Dodaj do ulubionych

choroby w Tunezji

IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.05, 21:39
mam pytanie do forumowiczów którzy powrócili z Tunezji dotyczące porblemów
zdrowotnych-na co należy zwracać szczególną uwagę,jakie leki warto zabrać
itp...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kinia Re: choroby w Tunezji IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.08.05, 22:55
      Należy uważać: nie pić wody z kranu nawet do mycia zębów używać wody
      butelkowanej, uważać na lód w drinkach-robiony z "kranówki", nie jesć
      majonezów, uważać na sałatki i owoce kupowane na straganach. Z elków mozna
      zabrać coś na biegunkę i bóle brzucha ( Loperamid, Laramid, no-spa )i przed
      wszystkim dobry humor :-))
      Pozdrawiam i miłych wakacji
      • Gość: Inez68 Re: choroby w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:13
        Z tą wodą do mycia zębów to już lekka przesada, cały czas używałam do tego wody
        z kranu, jest ona owszem mocno chlorowana, ale nie ma potrzeby kupowania
        specjalnie wody do płukania zębów. Chlorowana mocno woda jest przecież w
        większości naszych większych miast.
        pozdrawiam
        • Gość: Kinia Re: choroby w Tunezji IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.05, 10:25
          Nie chodzi o to czy jest chlorowana mocno czy słabo. Woda tam jest wydobywana z
          morza i uzdatniana, poza tym zaewiera różne bakterie w większym stężeniu niż w
          naszej kranówce. Dla spokoju żołądka i wakacji zlaecam myucie zębów wodą
          butelkowaną.

Pozdrowionka :-)))
          • Gość: Inez68 Re: choroby w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:15
            Kinia ty jesteś chyba tu pierwszą osobą z takimi radami, płukanie zębów wodą
            butelkową zalecane jest w Egipcie - pomyliłaś chyba kierunki, małe dzieci
            płuczą wodą z kranu i nie choruja, nie przesadzaj z tą profilaktyką bo narażasz
            ludzi na dodatkowe wydatki :))))))))
            • Gość: Kinia Re: choroby w Tunezji IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.05, 12:30
              Mieszkałam troszke w Tunezji i każdy robi według swojego uznania, a woda
              butelkowana w dobrych hotelach jest zadarmo.
              • Gość: Inez68 Re: choroby w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:03
                Ja mieszkałam również i nawet z małymi dziećmi, naprawdę przesadzasz, bo ja
                normalnie mleko robiłam na tej wodzie - pisząc że mieszkałaś zaczynam w to
                wątpić skoro wypisujesz takie rzeczy.
                • Gość: Kinia Re: choroby w Tunezji IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.08.05, 10:09
                  Mieszkałam prawie rok czasu w Tunezji. Pisze o tej wodzie bo jeśli ma
                  ktoś "słaby" żołądek (tak jak ja) to musi uważać. Oczywiście masz rację nie
                  należy popadać w paranoję ale ostrożności nigdy nie zawiele :-)))))
    • trishelle Re: choroby w Tunezji 03.08.05, 09:55
      na pewno cos na zatrucie, np. smecte
    • Gość: sumire Re: choroby w Tunezji IP: 213.17.128.* 03.08.05, 10:18
      Ja na nic nie chorowałam, jadłam miejscowe specjały, a ząbki myłam wodą z kranu
      (paskudną co prawda, ale nic mi po niej nie dolegało). Tunezyjska kuchnia jest
      dobra, trochę w niej wpływów francuskich przetrwało, ale dość ostro
      przyprawiana i na to warto wziąć poprawkę, zanim się człowiek rzuci do bufetu.
      Można sobie dla bezpieczeństwa zabrać jakieś tabletki na żołądek, zawsze to
      lepiej, ale w panikę nie ma co popadać. Bardziej bym się martwiła o mocne
      słońce.
    • Gość: Grodek Re: choroby w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:56
      Myć zęby normalną wodą z kranu, pić drinki i napoje, tylko nie żreć jak świnia.
      Po dwóch urlopach w Tunezji zauważyłem, że kłopoty żołądkowe mają ci, którzy
      (zwłaszcza mając wykupione All Inclusive) na śniadanko konsumują płatki na
      mleku, duszone pomidorki, jajka, jogurt, mortadelę i w ogóle wszystko co
      podano. Dotyczy to oczywiście nie tylko śniadań. Gdybym w Polsce najadł się
      pomidorów i popił je mlekiem tez dostałbym rozstroju żołądka.
      Pozdrowionka i miłego wypoczynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka