margot_may 04.01.09, 14:27 Jeszcze mała, niestety, baza złych reklam z celnymi komentarzami. Warto zobaczyć jak robi reklamy megaron, foxy (ręczniki kuchenne), czy delma. :) badad.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tad9 ja mam od dawna pomysł ... 04.01.09, 18:17 ... na dobą reklamę. Byłaby to reklama płynu do mycia naczyń o nazwie "Women’s Liberation". Występuje modelka ucharakteryzowana na Virginię Voolf, która mówi: "żeby dobrze zmywać potrzebuję tylko własnej kuchni i płynu Women’s Liberation". To taka dowcipna aluzja do "własnego pokoju". Dość to ezoteryczne, ale - reklama skierowana byłaby do ludzi z pewnym backgroundem kulturowym. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: ja mam od dawna pomysł ... 04.01.09, 19:40 Jako (tutaj branżowy kolokwializm) reklamiarz z ponad 10-letnim stażem recenzuję następująco: koncepcja znakomita! Taka reklama prowokuje, nawet drażni, kijaszek wtyka w senne mrowisko polit-popowe. Cóż - jak już pisałem był wielokrotnie - dzisiaj wahadełko wychyliło się w drugą stronę. Polit-pop i feminizm już nie prowokują, już nie są w opozycji do "dyskursu dominującego". Same stały się "dyskursem dominującym" i pożywką dla prowokacji. Niestety, reklama ta nie ma szans na realizację z powodów czysto komercyjnych. Odwołuje się bowiem do encyklopedii skojarzeń zbyt mało rozpowszechnionych w przestworzu obszernej grupy docelowej, właściwej dla tak masowych produktów. A szkoda, bo koncepcya ma swoją klasę ... Chociaż - kto wie ... Może podobne kampanie ("nasz produkt ujarzmi nawet feministkę") zaczną się już lada moment ukazywać w przestrzeniach publicznej komunikacji w krajach, które swoją lekcję polit-popowo-feministyczną już odebrały w stopniu bardziej intensywnym od naszego. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: ja mam od dawna pomysł ... 05.01.09, 00:20 johnny-kalesony napisał: > Niestety, reklama ta nie ma szans na realizację z powodów czysto komercyjnych. > Odwołuje się bowiem do encyklopedii skojarzeń zbyt mało rozpowszechnionych w > przestworzu obszernej grupy docelowej, właściwej dla tak masowych produktów. Czyli jakby nie ~wszędzie jednak ten "dyskurs dominujący" był taki feministyczny jak piszesz;) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: ja mam od dawna pomysł ... 05.01.09, 00:23 tad9 napisał: > ... na dobą reklamę. Byłaby to reklama płynu do mycia naczyń o nazwie "Women > 217;s > Liberation". Występuje modelka ucharakteryzowana na Virginię Voolf Kiepsko i co tak delikatnie w ogóle?? ja bym takiej kazała jakie prochy deprim reklamować, albo przynajmniej hormony:/ Plus wędrująca macica. Odpowiedz Link Zgłoś