Dodaj do ulubionych

toczeń rumianowaty

12.07.04, 21:30
czy ktoś słyszał otakiej chorobie?
Obserwuj wątek
    • diana2003 Re: toczeń rumianowaty 12.07.04, 21:34
      przepraszam za literówke prawidłowo: toczeń rumieniowaty
    • Gość: Milka Re: toczeń rumianowaty IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.04, 22:40

Liszaj rumieniowaty,choroba tkanki lacznej-kolagenozy o podlozu
      autoimmunologicznym,polegajaca na wzmozonym wytwarzaniu
      autoprzeciwcialskierowanych przeciwko roznym skladowym komorki,glownie jadra
      (przeciwciala przeciwjadrowe ANA).Tworza sie kompleksy immunologiczne,ktore
      odkladaja sie w skorze i narzadach wewnetrznych,uszkadzajac tkanki.Szczegolne
      znaczenie odgrywaja przeciwciala przeciw natywnemu DNA,okreslenie ich miana ma
      istotne znacznie w diagnostyce.Przyczyna nie jest znana,role czynnikow
      prowokujacych zaburzenia w ukladzie immunologicznym odgrywac moga:swiatlo
      sloneczne,niektore leki,czynniki wirusowe i bakteryjne,czynniki genetyczne.
      Wystepuje w dwoch postaciach skornej (DLE) i ukladowej (SLE).Postac skorna
      (ogniskowa)przewlekla,bez zmian narzadowych,charakteryzuje sie zmianami
      rumieniowo-naciekowymi,dobrze odgraniczonymi z rogowaceniem na
      powierzchni,szerzacymi sie obwodowo,pozostawiajacymi blizny.Dotycza glownie
      twarzy (typowy ksztalt motyla),skory owlosionej glowy,uszu i warg;zjawiska
      immunologiczne sa slabo wyrazone;przebieg;bardzo przewlekly z zaostrzeniamipod
      wplywem slonca.Leczenie polega na stosowaniu lekow przeciw malarycznych
      (chlorochinina i pochodne)oraz miejscowo masci steroidowych.

sadze, ze chodzilo Ci wlasnie o postac skorna, jezeli chcesz tez informacji o
      postaci narzadowej daj znac.

Zrodlo:MEM PWN
      • diana2003 Re: toczeń rumianowaty 13.07.04, 16:26
        jestem ci bardzo wdzięczna za informacje, mam pytanie do jakiego specjalisty
        ewentualnie, jakie badania powinnam przed wizyta wykonać; walcze z tym kilka
        ładnych lat bez trafionej diagnozy, ponieważ każdy lekarz państwowy lub
        prywatny ma inną wersję; większość twierdzi, że jest to trądzik różowaty,
        natomiast ja raz mam mniej raz więcej zmian na twarzy;
        ktoś oglądał przypadkowo program w telewizji o toczeniu, dlatego szukam
        informacji o tej chorobie.
        serdecznie pozdrawiam
        • Gość: nenya Re: toczeń rumianowaty IP: *.lj.pl / *.lj.pl 13.07.04, 17:58
          specjalista reumatolog - np. w Warszawie w Instytucie Reumatologii na ul.
          Spartańskiej 1 jest oddzial chorób tkanki łącznej i to jest właśnie miejsce w
          którym spotkałam się z chorymi na toczeń, to chyba najlepsza droga do
          postawienia diagnozy i rozpoczęcia leczenia pod okiem dobrych fachowców.

o toczniu dowiesz się sporo ze strony fundacji motyl, polecam szczególnie forum!
          www.fundacja.inweb.pl
        • Gość: Milka Re: toczeń rumianowaty IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.04, 18:22
          Moja Droga,
          Znam ten problem, ja od ponad 4 lat lecze sie na lichen ruber planus ( liszaj
          czerwony plaski ), co oni ze mna nie wyprawiali w tych przychodniach !!!!
          Codziennie inna diagnoza, co lekarz to nowe lekarstwo. Zaden honorowy dawca nie
          oddal chyba tyle krwi co ja na badania nawet na HIV mnie badali !!!
          Jezeli Twoja diagnoza nie jest pewna w 100 % idz najpierw do DOBREGO
          dermatologa. Jezeli on uzna to za toczen to skieruje Cie do specjalisty.
          NIe wiem z jakiego miasta pochodzisz, znam rewelacyjnego dermatologa w
          Katowicach
          • Gość: nenya Re: toczeń rumianowaty IP: *.lj.pl / *.lj.pl 13.07.04, 18:44
            słusznie - dermatolog, toczeń może dawać różne objawy, bo występuje w kilku
            odmianach m.in. skórnej, a w w-wie na 100% leczeniem tej choroby zajmuje się
            Szpital Dermatologiczny na ul.Koszykowej.
            • diana2003 Re: toczeń rumianowaty 13.07.04, 19:53
              w tej chwili mogę się umówić na Koszykową pod koniec lipca, ponieważ lekarze
              też mają urlopy;poza tym zacznę od dermatologa, a potem zobaczymy; w
              chwilioobecnej cieszę się, że prawdopodobnie trafiłam w chorobę,bo mam
              zaczerwienioną buźkę chyba z 8 lat oczywiście bez trafionej diagnozy;
              a Ty jesteś na etapie leczenia?
              pozdrawiam
              • Gość: nenya Re: toczeń rumianowaty IP: *.lj.pl / *.lj.pl 13.07.04, 20:20
                nie, nie mam tocznia, inna choroba z grupy autoimmunologicznych mi się trafiła,
                stąd moje doświadczenia szpitalne w tej materii, a leczenie wyglada prawie
                identycznie jak przy toczniu.
                najważniejsza jest prawiadłowa diagnoza, w tej chwili nad chorobami tego typu da
                się już zapanować, potrzebna jest stała kontrola lekarska i da się z tym żyć!

koszykowa to dobry pomysł, ale musisz jeszcze uzbroić się w cierpliwość, bo
                czeka cię tam pewnie parę badań, na których wyniki trzeba długo czekać -
                przeciwciała ANA np. jakieś 2 tygodnie.

życzę wytrwałości i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka