cymande 15.05.05, 17:35 Mam pytanie czy człowiek może się zarazić od człowieka tą chorobą, jeżeli tak to w jaki sposób??? Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie :) Z góry dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
do.ki Re: Wścieklizna 15.05.05, 17:42 Teoretycznie jest to mozliwe, w taki sam sposob jak czlowiek zaraza sie od zwierzecia- gdy go chory pogryzie. Poniewaz wirus wscieklizny jest obecny w slinie, kontakt sluzowek ze slina chorego moze doprowadzic do zakazenia. Inne udokumentowane drogi przeniesienia zakazenia to przezlozyskowa (gdy ciezarna zostanie pokasana przez chore na wscieklizne zwierze) i przez przeszczep rogowki pobranej od chorego, ktory zmarl. Odpowiedz Link Zgłoś
cymande Re: Wścieklizna 15.05.05, 17:45 a dajmy na to, czy po tygodniu od ugryzienia (załóżmy również zakażenia) wirus może już być w ślinie człowieka?? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Wścieklizna 15.05.05, 17:52 cymande napisał: > a dajmy na to, czy po tygodniu od ugryzienia (załóżmy również zakażenia) wirus > może już być w ślinie człowieka?? A co, pogryzlas kogos, czy ktos cie pogryzl? :))) Trudno powiedziec. Po zakazeniu wirus wchodzi w faze eklipsy, kiedy namnaza sie w tkankach poza ukladem nerwowym i jest praktycznie niewykrywalny. Jest to faza bezobjawowa. Teoretycznie wszystko jest mozliwe. Dobrej jakosci informacje o wsciekliznie znajdziesz tu: www.cdc.gov/ncidod/dvrd/rabies/introduction/intro.htm Odpowiedz Link Zgłoś
cymande Re: Wścieklizna 15.05.05, 17:57 do.ki napisał: > A co, pogryzlas kogos, czy ktos cie pogryzl? :))) nie mnie pies pogryzł :D ale sie już zaszczepiłem (6 dni po ugryzieniu) i chce mieć pewność że w domu nikogo nie mogłem zarazić P.S. Dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Wścieklizna 15.05.05, 17:59 Tak czy owak ryzyko zakazenia drugiej osoby jest bardzo niskie. Odpowiedz Link Zgłoś