Dodaj do ulubionych

Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pytania?

16.03.07, 21:49
Zacznę od tego, ze mam wykształcenie medyczne i jak czasem czytam zadawane tu
pytania i odpowiedzi na nie to włosy stają mi dęba. Wiem, ze tak jest łatwiej
usiąsc przed komputerem niż tkwić w kolejkach w przychodniach. Dziewczyny
czesto opisują objawy poważnych chorób i zamiast udać się do specjalisty
pytają na forum i tu sie zaczyna... Odpisują na te wątki "tumany" przepraszam
jeśli kogoś obraziłąm ale tak właśnie jest, które nie mają nic wspólnego z
medycyną, wiecej, ich poziom wiedzy na temat zdrowia jest mniej niz zerowy a
odpisują na pyt oby coś odpisać, mało tego kwestionują diagnozy czy wskazania
lekarza. PRZECIEŻ TO JEST WASZE ZDROWIE!! skąd ktoś, z 2 końca Polski, kto Cie
nigdy nie widział wie jakie pigułki sa dla Ciebie najlepsze oraz czy powinnaś
stosować ten a nie inny antybiotyk. Ja nie jestem z wykształcenia np
prawnikiem wiec nie udzielam porad prawnych BO SIĘ NA TYM NIE ZNAM. Więc to
powinno dotyczyć również kwestii leczenia. Zastanówcie sie bo na własne
życzenie mozecie zrobić sbie wielka krzywdę
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.chello.pl 16.03.07, 22:18
      To ja moze odpowiem...
      Nie wiem jak inni ale ja kilkanascie razy pytalam tutaj o rozne rzeczy. I nie
      dlatego ze nie chce isc do lekarza ale zeby dowiedziec sie jakichs informacji
      wczesniej. Na wizyty u lekarza z nfz czeka sie czasem dosc dlugo. Wtedy warto
      zajrzec do internetu. Kilka razy zapytalam tutaj o cos i odpowiedzi mnie
      uspokoily. Z calą pewnoscia jednak jestem za tym zeby isc do lekarza, przebadac
      sie a nie leczyc za pomoca forum. Forum jednak odgrywa bardzo wazną i pomocną
      rolę, poniewaz osoby z tym samym schorzeniem moga sie tutaj "spotkac" i
      powymieniac doswiadczeniami, informacjami o chorobie(ktore mozna potem
      zweryfikowac u lekarza) a przede wszystkim wesprzec. Ja naprzeyklad chorowalam
      swego czasu na nerwice. Wciaz mialam inne objawy, wciaz sie czegos balam, trudno
      bylo mi z kazdym pytaniem biec do lekarza(bylam pod stalą opieka psychiatry i
      psychologa). I wtedy takie czy inne forum bardzo mi pomoglo. Odezwaly sie osoby
      ktore mialy podobnie, uspokoily mnie a nawet podawly swoje(czasem bardzo
      skuteczne) sposoby radzenia sobvie z roznymi problemami wtej chorobie. I
      wszystko to nie przerywajac leczenia.
    • la_veuve_noire Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta 16.03.07, 22:21
      Nie jesteś jedyną osobą, która to zauważyła. Takie apele nic nie dają,
      zapewniam Cię.

A teraz, skoro masz wykształcenie medyczne, odpowiedz mi na to pytanie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=58312107&a=58450437
      • Gość: xx Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 22:27
        Influenz, skoro masz wykształcenie medyczne, zajrzyj proszę na forum
        Homeopatia. Tylko ostrzegam, że w nocy przyśnią Ci się koszmary.
        • Gość: yyy Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.chello.pl 16.03.07, 22:34
          w sumie dziewczyna ma racje- ja tez jak czasem czytam odpowiedzi to slabo mi sie robi...a najgorsze jest to, ze osoby udzielajace porad sa swiecie przekonane ze tylko one maja racje. mimo braku jakichkolwiek podstaw ku temu...
          • Gość: marta Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.chello.pl 16.03.07, 22:39
            uhm...to co Wy tu wszystkie robicie?
            • Gość: xx Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 22:41
              Powiem Ci, co robię - pilnuję, byście się wzajemnie nie pozabijały poronionymi
              radami. Wykształcenie medyczne w tym pomaga.
            • Gość: yyy Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.chello.pl 17.03.07, 12:09
              wiesz co,weszlam z ciekawosci, ale tez zeby sie...uspokoic? mialam problem, ktory nie nalezy do "mojej dzialki". oczywiscie skonsultowany z lek.i w trakcie leczenia. chyba chcialam poznac nieopinie nt choroby ale doswiadczenia z nia zwiazane. i fajnie- czesc dziewczyn opisuje to co przezyla, spoko. ale czesc- wypowiada sie na tematy o kt.nie ma pojecia!i straszy. i wypisuje glupoty- tak, dobrze przeczytalas, bo to nawet bzdury nie sa. i po co to robic? ok,pomozmy sobie nawzajem ale wtedy kiedy mamy cos madrego do powiedzenia. i nie denerwuj sie, pozdrawiam!
      • Gość: koko do influenz IP: *.chello.pl 16.03.07, 23:09
        hihihi

Jeśli chodzi o tema wątku to tak ogólenie przyłączam się do głosu marty, to
        forum jest po to, zeby wyrobic sobie jakas opinię, przeczucie, a nie postawić
        diagnozę. Jeśli dziewczyny pytają o coś co wydaje się poważne to sa zawsze
        wyganiane do lekarza.
        A jesli czujesz misję to śledź posty i odpisuj wszystkim, że maja isc do lekarza.
        • Gość: koko Re: do influenz IP: *.chello.pl 16.03.07, 23:10
          "hihihhi" jest odpowiedzią na post la_veuve_noire smile
          • la_veuve_noire Re: do influenz 16.03.07, 23:41
            Gość portalu: koko napisał(a):

> "hihihhi" jest odpowiedzią na post la_veuve_noire smile

Tak z ciekawości: dlaczego hihi itd.?
            • Gość: koko Re: do influenz IP: *.chello.pl 17.03.07, 10:13
              "A teraz, skoro masz wykształcenie medyczne, odpowiedz mi na to pytanie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=58312107&a=58450437"
      • kadanka Diana 18.03.07, 18:42
        Diana ma sporo silnego skladnika antyandrogenowego: kwasu cyproteronowego i
        spora dawke estradiolu. Raczej nie przepisuje sie jej jako srodka
        antykoncepcyjnego, tylko wlasnie jako lek antyandrogenowy. Ja lezylam sie na
        nadwrazliwosc na androstendion (wypadanie wlosow) Dianą przez 2 lata, teraz
        lekarz zmienil mi ją na Jasmin, twierdzac ze diana jest juz za silna dla mnie.
        Im silniejszy lek antyandrogenowy, tym wiekszy nawrot choroby przy odstawieniu
        leku. a czasem trzeba odstawic..
        Zauwazylam ze diane czesto przepisuja dermatolodzy - ciekawe, czy orientuja sie
        w zmianach w tabletkach anty, w tym, ze powstaja co raz lagodniejsze. A oni w
        ciemno daja od wielu lat Diane...
    • 5_monika Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta 16.03.07, 23:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=59134905
    • Gość: ola Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 08:06
      to jest naiwne pytanie wołającego na puszczy wink
      spróbuj je przekonać - one ZA NIC nie pójdą do lekarza
      • Gość: asia Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.elpos.net 17.03.07, 09:23
        Z drugiej strony...mnie pani doktor leczyla jakimis nic nie znaczącymi
        maściami,to tutaj dowiedzialam sie o istnieniu nowoczesnych lekow na HPV,aldary
        i condyline i mozliwosciami lasera czy wymrażania.Moja pani doktor z przychodni
        nie miala o aldarze pojęcia!!!!!!
        • Gość: asia Re: Z drugiej strony.... IP: *.elpos.net 17.03.07, 09:24
          Z drugiej strony...mnie pani doktor leczyla jakimis nic nie znaczącymi
          maściami,to tutaj dowiedzialam sie o istnieniu nowoczesnych lekow na HPV,aldary
          i condyline i mozliwosciami lasera czy wymrażania.Moja pani doktor z przychodni
          nie miala o aldarze pojęcia!!!!!!
          • Gość: ola Re: Z drugiej strony.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 09:36
            nie o to chodzi - większość petentek przychodzi z tekstem - coś mi jest,
            postawcie diagnozę, co mam zrobić, do lekarza nie pójdę
            więc nawet nie mają możliości sprawdzić wiedzy swojej pani doktor
            na tym polega problem
    • joisana Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta 17.03.07, 10:13
      Po pierwsze pytanie zadane na forum nie zastapi wizyty u lekarza, ale moze do
      niej zmobilizować i myślę, że to główny cel naszego forum.
      Wykształcenie medyczne to również: fizjoterapeuta, elektroradiolog, technik
      radiologii, laborant, masażysta, pielęgniarka i parę innych, co nie znaczy, że
      mają oni większą wiedzę i większe predyspozycje do odpowiadania na zadawane tu
      pytania od pozostałych forumowiczów.

Twoja odpowiedź w którymś wątku na temat Diany35 powoduje, ze raczej wątpię w
      Twoje predyspozycje do tego, otórz Diana nie została wycofana, ponieważ jet
      lekiem leczącym, a raczej znoszącym objawy pewnego rodzaju schorzeń przy
      androgenizacji, fakt, że przy okazji jest pigułką anty. nie znaczy, że zdrowa
      osoba powinna ją mieć przepisywaną-i stąd się biorą straszne wieści jak ona
      szkodzi, moze i szkodzi ale zdrowym kobietom, chorym pomaga.
    • Gość: koko Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.chello.pl 17.03.07, 10:19
      Jeszcze chciałbym dodac, ze przychodzą tu też dziewczyny, które nie zdają sobie
      sprawy, ze maja powazny problem (myślą, ze to normalne) i tu sie dowiadują, ze
      to nie jest normalne i trzeba iśc do lekarza, skrajnym przykładem jest np tzw
      schiza ciążowa.
    • influenz Re: Do joasina 17.03.07, 18:21
      Dla twojej wiadomości Diane-35 zawiera 2 mg octanu cyproferonu i 0,035 mg
      etinylestradiolu, wybacz nie mogłam wtedy odpisać. Ale nie mam obowiązku znania
      składu leków na pamięc. Co do mojego wykształcenia to posiadam prawo wyk zawodu
      i tytuł lek. ptzed nazwiskiem. Pisałam o Diane dlatego, ze uczestniczyłam w
      konferencji naukowej, gdzie był kwestionowany preparat Diane-35 jako środek
      antykoncepcyjny ze wzgledu na to ze długotrwale przyjmowanie może powodować np
      torbiele czynnościowe jajnika. A na rynku dostępne sa środki o dużo mniejszej
      zawartosci nawet tych hormonów. Zadowolona??
      A co do pielegniarek, fizjoterapeutów czy techników to oni na studiach mięli
      takie przdmioty jak anatomia, fizjologia, farmakologia itp. więc wiedzę med
      mają. Chodzi mi oby powstrzymywały się od porad takie osoby, których edukacja
      med skończyła się wraz z lekcjami biologii w gimnazjum
      • Gość: sundry Re: Do joasina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:54
        Może takie osoby miały do czynienia z takimi chorobami,więc mogą się wypowiadać..
        Co do tematu głównego,mnie osobiście jeszcze nigdy nie zdarzyło się,aby
        odpowiedź z forum zastąpiła mi wizytę u lekarza,co najwyżej pozwoliła mi się
        upewnić w czymś,lub uspokoić przed wizytą.Część osób tu naprawdę jest
        kompetentna,ja również nie wypowiadam się w sprawach,co do których nie jestem
        stuprocentowo pewna.
      • jola_ep Re: Do joasina 17.03.07, 19:33
        > gdzie był kwestionowany preparat Diane-35 jako środek
        > antykoncepcyjny

Ale to akurat nie jest wiedza, do której jest potrzebne wykształcenie medyczne. Ja np. wiem o tym od paru lat, choć antykoncepcji hormonalnej nie stosuję.

> Chodzi mi oby powstrzymywały się od porad takie osoby, których edukacja
        > med skończyła się wraz z lekcjami biologii w gimnazjum

Moja wiedza medyczna głównie pochodzi od informacji od osób związanych z medycyną. Nie jest szeroka, ale w sprawach, które mnie interesują wiem sporo. Także dzięki Internetowi i forum dyskysyjnemu.

Myślisz, że fakt skończenia studiów medycznych o czymś świadczy? Pani pediatra - której umiejętności praktycznych leczenia chorób dziecięcych nie mam powodów kwestionować - nie potrafiła mi udzielić informacji na temat wiodących obecnie metod terapeutycznych w skoliozie. To tak dla przykładu. Jeśli ktoś skończył edukację na studiach parę lat temu, a nie ma czasu, pieniędzy, powodów, dla dokształcania się, wcale nie musi wiedzieć więcej od osoby, która akurat danym tematem interesuje się, często z konieczności.

Oczywiście, że informacja uzyskana na forum nie musi być wiarygodna, wartościowa, najlepsza. Ale po pierwsze zazwyczaj znajdzie się ktoś, kto poprawi, uzupełni czy zakwestionuje. Po drugie to oczywiście jasne, że na forum zbieramy pewne wskazówki, a uzyskane informacje musimy zweryfikować w realu.
        To tak oczywiste, że chyba nie trzeba o tym pisać?

Inna sprawa to niewygodny pacjent, który dużo wie i jeszcze zadaje pytania wink Ale z drugiej strony lekarze, z którymi miałam do czynienia, bali się moich pytań tylko wtedy, gdy czuli się niepewnie w swoim zawodzie.

Pozdrawiam
        Jola
      • Gość: sundry Re: Do joasina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:53
        Może takie osoby miały do czynienia z takimi chorobami,więc mogą się wypowiadać..
        Co do tematu głównego,mnie osobiście jeszcze nigdy nie zdarzyło się,aby
        odpowiedź z forum zastąpiła mi wizytę u lekarza,co najwyżej pozwoliła mi się
        upewnić w czymś,lub uspokoić przed wizytą.Część osób tu naprawdę jest
        kompetentna,ja również nie wypowiadam się w sprawach,co do których nie jestem
        stuprocentowo pewna.
      • joisana Re: Do joasina 20.03.07, 11:21
        Nie pytałam Cię o skład leku, znam go, sądziłam, ze właśnie na spec z gin się
        zdecyduję, zresztą sama długo go brałam-leczniczo. Nie czytasz ze zrozumieniem,
        nie uważam że Diane powinna być stosowana jako pigułka nie po to została
        wymyślona.
        Zaś pozostały, średni personel medyczny, nie ma kwalifikacji aby udzielac
        kompetentych porad stricte lekarskich , a fakt, ze ktoś miał fizjologię,
        anatomię i inne-cóż biolodzy wszelkich specjalności tez mają, pasjonaci i
        hobbyści również znają. Wielu lekarz, jeśli nie więszość nie ma wiedzy spoza
        swojej specjalizacji (zasada: zakuj, zdaj zapomnij nie omija tego srodowiska),
        i nikt tego nie wymaga, mają swoja działkę i mają w niej być perfekcyjni.
        Forum ma inne zadania niż diagnostyka wirtualna. Nie wiesz wiele o forum i
        jego funkcjonowaniu. Gdyby nie spełniało swojej roli zostało by zlikwidowane,
        gdyby łamało prawo, Agora miała by proces za procesem, akurat Ona jest w tym
        kraju na cenzurowanym.
        Propozycja aby niedouczeni nie doradzali jest z góry skazana na niepowodzenie,
        to wolny kraj i forum publiczne, pytający musi odróżniać ziarno od plew. Skoro
        jesteś lekarzem, zawędrowałaś na forum i chcesz dyskutować, to rób to proszę,
        bez złośliwości i oburzania sie, na pewno Twoje doświadczenie i wiedza moze
        zawrócić zbłakane owieczki, czyz nie mozna okazać trochę altruizmu i dobrej
        woli?
        • joisana A przy okazji Pani lekarko: 20.03.07, 11:24
          czy tak trudno poprawnie napisać czyjś nick? jestem joisana, nie joasina.
    • myszz influenz 18.03.07, 06:48
      moja droga często jest tak, ze lekarz przepisuje wszystkim chorym jeden anytbiotyk, bo właśnie wyszła z gabinetu długonoga pani z wypasioną teczką. tak było swego czasu np. z duomox przerabiałam to na własnej skórze.
      lekarz znając objawy choroby mego dziadka i jego historię innych chorób leczył go laryngologicznie a facetowi rak zżerał płuca ! (to akurat skrajny przypadek mam nadzieje)
      wypisując hormony lekarz działa podobnie. jeden wypisuje marvelon, drugi ciliest taśmowo.
      pojawiają się jakieś niepożądane objawy i wtedy warto spytać na forum, uspokoić się i dopiero później jeśli jest konieczność lecieć do lekarza, który ma dla ciebie i tak 5 min, heśli jesteś ładna 7.
      ludzie na forum dowiadują się o nowosciach. lekarze nie przerobili na sobie wszystkich chorób, a inni owszem, lepiej się rozumieją, otrzymują wsparcie.
      mój lekarz na mnie też kiedyś popełnił błąd. jesynym jego wytłumaczeniem było "pierwszy raz mi się to zdarzyło" i dopiero na forach dowiedziałam się o co w tym wszystkim chodziło. a on mnie zimno olał.
      To forum i tak jest softowe w zakresie porad.

• Gość: magaa idziemy do lekarza a tu szukamy wsparcia, otuchy i IP: *.attu.pl 18.03.07, 11:54
      jeśli czytałaś dokładnie posty, to większośc kobiet zaznacza - mam już umówioną
      wizytę, idę do lekarza, ale zadając pytanie szukają wsparcia, osób, które coś
      takiego przeżyły. naprawde mało tu watków, w których ktoś pisze - nie pójdę do
      lekarza bo nie i już. zwykle zresztą dziewczyny, które odpowidają na pytanie
      dodają, że należałoby się skonsultować z lekarzem.

i wiesz.. nie wiem.. może będziesz/jesteś dobrym lekarzem, ale.. jeśli idę do
      przychodni i proszę po raz pierwszy w życiu o skierowanie na badanie krwi -
      podstawowe badanie krwi i lekarz patrzy na mnie jak na chipochondryka.. to ja
      mam dość, więc nie dziw się, że czasem niektórzy tutaj pytają o coś.. bo jeśłi
      np. mam w ustach dziwny gorzki smak, a język wygląda chyba dziwnie.. to mam
      obawę czy nie zostanę wyśmiana przez tego lekara - po co ja w ogóle przyszłam -
      przecież w kolejce czekają ludzie poważnie chorzy... poważnie, bo pewnie też
      unikali chodzenia do lekarza... ja wiem, że to nie wina lekarzy.. że często
      mają awantury z kierownikiem przychodni o wydawane skierowania i że to
      frustruje, ale.. przynajmniej nie dziw się nam, że tu pytamy. bo:
      1. chodzimy jednak do lekarza
      2. w odpowiedziach zawsze jest zdanie "ale idź do lekarza"
      3. po prostu szukamy wsparcia i otuchy, kiedy panikujemy, bo coś się dzieje, a
      lekarz dopiero rano.. albno za dwa dni...
      i tyle.
    • Gość: erta Re: influenza to po ang GRYPA IP: *.chello.pl 18.03.07, 12:36
      Dobrze,że to forum istnieje. Świadomie obrałaś/łeś nick?smile)))
    • maagdaa_m Re: Influenz masz w 100% racje 20.03.07, 17:18
      O czym jest ten post?? O składzie Diany czy debatowaniem nad czyimś nickiem??
      Jest sporo dziwnych nicków.
      Moja mama jest lekarzem i ja mam zamiar pójśc w jej ślady. I jak czasem pokazuje
      mamaie to forum i pytania zadane oraz "porady" - kompletne bzdury od kogoś kto
      naprewde nie ma pojęcia o leczeniu to obydwie dostajemy gęsiej skórki. Wiele z
      tych pytań powinno być zadawane w gabinecie lekarskim a wiele odpowiedzi
      forowiczek nie powinno ujrzeć światła dziennego. Nie wiem jak ludzie się nie
      wstydzą swojego kompletnego braku wiedzy o zdrowiu i jeszcze doradzają innym
      Moja mama mówi, ze codziennie ma doczynienia z kilkoma takimi głupio-mądrymi
      pacjentami którzy "czytali w internecie" ze powinno być inaczej. I takie mądre
      mamausie kompletnie nie stosuja sie do wskazań, zmieniają dawkowanie leków bo
      tak im polecił ktoś na forum. A potem wkraczają z mordą do gabinetu ze głupi
      lekarz i wcale nie pomógł albo wręcz zaszkodził.
      Tutaj czyta się wiele takich pytań czy przyjmować antybiotyk albo inny lek. Rece
      opadają czasem. Mam czasem wrazenie jak to czytam ze niektórzy cofnęli sie do
      sredniowiecza. Po co do lekarz. Do pieca "na 3 zdrowaśki" to "choroba sama wylezie"
      Dodam jeszcze, są strony gdzie na pytania odpowiadają lekarze - fachowcy a nie
      niewiadomo kto
      • Gość: susan Re: Influenz masz w 100% racje IP: *.globalconnect.pl 20.03.07, 17:29
        Zgodzę się z koleżankami maagdaa i influenz! Większość z Was już nie pamięta po
        co to forum powstało. Zachowujecie się wszystkie jak lekarki, a założę się, że
        większość z Was nie ma takiego tytułu przy nazwisku. Dajcie spokój i przestańcie
        wprowadzać ludzi w błąd. A po drugie skoro to forum ma podtrzymywać na duchu i
        łączyć ludzi w różnych chorobach, to skąd się bierze tyle złośliwych komentarzy??!!!
        • Gość: hmmmm Re: Influenz masz w 100% racje IP: *.crowley.pl 20.03.07, 17:47
          Koleżanki maagdaa i influenz to jedna i ta sama osoba, zgadzasz się z kimś kto
          ma rozdwojenie jaźni?
          • Gość: susan Re: Influenz masz w 100% racje IP: *.globalconnect.pl 20.03.07, 17:59
            Tak!
        • Gość: gość Re: do joisany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:03
          "Wielu lekarzy, jeśli nie więszość nie ma wiedzy spoza
          swojej specjalizacji (zasada: zakuj, zdaj zapomnij nie omija tego srodowiska),
          i nikt tego nie wymaga, mają swoja działkę i mają w niej być perfekcyjni."

Nie zgadzam się. Owszem, laryngolog nie musi znać się szczegółowo na
          najnowszych technikach operacji stawu biodrowego, ale całą ogólną wiedzę
          medyczną ma w jednym palcu. Na studiach jest to "wałkowane" tyle razy, na tylu
          pzedmiotach, że nie sposób pewne rzeczy zapomnieć. Zasada "3 razy Z" obowiązuje
          co najwyżej do przedmiotów typu historia medycyny - a i to ogolnie każdy
          pamięta, a dokladne daty nikomu do szczęścia nie są potrzebne. Każdy lekarz,
          zanim otrzyma dyplom, musi zdać LEP, potem, po specjalizacji - egzamin
          specjalizacyjny, z którego pytania na pewno nie dotyczą tylko wybranej
          specjalności. I zapewniam Cię, że każdy lekarz akurat na tym forum poradziłby
          sobie bez trudu... Inna rzecz, że nie warto, bo i tak nikt tego nie doceni, ba -
          zdarza się, że zmiesza z błotem ( bo ośmielil się zasugerować wlasną opinię).
          Może ściśle tego forum to nie dotyczy, ale fora prywatne są w tym
          niezastąpione.

"Forum ma inne zadania niż diagnostyka wirtualna. Nie wiesz wiele o forum i
          jego funkcjonowaniu. Gdyby nie spełniało swojej roli zostało by zlikwidowane,
          gdyby łamało prawo, Agora miała by proces za procesem, akurat Ona jest w tym
          kraju na cenzurowanym."

Tak, ale mimo wszystko przydałby się przynajmniej 1 lekarz ( zatrudniony),
          który mógłby się wypowiedzieć w kwestiach spornych, w sytuacji, gdy 1
          forumowicz, który ma wiedzę medyczną, jest obrzucany błotem przez paru innych
          laików. Którzy o sprawie nie mają zielonego pojęcia. Znowu nie chodzi mi
          konkretnie o forum ZK. Jeszcze tutaj, jak i na forum Zdrowie, jest przynajmniej
          paru lekarzy i studentow medycyny, ktorzy zweryfikują w takim wypadku opinię.
          Ale na forach prywatnych nie kontroluje tewgo nikt, poza "znawcą" od siedmiu
          boleści, który wykpi każdą mądrzejsza doagnozę, bo odstaje ona od tematyki
          forum...

"Propozycja aby niedouczeni nie doradzali jest z góry skazana na niepowodzenie,
          to wolny kraj i forum publiczne, pytający musi odróżniać ziarno od plew. Skoro
          jesteś lekarzem, zawędrowałaś na forum i chcesz dyskutować, to rób to proszę,
          bez złośliwości i oburzania sie, na pewno Twoje doświadczenie i wiedza moze
          zawrócić zbłakane owieczki, czyz nie mozna okazać trochę altruizmu i dobrej
          woli?"

I znowu ta sama uwaga - dlaczego na niektórych forach nie ma żadnej kontroli,
          przekonuje się tam pacjentów, że są chorzy na konkretną chorobę, zaleca
          samodzielne wykonanie drogich badań, ba, modyfikację leczenia. A każdego, kto
          ośmieliłby się zasugerować inną przyczynę dolegliwości - odsądza od czci i
          wiary? Czy fora prywatne nie powinny być bardziej kontrolowane, bo przecież to
          nie prywatna rozmowa "u cioci na imieninach", tylko forum, wbrew nazwy,
          publiczne w płnym tego słowa znaczeniu?
          • sundry Re: do joisany 20.03.07, 19:13
            Chyba powinno się mieć zdrowy rozsądek na tyle,żeby nie modyfikować dawek pod
            wpływem forum..Przecież nikt tu nikogo nie "gwałci",a wręcz nagania się do lekarza..
          • joisana Re: do joisany 21.03.07, 13:14
            >przydałby się przynajmniej 1 lekarz ( zatrudniony),
            > który mógłby się wypowiedzieć w kwestiach spornych

Absolutna prawda, jednak żaden z dotychczasowych ekspertów nie wytrzymywał
            długo na forum, wystarczy zajrzec do wątków doktor koali, pytanie w 99%
            tendencyjne, lub dotyczace spraw podstawowych które nie wymagają ingerencji
            lekarza powodowały, że brakowało lekarzowi czasu na odpowiadanie na te istotne,
            koniec końców po niemal roku Pani doktor dała za wygraną ku naszemu ogromnemu
            rozczarowaniu. Póki co gazeta.pl nie przewiduje etatowego lekarza, a na
            wolontariat nikt sie nie godzi.

>Czy fora prywatne nie powinny być bardziej kontrolowane?

Ja również nad tym boleję, jednak skonstruowane to jest tak, ze to założyciel
            forum odpowiada za to co się na nim dzieje, nawet jeśli łamane jest prawo
            (np.handel pigułkami) to nie gazeta a admin i sami piszący podlegają karze
            przewidzianej przez polskie prawo.

Ogólnie fora dyskusyjne, czy publiczne czy prywatne są specyficznym medium, nei
            poddającym się wielkiej kontroli i ściśle zależa od poziomu
            korzystających/tworzących je forumowiczów, naprawdę trudno kontrolować je w
            sposób zadawalający, bo wszyscy zaczną krzycześ że cenzura za ściła, jedyne co
            mozemy robić to pilnować przestrzegania regulaminu, nic nad to, to wciąż wolny
            kraj, cieszmy się tym, bo może juz niedługo - sądząc po naszej scenie
            politycznej wink.
            • Gość: gość Re: do joisany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 13:25
              Joisana, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź smile))
    • Gość: myszka99996 Re: Dlaczego zamiast iśc do lek zadajecie tu pyta IP: *.tvkdiana.pl 21.03.07, 14:34
      Do influenz:
      Zadam pani"głupie pytanie"czy to normalne?
      Poszłam do gin.10.2006 nie mogłam zajśc w ciąże a lek.powiedział proszę przyjść
      na wiosnę jak sie nic nie wydarzy.Poszłam na poczatku marca ale prywatnie
      zrobiłam PRL(dowiedziałam sie z internetu)pokazałam wyniki gin.a on zrobił
      wielkie gały skąd ja o tym wiem... no i przepisał mi bromergon i kazał dalej
      czekac i tak to trwało do lipca 2007 aż zmieniłam gin.
      I teraz mam do pani pytanie:czy to normalne,że od 10.2006 do07.2007 lek.gin.nie
      wykonał żadnego badania ginekologicznego?
      Tutaj kobiety pytają jakie badania powinny zrobić bo lekarze nie bardzo maja
      ochote je kierować szczególnie NFZ ja robie badania w prywatnym lab.i jak ide
      do lek z wynikami to mam wrażenie,że sie cieszy że nie musiał mi dawać
      skierowania.PYTAM CZY TO NORMALNE?
      Jak pytałam o bad.na toxoplazmoze to gin.powiedz.że nie ma takiej potrzeby(2
      poronienia).Zrobiłam, zapłaciłam 120zł a powinnam zrobić na NFZ za darmo.CZY TO
      NORMALNE?
      Tylko niech mi pani nie pisze "ja sie nie wypowiem" bo to już usłyszałam od
      lek.rodzinnego.(też go już zmieniłam)
      • sonja12 Re: Do influenz 21.03.07, 17:16
        Szanowna Pani Doktor.
        Nikt pani nie zmusza do czytania porad na tym forum ,ale napiszę Pani ,że to
        forum wyleczyło mnie . Może sie Pani zdziwi,ale tak było.Przez.....lat leczyłam
        sie bezskutecznie, (nie napisze ile) ,bo i tak by Pani nie uwierzyła,Chodziłam
        od lekarza do lekarza, w Warszawiw Lublinie . Ja mieszkam w małej miejscowości
        ale na swojej drodze sptkałam samych lekarzy KONOWAŁÓW.I zaznaczam, ze nie
        chodziłam państwowo, tylko prywatnie,i co NIC. Brali tylko po 150 zł. za
        wizytę,leczyli na oko-jak sie to mówi,bez żadnych wyników. Dopiero jak
        znałazłam to forum ,to przeczytałam jak właściwie lekarz powinien leczyc
        infekcje , a dokładniej grzybicę. Jestem bardzo wdzięczna za powstanie tego
        forum za rady . Nikt nikogo nie zmusza aby stosowac na własnej skórze te rady,
        ale warto poczytać i własciwe wnioski wyciągnąć. Ja wiem,że pani poprze swojego
        kolege po fachu, chodźby konowała,(solidarność zawodowa)ale prosze więcej
        szacunku i zrozumienia dla innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka