Dodaj do ulubionych

Ferrytyna - niedobór

29.03.11, 08:56

Badałyście poziom ferrytyny?
Jestem przed operacją (którą przeciagamy z ginekologiem ile się da - ze względu na mój wiek), hemoglobina ok niby, ale jak oznaczyłam poziom ferrytyny okazało się, że jest znacznie poniżej normy.
Objawy? Senna jestem i bez energii, ale umiem się zmobilizować. wink
Obserwuj wątek
    • olikkk Re: Ferrytyna - niedobór 29.03.11, 11:04
      Zorka witaj smile Miło, że do nas znowu zerknęłaś kiss
      Co do mnie to raczej się znam na takich sprawach, ale może nasze niezawodne dziewczyny będą więcej wiedziały na ten temat.
      Pozdrawiam Cię cieplutko i mam nadzieję, że nadal będziesz z nami smile
    • karma66o Re: Ferrytyna - niedobór 29.03.11, 14:01
      Hej Zorka fajnie ,ze zajrzalassmile, ale nie mam pojecia o czym mowisztongue_out Wiem ,ze o żelazo chodzi,ale nie wiem czy kiedykolwiek mialam te ferratyne badana.Jesli nie robia tego w rozmazie ,to z pewnoscia nie mialam.Senna i bez energii ,to ja ostatnio ciagle jestem,ale wyniki mialam dobre,wiec pewnie to przesilenie wiosennewinkTrzymaj siesmilePozdrawiamsmile
      • karma66o Re: Ferrytyna - niedobór 29.03.11, 15:04
        Ferrytyne - miało byćtongue_out
        • aga43wawa Re: Ferrytyna - niedobór 29.03.11, 16:01
          Zorka ja też nie znam zagadnienia.

Ale, żeby nikt już nie miał wątpliwości o czym mówisz...wklejam smile

Ferrytyna Norma Kobiety: 12-150 µg/l

Ferrytyna jest białkiem zwierającym zapasowe żelazo występującym we wszystkich tkankach ustroju, głównie wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym. Stężenie ferrytyny w surowicy krwi dobrze odzwierciedla poziom zapasów żelaza w ustroju. Zwiększony poziom ferrytyny jest spowodowany: w stanach zapalnych, w reumatoidalnym zapaleniu stawów, uszkodzeniem wątroby, martwica komórek szczególnie wątroby lub nowowotworowych, nadmiarem żelaza w ustroju (hemochromatoza pierwotna lub potransfuzyjna, niedokrwistość megaloblastyczna, hemolityczna lub aplastyczna). Zmniejszony poziom ferrytyny występuje w niedoborze żelaza.

Może obawy lekarza wynikają w Twoim wypadku z pozycji "niedokrwistość"? bądź co bądź operacje ginekologiczne są dość krwistesad

Pozdrawiam gorąco i życzę zdrówka
          • aga43wawa Re: Ferrytyna - niedobór 29.03.11, 16:07
            Zorka

znalazłam na forum wątek o temacie "Niedobor zelaza - ferrytyna"

https://forum.gazeta.pl/forum/w,24776,52189196,52189196,Niedobor_zelaza_ferrytyna.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f2b0c6872944054&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=21&ackData[id]=1&width=90

widzę tam bardzo duże zainteresowanie tematem, zajrzyj tam proszę, być może tam znajdziesz odpowiedź.
            Jescze raz cieplutko pozdrawiam
            • olikkk Re: Ferrytyna - niedobór 29.03.11, 17:38
              Może teraz się uda wkleić link Agusi smile
              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,52189196,111262968,Re_Niedobor_zelaza.html?wv.x=2
              • aga43wawa Re: Ferrytyna - niedobór 29.03.11, 22:15
                Dziękuje Olikk ja zawsze jesteś pomocna dłoń kiss dziękuje Kochana..matołek ze mnie
                • olikkk Re: Ferrytyna - niedobór 29.03.11, 23:05
                  Aguś nie bądź dla siebie taka surowa, jak próbowałam wstawić ten link, to też nie wychodziło, jakieś błędy wyskakiwały, ale zastosowałam inny sposób i wyszło smile
                  • zorka7 Re: Ferrytyna - niedobór 31.03.11, 16:47
                    Dzięki, dziewczyny.

Ostatnio żyję w niedoczasie - za dużo wzięłam sobie na głowę (studia, wolontariat hospicyjny, lekcje w szkołach o wolontariacie i cała standardowa reszta). Jedyny plus - twarzowa bladość ust. wink
                    • olikkk Re: Ferrytyna - niedobór 16.02.12, 21:19
                      Zorko podnoszę Twój wątek, bo dawno w nim nie byłaś, a ostatnio wykradają nam wątki do archiwum uncertain
                      Pozdrawiam Cię cieplutko smile
    • mortimerka46 Re: Ferrytyna - niedobór 16.02.12, 21:55
      Witaj Zorka smile

Zbadaj sobie poziom wit. B12, bo często niski poziom ferrytyny idzie w parze z niedoborem tej witaminy. Kup sobie w aptece B12 oraz żelazo z kwasem foliowym i jak najszybciej suplementuj się. smile

Warto też luknąć na swoją tarczycę. Często niedobór ferrytyny jest przy Hashimoto.
      Zbadaj TSH, fT3 i fT4.

Polecam także sok z pokrzywy, który mnie pomógł najszybciej.
      W ciągu 2 miesięcy po niedoborach nie było śladu, wróciła energia i senność odeszła na zawsze.
      Sok mozna kupic tutaj : www.sklep.kuzdrowiu.pl/sok-z-pokrzywy-konserwowany-alkoholem-p-39.html

Pozdrawiam smile
      • olikkk Re: Ferrytyna - niedobór 23.10.14, 20:23
        W związku z przeprowadzką naszego forum, wątek został przeniesiony
        i można go znaleźć tutaj:

Syrenki - kontynuacja forum "Usunięcie macicy i co dalej?"

http://syrenki.net/viewtopic.php?f=29&t=42

Pozdrawiam i zapraszam na nowe forum
        smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka