iit2 12.06.09, 21:27 Ostatnio przeczytałam na forum o meduzach, które podczas godów parzą i do morza lepiej wtedy nie wchodzić. Stąd moje pytanie, w jakich miesiącach się to zdarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A Re: meduzy IP: *.md4.pl 12.06.09, 22:14 z tego co slyszalam to lipiec i sierpnien... ale glowy nie dam sobie uciac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: meduzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 13:46 mnie oparzyla meduza jak bylam w Hammamecie ale w "moim" hotelu obsluga wylawiala je;) Odpowiedz Link Zgłoś
wylenialy_wielblad Re: meduzy 23.07.09, 15:00 Ojojoj ojojoj ... i prosto na restauracyjne talerze. W naszym kochanym Bałtyku już się pojawiły. Słyszałem, że w Tunezji także. A jak jeszcze nie to tylko patrzeć ... Ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: meduzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 15:38 Jak meduza oparzy to trzeba przykładać plasterki pomidora lub miąższ aloesu - tak mowili Tunezyjczycy.A ja mysle, ze Fenistil też by dobrze zrobił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: meduzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 21:30 Występują przede wszystkim od 2 połowy sierpnia, ja byłem na przełomie czerwca i lipca i też sie zdarzały, jak były fale ,poparzyły syna kilka razy (tylko jego) bardzo podobno piecze, należy brać z posiłków pomidora, po przyłożeniu ból przechodzi natychmiast.(poradzili mi to Tunezyjczycy i faktycznie pomaga) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: meduzy 23.07.09, 21:31 W ubiegłym roku /24.07-06.08/w Tunezji zostałam poparzona przez meduze.Rzeczywiscie niemiłe uczucie, ale ratownik na plazy natychmiast mi posmarował reke rozgniecionym pomidorem. Po dwóch dniach nie było sladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiG Re: meduzy IP: 78.8.25.* 23.07.09, 21:41 1. Pomidor naprawdę pomaga...sam doświadczyłem...ale NIE TYLKO ! Animator na plaży zobaczył moje udo i natarł mi je szybko gorącym piaskiem z plaży ( zasolonym ) - szczypało przez 10 sekund i kazał biec po pomidora . Pomogło po ok. 3 godzinach. 2. Drugi sposób od naszych sąsiadów Słowaków ( dzięki Milos :) ) Warto zabrać ze śniadania w kubek trochę jogurtu ( naturalny lub waniliowy ) i postawić w pokoju w szafce ( ze stolika sprzątaczka sprzątnie ) - efekt murowany - tak Słowacy leczyli meduzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiG Re: meduzy IP: 78.8.25.* 23.07.09, 21:42 do mojej powyższej wypowiedzi ...oczywiście jogurtu nie trzymamy 2 dni bo wali jak małpie z ucha... Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: meduzy 12.06.10, 00:29 Gość portalu: BiG napisał(a): > 2. Drugi sposób od naszych sąsiadów Słowaków ( dzięki Milos :) ) > Warto zabrać ze śniadania w kubek trochę jogurtu ( naturalny lub > waniliowy ) i postawić w pokoju w szafce ( ze stolika sprzątaczka > sprzątnie ) - efekt murowany - tak Słowacy leczyli meduzy Sam jogurt postawiony w szafce wystarczy? To może postawić go na brzegu morza, to meduzy sobie pójdą? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
olencja.0 Re: meduzy 11.06.10, 13:55 Wybieram się 17-25.06 do Sousse... czy był tam ktoś ostatnio i orientuje się czy można kąpać się bez obaw w morzu? ;) Odpowiedz Link Zgłoś