Dodaj do ulubionych

Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse

29.04.05, 18:07
Byłam 2 tygodnie w Riadh Palms i dziś wróciłam. Chętnie podzielę się
doświadczeniami.
Pozdrawiam,
Aga
Obserwuj wątek
    • a.bc Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 03.05.05, 16:36
      To ja bardzo poprosze o info na temat pogody?
      padało?
      i jeszcze jedno niedyskretne pytanie ile trzeba wziasc wymiany na 2 tygodnie
      pozdrawiam
      • diabla Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 03.05.05, 20:44
        Pogoda była "w kratkę". W ciągu 2 tygodni - 2 razy padało, kilka było z
        zachmurzeniem, reszta słonecznie. Co do deszczu - to był raczej deszczyk niż
        ulewa :)
        My wzięliśmy na 2 tyg. na 2 osoby 1500 USD, ale wydaliśmy niecałe 600, w tym
        koszt 2-dniowej wycieczki na Saharę dla 2 osób (około 260 USD). Ponieważ
        mieliśmy opcję HB nie musieliśmy kupować jedzenia, jedynie jakieś drobne
        cosik "na ząb" przed kolacją (o 19-ej) (np. popularne "placki" za 1,5 - 2
        dinary, paluszki lub bagietkę - mieliśmy kabanosy Krakusa - świetnie się
        przechowały) i oczywiście napoje. Woda mineralna 1,5 litra kosztuje 300
        milimów, Coca-Cola 1 litr - 900 milimów. Gdy my byliśmy kurs był 1 USD=1,22
        Dinara.
        • krychowska1 Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 04.05.05, 00:09
          diabla, ja mam kilka pytań :
          1) jak oceniasz hotel - wyżywienie, obsługę, czystość (m.in obecność
          robaczków), basen, ilość gości przezd sezonem ?
          2)podobno do hoteli nie można wnosic zakupów - czy to prawda?
          3)jak samo Sousse - czytałam, że brudno i śmierdząco, prawda to?
          4)z jakim biurem tam byłaś, jesteś zadowolona?
          pozdrawiam
          k.k.
          • diabla Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 04.05.05, 11:30
            Witam:
            1. Hotel jest bardzo dobry, wyżywienie naprawdę dobre, świeże, różnorodne, bez
            ograniczeń ilości, zawsze świeże owoce. Hotel jest czysty, nie zauważyłam
            żadnego życia :) chhociaż też się tego bardzo obawiałam. Basen zewnętrzny jest
            bardzo ładny, choć woda w okresie 15-29 kwietnia miala zaledwie 16 stopni. Basen
            wewnętrzny baaardzo ciepły - 30 stopni - wchodziło sie jak do wanny. Obsługa
            miła, na tyle, na ile może być miła obsługa. Spełniali nasze prośby np o
            obudzenie, udzielali nam informacji o mieście i innych. Są powiedziałabym -
            poprawni.
            2. Rzeczywiście nie wolno, w wielu miejscach są umieszczone prośby lub wręcz
            zakazy wnoszenia zywności i napoi do hotelu. Jednak my mieliśmy i żywność i
            napoje. Wnosiliśmy je w plecaczku i staraliśmy się z nimi nie afiszować. Np
            przed opuszczeniem pokoju i wpuszczeniem obsługi sprzątającej zawsze chowaliśmy
            jedzenie i napoje.
            3. Sousse - rzeczywiście, niestety z przykrością stwierdziłam, że takie opinie
            to prawda. Budynki są bardzo zaniedbane, niejednokrotnie nie wiadomo, czy są
            przeznaczone do rozbiórki czy w trakcie budowy. Na ulicy masa śmieci no i ten
            zapach z kanalizacji...
            4. Byliśmy z Eximem i jesteśmy zadowoleni. Co prawda nie mieliśmy żadnych
            sytuacji ekstremalnych wymagających np. interwencji rezydenta, wiec nie wiem jak
            sie sprawdzaja w takich sytuacjach, ale dla przecietnego turysty "nie
            sprawiającego kłopotów" było naprawdę ok, nie zauważyłam żadnych niedociągnięć
            organizacyjnych. Na wycieczce na Saharę nasz "tunezyjski polskojęzyczny" opiekun
            zachowywał się bardzo fajnie, praktycznie całą drogę opowiadał ciekawostki o
            Tunezji i miejsach, które zobaczymy; nie nudziliśmy się.
            pozdrawiam,
            Aga
            • zuzannatomek Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 04.05.05, 13:20
              czesc
              wybieram sie 26maja z rodzinka do tunezji i jeszcze nie wiem czy jechac do
              sousse czy do CapBon bo mam do wyboru hotel w sousse "Samara" i "MediSeaClub" w
              Borj Cedria, w pobliżu Cap Bon.Ale skoro piszesz ze w sousse nie jest za czysto
              i smierdzi tym bardziej ze ten hotel jest ponoc w centrum to chyba wybiore
              MEDISEA. Jak dlugo jechaliscie na te pustynie? Czy moge sie tam wybrac z
              dziecmi (3 i 8 lat) Dzieki za odpowiedz.
              TL
              • krychowska1 Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 04.05.05, 13:25
                diabla, bardzo dziękuję za szczegółowe informacje
                pozdrawiam serdecznie
                kasia
              • diabla Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 04.05.05, 19:26
                Szczerze mówiąc nie wiem jak jest w CapBon, lecz z tego co widziałam jadąc
                przez Tunezję, z relacji przyjaciół i co wyczytałam m.in. na tym forum, to tam
                nigdzie nie jest czysto. Oni po prostu nie dbają o takie "szczególiki" jak
                elewacje, śmieci na ulicach czy zapaszek z kanałów. Nawet Tunis, choć stolica,
                wygląda i śmierdzi okropnie poza samym centrum. Szczerze mówiąc, wszystkie
                miasteczka wyglądają jakby Tunezja była tuż po, lub wręcz w trakcie wojny :|
                Co do Sahary. Wybralismy wycieczkę 2-dniową. Wyjazd - pobudka o 4-ej rano,
                długa podróż. Kilka, kilkugodzinnych odcinków autokarem. Na miejscu docelowym
                byliśmy chyba około 16-ej, w tym czasie mieliśmy przejażdżkę wielbłądami, oazę
                górską, wodospad, jakiś przystanek w restaruacji. Jeśli Wasze dzieci,
                szczególnie to młodsze, nie należy do tzw. "marudnych" i trudnych
                do "opanowania" ;) to możecie dzieciaki spokojnie zabrać. W naszej grupie był
                jeden czterolatek i dwa dzieciaki około 8-9 lat i świetnie się zachowywały.
                Część podróży przespały, a ile frajdy na wielbłądkach! :) Powrót podobnie
                wygląda. Bardzo wczesna pobudka (4 rano), jakies postoje, w hotelu w Sousse
                około 18. Poza uciążliwościami podróży nie widzę żadnych przeciwskazań żeby
                zabrać dzieciaczki.
                Pozdrawiam,
                Aga
    • mama_kuby Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 28.05.05, 22:29
      Hej! Ja planuję wyjazd do tego hotelu i bardzo bym prosiła o informacje
      praktyczne-gdzie można coś kupić do jedzenia czy jakieś pamiątki(oczywiście
      najlepiej tanio i dobrze:)) ; co trzeba zobaczyć i co warto-mam 2 maluchów,więc
      raczej chodzi mi o wypady na 1 dzień;pozdrawiam;Ola
      • diabla Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 29.05.05, 11:16
        Artykuły spożywcze mozna kupić praktycznie na terenie całego Sousse, jest
        naprawdę sporo sklepów, niektóre nawet czynne do późnych godzin wieczornych.
        Jednak polecam najtańsze sklepy Magasin General. Jeśli zaś myślisz o potrawach
        gotowych (restauracje) to także jest sporo miejsc, gdzie można przyzwoicie
        zjeść. Nie będę wskazywac konkretnych miejsc, ponieważ nie wiem czego
        oczekujecie i sami wybierzecie miejsca, gdzie wam się najbardziej spodoba.
        Pamiątki tylko i wyłącznie w medinie! Oczywiście koniecznie trzeba się
        targować, bo inaczej zapłacimy "chorą" cenę. Przykładowo - bransoletka z
        niebieskimi kamykami. Handlarz chce za nią 50 dinarów - że niby srebro,
        kamienie jakieś tam, motyw ręki fatimy itp itd. (oczywiście to nie było
        srebro). Po długich targach wyszłam z bransoletką, za którą zapłaciłam 2
        dinary. Ogromna fajka wodna - cena wyjściowa 150 dinarów. Gdy opuszczałam sklep
        handlarz prosił mnnie, żebym wzięła chociaż za 10... Co do maluchów i miejsc,
        które warto obejrzeć... hmm... myślę, że dla dzici największą atrakcją będzie
        woda i piasek. Na miejscu można kupić zabawki i akcesoria dla dzieci. W
        zależności od wieku może spodobać im się przejażdżka na wielbłądach (tutaj też
        trzeba się targować). Na plaży Tunezyjczycy oferują szereg atrakcji dla dzieci
        np. jazda na bananie wodnym itp. Dla dorosłych na jeden dzień polecam El Jem
        (amfiteatr gdzie kręcono Gladiatora) i Kartaginę.
        Pozdrawiam,
        Aga
        • mama_kuby Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 29.05.05, 14:23
          Bardzo dziekuję za odpowiedź-miałam wątpliwości,czy Tunezja i ten hotel,to
          dobry pomysł na wakacje z dziećmi,ale czytając te wszystkie posty już wiem,że
          tak! Dzieki. Ola
    • mama_kuby Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 01.06.05, 22:43
      Hej! Mam jeszcze pytanie-w jakich godzinach są posiłki i co jest do jedzenia?
      Gdzie wymieniałaś pieniądze? Słyszałam,że mozna gdzieś kupić naleśniki-wiesz
      może gdzie-moje dziecko je uwielbia:) Jak dotrzeć do tego sklepu Magasin
      General (bo do Mediny,to czytałam,że wzłuż promenady)? Ola
    • reirei Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 14.06.05, 11:16
      wybieram się do tego hotelu w drugiej połowie lipca, jadę z Tui. Mam jedno
      pytanie, widziałam na zdjęciu, że ten hotel jest ogromniasty tzn.
      wielopiętrowy, i obawiam się żebyśmy nie dostali jakichś pokoi na 10 piętrze.
      Prosilismy w biurze podrózy o pokoje nie za wysoko i z widokiem na morze, ale
      zastanawia mnie czy mozna jakoś to ewentualnie samemu z obsługą załatwić? Czy
      dać im jakiś napiwek i poprosić o lepsze pokoje? Czy tam sie takie rzeczy
      praktykuje?
      • marcia.back Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 18.06.05, 01:45
        ja jechałam m.in.z siostra i jej chłopakiem i po przyjezdzie,okazało się,że
        pokój mają pietro nizej niz mój!a,ze mielismy zamiar czesto "wedrowac" :)
        miedzy pokojami,to mielismy zaznaczone to w umowie :) poszlismy więc zapytac
        obslugi,czy dało by sie cos zmienic :) no i dalo ;) i to bez wiekszych
        problemów ;) co prawda troszke marudzili,ale ze było to zaznaczone w umowie,to
        pokoje zmienili :)

a widok na morze...owszem jest piekny,ale nie wiem czy sie opłaca...słonce na
        ta strone zaglada tylko wczesnym rankiem,a pozniej pokuj jest ciemny i ochładza
        sie w nim...ja miałam pokoj na strone miasta i bylo bardzo
        przyjemnie,zwlaszcza,gdy wieczorami mozna bylo posiedziec na rozgrzanym jeszcze
        sloncem balkonie ;)
      • mama_kuby Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 07.07.05, 23:08
        Witam!Hotel jest ogromny i biuro nie ma wpływu na to który pokój dostaniesz (z
        tego co słyszałam). Wiem tez od innych,że 20$ w paszporcie załatwia pokój z
        widokiem na morze a 50$ w nowej części. Ja miałam pokój na 7 pietrze (jest ich
        9) i nie narzekałam;dodam,że nie kombinowałam i miałam pokój z widokiem na
        ulicę. Pozdrawiam.Ola
        • tunhotel Re: Byłam 2 tyg w Riadh Palms Sousse 12.09.05, 16:04
          A ja wiem ze ma się wybór. Ja jechałem z dziećmi i miałem wybór czy chce pokój 4
          osobowy z widokiem na morze czy 2 pokoje dwu osobowe z widokiem na miasto.
          Wybrałem dwa pokoje. I nie żałuje. Pokoje były obok siebie widok był w połowie
          na morze i w polowie na maisto więc miałem piękne widoki i to z 7 piętra :D
          Polecam ten hotelik naprawde fajny jeden z lepszych zdaniem samych tunezyjczyków
          nawet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka