Gość: Marta
IP: *.tomaszow.mm.pl
17.07.14, 22:37
Witam serdecznie! I od razu proszę o pomoc. Jestem w trakcie brania pierwszego opakowania tabletek antykoncepcyjnych - trójfazowych (triquilar). Wcześniej miałam próby leczenia zbyt długich i krwotocznych miesiaczek - miałam histeroskopię, łyzeczkowanie i wynik histopatologiczny wyszedł ok. (tzn. zmiany atroficzne w śluzówce macicy - ale to normalne w moim wieku i po moich przejsciach - 40 lat, w tym 11 lat leczenia niepłodnosci, in vitro, 11 inseminacji. Faktem takiego typu zmian nie jestem zaskoczona ani specjalnie przerażona).
Po histeroskopii od razu dostałam triquilar z przykazem brania od pierwszego dnia cyklu. Wzięłam. miesiaczka trwałą 11 dni, ale była ok. - w porównaniu do poprzedniej, przed histeroskopią. Powiedziaąłbym, ze było to takie mocniejsze plamienie, bez skrzepów i krwotoków. Nie paraliżowało mi życia i było super. Miesiaczka skończyła sie definitywnie w 12 dniu cyklu i od 15 zaczęłam plamić. Dziś jest 24 dzień cyklu, od dwóch dni nie biorę już tabletek, a plamienie utrzymuje sie nadal i wygląda na to, zę chyba "przejdzie" w zwykły okres lada dzień.
Czy to jest normalne, tak długie plamienie ? dodam, zę nie ma od tego 15 dc ani kropli świeżej krwi - to jest takie brązowe plamienie, raz ciemniejsze, raz jaśniejsze. Ogólnie czuje sie dobrze, nic mnie boli, ale jednak te plamienia martwią.
W poniedziałek byłam u lekarza - powiedział, ze to normalne przy pierwszym opakowaniu leku antykonc. i ze moze pojawic sie nawet przez pierwsze 3 opakowania. Trochę mnie uspokoił, ale jednak chodzi mi o długość tych plamień. W poniedziałek, kiedy byłam u lekarza, miałam wrażenie, zę się kończą, a tu dzis znów i to ze zdwojoną siłą. To normalne, ze plami się prawie całą drugą fazę cyklu??? Pierwszy raz w życiu biorę antyk i dlatego pytam. Proszę, podpowiedzcie.
no i jeszcze jedno. następne opakowanie leku mam wziąć od 28 dnia cyklu, niezależnie od tego czy krwawienie sie pojawi czy nie, czy czekac do pierwszego dnia krwawienia? Boję sie,z ę przy tych plamieniach, nie zorientuję się, czy to już pierwszy dzień cyklu, czy nadal plamię... czekać na świeżą krew? Jestem strasznie zagubiona, prosze pomóżcie!