Dodaj do ulubionych

Tunezja - Soussue - Triada

13.07.05, 12:38
Dzisiaj wróciliśmy z Sousee w Tunezji. Mieszkaliśmy w Hotelu "NEJMA".
Skorzystaliśmy z oferty "TRIADY". Nasze wrażenia są jak najlepsze.
Chętnie odpowiemy na pytania.
Obserwuj wątek
    • olej82 Re: Tunezja - Soussue - Triada 13.07.05, 17:04
      witam. ja jade 19 lipca. mozna prosic o jakies informacje na temat samego
      hotelu? jak z czystoscia/pokojami/bezpieczenstwem/jedzeniem. jak z plaza i
      basenem? (jest publiczna i nie daja lokalni spokoju czy jak?)
      ogolnie bardzo prosze o jak najszerszy opis co do hotelu bo straszeni malo o nim
      informacji. (wrazenia, na co uwazac itd.)
      Jak bylo z pokojami? sa gorsze/lepsze? trzebe doplacac do widoku na morze?
      pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedzi
      bylbym rowniez wdzieczny z mozliwosci rozmowy przez GG (1706834) - z reguly
      niewidoczny.

Olej82.
      p.s. bylbym bardzo wdzieczny jezeli moglbys pochwalic sie jakimis zdjeciami
      hotelu itp
      • wojtek9936 Re: Tunezja - Soussue - Triada 14.07.05, 14:52
        2 dinary położone co drugi dzień np. na łóżku sprawiły, ze w pokoju, łazience i
        na balkonie było czyściutko. Ręczniki były codziennie wymieniane. Z Panią,
        która sprzątała pokój widywaliśmy się codziennie i zawsze zamienialiśmy kilka
        miłych słów. Atmosfera w hotelu niemal rodzinna. Szef restauracji serwującej
        śniadania i obiadokolacje zawsze wita każdego gościa w jedo rodzinnym języku,
        tak więc wchodząc tam pierwszy raz nie krępuj się powiedzieć Szefowi "Dzień
        dobry". Jedzenie dla nas było dobre. Na śniadanie i obiadokolację jest zawsze
        3 - 4 rodzaje głównych dań do wyboru. Mitem jest stwierdzenie, że w Tunezji
        dają źle jeść i nic tylko owoce morza. Jak chcesz, to możesz sobie wybrać owoce
        morza z zestawów przygotowanych do wyboru. Polecam jednak ryby. Nam bardzo
        smakowały. Śniadanie jest od godz. 6:30 do 10:00, a kolacja od 18:30 do 22:00.
        My na śniadanie przychodziliśmy ok. 9:45 i zawsze była pełna gama potraw do
        wyboru. Bardzo dużo owoców i sałatek: pycha - ale na początek tj. przez 2 - 3
        dni nie przesadzaj z ilością. Basen: czysta woda (codziennie jest czyszczony),
        ale leżaków przy nim jest znacznie mniej niż gości, więc jeżeli chcesz
        wylegiwać się przy basenie to radzę najpóźniej do godz 8:30 zejść na poziom
        basenu i "zarezerwować" sobie odpowiednią ilość leżaków poprzez polożenie na
        każdym ręcznika. Na basenie korzysta się z ręczników przywiezionych ze sobą.
        Jest to milej widziane przez obsługę hotelu, chociaż byli i tacy, którzy
        korzystali z ręczników hotelowych. Na basenie można pożyczyć materac od osoby,
        która opiekuje się sprzętem. Hotel ma własną plażę z parasolami i leżakami.
        Plaża nie jest wydzielona, tak więc korzystają z niej także tunezyjczycy, ale
        nie stwarza to ŻADNYCH PROBLEMÓW. Plaża jest piaszczysta i w miarę czysta. W
        miarę, bo niestety są porzucone butelki (na szczęście plastykowe) lub papiery.
        Do pokoju z widokiem na morze nie dopłacaliśmy, bo od razu taki się nam dostał.
        Jako, że okazał się bardzo mały (była nas trójka) zapytałem, czy jest możliwość
        zmiany na większy (grzecznie, z uśmiechem). Dostaliśmy klucz do innego pokoju,
        który okazał się co najmniej 2x większy i był na II piętrze. Co prawda balkon
        miał znacznie mniejszy od tego z poprzedniego pokoju, ale równie świetny widok
        na morze. Zamieniliśmy więc pokój bez problemu. Hotel ma pokoje od strony ulicy
        (całą dobę duży ruch) oraz od strony morza (między terenem hotelu, a morzem
        również jest ulica o dużym nasileniu ruchu, ale da się wytrzymać no i o ile
        wspanialszy widok). Polecam wschód słońca, które w dniach, w których tam bylimy
        zaczynało wychodzić z morza ok. godz. 6.10.
        Jeżeli mogę Ci coś doradzić, to w kontaktach z obsługą hotelu zawsze bądź
        uśmiechnięty i choćby problem był z gatunku doprowadzającego Cię do wrzenia
        polecam zachowanie spokoju. Niestety wielu naszych rodaków szuka dziury w całym
        i każdy najdrobniejszy nawet problem zgłaszany jest obsłudze hotelu niemal
        krzykiem i tonem rozkazującym. Chyba nikt nie lubi, aby na niego ktzyczeć.
        Podczas pobytu w hotelu dokumenty, karty płatnicze, gotówkę itp. trzymaliśmy w
        hotelowym sejfie (jest przy recepcji). W katalogu Triady napisano, że sejf w
        hotelu "NEJMA" jest dodatkowo płatny. Zapytałem w recepcji ile mam zapłacić za
        korzystanie w sejfu przez 14 dni i usłyszałem, że wystarczy uśmiech...
        Opieka Rezydentów Triady jest OK. Na tablicy w hallu hotelu jest "rozpiska"
        dyżurów Rezydentów Triady w hotelu. Są bardzo mili, uczynni, sympatyczni i
        cierpliwi. Same plusy dla nich. Ogólnie mamy NAPRAWDĘ BARDZO DOBRE wspomnienia
        i wrażenia. Polecam 2 dniową wycieczkę: El Jam, Sahara, wielbłądy, Land Rovery,
        Słone Jezioro. Naszym przewodnikiem był Zyjad - studiował w Katowicach,
        żwietnie mówi po polsku i ma doskonały kontakt z grupą.
        Jeszcze kilka innych rad: zaokrąglaj zapłatę w górę za napoje do obiadokolacji,
        będąc na basenie możesz zamawiać napoje (w tym piwo), lody, pizzę i tam też
        zaokrąglaj zapłatę w górę, kupując pamiątki w medinie pamiętaj, że targoawnie
        jest tam mile widziane - oni to uwielbiają, ale jak nie chcesz czegoś kupić to
        nie pytaj o cenę - jak zapytasz to jest dla nich znak, że jesteś zainteresowany
        i już cię nie wypuszcza ze sklepu bez kupna czegokolwiek. Jak chcesz coś kupić
        to wiedz, że ich pierwsza cena może być nawet kilkukrotnie wyższa od
        rzeczywistej wartości towaru (np. mojej małżonce spodobały się buciki z
        wielbłądziej skóry - pytam sprzedawcy ile kosztują - odpowiada 35 dinarów - na
        to ja że drogo - on, że to dobra cena dla Polaka (acha, rozmawiajcie między
        sobą po polsku, dla Niemców i Rosjan ceny są w medinie jeszcze wyższe, a nas
        tam chyba lubią - takie mamy wrażenie), ale może mi opuścić cenę do 33 dinarów -
        to też za dużo mówię, Żeby Cię nie zanudzać, kupiliśmy te klapki za 10
        dinarów. Na GG będę dostępny w poniedziałek i jeżeli znajdziesz czas to
        pogadamy. Jeszcze jedno: na pokładzie samolotu rozdawane są "karteczki
        rejestracyjne" obcokrajowców przybywających do Tunezji. Wypełnijcie dokładnie
        obie części (górną i dolną) na pierwszej stronie i włożcie wypełnioną kartkę
        każdy do swego paszportu. Przy odprawie paszportowej na lotnisku w Tunisie
        osoby, które nie wypełniły kartek były zawracane i musiały je wypełniać "na
        zapalenie płuc". Górny odcinek zostawia sobie osoba dokonująca odprawym a dolny
        zostanie Wam zwrócony i jest on wywagany do okazania podczas odprawy
        paszportowej przy opuszczaniu Tunezji. Kartki takie wypełnia się także podczas
        zakwaterowania w hotelu. Fotki hotelu mam, ale te w katalogu Triady oddają
        rzeczywisty wygląd budynku i pokolu. Ciesz się, że będziesz w "NEJMIE"
        sąsiednie hotele to olbrzymy, a tu cicho, kameralnie, rodzinnie. Pozdrawiam, a
        na wypadek "nie skontaktowania się" przed Twoim wyjazdem, życzę wspaniałego
        odpoczynku !
        • olej82 Re: Tunezja - Soussue - Triada 14.07.05, 15:25
          wieeeeelkie dzieki za obszerny opis. wiele pomogles.
          mozesz podac numer pokoju to skoro sprawdzony to moze postaram sie go dostac :)
          p.s. jakbys mogl wyslac kilka zdjec na ktorych widac hotel/basen/ a najlepiej
          pokoj na paypost(at)poczta.onet.pl bylbym bardzo wdzieczny. (oczywiscie "(at)"
          zamienic na "@")
          pozdrawiam serdecznie
          • wojtek9936 Re: Tunezja - Soussue - Triada 14.07.05, 15:28
            Pokój nr 214.
            Fotki wyślę nieco później, OK?
            Pozdrawiam : )
            • olej82 Re: Tunezja - Soussue - Triada 14.07.05, 17:57
              ok dzieki. czekam z utesknieniem :)
              • olej82 Re: Tunezja - Soussue - Triada 15.07.05, 18:41
                nadal nie dostalem zdjec :(( wysyalles i nie przeszly czy nie wyslales?
            • olej82 Re: Tunezja - Soussue - Triada 16.07.05, 17:56
              Dostalem dodatkowe pytania od dziewczyny :) moze na niektore bedziesz znal
              odpowiedz :)
              1. czy w hotelu da sie jakos zelazko zalatwic :)
              2. czy sa suszarki do wlosow
              3. ta 2-dniowa wycieczka byla organizowana przez triade? (bardzo mi sioe podoba
              wariant z wielbladami i ladcruserami). Ile kosztowala?
              4. macie jakies sprawdzone knajpy, bary , dyskoteki, albo takie ktorych nie
              polecacie?
              5. jak jest z zostawianiem rzeczy na plazy? nic nie ginie (nie mowie o
              pieniadzach, ale np o aparacie,ksiazkach, kremach itp)
              • wojtek9936 Re: Tunezja - Soussue - Triada 18.07.05, 19:13
                1. Nie wiem. Nie korzystaliśmy. Mieliśmy własne (małe turystyczne).
                2. W łazience nie było suszarki. Żona i córka miały własną.
                3. Wycieczkę organizowała Triada. Wg. mnie OK. Cena: 130 Dinarów opłata za
                wycieczkę (autokar, nocleg, posiłki tj. śniadania i obiady) plus 35 Din. Land
                Rovery plus 15 Din. wielbłądy plus po 1 - 2 Din napiwki dla kierowców i
                opiekunów wielbłądów.
                4. Nie chodziliśmy niestety po knajpkach. Córka jest w takim wieku, że nie
                zostanie sama w hotelu, a i do knajpki za wcześnie, żeby ją zabrać. Ale wybór
                jest duży. Na pewno coś znajdziecie.
                5. Rezydentka na pierwszym spotkaniu poinformowała, żeby nie zostawiać rzeczy
                bez opieki na plaży - podobno ostatnio zdarzyły się kradzieże.
                6. Pieniądze, dokumenty itp. trzymajcie w sejfie hotelowym
                W.
    • al_bandzi Re: Tunezja - Soussue - Triada 17.07.05, 20:27
      Wojtek odezwij sie, napisałem maila z prosbą o zdjecia, czekam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka