Dodaj do ulubionych

i co ja mam teraz zrobić??

09.02.03, 18:21
A wszystko przez nieszczęsne pigułki...
Brałam je przez 5 lat, odstawiłam w lipcu. Cykle miałam corac dłuzsze aż w
końcu miesiączka zanikła , poszłam do lekarza, dostałam zastrzyki z
Progesteronu, miesiączka wystąpiła. Teraz czekam już 43 dni i znowu
miesiączki nie ma. W ciązy nie jestem na pewno.
W sierpniu wychodzę za mąż i chciałabym znowu zacząc brać pigułki (mniej
więcej od maja-czerwca chciałabym zacząć brać) . I co mam teraz zrobić?
Czy przy tak rozregulowanych hormonach powrót do pigułek jest w ogóle
możliwy? I czy jest bezpieczny?
Obserwuj wątek
    • anx Re: i co ja mam teraz zrobić?? 10.02.03, 15:17
      Podbijam
    • mmgocha Re: i co ja mam teraz zrobić?? 11.02.03, 17:05
      Nie strasz mnie dziewczyno! Właśnie zaczęłam brać tabletki. I chociaż broniłam
      się przed nimi kilka lat w wieku trzydziestu paru lat uległam. Teraz czytam że
      niezłe chece wychodzą później z tą naszą płodnością. Ja też chciałabym zajść w
      ciążę ale w terminie późniejszym ( może kwestia roku, dwóch ). Co na Twój
      przypadek ginekolodzy?????? Czy to regóła po tylu latach brania pigułek?
      Pozdrawiam. Gośka.
      • zmijka Re: i co ja mam teraz zrobić?? 12.02.03, 08:59
        Obawiam sie, ze to prawie norma. Zarówno czas brania pigułek (mój lekarz
        zalecił trzy przerwy przez osiem lat) jak i późniejsze problemy. Od czterech
        misięcy nie biorę pigułek, bo chcę mieć dziecko. Co z tego, skoro od tego czasu
        miałam jedną samoistną miesiączkę a drugą wywołaną (jak dobrze pamiętam to
        Lutaminą czy czyms takim...)
        Żeby sie nie dołować coraz rzadziej czytam to forum...
        • rose2 Re: i co ja mam teraz zrobić?? 12.02.03, 09:20
          Nie dolujcie sie dziewczyny, jak przed tabletkami bylo OK to po tabletkach tez
          musi byc Ok, wdaje mi sie, ze to tylko kwestia czasu. Niektore dziewczyny
          zaczynaja "funkcjonowac" zaraz po odstawieniu a niektore musza poczekac, na
          powrot do "normalnosci", moj lekarz powiedzial, ze miesiaczka moze nie wystapic
          nawet przez pol roku od odstawienia i nie ma co panikowac i wywolywac bo tzw
          kolko sie zamyka.
          • anx Re: i co ja mam teraz zrobić?? 12.02.03, 09:45
            Ale jak nie wywoływać skoro czekam na miesiączkę 60 dni i więcej, a dziewczyny
            pisały tu, że czekały nawet 100 dni!!
            To chyba nie jest najzdrowsze.
            • rose2 Re: i co ja mam teraz zrobić?? 12.02.03, 10:16
              Najwazniejsze jest to jak bylo przed tabletkami, jao bylo OK to po tabletkach
              musi byc OK. Jak przed cykl trwal 3 miesiace to potabletkach klopoty mogo
              powrocic, a moze nawet nasilic.
              Juz kiedys pisalam na temat podejscia lekarza do ktorego trafilam, podczas
              moich wzmagan z okresem po tabletkach, ale raz jeszcze napisze. Bedzie dluuugo

Odstawilam pigulki w kwietniu 2002, pierwszy okres pojawil sie, drugi juz nie a
              wiec w 43 dc dostalam na wywolanie. Okres wystapil, strasznie bolesny.
              Poskarzylam sie lekarzowi, a on przepisal mi duphaston (???) bralam go przez 2
              miesiace i probowalam obserwowac organizm. Doszlam do wniosku, ze nie mam
              owulacji i znow poszlam do lekarza. Zrobiono mi USG i rzeczywiscie, cykl
              bezowulacyjny (a chcialam zajsc w ciaze). Tak wiec zaczelam z CLO i dalej
              duphaston. Niestety nic z tego nie wyszlo wiec lekarz skierowal nie na badania,
              ktore okazaly sie nieciekawe. Tak wiec trafilam do ambulatorim przy szpitalu.
              Tam lekarz najpierw mnie opieprzyl (doslownie). Powiedzial, ze to co robie jest
              bez sensu, ze powinnamm odczekac przynajmniej rok (tylko, ze ja chcialam
              juz...). No i wtedy walnal mi wyklad, na temat organizmu kobiety, ktory to
              dobrze wie, kiedy ma byc okres a kiedy nie. Miesiaczka to wyladowanie energii i
              jesli jej nie ma to znaczy, ze organizm potrzebuje tej energi gdzie indziej i
              jesli przed tabletkami mialam okres, to po tabletkach tez bede miala tylko
              musze odczekac jakis czas. Bardzo mnie wtedy rozzloscil tym gadaniem, ale po
              pewnym czasie doszlam do wniosku, ze moze mial racje (przciez mialam okres bez
              duphastonu kilka lat temu, przed pigulkami). Poza tym okazalo sie, ze mam
              niedoczynnosc tarczycy i problem z androgenami. Biore teraz tyroksyne na
              tarczyce i nic wiecej. Na nastepnej wizycie, zapytam co z tymi androgenami (mze
              znow bede musiala cos brac, nie wiem). Bez lekow dostalam okres po 41 dniach,
              teraz jest 22dc no i zobaczymy czy sie doczekam.
              • mariaach Re: i co ja mam teraz zrobić?? 12.02.03, 10:48
                No właśnie. ja też tak sobie to tłumaczyłam, że jesli był przed pigułkami to po
                też powinien wrócić do normy tylko, że u mnie nie wraca już od lipca 2002
                r.Pigułki odstawiłam w styczniu 2002.Miesiączki stawały się coraz słabsze aż
                zanikły. W tym czasie miałam raz wywoływany przed badaniami hormonalnymi w
                październiku. Od tamtej pory nic. przestałam już nawet liczyć dni, bo to już są
                niestety miesiące. Teraz znów będę wywoływać gdyż chcę zacząć stymulację CLO.
                Nie mogę dłużej czekać bo mam już 29 lat.
                Pozdrowienia
                mariaach
                • rose2 Re: i co ja mam teraz zrobić?? 12.02.03, 11:08
                  Znam przypadek braku miesiaczki przez 8 misiecy i potem bylo juz OK. I nie
                  chodzi o to czy przed pigulkami byl, tylko, czy wystepowal w miare regularnie.
                  Jesli byly klopoty, to po pigulkach niestety tez beda. A 29 lat to wcale nie
                  jest duzo.
              • ula_s Do rose 12.02.03, 11:45
                Ale trafilas na lekarza filozofa (a moze fizyka - bo
                "wyladowanie energii" to brzmi jak jakas teoria
                pseudonaukowa).
                Ja sie tylko dziwie ze Ci duphaston i Clo przepisywali
                bez zbadania hormonow.
                W ten sposob mozna tylko jeszcze bardziej wszystko
                rozregulowac. No ale tak niestety lecza niektorzy
                "lekarze".
                A propos pigulek i zaburzen hormonalnych to, czy sie
                bierze pigulki czy nie - 2-3 lata (np. w stresie)
                wystarczaja zeby sie gospodarka hormonalna rozregulowala.
                Nigdy nie bralam pigulek a i tak w pewnym momencie
                pojawily sie problemy.
                • rose2 Re: Do rose 12.02.03, 11:53
                  Tez go nazwalam filozofem :o) Ale moze mial racje, kto wie.
                  A clo mi przepisali bo nie mialam owulacji (USG) a chcialam zajsc w ciaze.
                  Przeciez nie bede brala cale zycie hormonow na wywolanie, prawie 5 lat pigulek
                  na razie mi wystarczy, ale za pare lat chce wrocic. Zaczynam myslec pozytywnie
                  (te ciagle lykanie mnie dolowalo), szczegolnie, ze powrocil plodny sluz (a po
                  odstawieniu go nie bylo) moze owulacja tez wroci...ach te marzenia
                  • anx Re: Do rose 12.02.03, 13:38
                    Wiesz co? JA przed zaczęciem brania pigułek miałam cykle regularne, długie - do
                    35 dni , ale regularne.
                    W tej chwili czekam już 45 dni i NIC
                    Poprzedni cykl miałam 60 dniowy. Wiem, że takie faszerowanie się hormonami jest
                    bez sensu, ale myślę, że zanik miesiączki to raczej nic dobrego i może wpływać
                    np. na późniejszą płodność.
    • rose2 Re: i co ja mam teraz zrobić?? 12.02.03, 14:00
      Z ta plodnoscia to tak do konca nie wiadomo. Nie jestem teraz tak na 100% pewna
      czy miesiaczka jest wykladnikiem plodnosci. Sa przyklady na tym forum
      dziewczyn, ktore mialy cykle 2-3 miesieczne, a w ciaze zaszly, sa rowniez takie
      co maja cykle jak w zegarku a ciazy nie ma. Wiem, ze brak owulacji to
      najczesciej brak miesiaczki, choc czasem bez owulacji moze dojsc do tzw
      krwawieniach srodcyklicznych.
      Badz tu madry i pisz wiersze...
      • anx Re: i co ja mam teraz zrobić?? 12.02.03, 16:29
        A czy miesiączka zawsze oznacza ze była owulacja? Chyba też nie....
        Tak samo chyba brak miesiączki nie oznacza braku owulacji....
        Ehhhhhh....
    • metaxxa Cierpliwości... 14.02.03, 17:22
      Tez miałam kilka lat temu ten problem. Przestałam brać tabletki po kilku
      latach ich regularnego stosowania. Po dwóch miesiącach od odstawienia zniknął
      mi okres i nie pojawił sie przez 4 miesiące. Ponieważ nie zależało mi wówczas
      na antykoncepcji, ani na zajściu w ciążę, nie spieszyłam się do lekarza. W
      końcu jednak poszłam. Zlecił mi badania poziomu hormonów, USG (na torbiele na
      jajnikach) i obejrzawszy wszystkie wyniki badań przepisał lek, który nazywa
      się Mastodynon (bodajże, trochę już nie pamiętam). To jakiś chyba ziołowy
      specyfik, w każdym razie na pewno nie hormon. Świństwo niewiarygodne, 30
      kropli przed każdym posiłkiem. Ale po 3-4 miesiącach regularnego zażywania
      zaczeła mi się pojawiać miesiączka - sama z siebie. Od tego czasu (a było to
      jakieś 4 lata temu) nie mam problemu z cyklem. Zrobił się tylko
      jakby "wrażliwszy", tzn. okres nie pojawia mi się np. po wakacjach na Cyprze.
      Ale od tabletek trzymam się z dala. Nie dam sobie więcej wmówić, że są
      całkowicie nieszkodliwe. Tak naprawdę mogą brać je tylko te kobiety, które
      urodziły juz dzieci, które miały urodzić, albo te, które dzieci całkiem nie
      planują.
    • monika.antepowicz Re: i co ja mam teraz zrobić?? 15.02.03, 15:46
      Mozliwy- trudno powiedziec, czy gospodarka hormonalna organizmu jeszcze się
      rozchwieje, Niemniej ja ten okres gdy nie stosuje Pani pigułek wykorzystałabym
      na przeprowadzenie diagnostyki hormonalnej- a potem w zależności od wyników
      wrociłabym do pigułek lub nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka