slide-show 17.09.06, 13:16 hej, czy ktoś z forumowiczów ma może aktualny rozkład jazdy pociągów na głównych trasach w Tunezji. Interesuje mnie szczególnie połączenia z Mahdii np do Monastiru, Sousse ... Byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: volta2 Re: rozkład jazdy IP: *.catv.net.pl 17.09.06, 13:49 W każdym hotelu znajdziesz rozkład jazdy pociągów na trasie mahdia - sus. kursują średnio co godzinę, co półtorej. z mahdi do monastiru np. 9.25 10.05 Odpowiedz Link Zgłoś
slide-show Re: rozkład jazdy 17.09.06, 15:06 dzięki za info - mam jeszcze pytanie o Thapsus. Jak tam z pokojami, czy trzeba robic specjalne podchody by dostac pokoj z widokiem na morze? bede korzystac z opcji HB - czy posilki sa roznorodne, a napoje platne dodatkowo? zamierzam robic zakupy w sklepie w miescie lub na targu, czy zakupy trzeba kamuflowac w plecaku, czy robia kontrole? jak z animacjami? bardzo byalbym wdzieczna za wszystkie informacje i ewentualne "dobre rady "przed wyjazdem :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volta2 Re: rozkład jazdy IP: *.catv.net.pl 17.09.06, 22:00 jedynym minusem thapsusa dla nas były bardzo drogie napoje do obiadokolacji - drogie w przeliczeniu na złotówki jak i drogie do tych zakupowanych w sklepach. Nie wiem czy tak jest w innych hotelach, ale zakładam że tak. my jesteśmy herbaciarzami i ja np. źle się czuję jak po obiedzie nie wypiję gorącej herbaty (nawet w upał musi być gorąca), moje dzieci nie piją bąbelków i wody mineralnej wiec dla nas bez sensu wydawanie było tych pieniędzy(na szczęście kelner jakoś nas zrozumiał i nie zbierał zamówień, albo bardzo rzadko) posiłki dla nas super(bo pewnie się uprzedziłam po czytaniu na forum) choć teoretycznie nie różnorodne, bo prawie co dzień to samo - ale jest kilka dań do wyboru, a wszystkiego się nie zje na jeden obiad(zawsze ryby, pizza, ciepłe duszone warzywa, gulasz, i inne, jest wybór), czwartek jest dniem jedzenia tunezyjskiego, my się właśnie do środy nie doczekaliśmy i w czwartek zjedliśmy lunch na mieście typowo tunezyjski czyli brik i mergez a w hotelu o 19 było to samo:) Późna jest pora obiadokolacji bo dopeiro o 19. Nie robią kontroli ale my woleliśmy być dyskretni i nosiliśmy plecak(ale my zawsze mamy plecak), za to w pokoju nie ukrywaliśmy grzałki i herbat, napojów, owoców. na animacje bym specjalnie nie liczyła, ale tu moja opinia jest niemiarodajna, bo nie korzystaliśmy z ciekawostek - jest mini zoo( w opisie hotelu tej info nie znalazłam) i całkiem porządny plac zabaw dla dzieci do miasta jeździliśmy pociągiem lub autobusem, jest 3 razy taniej niż taxi, jeśli ktoś jeździ grupą to robią zrzutkę po 1,5 dinara i tego nie odczuwają, my jako rodzinka płaciliśmy w pociągu i autobusie 1 dinara(dzieci gratis), więc na podróż wydawalliśmy w tą i z powrotem 2 dinary a nie 6, a jeździliśmy do mahdi niemal codziennie na włóczęgi po miasteczku(nie tylko po medinie). warto odwiedzić el jem- my pojechaliśmy busem za 2 dinary od osoby busikiem z miejscowymi(akurat w przewadze były kobiety) o pokojach pisałam w innym wątku, wiec odszukaj wpisy volta2 w wyszukiwarce, to będziesz miała lepszy ogląd- ja miałam pokój od strony morza, i trochę żałowałam, bo na patio do 24 leciał łomot z dyskoteki?/animacji? i zamknięte okna nie wiele pomagały a pokój od tego tarasu miałam naprawdę daleko. tu rozważ co dla ciebie jest ważniejsze- jeśli spokój bierz pokój od strony ulicy/kortów, jeśli sama będziesz uczestniczyć w nocnych imprezach to wtedy możesz się upierać na widok z morzem- bo w sumie warto. Drugi minus hotelu to niezbyt przyjemny zapach na korytarzach w pokojach tego nie ma, a na korytarzu jednak tak, no ale korytarzem sie tylko przemyka więc da się przeżyć a nawet przyzwyczaić. mogę na priva podesłać fotki hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
slide-show Re: rozkład jazdy 18.09.06, 07:28 hej- dzieki za te informacje, bylabym rowniez wdzieczna za zdjecia :) my jestesmy turystami plecakowymi nie hotelowymi, wiec przede wszystkim bedziemy krazyc gdzies po okolicy a nie siedziec w hotelu czy calymi dniami na plazy. moj mejl : mrowisko79@poczta.onet.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś