14.05.12, 09:16
Witam!
jestem obecnie w 17 tyg. ciąży. w 10 tygodniu zaraziłam się jakimś wirusem od córki(2l.)i męża ( po około 3-4 dniach) kaszel, katar, opryszczka ale bez gorączki - 2 tygodnie . Siostra podpowiedziała mi żeby zrobić badanie na cytomegalię - więc w trakcie choroby zrobiłam badania i IGG - 880, IGM ujemne. Poszłam w wynikiem do ginekologa a ona na to ze po co ja rozbiłam te badania jak i tak tego się nie leczy. Odpuściłam a dzisiaj weszłam niechcący na to forum i jestem przerażona. Czy ktoś miał podobne wyniki i okazało się ze to była wtórna infekcja, a może opryszczka powoduje wzrost IGG???? Czy jest sens rozbić badanie podczas choroby ? Od tamtej pory pobolewa mnie gardło. Czy mam szanse na zdrowe dziecko.
Obserwuj wątek
    • yoku Re: IGG880 14.05.12, 21:48
      Opryszczkę wywołuje wirus z tej samej grupy co cytomegalię, wirus z grupy Herpes więc przy każdej opryszczce przeciwciała CMV też się będą podnosić.
    • mag.li Re: IGG880 18.05.12, 09:38
      po pierwsze spokojnie. IGM jest ujemne a to już dobry znak, po drugie w ciąży przeciwciała mogą rosnąć, po trzecie możesz zrobić awidność jeśli będzie wysoka oznacza to stare zachorowanie i możesz spać spokojnie. Jeśli wyjdzie niska to po porodzie warto zrobić wydalanie wirusa cmv z moczem u dziecka przed upływem 2 tygodni życia.
    • eska81 Re: IGG880 wzrosło do 914 14.08.12, 16:51
      teraz jestem w 31 tyg. Igg wzrosło. nie chorowałam więcej, nie rozumiem juz nic o co chodzi z tymi przeciwciałami. igm dalej ujemne.
      • yoku Re: IGG880 wzrosło do 914 15.08.12, 18:15
        wzrost o 34 to nie jest żaden wzrost
        robiłaś w końcu awidność?
    • eska81 Re: IGG880 20.08.12, 06:37
      Nie zrobiłam bo lekarz odradził twierdząc ze to już bez znaczenia. Ale bardzo żałuje przynajmniej miałabym jakąś minimalna wiedzę więcej. Z tego co zrozumiałam z forum to teraz juz po porodzie będę musiała walczyć aby zdiagnozowali mi dziecko - a w mojej "wsi " to leży pod dużym znakiem zapytania.
      • yoku Re: IGG880 21.08.12, 09:27
        cóż, zapytałaś więc poradziłyśmy... posłuchałaś lekarza. Twoje prawo, ale w tej sytuacji już chyba nic dla Ciebie na tym forum nie możemy zrobić. Skoro lekarz podważa sens robienia dodatkowych badań to niech wyjaśni teraz tę sytuację i zadba aby dziecko zostało odpowiednio poprowadzone jak się urodzi.
        • eska81 Re: IGG880 04.11.12, 17:02
          witam!
          Po urodzeniu dziecka zrobiono mu badania w kierunku cmv igg 41 igm ujemne moje igg - 39 ( badania robione w innym laboratorium) , zrobiono usg główki i brzuszka - wszystko ok. ALT - 13, AST 52 ( norma do 34), mocz i morfologia w normie. poinformowano ze dziecko zdrowe z przejętymi moimi przeciwciałami. A ja i tak sie niepokoje . maly ma przedłużającą się żółtaczke, rumień noworodkowy,wysypkę na całej buźce i uszach i problem z brzuszkiem: ulewanie wręcz wymioty. czy te wyniki rzeczywiście powinny mnie uspokoić? na forum czytałam o badaniach z moczu na wydalanie wirusa , nie zlecono tego w szpitalu ale moze powinnam je zrobic??? Mały ma 17 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka