Dodaj do ulubionych

depo-provera

22.11.06, 14:57
witam wszystkie kobiety na forum. Niebawem idę z wizytą do ginekologa i chciałabym zmienić antykoncepcję z pigułek na Depo-Proverę lub spiralę. Czy któraś z Was przyjmowała lub przyjmuje zastrzyki i może mi coś napisać na ten temat? Co będzie dla mnie lepsze, mam dopiero 22 lata a nie chcę zajść w kolejną ciążę zbyt szybko, w dzisiejszych realiach jedno dziecko mi wystarczy. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: depo-provera IP: 81.15.223.* 22.11.06, 15:26
      wpisz w wyszukiwarke depo provera - znajdziesz WIELE watków o tynm zastrzyku...

w wiekszości: żal, ze sie kiedykolwiek zgodzilo na te kuracje: zaburzenia
      libido, poamienia, krwawienia, wahania nastrojów, suchośc pochwy i
      baaaaaaaaaaaaardzo dlugi powrót do plodnosci ( straszny bałagan w hormonach po
      odstawieniu depo provery).

• Gość: agunia26 Re: depo-provera IP: *.cable.satra.pl 22.11.06, 21:50
      Ja nie polecam zastrzyku. Powoduje on straszne spustoszenie w organizmie ze
      wzgledu na ogromna dawke hormonow i jego podstwowa wada jest to ze ze skutkami
      ubocznymi bedziesz musiala sie meczyc przez 3 miesiace a nie jak w przypadku
      pigulek do kolejnego cyklu. Bardziej polecam spirale aczkolwiek nie wiem czy
      ginekolog ci poleci poniewaz zaleca sie ja kobietom po 35 roku zycia. A dlaczego
      rezygnujesz z pigulek ?? Przeciez sa skutczne i tansze w porownaniu do zastrzyku
      czy spirali??
      • estera85 Re: depo-provera 23.11.06, 10:03
        chyba częściowo ze względu na swoją wygodę, po części również ze względów osobistych. Czytałam o depo-proverze w necie ale wszędzie piszą to samo, a ja chciałam znać opinię kobiet przymujących zastrzyki. Lekarz powiedział, że mam 50% szans na to, iż lek nie wywoła u mnie większych skutków ubocznych i będę mogła go stosować. No cóż mam jeszcze trochę czasu do zastanowienia się.
        • Gość: Paola Re: depo-provera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 19:00
          Ja mogę z kolei polecić - początkowo rzeczywiście trudno - ciągłe plamienia -
          ale jak już się organizm przystosuje to jest ok. I nie zwracaj uwagi na gadanie
          ignorantów. Ogromne dawki hormonów?? Plamienia występują z powodu małej dawki,
          niewystarczjącej do utrzymania stanu "nieplamienia". Niektórzy rzeczywiście źle
          tolerują lek - należy o tym pamiętać. Co do zachodzenia w ciążę - ja wiedziałam
          jakie mam plany, wiec około roczny okres "dochodzenia do siebie" mi nie
          przeszkadzał. A w 9 miesięcy po odstawieniu - zaszłam w ciążę. Więc opinie
          podziel na dwa. I pamiętaj że zawsze najwięcej na forach piszą ludzie
          zdesperowani...
          • enith Re: depo-provera 31.12.06, 21:54
            > I pamiętaj że zawsze najwięcej na forach piszą ludzie
            > zdesperowani...

Ej, nie mierz wszystkich swoją miarą, pani zdesperowana.

Rzuciłam tabletki na rzecz DP i żałuję. Plamienia ciągnące się miesiącami i
            zerowe libido to jedne z lżejszych skutków ubocznych, jakie przerobiłam po
            zastrzyku. Gorzej z gospodarką hormonalną. Przez bity rok miałam nieregularne i
            w większości bezowulacyjne cykle, choć wcześniej było w porządku, wahnięcia o
            1-2 dni. Libido wróciło do normy po około 2 latach od ostatniego zastrzyku. W
            oparciu o moje doświadczenia z DP nie polecam tej metody antykoncepcji.
    • Gość: kamila Re: depo-provera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 20:50
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=depo+provera&ile=20&sort=data_desc&spojnik=and&forum=216&poz=0&A_szu
      kaj=temat&zywe=2

chyba jest tu wszystko,
      ja odradzam
    • saba76 Re: depo-provera 01.01.07, 14:40
      po tym jak widziałam cierpiącą kolezanke po odstawieniu (4zastrzyki) DP to
      powiedziałam nigdy. Moja gin, nie poleca
      Spirala po 35r?- bzdura. Moja drugakolezanka ma już 3cią ( 2wie 3letnie i teraz
      ma 5letnią)Mała rodziłamająć 21lat i zaraz 4mc po załozyła spirale, nie chce
      więcej dzieci. Przyjaciułka w 10mc po wyjęciu spirali urodzila planowane 2gie
      dziecko. Ja mam 30 lat i też spirale- polecam- wygoda ,a co do kosztów, hmmm
      100zl(~) za spirale) + wizyta w przeliczeniu na 3-5lat to chyba nie wiele.
      • Gość: zuzka Re: depo-provera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 22:21
        ze spirala wizyta raz na 3-5 lat?
        no to gratuluje swiadomosci!
        spirale nalezy kontrolowac czesciej, czesciej robic cytologie itp!!!
        w szpitalu spotkalam dziewczyne, ktora czekala na operacje z powodu ciazy
        pozamacicznej spowodowanej "obluzowaniem sie" spirali..
    • Gość: esek Re: depo-provera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.07, 22:18
      Nie polecam! Antykoncepcja nie powinna odbywać się takim kosztem, owszem są
      osoby, którym nic nie jest po depo ale na każdego przyjdzie czas, skutki
      uboczne mogą pojawić się po latach i bardzo często są nieodwracalne albo bardzo
      długo ustępują. Problem w tym, że lekarze nie mówią prawdy o leku, a wystarczy
      poczytać na stronach zachodnich. Wiem z autopsji jak bardzo nie trafiony był
      pomysł z depoproverą.
    • evcik06 Re: depo-provera 06.01.07, 23:24
      Ja rowniez zdecyduje sie na spirale tabletek juz nie chce zazywac a o zastrzyku
      sa raczej negatywne opinie .Jesli chodzi o spirale to nie poleca sie dziewczyna
      ktore jeszcze dzieci nie rodzily a nie ,ze trzeba skonczyc 35 lat (co za
      glupota).Zuza naucz sie czytac ze zrozumieniem dziewczynie chodzilo o to ze
      zakladajac spirale masz antykoncepcje na 3 lub 5 lat i wydatek 100 zl na ten
      okres to zaden wydatek w porownaniu z kupnem tabletek co miesc ,a ze do
      ginekologa sie chodzi kontrolnie co 6miesc to wiadomo nie trzeba miec spirali
      zeby to wiedziec bo to dotyczy kazdego taka kontrola dla wlasnego bezpieczenstwa
      i zdrowia pozdro
      • Gość: zuzka Re: depo-provera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 23:33
        naucz sie odpisywac pod odpowiednim postem
        • evcik06 Re: depo-provera 06.01.07, 23:52
          Nie odpisywalam go bezposrednio do ciebie hehe pozdrawiam i nie zlosc sie ,bo
          zlosc pieknosci szkodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka