Dodaj do ulubionych

Lampy na podczerwień

27.11.13, 22:14
Mam pytanie czy takie lampy coś dają. Ostatnio znajoma mówiła że pomaga na zatoki. Chodzi mi o coś takiego www.sport-shop.pl/lampa-beurer-il-11-p-2070.html?gclid=CPils9TwhbsCFQdY3godJAwAhQ
hancom.pl/lampy-na-podczerwien-/20-lampa-na-podczerwien-4211125616007.html
I co sądzicie o tej firmie?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Lampy na podczerwień 28.11.13, 02:42
      Pic na wodę do wyciągania pieniędzy od naiwnych. Taka lampa ogrzewa, a w pewnych przypadkach rozgrzanie chorego miejsca pomaga. Ale do rozgrzania wystarczy choćby butelka z ciepłą wodą.

Trzeba jeszcze wiedzieć, że w innych przypadkach rozgrzanie może zaszkodzić, więc lepiej samemu nie eksperymentować bez konsultacji z lekarzem.

S.
      • kowal758 Re: Lampy na podczerwień 28.11.13, 08:58
        Ok dzięki. Czyli według ciebie nie warto. Tutaj trochę więcej argumentów za i przeciw:
        www.insomnia.pl/Lampa_rozgrzewaj%C4%85ca_na_podczerwie%C5%84-t186501.html
        • kowal758 Re: Lampy na podczerwień 28.11.13, 08:59
          i jeszcze tutaj www.zielarnia.pl/medycyna-naturalna/swiatlolecznictwo/
          • narfi Re: Lampy na podczerwień 28.11.13, 11:23
            Gdybys na lekcjach fizyki nie rznal w oko w ostatniej lawce to bys teraz nie pieprzyl glupot.
            Promieniowanie infrared wydziela kazde zrodlo ciepla. Zarowka, ognisko, termofor z goraca woda, to wszystko sa zrodla promieniowania infrared.
            Od czasow prehistorycznych jest wiadome, ze nagrzewanie ciala moze zlagodzic bol czy tez przyspieszyc procesy leczenia uszkodzonych tkanek.
            Kompres wilgotnym, goracym recznikiem, czy tez sauna , albo rzymska laznia tak samo pomagaja jak te wszystkie infrared lampy, ktore usilujesz tu przepchnac.
            No, ale oczywiscie, z zalecania okladow goracym recznikiem nikt kasy nie zrobi.
            Snajper ma oczywiscie 100% racji, ze uwaza propagowanie wszelkich nagrzewajacych lamp za ciezkie pieniadze, za wierutne oszustwo i manipulacje niedouczonymi kretynami.
            Ja osobiscie doradzam zamkniecie w piekarniku na piec zdrowasiek. Gwarantowane zrodlo
            promieniowania infrared :)
            • kowal758 Re: Lampy na podczerwień 28.11.13, 13:34
              Na forum gazety jak zwykle kultura, kultura, kultura.
              Co do meritum
              wiedza.cc/czy-jest-mozliwe-leczenie-swiatlem.html
              www.fullspectrumenergymedicine.com/Light-Therapy-58.html

narfi napisał:

> Gdybys na lekcjach fizyki nie rznal w oko w ostatniej lawce to bys teraz nie pi
              > eprzyl glupot.
              > Promieniowanie infrared wydziela kazde zrodlo ciepla. Zarowka, ognisko, termofo
              > r z goraca woda, to wszystko sa zrodla promieniowania infrared.
              > Od czasow prehistorycznych jest wiadome, ze nagrzewanie ciala moze zlagodzic bo
              > l czy tez przyspieszyc procesy leczenia uszkodzonych tkanek.
              > Kompres wilgotnym, goracym recznikiem, czy tez sauna , albo rzymska laznia tak
              > samo pomagaja jak te wszystkie infrared lampy, ktore usilujesz tu przepchnac.
              > No, ale oczywiscie, z zalecania okladow goracym recznikiem nikt kasy nie zrobi.
              >
              > Snajper ma oczywiscie 100% racji, ze uwaza propagowanie wszelkich nagrzewajacyc
              > h lamp za ciezkie pieniadze, za wierutne oszustwo i manipulacje niedouczonymi k
              > retynami.
              > Ja osobiscie doradzam zamkniecie w piekarniku na piec zdrowasiek. Gwarantowane
              > zrodlo
              > promieniowania infrared :)
              • snajper55 Re: Lampy na podczerwień 28.11.13, 16:19
                Co do meritum:

Nie stwierdzono absolutnie żadnego leczniczego działania kolorów, modlitwy, homeoterapii czy podskakiwania na jednej nodze. Wszelkie oferty związane z tego typu metodami "leczenia" to nabieranie naiwnych ludzi.

Tak się zastanawiam, czy ty jesteś z tych naiwnych czy też z tych nabierających...

S.
                • kowal758 Re: Lampy na podczerwień 28.11.13, 16:53
                  tak po waszych postach wszyscy będą kupować lampy na podczerwień
                  myślę że już stoją pod marketami
                  moja praca przyniosła owoce ufff szef da mi podwyżkę przed świętami

mogę mieć wątpliwości co do lamp nie mam wątpliwości że uczestnicy forum gazeta.pl są wyjątkowo agresywni

to chyba nie wymaga naukowych dowodów wystarczy poczytać (oczywiście zawsze znajdą się argumenty które upoważniają do takich wypowiedzi)
                  a panowie coś macie z tym wspólnego? pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

• snajper55 Re: Lampy na podczerwień 28.11.13, 18:00
                    kowal758 napisał(a):

> mogę mieć wątpliwości co do lamp nie mam wątpliwości że uczestnicy forum gazeta
                    > .pl są wyjątkowo agresywni

A gdzież ty, człowieku, widzisz u mnie agresję?

S.
    • pierogi_z_jagodami Re: Lampy na podczerwień 11.02.16, 20:50
      została mi po mamie taka lampa, więc zaczęłam testować i mogę poleci.... pomaga, czasem kiedy się przeziębię, boli mnie w barku, jednym, albo drugim... po ogrzaniu mija cudownie.. żadne maście nie działają, a lampa tak
      • snajper55 Re: Lampy na podczerwień 12.02.16, 03:42
        pierogi_z_jagodami napisała:

> została mi po mamie taka lampa, więc zaczęłam testować i mogę poleci.... pomaga
        > , czasem kiedy się przeziębię, boli mnie w barku, jednym, albo drugim... po ogr
        > zaniu mija cudownie.. żadne maście nie działają, a lampa tak

Do ogrzania chorego miejsca nie trzeba specjalnej lampy. Wystarczy butelka z ciepłą wodą. Butelka wychodzi zdecydowanie taniej. No i prądu nie zżera.

S.
        • pinupgirl_dg Re: Lampy na podczerwień 02.04.16, 11:34
          Jak nie zżera? A ciepła woda to niby skąd? Albo z bojlera, albo z czajnika (ok, gaz wyjdzie może taniej).

Lampa majątku nie kosztuje, a w użyciu jednak łatwiejsza, niż butelna z wodą (już prędzej bym inwestowała w termofor). Jeśli ktoś często korzysta z takich zabiegów, to na pewno szybciej włączyć lampę niż biegać z wodą, zmieniać okład gdy się wystudzi itd.
      • koziorozka Re: Lampy na podczerwień 12.02.16, 17:17
        pierogi_z_jagodami
        Na forum Depresja jest duży świeży wątek o lampach.
        Sądzę, że twoje wrażenia z używania twojej będą dla nich interesujące.
        forum.gazeta.pl/forum/f,99,Depresja.html
        • margolcia_63 Re: Lampy na podczerwień 02.04.16, 14:00
          Lepszym rozwiązaniem są poduszki elektryczne. Miałam od tzw. ruskich z trokami, więc można było ją na stale umocować, zapewniała mobilność bo była na długim kablu, do tego miała regulację temperatury. Szkoda, tylko że mi zdechła.
          Ciekawe, czy ktoś się z takim wynalazkiem spotkał bo chętnie bym nabyła ale koniecznie z takimi rozwiązaniami.
          • margolcia_63 Re: Lampy na podczerwień 02.04.16, 14:03
            Oczywiście nie ruscy z trokami a poduszka. ;)
          • snajper55 Re: Lampy na podczerwień 02.04.16, 14:33
            margolcia_63 napisała:

> Lepszym rozwiązaniem są poduszki elektryczne. Miałam od tzw. ruskich z trokami,
            > więc można było ją na stale umocować, zapewniała mobilność bo była na długim k
            > ablu, do tego miała regulację temperatury. Szkoda, tylko że mi zdechła.
            > Ciekawe, czy ktoś się z takim wynalazkiem spotkał bo chętnie bym nabyła ale kon
            > iecznie z takimi rozwiązaniami.

Poduszek elektrycznych jest pełno na rynku a troczki można samemu doszyć. Regulację temperatury mają oczywiście wszystkie. Są też kocyki elektryczne. Nimi pewnie jeszcze wygodniej można się owinąć.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka