Dodaj do ulubionych

ahh ci lekarze:(

IP: *.compower.pl 13.05.04, 09:51
Kilka tygodni temu po pobraniu węzła chłonnego zostałam wstępnie
zdiagnozowana choruje na ziarnice złosliwą aktualnie czekam na wyniki
specjalistycznych badań ktore pozwolą określic stopien zaawansowania choroby.
Wiadomośc o chorobie spadła na mnie jak grom z jasnego nieba(nie zauwazałam u
siebie zadnych wyraznych obiawow choroby).Nie moge jednak zrozumiec podejscia
lekarzy ktorzy mimo ze byli juz pewni ze to choroba nowotworowa do konca
utwierdzali mnie w przekonaniu ze to toksoplazmoza przeciągali w
nieskonczonosc moment powiedzenia mi prawdy.Czy ja nie mam prawa wiedziec co
mi dolega znac szczegołow dotyczacych mojego zdrowia? Przeciez jestem osobą
dorosłą i w pełni za siebie odpowiedzialną chcę byc swiadoma!Czy teraz mam
sie liczyc ze po okresleniu stopnia zaawansowania choroby znow bedzie tak
samo?Chyba nikt nie ma prawa mnie okłamywac ?Spotkaliscie sie z czyms
podobnym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ala Re: ahh ci lekarze:( IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 13.05.04, 15:57
      Poruszasz tak delikatny temat, że przypuszczalnie każdy z lekarzy praktyków
      odpowie Tobie w inny sposób, jedni, że to podzielaja Twoja opinię, inni, że się
      z nią nie zgadzają. Żaden Kodeks Etyki Lekarskiej nie reguluje tego zagadnienia
      w jednoznaczny sposób, nie ma wytycznych. Liczy się indywidualne podejście
      Lekarza, jego wyczucie i wrażliwość. Zapewniam Cię, że wielu pacjentów
      nowotworowych nie chce znać całej prawdy i nie chce miec przytaczanych wyników
      badan klnicznych, które określałby ich rakowanie co do przeżycia, poza tym
      medycyna to nie matematyka, nie zawsze 2x2 = 4. Moim zdaniem, jeśli chciałabyś
      wiedzieć dokładnie jakie jest Twoje rokowanie, stopień zaawansowania choroby,
      możliwości leczenia powinnaś zasygnalizowac lekarzowi w sposób odpowiednio
      czytelny, że chcesz znać cała prawdę, masz do tego prawo. Podsumowując:
      podejście do tego bardzo trudnego zagadnienia trzeba indywidualizować. Pozdr.
    • Gość: jeden z wielu Lekarze to s_...syny IP: 193.0.117.* 14.05.04, 09:15
      Nie dość, że ukrywają prawdę o chorobie, to często źle diagnozują i/lub leczą.
      Największą zmorą, moim zdaniem, jest wymuszanie łapówek od ciężko chorych, a
      często również biednych ludzi.
    • corrado7 Re: ahh ci lekarze:( 14.05.04, 09:28
      Chorowałam na to samo. Jeśli masz jakieś pytania pisz. Pozdrowienia
      • Gość: liwia Re: ahh ci lekarze:( IP: *.mok.waw.pl / *.waw.pl 14.05.04, 13:29
        corrado7 mam pytania dotyczące ziarnicy.Czy pierwszym objawem mogą byc tylko i
        wyłącznie powiększone węzły chłonne bez innych objawów?Czy węzły chłonne bolą
        czy też nie, czy są miękkie czy twarde ? Proszę odpowiedz. Mam od 5 tygodni
        powiększone węzły z boku szyi ( raczej z tyłu-nie wiem czy to już kark) oraz
        podwyższony poziom limfocytów .Według mnie węzły są miękkie .Boję się że to
        ziarnica .Szyja boli mnie najbardziej przy ruchach głową , przy dotykaniu czuję
        niewielki ból.W przyszłym tygodni idę na usg , ale pewnie badanie nie wykaże
        niczego pewnego , trzeba będzie robić dodatkowe badania.Czekam na Twoją
        odpowiedź :)
        • corrado7 Re: ahh ci lekarze:( 14.05.04, 13:44
          Liwia, u mnie oprócz powiększonych węzłów z jednej strony szyi, które były
          twarde, ale nie bolały, było wiele klasycznych objawów ziarnicy: spadek wagi,
          nocne poty, swędzenie całej skórym i oczywiście przerażające wyniki morfologii.
          Podejrzewam, że u Ciebie to będzie coś innego i oby. Pozdrawiam
          • Gość: liwia Re: ahh ci lekarze:( IP: *.mok.waw.pl / *.waw.pl 14.05.04, 14:14
            Dzięki za odpowiedź :) Chociaż mnie to nie uspokoiło . Już chwilami myślę o
            tym ,że lepiej żeby była to ziarnica ( dobre rokowania wyleczenia) niż np. inny
            nowotwór ( jakiś np.przerzut z płuc czy trzustki). Odbija mi:(
            Życzę mnóstwo zdrowia :)))))))
      • connie1 Re: ahh ci lekarze:( 14.05.04, 13:33
        Jeden z wielu , dziękuję Ci za podsumowanie naszej pracy..
        jako jeden z wielu możesz sobie do nas przyjechać w nocy , z objawami
        wymagajacymi natychmiastowej operacji...
        Wtedy sobie przypomnij te słowa...
        Conka
        • Gość: jeden z wielu Re: ahh ci popierodoleni_lekarze:( IP: 193.0.117.* 15.05.04, 13:52
          connie1 napisała:

> Jeden z wielu , dziękuję Ci za podsumowanie naszej pracy..
          > jako jeden z wielu możesz sobie do nas przyjechać w nocy , z objawami
          > wymagajacymi natychmiastowej operacji...
          > Wtedy sobie przypomnij te słowa...
          I co stanę się kolejną "skórką" - wariant łódzki traktowania pacjentów się
          kłania, zresztą w Warszawie też jest podobnie, wszyscy kombinują...
          Ostatnio byłem w swym byłym szpitalu i rzygać mi się chce, jest gorzej niż
          było, musiałbym być chyba cały zakrwawiony, z odciętymi kończynami, żeby ktoś
          chciał na mnie chociaż spojrzeć...
          Eutanazji powinni podlegać ci skorumpowani i nieudolni lekarze, lepiej by się
          nam żyło...

• mary_ann Re: ahh ci lekarze:( 14.05.04, 12:37
      Informacja, że nie reguluje tej kwestii żaden akt prawny, jest moim zdaniem
      nieścisła. Karta Praw Pacjenta, na którą zawwsze możesz się powołac
      (skuteczność to osobny temat...) gwarantuje Ci prawo do informacji o chorobie i
      stosowanym leczeniu. To niedopuszczalne, że w Polsce często rodzina prosi
      lekarza prowadzącego, by okłamywał chorego, a ten ostatni jest od tej chwili
      ubezwłasnowolniony i traktowany jak małe dziecko... To polska tradycja (choć
      chyba wiele zależy od praktyki na konkretnym oddziale), o ile się nie mylę np.
      w USA walą prawdę prosto z mostu...

Tak czy inaczej - trzymam kciuki za wyzdrowienie
      mary_ann
      • Gość: małgo Re: ahh ci lekarze:( IP: *.compower.pl 14.05.04, 16:40
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: liwia napisał(a):

> corrado7 mam pytania dotyczące ziarnicy.Czy pierwszym objawem mogą byc tylko
        i
        > wyłącznie powiększone węzły chłonne bez innych objawów?Czy węzły chłonne bolą
        > czy też nie, czy są miękkie czy twarde ? Proszę odpowiedz. Mam od 5 tygodni
        > powiększone węzły z boku szyi ( raczej z tyłu-nie wiem czy to już kark) oraz
        > podwyższony poziom limfocytów .Według mnie węzły są miękkie .Boję się że to
        > ziarnica .Szyja boli mnie najbardziej przy ruchach głową , przy dotykaniu
        czuję
        >
        > niewielki ból.W przyszłym tygodni idę na usg , ale pewnie badanie nie wykaże
        > niczego pewnego , trzeba będzie robić dodatkowe badania.Czekam na Twoją

Liwia nie sądze by chodziło o ziarnice. Pierwszym objawem wskazującym na tą
        chorobe moze byc niebolesne powiekszenie wezłów chłonnych w okolicy
        nadobojczykowej.Charakterystyczne są tez bóle węzłow po spozyciu nawet
        najmniejszej ilosci alkoholu.Wystepują rowniez obajwy takie jak nocne poty ,
        spadek wagi,gorączki, swedzenia skory (ktore obecnie nie sa juz zaliczane do
        objawów ogólnych).Bole kosci mogą swiadczyc o naciekach chłoniaka ale to juz w
        zaawansowanych stadiach choroby.Nalezy rowniez zwrocic uwage na wartosci OB sa
        podwyzszone.U mnie ziarnica przebiega bezobjawowo mam jedynie powiekszone 2
        grupy wezłow chłonnych po tej samej stronie przepony.Dzis zostałam juz
        ostatecznie zdiagnozowana zastrzegłam lekarzowi prowadzącemu ze chce byc
        dokładnie poinformowana.Dowiedziałam sie wszystkiego.corrado7 dzieki! napisze
        na priva.
        • Gość: małgo Re: ahh ci lekarze:( IP: *.compower.pl 14.05.04, 16:45

> corrado7 mam pytania dotyczące ziarnicyCzy węzły chłonne bolą
          > czy też nie, czy są miękkie czy twarde ?

A stwardnienie guzów okresla badanie histopatologiczne są 4 stopnie w
          zaleznosci od ilosci limfocytów.
          • Gość: liwia Re: ahh ci lekarze:( IP: *.mok.waw.pl / *.waw.pl 14.05.04, 19:03
            Pewnie we mnie siedzi inna cholera:( OB mam niskie co mnie nie też
            pociesza .Gdybym miała toksoplazmozę czy mononuklozę czy coś w tym stylu to Ob
            powinno być też podwyższone.Przed wyskoczeniem tych węzłów bolała mnie przez
            kilka dni głowa, kark i plecy .Lekarz powiedział ,że to pewnie od pracy przy
            siedzącej ,komputer itd. I nic więcej .Od przyszłego tygodnia borę się za
            leczenie .Koniec doymysłów .
            Życzę Ci szybkiego pokonania choroby:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka