Gość: sd IP: 212.160.79.* 24.07.01, 19:57 ja wiem, ze nie tu powinnam pytac, ale... ile trwa urlop macierzynski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: urlop macierzynski IP: *.sejm.gov.pl 24.07.01, 22:36 Urlop macierzyński przysługuje w wymiarze: 26 tygodni przy pierwszym i każdym następnym porodzie; 39 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie. Co najmniej 4 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński nie wykorzystany przed porodem, aż do wyczerpania przysługującego wymiaru urlopu. W razie urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka w okresie pierwszych 6 tygodni życia, urlop macierzyński po porodzie przysługuje w wymiarze 10 tygodni. Pracownicy, która urodziła więcej niż jedno dziecko przy jednym porodzie, przysługuje w takim przypadku urlop macierzyński w wymiarze stosownym do liczby dzieci pozostałych przy życiu. Podstawa prawna: art. 180 Kodeksu pracy. Gdybys miala jeszcze jakies pytania, pisz, chetnie pomoge. Pozdrawiam. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znow ja Re: urlop macierzynski IP: 212.160.79.* 25.07.01, 00:37 dzieki Agnieszko Odpowiedz Link Zgłoś