Dodaj do ulubionych

Mięśniaki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 13:59
Mam 25 lat. Trzy miesiące temu urodziłam drugie dziecko. Pare dni temu na
wizycie u gina na USG dopochwowym wykryto mi mięśniaka 24 mm. Niby mam sie
nie martwić tylko kontrolować czy nie rośnie. Ale jak tu sie nie martwić,
naczytałam sie juz tyle różnych rzeczy na necie ze głowa boli. W sumie nic
nie wiem na ten temat. Chciałam w przyszlości mieć jeszcze dziecko, czy teraz
to jest możliwe? czy 24 mm to duży czy mały? Powinnam go usunąć czy nie bo
lekaraka mówi ze lepiej nie. No i czy można coś zrobić zeby nie urosl? Bardzo
sie boje ale to chyba naturalne. Może poradzicie coś, pocieszycie, eh my baby
to mamy gorzej.
Obserwuj wątek
    • m_golightly Re: Mięśniaki 27.04.06, 15:22
      po pierwsze nie zamartwiaj się, w styczniu urodziłam sn zdrową córę mając
      mięśniaka wielkości 8cm, oczywiście przed ciążą był dużo mniejszy, coś jak twój,
      ale starając się o dziecko byłam świadoma jego obecności, lekarz powiedział,
      żeby lepiej nie ruszać bo zawsze można coś uszkodzić, jedyny ból to to, że jeśli
      ponownie zajdziesz w ciążę mięśniak z pewnością urośnie, hormony... ale jeśli
      będziesz karmiła piersią są duże szanse, że zmaleje w trakcie laktacji, ja usg
      mam zrobić jak skończę karmić i wtedy zobaczę, niestety nie bardzo masz wpływ na
      to czy teraz będzie rósł czy nie, po prostu staraj się systematycznie
      monitorować drania chodząc na usg, pzdr
      • Gość: kika Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 22:43
        Dzięki za pocieszenie. Ale na ciąże to nie wiem czy jeszcze sie zdecyduje, ze
        strachu że potem czeka mnie usuwanie lub co gorzej. i tez nie wiadomo czy do
        czasu jak bede chciała mieć dzidziusia to nie urośnie większy.A mięśniaki tej
        wielkości co masz kwalifikują sie do usunięcia? i czy to rozsądne decydować sie
        na ciąże wiedząc o mięśniaku?
        • m_golightly Re: Mięśniaki 28.04.06, 15:34
          tak jak napisałam, urodziłam donoszoną zdrową córkę, a czy zajście w ciążę było
          rozsądne? lekarz, który mnie prowadził był w pełni świadom sytuacji i to on, po
          konsultacjach ze specjalistą usg zalecił najpierw ciążę a potem martwienie się
          mięśniakiem i wygląda na to, że miał rację, jak ci napisałam jest też szansa, że
          mięśniak sporo się zmniejszy podczas karmienia i wtedy znowu powrócę do "proszę
          obserwować", a jeśli nie, będę go usuwać po zakończeniu laktacji, pzdr
          • cocolina Re: Mięśniaki 28.04.06, 16:33
            jest tez cos takiego jak embolizacja miesniakow
            • Gość: kika Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 19:40
              No to troche jakby kamień z serca po przeczytaniu Twojego listu. Tylko do tego
              czasu jak zajde w ciąże to mięśniak może sie jeszcze powiększyć a nie wiesz
              jaką może mieć wielkość żebym mogła bezpieczne planować ciąże? No i co jaki
              czas powinnam kontrolować i chodzic do gina bo ponoć co pół roku.
              • j2334 Re: Mięśniaki 28.04.06, 21:06
                Nie martw sie na zapas.Sa male jesli nie masz obfitych krwawien to nic z tym
                nie rob.Raz na pol roku zrob Usg tylko zeby miec kontrole co do ich wielkosci

Tylko jedna dobra rada!uwazaj na leki antykoncepcyjne niektore z nich ,a
                konkretnie Milvane powoduja bardzo szybki wzrost miesniakow.,a lekarze nie
                zawsze o tym informuja.
                • m_golightly Re: Mięśniaki 28.04.06, 21:52
                  dokładnie tak jak napisała j2334, narazie się nie martw, bądź pod kontrolą
                  lekarza, a jak postanowisz ponownie zajść w ciążę skonsultuj się z dobrym
                  lekarzem, a najlepiej zasięgnij paru opinii, ja tak zrobiłam, pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka