna rzecz, o której zapomniałam wspomnieć, a w której się zakochałam. Pachnące mydła, które są w zasadzie perfumami w mydle. Rewelacyjna sprawa. Nie pryska perfumą tylko mydli całe ciało np. rano pod prysznicem i zapach jeszcze czuć popołudniu. Próbowałam w Polsce coś takiego dostać, ale z mizernym skutkiem.
    • roldoza Re: co warto kupic w Tunezji 02.06.17, 14:05
      Cud nad Wisłą, dłoń Fatimy odnaleziona :) A bardzo lubię ten wisior. Z fajnych rzeczy to jeszcze tajine - naczynie do robienia potrawy tajin. Gliniane i dość tanie, jak poszukacie w necie przepisów to się okazuje, że zastosowań dla tego naczynia jest naprawdę sporo.
      • yaasienka Re: co warto kupic w Tunezji 10.07.17, 19:27
        Super, cieszę się, to zawsze miło jak się zagubiona rzecz odnajdzie :) Obczajałam tę dłoń fatimy i poczytałam sobie trochę o niej i wygląda bardzo fajnie, poza tym to wisior funkcjonalny :) więc tym bardziej warto go mieć. To będzie mój nabytek z następnej tunezyjskiej wyprawy :)
    • darkoo00 Re: co warto kupic w Tunezji 21.07.17, 22:23
      A jakieś kruszce na przykład, metale szlachetne, diamenty, złoto, sukna, jedwab, coś cennego, co w Polsce jest bardzo drogie a w Tunezji znacznie tańsze?
      • yaasienka Re: co warto kupic w Tunezji 23.07.17, 17:54
        Jeśli chodzi o tkaniny to zdecydowanie tak. Są znacznie tańsze i wysokiej jakości. Co do kruszców kamieni itp to nie mam pojęcia.
        • darkoo00 Re: co warto kupic w Tunezji 24.07.17, 20:00
          Oki, a jakieś kosmetyki, które są wyjątkowo drogie w Polsce? Przyprawy? Może szafran jest tańszy? Może moje wyobrażenia bazują na podróżach handlowych pokolenia naszych rodziców, ale pamiętam jak tata opowiadał, że w tych regionach, w Turcji, Tunezji, było mnóstwo bajecznie pięknych i bajecznie tanich towarów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka