Dodaj do ulubionych

Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pytajcie

10.07.08, 18:28
Dziś wróciłem (2 osoby dorosłe+2 dzieci)i mogę Wam nieco ważnych informacji
podrzucić :) Tylko pytajcie :)

SABBOTAGE ;) Ci co byli to wiedzą ;)
Obserwuj wątek
    • arielka_1 Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 10.07.08, 20:08
      Witam,ja wybieram się do Skanes Palace 24 lipca na 2 tygodnie (2+2
      dzieci).Może bez zadawania pytań masz godne uwagi spostrzeżenia.Będe
      wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam.
      • fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 10.07.08, 20:32
        arielka_1 napisała:

> Witam,ja wybieram się do Skanes Palace 24 lipca na 2 tygodnie (2+2
        > dzieci).Może bez zadawania pytań masz godne uwagi spostrzeżenia.Będe
        > wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam.

Oczywiście. Po przylocie przygotujcie się na dość długie oczekiwanie na wbicie
        Wam pieczątki do paszportów. WAŻNE - wypełnijcie w miarę dokładnie dwie części
        świstka, jaki otrzymacie w samolocie. To zgłoszenie waszego miejsca i czasu
        pobytu w Tunezji i parę danych osobistych. Jeśli tego nie zrobisz w samolocie to
        znacznie wydłużysz sobie zabawę przy oczekiwaniu na rzeczoną pieczątkę w
        paszporcie. WAZNE - zachowaj ten świch w paszporcie aż do powrotu, bo one będą
        zbierane przez tamtejszych pracowników lotniska przy odlocie.
        Jeśli zabierasz leki (np. aviomarin, czy przeciwbiegunce to wrzuć je lepiej do
        bagażu głównego, bo polscy celnicy Ci je zabiorą.)Podobnie jest z olejkami i
        emulsjami do opalania - możesz mieć tylko 100 ml, a na miejscu są dość drogie -
        warto je wydać na inne rozrywki niż na smarowidła do opalania.
        Skanes Palace jest BLIZIUTKO od lotniska w Monastir i na pewno Was trafi szlag
        jak będziecie czekać aż zbierze się cała grupa rozwożona autobusem, no ale dacie
        radę.
        Co jeszcze chcesz wiedzieć?
        • arielka_1 Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 10.07.08, 22:03
          Szybciej pewnie bym pieszo doszła do hotelu,ale damy rade:-)
          Czy jeżdziłeś taxi do miasta?Planujemy się wybrać do Sousse na
          jakieś zakupy.Może polecisz jakieś sklepy gdzie warto coś
          kupić,jakieś pamiątki,myślałam też o złocie.Bo na targu nie bardzo
          wiem jak sie targować,poza tym tam jest taki tłok ,że z małym
          dzieckiem to nie planuje tam iść.Pozdrowienia.
          • fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - odpow 10.07.08, 22:24
            Co do taxi to musisz się targować, ale cena finalna za taksówkę ok 7-8 dinarów
            jest znośna. A w Sousse jest w centrum zwanym Medina taki czteropiętrowy Gift
            Center - tam na pewno coś znajdziesz :) No i możesz tam płacić kartą jakby Cię
            napadła chęć kupna wielu giftów :)
            • arielka_1 Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - odpo 10.07.08, 23:25
              I jeszcze jedno pytanie,czy można płacić zwykłą płatnicza np:VISA
              electron,czy musi być karta kredytowa(wypukłe napisy).Bo na forum
              różnie piszą?Dzięki bardzo za info.
              • fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - odpo 11.07.08, 13:23
                arielka_1 napisała:

> I jeszcze jedno pytanie,czy można płacić zwykłą płatnicza np:VISA
                > electron,czy musi być karta kredytowa(wypukłe napisy).Bo na forum
                > różnie piszą?Dzięki bardzo za info.
                Arielka w tym Gift shopie w centrum Sousse można płacić VISA Elektron, w
                pozostałych miejscach bywa róznie. Zasadniczo lepiej przyjmowane są karty
                kredytowe (wypukłe) ale tych miejsc w mniejszych miastach jest bardzo niewiele.
                Jedno co ważne - wymiana kasy z dolarów/euro na dinary - KONIECZNA. W miastach
                jednak lepiej się targować w dinarach, poza tym i tak Ci wydadzą w dinarach
                reszty. Acha i jeszcze jedna ważna rzecz - NIE WOLNO wywozić ŻADNEJ waluty
                tunezyjskiej poza Tunezję, więc jeśli Ci coś zostanie to wymień dinary na euro
                lub dolary na lotnisku.
      • fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 13:25
        Odnośnie Skanes Palace obejrzyj sobie to jeśli nie znasz
        www.holidaycheck.pl/hotel-informacje+o+podro%C5%BCy_Hotel+Skanes+Palace-hid_60121.html
        • fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 13:30
          Może Ci tam przeszkadzać bliskość lotniska jak jesteś wrażliwa, co możesz
          zobaczyć na wcześniej podanym linku jak klikniesz pokaż mapę. Zmniejsz nieco i
          zobacz jak blisko tam jest pas startowy, ale można wytrzymać :)
    • Gość: Tamara Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 09:16
      Jak ty tak piszesz El Kantaoui to ja chyba nie mam cie o co pytać :/
      • fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 13:20
        Gość portalu: Tamara napisał(a):

> Jak ty tak piszesz El Kantaoui to ja chyba nie mam cie o co pytać :/
        Twój wybór - każdego szkoda, jeśli wyrabia sobie opinię na podstawie zapisu ze
        słuchu:)
        • Gość: anna* pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 14:28
          witam ja też się wybieram do tunezji tylko mam problem z wyborem
          hotelu znaczy zastanawiam sie pomiedzy le prince w Nabeul a chams el
          hana.. i mam jeszcze pytanko odnośnie wymiany waluty podobno nie
          mozna w wozic i wywozic do tunezji dinarow wie co najlepiej
          zrobic.. prosze o rade.. i pozdrawiam
          • fockx Re: pytanko... 11.07.08, 18:07
            Co do hotelu to zobacz sama pod tym adresem i poczytaj
            www.holidaycheck.pl/state-informacje+o+podro%C5%BCy_Tunezja-lid_6.html
            Co do wywozu dinarów z Tunezji to prawda jeśli Ci zostają to musisz tą resztkę
            wymienić na normalną walutę czytaj dolar lub euro. Co do wwozu to sam wwoziłem
            dolary i nie było problemu - nie bawiłem się w wymianę w Polsce.
    • Gość: Kiku_san Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: 156.17.58.* 11.07.08, 14:42
      A które z tych miast Ci się najbardziej podobało?
      • fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 18:12
        Monastir jest bardyo urokliwz, Sousse - to zależy od miejsca bo to największe
        miasto z tych czterech, Skanes to w zasadzie nie miasto tylko długa seria
        hotelów w zamkniętych klubach typu ClubMed, a El Kantaoui - nie porywającego.
        Tak w ogóle to nie są miejsca do oglądania tylko do wypoczynku. Jeśli chcesz coś
        naprawdę zobaczyć ekstra to wykup na miejscu fakultatywną wycieczkę dwudniową po
        Tunezji - wtedy zobaczysz fantastyczne rzeczy (miejsce gdzie kręcono Tatouine
        (miejsce gdzie się wychowywał Luke Skywalker z Gwiezdnych Wojen) wypoczniesz w
        hotelu znajdującym się w najprawdziwszej oazie i masę innych rzeczy :)
        • Gość: Kiku_san Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: *.as.kn.pl 11.07.08, 19:32
          Dzięki, trochę się zastanawiam nad Tunezją w przyszłym roku. Polubiłam te klmaty
          - byłam na razie w Egipcie i Turcji i było bosko! Teraz mnie kusi Tunezja, tylko
          nie mogę się zdecydowaćć, gdzie jechać. Na pewno nie Skanes - raczej nudno.
          • fockx Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta 11.07.08, 19:53
            Jak chcesz się rozerwać to jedź na Djerbę, ale z ekipą, bo inaczej Tunezja
            zachwyca ale dla osób chcących wypocząć, a nie zabawić się - do tego lepsza jest
            Majorka :)
            • Gość: bohus Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: *.studby.uio.no 13.07.08, 10:25
              Djerba ,ewentualnie Hammamet! Wrocilem 6 lipca po 3 tygodniowych
              wakacjach. Sousse jest okropne i smierdzi moczem (centrum, kolo
              promenady).
              • Gość: Kiku_san Re: Skanes, El Khatanui, Monastir i Sousse - pyta IP: 156.17.58.* 14.07.08, 08:12
                Rozerwać się chcę, ale nie w sensie latania po dyskotekach, raczej
                chciałabym trafić do ładnego miejsca z promenadą, fajnymi plażami,
                jakąś starówką, abym nie była na codzień zmuszona do kursowania
                jedynie między plażą a hotelem i nic więcej. Dlatego nie interesuje
                mnie Skanes a raczej Sousse (ew. Monastir) - jest tam długa
                promenada, medina - co prawda entuzjastką brudu i zapachu moczu też
                nie jestem ;) Napiszcie trochę więcej o Djerbie, co Wam się tam
                podobało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka