fockx 10.07.08, 18:28 Dziś wróciłem (2 osoby dorosłe+2 dzieci)i mogę Wam nieco ważnych informacji podrzucić :) Tylko pytajcie :) SABBOTAGE ;) Ci co byli to wiedzą ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arielka_1 Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 10.07.08, 20:08 Witam,ja wybieram się do Skanes Palace 24 lipca na 2 tygodnie (2+2 dzieci).Może bez zadawania pytań masz godne uwagi spostrzeżenia.Będe wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 10.07.08, 20:32 arielka_1 napisała: > Witam,ja wybieram się do Skanes Palace 24 lipca na 2 tygodnie (2+2 > dzieci).Może bez zadawania pytań masz godne uwagi spostrzeżenia.Będe > wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam. Oczywiście. Po przylocie przygotujcie się na dość długie oczekiwanie na wbicie Wam pieczątki do paszportów. WAŻNE - wypełnijcie w miarę dokładnie dwie części świstka, jaki otrzymacie w samolocie. To zgłoszenie waszego miejsca i czasu pobytu w Tunezji i parę danych osobistych. Jeśli tego nie zrobisz w samolocie to znacznie wydłużysz sobie zabawę przy oczekiwaniu na rzeczoną pieczątkę w paszporcie. WAZNE - zachowaj ten świch w paszporcie aż do powrotu, bo one będą zbierane przez tamtejszych pracowników lotniska przy odlocie. Jeśli zabierasz leki (np. aviomarin, czy przeciwbiegunce to wrzuć je lepiej do bagażu głównego, bo polscy celnicy Ci je zabiorą.)Podobnie jest z olejkami i emulsjami do opalania - możesz mieć tylko 100 ml, a na miejscu są dość drogie - warto je wydać na inne rozrywki niż na smarowidła do opalania. Skanes Palace jest BLIZIUTKO od lotniska w Monastir i na pewno Was trafi szlag jak będziecie czekać aż zbierze się cała grupa rozwożona autobusem, no ale dacie radę. Co jeszcze chcesz wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
arielka_1 Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 10.07.08, 22:03 Szybciej pewnie bym pieszo doszła do hotelu,ale damy rade:-) Czy jeżdziłeś taxi do miasta?Planujemy się wybrać do Sousse na jakieś zakupy.Może polecisz jakieś sklepy gdzie warto coś kupić,jakieś pamiątki,myślałam też o złocie.Bo na targu nie bardzo wiem jak sie targować,poza tym tam jest taki tłok ,że z małym dzieckiem to nie planuje tam iść.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - odpow 10.07.08, 22:24 Co do taxi to musisz się targować, ale cena finalna za taksówkę ok 7-8 dinarów jest znośna. A w Sousse jest w centrum zwanym Medina taki czteropiętrowy Gift Center - tam na pewno coś znajdziesz :) No i możesz tam płacić kartą jakby Cię napadła chęć kupna wielu giftów :) Odpowiedz Link Zgłoś
arielka_1 Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - odpo 10.07.08, 23:25 I jeszcze jedno pytanie,czy można płacić zwykłą płatnicza np:VISA electron,czy musi być karta kredytowa(wypukłe napisy).Bo na forum różnie piszą?Dzięki bardzo za info. Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - odpo 11.07.08, 13:23 arielka_1 napisała: > I jeszcze jedno pytanie,czy można płacić zwykłą płatnicza np:VISA > electron,czy musi być karta kredytowa(wypukłe napisy).Bo na forum > różnie piszą?Dzięki bardzo za info. Arielka w tym Gift shopie w centrum Sousse można płacić VISA Elektron, w pozostałych miejscach bywa róznie. Zasadniczo lepiej przyjmowane są karty kredytowe (wypukłe) ale tych miejsc w mniejszych miastach jest bardzo niewiele. Jedno co ważne - wymiana kasy z dolarów/euro na dinary - KONIECZNA. W miastach jednak lepiej się targować w dinarach, poza tym i tak Ci wydadzą w dinarach reszty. Acha i jeszcze jedna ważna rzecz - NIE WOLNO wywozić ŻADNEJ waluty tunezyjskiej poza Tunezję, więc jeśli Ci coś zostanie to wymień dinary na euro lub dolary na lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 13:25 Odnośnie Skanes Palace obejrzyj sobie to jeśli nie znasz www.holidaycheck.pl/hotel-informacje+o+podro%C5%BCy_Hotel+Skanes+Palace-hid_60121.html Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 13:30 Może Ci tam przeszkadzać bliskość lotniska jak jesteś wrażliwa, co możesz zobaczyć na wcześniej podanym linku jak klikniesz pokaż mapę. Zmniejsz nieco i zobacz jak blisko tam jest pas startowy, ale można wytrzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamara Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 09:16 Jak ty tak piszesz El Kantaoui to ja chyba nie mam cie o co pytać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 13:20 Gość portalu: Tamara napisał(a): > Jak ty tak piszesz El Kantaoui to ja chyba nie mam cie o co pytać :/ Twój wybór - każdego szkoda, jeśli wyrabia sobie opinię na podstawie zapisu ze słuchu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna* pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 14:28 witam ja też się wybieram do tunezji tylko mam problem z wyborem hotelu znaczy zastanawiam sie pomiedzy le prince w Nabeul a chams el hana.. i mam jeszcze pytanko odnośnie wymiany waluty podobno nie mozna w wozic i wywozic do tunezji dinarow wie co najlepiej zrobic.. prosze o rade.. i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: pytanko... 11.07.08, 18:07 Co do hotelu to zobacz sama pod tym adresem i poczytaj www.holidaycheck.pl/state-informacje+o+podro%C5%BCy_Tunezja-lid_6.html Co do wywozu dinarów z Tunezji to prawda jeśli Ci zostają to musisz tą resztkę wymienić na normalną walutę czytaj dolar lub euro. Co do wwozu to sam wwoziłem dolary i nie było problemu - nie bawiłem się w wymianę w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: 156.17.58.* 11.07.08, 14:42 A które z tych miast Ci się najbardziej podobało? Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 18:12 Monastir jest bardyo urokliwz, Sousse - to zależy od miejsca bo to największe miasto z tych czterech, Skanes to w zasadzie nie miasto tylko długa seria hotelów w zamkniętych klubach typu ClubMed, a El Kantaoui - nie porywającego. Tak w ogóle to nie są miejsca do oglądania tylko do wypoczynku. Jeśli chcesz coś naprawdę zobaczyć ekstra to wykup na miejscu fakultatywną wycieczkę dwudniową po Tunezji - wtedy zobaczysz fantastyczne rzeczy (miejsce gdzie kręcono Tatouine (miejsce gdzie się wychowywał Luke Skywalker z Gwiezdnych Wojen) wypoczniesz w hotelu znajdującym się w najprawdziwszej oazie i masę innych rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: *.as.kn.pl 11.07.08, 19:32 Dzięki, trochę się zastanawiam nad Tunezją w przyszłym roku. Polubiłam te klmaty - byłam na razie w Egipcie i Turcji i było bosko! Teraz mnie kusi Tunezja, tylko nie mogę się zdecydowaćć, gdzie jechać. Na pewno nie Skanes - raczej nudno. Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 19:53 Jak chcesz się rozerwać to jedź na Djerbę, ale z ekipą, bo inaczej Tunezja zachwyca ale dla osób chcących wypocząć, a nie zabawić się - do tego lepsza jest Majorka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohus Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: *.studby.uio.no 13.07.08, 10:25 Djerba ,ewentualnie Hammamet! Wrocilem 6 lipca po 3 tygodniowych wakacjach. Sousse jest okropne i smierdzi moczem (centrum, kolo promenady). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: 156.17.58.* 14.07.08, 08:12 Rozerwać się chcę, ale nie w sensie latania po dyskotekach, raczej chciałabym trafić do ładnego miejsca z promenadą, fajnymi plażami, jakąś starówką, abym nie była na codzień zmuszona do kursowania jedynie między plażą a hotelem i nic więcej. Dlatego nie interesuje mnie Skanes a raczej Sousse (ew. Monastir) - jest tam długa promenada, medina - co prawda entuzjastką brudu i zapachu moczu też nie jestem ;) Napiszcie trochę więcej o Djerbie, co Wam się tam podobało? Odpowiedz Link Zgłoś