Dodaj do ulubionych

Postinor Duo

IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 19.11.04, 10:54
Czy jest skuteczny? Ciagle sie jeszcze denerwuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulo Re: Postinor Duo IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 19.11.04, 12:44
      Nie stosowal nikt?
    • sasha_m Re: Postinor Duo 19.11.04, 12:51
      Osobiście nie stosowałam, ale wiem, że jest skuteczny, pod warunkiem, że weźmie
      się go w odpowienim momencie. Poza tym rozlegulowywuje cykl, więc bądź
      przygotowana na różne niespodzianki :-)
    • Gość: Beata Re: Postinor Duo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:53
      A nie możesz się zabezpieczyć w pewny sposób.Masz do wyboru tyle
      możliwośći.Postinor jest dla kobiet co to im się kochaś trafi raz na rok
      czyli taka miłość z przypadku!Jak już jesteś na tyle dorosła,że wiesz do czego
      ten interes służy to go używaj zabezpieczona a nie licz na szczęście!
      • aska-polka wiesz Beato-czasami peka prezerwatywa i lepiej nie 19.11.04, 22:06
        ryzykowac.......
      • Gość: beti Re: Postinor Duo IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 23.11.04, 11:41
        A ty co myslisz ze wszystkie rozumy pozjadałas? Ja mam inne zdanie niz ty.
        Jestem mezatką, faceta mam na co dzień i zdarzyło mi sie zarzyc ostatnio
        Postinor Duo. Różnie w życiu może sie zdarzyć. A ty nie krytykuj ludzi za to,że
        tylko pytają. Po to właśnie jest to forum!!!
    • aska-polka stosowałam kilkakrotnie i wszystko bylo ok;-) 19.11.04, 22:04
      chcesz wiedziec wiecej to zagladnij tutaj, do zakladki antykoncepcja:

www.aborcja.go.pl/
      • satine_168 Re: stosowałam kilkakrotnie i wszystko bylo ok;-) 21.11.04, 10:10
        99 % skutecznosci jak sie wezmie w ciagu doby potem stopniowo maleje az do 0 %
        po 72 gozinach:)mam nadzieje ze sie zmiescilas..
    • Gość: a Re: Postinor Duo IP: *.chello.pl 22.11.04, 22:20
      postinor jest bardzo szkodliwy - w wieku 17-188 lat przyjęłam go łącznie z 5
      razy, rok później przeżyłam poronienie, od kilku lat wariują mi hormony, nie
      wiadomo na sto proc czy to przez postinor ale to b prawdopodobne
    • Gość: Ela Re: Postinor Duo IP: 80.53.167.* 22.11.04, 23:19
      Przykro mi - ale wtedy aby mieć pewność trzeba się udać jak najszybciej do
      ginekologa - nie później niż w ciągu 72 godzin. Do tego czasu możliwe jest
      zastosowanie tabletek antykoncepcji awaryjnej w schemacie Yuzzpe. (Postinor Duo
      lub Grawistat 250 w odpowiedniej dawce)
      Niektórzy nazywaj a to działaniem wczesnoporonnym mimo iż z poronnym działaniem
      gestageny nie mają nic wspólnego.
      Ale zgodzę się, że jest to dla Pani bardzo obciążająca metoda. Szczerze życzę
      aby nie musiała jej Pani stosować.
      Pozdrawiam

Dokładnie tak jest - po 72 godzinach gwałtowny spadek skuteczności. Postinor Duo
      to zmodyfikowany sposób Yuzzpe, na który składa się przyjęcie 100ug
      etynyloestradiolu i 500ug LN dwukrotnie w odstępie 12 godzin. Taki układ zapewni
      też przyjęcie 2 tabletek grawistatu250 i powtórzenie po 12 godzinach.
      Skuteczność zależy od czasu jaki minął od stosunku. Chodzi o to, że po
      współżyciu - jeśli dojdzie do zapłodnienia to kom. jajowa zapłodniona wędruje do
      macicy jakieś 5 dni i dopiero na 5 dobę dochodzi do zagnieżdzenia. Mamy więc
      trochę czasu aby uniemożliwić zagnieżdzenie. Tym skuteczniej im wcześniej
      zadziałamy. do godziny po stosunku wystarczy 1 tabl. postinoru i koniec.
      Potem trzeba stosować powtórkę po 12 godz (wspomniany schemat Yuzzpe) a i tak w
      72 godz skuteczność spada do 80%. Potem już niestety nie zdążymy odpowiednio
      przekształcic endometrium by niedopuścić do zagnieżdzenia. W przypadku
      zagnieżdzonej ciąży gestagen nigdy jej nie "przerwie" - wręcz przeciwnie -
      zadziała "utrwalająco" Aczkolwiek taka dawka LN może być wtedy szkodliwa (ale
      nie musi) LN jest przeciwwskazany w ciąży. Dlatego przed podaniem postinoru
      należy zbadać kobietę.
      Pozdrawiam

to napisał na innym forum pewien mądry ginekolog - bardzo fachowa odpowiedź
      • Gość: Margerita Re: Postinor Duo IP: *.net.pl 06.12.04, 08:52
        Czyli rozumiem- zarodek juz jest, tylko mam mu przeszkodić w zagnieżdżeniu. A z
        zarodek przechodzi kolejne stadia rozwojowe i ...
        No, super. Anty-koncepcja to przecież niedopuszczenie do połączenia się
        jajeczka z plemnikeim. A tu przecież jednak juz do tego doszło...
    • Gość: bu Re: Postinor Duo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 09:39
      nie denerwuj się , nie uda ci się zabić dziecka teraz to zabijesz jak już się
      zagnieździ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka