25.08.08, 13:11
Witam.Mam pytania dotyczące atopowego zapalenia skóry.Niestety mam z
tym problem.Chciałabym zapytać o jakies naturalne sposoby radzenia
sobie z tym paskuctwem,jaką powinno sie nosić odzież,z jakiego
materiału powinna być posciel itp.czy można sobie jakoś radzić lub
skutecznie zapobiegać nawrotom świądu.Obecnie używam balsamu ATOPIN.
Niestety nie zawsze przynosi efekt.W dodatku pracuje w miejscu,gdzie
narażona jestem na pył i kurz. Czasem w sytuacjach kryzysowych
używam maści ELOCOM,ale planuję ciążę a wtedy raczej ta maść nie
jest wskazana.
Obserwuj wątek
    • babowa Re: AZS 25.08.08, 14:44
      zalezy jak bardzo masz nasilone objawy
      odzież bawełnia,leki na stałe i codzienna pielegnacja natłuszczanie
      skóry kilka razy dziennie to podstawa,kosmetyki typowo na schorzenia
      atopowe,kąpiel krótka i od razu mleczka natłuszczajace
      Ja używam serii Emolium ,krem aksoderm na mniejsze zmiany.
      nie używaj elocomu to steryd,lepszy jest elidel ale droższy
      Pamiętaj ze codzienna pilegnacja jest bardzo ważna,skóra
      natłuszczona jest mnie narażona na podrażnienia
      • dziubasekk Re: AZS 25.08.08, 17:04
        Też polecam emoliumsmile Mnie pomaga.
        Ale w cięższych okresach też muszę wspomóc się elocomemuncertain
        Mam nadzieję,że kiedyś znajdę coś lepszego i nie sterydowego...
        • Gość: ania Re: AZS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 19:47
          Do ciała jak najbardziej Emolium, ale twarz muszę niestety co jakiś
          czas traktować Locoidem (rzadko, ale jednak plamy na buźce okropnie
          wyglądają), czasem, te łagodniejsze placki smaruję Hydrocortyzonem.
          Jeśli jesteś alergiczką to koniecznie leki.
          • gazdzinka1 Re: AZS 25.08.08, 21:03
            Moja córka ma to świństwo. W ciągu nocy potrafi podrapać się do krwi. Stosuję u
            niej tylko maści robione w aptece są bez sterydów a szybko działają i są tanie 5
            zł za duże opakowanie.
            • aneta-264 Re: AZS 26.08.08, 08:48
              Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Na pewno skorzystam z serii EMOLIUM.
              Pozdrawiam
              • dziubasekk do Gazdzinki 26.08.08, 12:21
                Możesz napisać nazwę tych leków robionych?
                Wszystkiego trzeba spróbować smile))
                • gazdzinka1 Re: do Gazdzinki 26.08.08, 17:10
                  jak doczytam się składu ich to napiszę. Na córkę tylko to działa. Stosowałam
                  emolium, balneum i nic. Dobry jeszcze jest krem z witaminą A. Lepszy od maści.
                  • gazdzinka1 Re: do Gazdzinki 26.08.08, 17:22
                    no to piszę skład
                    pierwsza maść:
                    encortoloni 0,2
                    hascobaza ad 100,0

druga to:
                    urea 10,0
                    sol, vit A 5,0
                    sol 3% Ac.bonci 20,0(chyba)
                    hascobaza ad 100,0

pod obiema receptami jest napis M. f. ung nie wiem co to znaczy może miara nie
                    wiem . Oczywiście te maści nie są aż tak łagodne aby cały czas je stosować ale o
                    wiele łagodniejsze niż wszystkie sterydy. Na córkę to działa.
                    • dziubasekk Re: do Gazdzinki 26.08.08, 20:14
                      Oksmile
                      Dziękuje Ci.Zapytam swojego lekarzasmile
                    • Gość: pieprzyć atopię Re: do Gazdzinki IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.08, 20:52
                      No gratuluję, encorton (encortoloni 0,2) w składzie maści bez sterydów. Kobieto,
                      opamiętaj się - to Twoje dziecko, warto czasem sprawdzić, co jest w składzie
                      tego, czym je smarujesz. Encorton to paskudny steryd.
                    • Gość: ania Re: do Gazdzinki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 21:38
                      Pewnie, że działa, przecież w składzie pierwszej maści jest silny
                      steryd
                      • gazdzinka1 Re: do Gazdzinki 26.08.08, 22:03
                        Wiesz akurat ta maść stosuję bardzo rzadko. wiem ze to steryd ale nie widziałas
                        mojego dziecka po innych sterydach. Kilka razy jej smarowałam tamtymi świństwami
                        i lekarz jak ją zobaczył to powiedział że ma skórę już posterydową. Przeszłam na
                        te. A po za tym wole jej raz na miesiąc posmarowac i mieć spokój niż kilka razy
                        w miesiącu. Niestetry AZS to cholerstwo które kremem bambino nie zlikwidujesz.
                        • Gość: pieprzyć atopię Re: do Gazdzinki IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.08, 23:03
                          Odniosłam się tylko do Twojego postu o maściach "bez sterydów". Nie widziałam
                          Twojego dziecka, ale miałam posterydowe zapalenie skóry. Pamiętaj, że ta choroba
                          bardzo rzadko mija i stosowanie tak silnych sterydów (bodaj z I grupy) nie
                          rokuje dobrze na przyszłość. Są przecież lampy PUV, elidel, protopic - które nie
                          takiego dają uzależnienia. Każdy steryd uzależnia, Ty posmarujesz raz na miesiąc
                          i będziesz miała spokój, a za dziesięć lat Twoje dziecko będzie cierpieć z
                          powodu uzależnienia i nieskuteczności sterydów, o efektach ubocznych nawet nie
                          wspomnę. Nie moralizuję, piszę z własnego doświadczenia.
                          • gazdzinka1 Re: do Gazdzinki 27.08.08, 11:56
                            Myślałam o naświetlaniach, pytałam się nawet lekarza ale on jest sceptycznie
                            nastawiony i sama nie wiem. Córka ma 8 lat. Napisz coś więcej o tych lampach jak
                            możesz
                            • nglka Re: do Gazdzinki 27.08.08, 13:44
                              Na mnie naświetlania działały zawsze cuda. Czy lekarz podaje podstawy swojego
                              sceptycznego nastawienia? Lampy są stosowane od kilku(dziesięciu) lat na AZS
                              między innymi jako jedna ze skuteczniejszych form zaleczania. Pierwszy raz ze
                              szpitala jak z wakacji wróciłam w wieku lat bodajże 6, czyli 21 lat temu. Po 3
                              tygodniach naświetlania "co 2 dni" a w sumie 6 tygodniach pobytu w szpitalu
                              (pierwsze 3 tygodnie to było smarowanie i jeszcze raz smarowanie). Każdorazowa
                              moja wizyta w szpitalu (związana z AZS) kończyła się jeszcze długimi wizytami w
                              owym szpitalu w celu skorzystania z lamp.
                              • gazdzinka1 Re: do Gazdzinki 27.08.08, 18:16
                                Aktualnie zmieniłam lekarza bo tamten był do dupy. Za każdym razem inne diagnozy
                                testy z których nic nie wychodziło a przedewszystkim wizyta dwa razy do roku bo
                                częściej nie potrzeba. Poszłam do innego lekarza, dał skierowania na badania
                                powiedział o wiele więcej niż tamten a prze de wszystkim nie wymyślał różnych
                                cud diet i tak dalej. Teraz z nią idę to zapytam się o te lampy i z tego co się
                                orientuję w tym ośrodku mogą być takie lampy.
                          • babowa droga Pieprzyć atopię :))) 27.08.08, 17:14

Napisz więcej o tych lampach.plisss

moje dziecko choruje od 9 lat i nikt nigdy żadnych lamp mi nie
                            proponował.Pierwszy raz o nich słyszę a chętnie bym z nich
                            skorzystała

Proszę o obszerną wypowiedźsmile))))))
                            • Gość: pieprzyć atopię Re: droga Pieprzyć atopię :))) IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.08, 23:35
                              Lampy PUV to trochę jak solarium, ale bez efektu opalaniawink Emitują światło,
                              które leczy chorą skórę - o dokładne info najlepiej pytać lekarza. Czasem warto
                              pójść od razu do szpitala albo kliniki i dowiedzieć się na miejscu, czy jest
                              możliwość takiego leczenia. Szukajcie też na atopowych forach
                              (www.atopowe-zapalenie.pl -moderację proszę o nieusuwanie linka), tam zawsze
                              można znaleźć pomoc.
                              • babowa Re: droga Pieprzyć atopię :))) 28.08.08, 12:12
                                Ok,dziękismile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka