Dodaj do ulubionych

rozkład jazdy

17.09.06, 13:16
hej, czy ktoś z forumowiczów ma może aktualny rozkład jazdy pociągów na
głównych trasach w Tunezji. Interesuje mnie szczególnie połączenia z Mahdii
np do Monastiru, Sousse ... Byłabym wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: volta2 Re: rozkład jazdy IP: *.catv.net.pl 17.09.06, 13:49
      W każdym hotelu znajdziesz rozkład jazdy pociągów na trasie mahdia - sus.
      kursują średnio co godzinę, co półtorej.
      z mahdi do monastiru np. 9.25 10.05
      • slide-show Re: rozkład jazdy 17.09.06, 15:06
        dzięki za info - mam jeszcze pytanie o Thapsus. Jak tam z pokojami, czy trzeba
        robic specjalne podchody by dostac pokoj z widokiem na morze? bede korzystac z
        opcji HB - czy posilki sa roznorodne, a napoje platne dodatkowo? zamierzam
        robic zakupy w sklepie w miescie lub na targu, czy zakupy trzeba kamuflowac w
        plecaku, czy robia kontrole? jak z animacjami? bardzo byalbym wdzieczna za
        wszystkie informacje i ewentualne "dobre rady "przed wyjazdem :)
        pozdrawiam
        • Gość: volta2 Re: rozkład jazdy IP: *.catv.net.pl 17.09.06, 22:00
          jedynym minusem thapsusa dla nas były bardzo drogie napoje do obiadokolacji -
          drogie w przeliczeniu na złotówki jak i drogie do tych zakupowanych w sklepach.
          Nie wiem czy tak jest w innych hotelach, ale zakładam że tak. my jesteśmy
          herbaciarzami i ja np. źle się czuję jak po obiedzie nie wypiję gorącej herbaty
          (nawet w upał musi być gorąca), moje dzieci nie piją bąbelków i wody mineralnej
          wiec dla nas bez sensu wydawanie było tych pieniędzy(na szczęście kelner jakoś
          nas zrozumiał i nie zbierał zamówień, albo bardzo rzadko)
          posiłki dla nas super(bo pewnie się uprzedziłam po czytaniu na forum) choć
          teoretycznie nie różnorodne, bo prawie co dzień to samo - ale jest kilka dań do
          wyboru, a wszystkiego się nie zje na jeden obiad(zawsze ryby, pizza, ciepłe
          duszone warzywa, gulasz, i inne, jest wybór), czwartek jest dniem jedzenia
          tunezyjskiego, my się właśnie do środy nie doczekaliśmy i w czwartek zjedliśmy
          lunch na mieście typowo tunezyjski czyli brik i mergez a w hotelu o 19 było to
          samo:)
          Późna jest pora obiadokolacji bo dopeiro o 19.
          Nie robią kontroli ale my woleliśmy być dyskretni i nosiliśmy plecak(ale my
          zawsze mamy plecak), za to w pokoju nie ukrywaliśmy grzałki i herbat, napojów,
          owoców.
          na animacje bym specjalnie nie liczyła, ale tu moja opinia jest niemiarodajna,
          bo nie korzystaliśmy
          z ciekawostek - jest mini zoo( w opisie hotelu tej info nie znalazłam) i
          całkiem porządny plac zabaw dla dzieci
          do miasta jeździliśmy pociągiem lub autobusem, jest 3 razy taniej niż taxi,
          jeśli ktoś jeździ grupą to robią zrzutkę po 1,5 dinara i tego nie odczuwają, my
          jako rodzinka płaciliśmy w pociągu i autobusie 1 dinara(dzieci gratis), więc na
          podróż wydawalliśmy w tą i z powrotem 2 dinary a nie 6, a jeździliśmy do mahdi
          niemal codziennie na włóczęgi po miasteczku(nie tylko po medinie).
          warto odwiedzić el jem- my pojechaliśmy busem za 2 dinary od osoby busikiem z
          miejscowymi(akurat w przewadze były kobiety)
          o pokojach pisałam w innym wątku, wiec odszukaj wpisy volta2 w wyszukiwarce, to
          będziesz miała lepszy ogląd- ja miałam pokój od strony morza, i trochę
          żałowałam, bo na patio do 24 leciał łomot z dyskoteki?/animacji? i zamknięte
          okna nie wiele pomagały a pokój od tego tarasu miałam naprawdę daleko. tu
          rozważ co dla ciebie jest ważniejsze- jeśli spokój bierz pokój od strony
          ulicy/kortów, jeśli sama będziesz uczestniczyć w nocnych imprezach to wtedy
          możesz się upierać na widok z morzem- bo w sumie warto.

Drugi minus hotelu to niezbyt przyjemny zapach na korytarzach w pokojach tego
          nie ma, a na korytarzu jednak tak, no ale korytarzem sie tylko przemyka więc da
          się przeżyć a nawet przyzwyczaić.
          mogę na priva podesłać fotki hotelu
          • slide-show Re: rozkład jazdy 18.09.06, 07:28
            hej- dzieki za te informacje, bylabym rowniez wdzieczna za zdjecia :) my
            jestesmy turystami plecakowymi nie hotelowymi, wiec przede wszystkim bedziemy
            krazyc gdzies po okolicy a nie siedziec w hotelu czy calymi dniami na plazy.
            moj mejl : mrowisko79@poczta.onet.pl
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka