08.06.05, 22:34
Badałam hormony tarczycy i mam wynik TSH0,31 uIU/mL- jak go interpretować?
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: hormony 08.06.05, 22:58
      nadczynność tarczcy ,konieczne badania ft4 i ft3 orazżeby spr czy to nie proces
      zapalny[autoimmunologiczny]przeciwciała Anti TG i Anti TPO oraz usg tarczcy spr
      sobie też prolaktynę ,morfologia podstawowa ,żelazo TIBC,fosfor ,wapń ,,idź
      prywatnie i to zrób jesli możesz i do endo z wynikami pozdrawiam zajrzyn na
      prywatne forum Choroby tarczycy lub HASimoto odsyłacz po lewej str tego forum
      pozdrawiam
      • mala03 Re: hormony 08.06.05, 23:00
        Dzięki, choć przeraziła mnie liczba badań do zrobienia
        • katerina24 Re: hormony 08.06.05, 23:07
          lepiej wszystko spr ,lekarz machnie ręka albo powie Ci że masz nerwice lub
          zapisze nie taki preparat jak trzeba i potem więcej do "odkręcania "niż
          potrzeba a tarczyca ma wpły na cały org nie robiąc przeciwciała a biorąc leki
          jak na zwykłe problemy"nadczynnośc "można mieć przerąbane a to może być Graves
          basedow np mówię np a nie napewno dlatego trza to spr .Wierz mi
          • katerina24 Re: hormony 08.06.05, 23:09
            a TIBC np warto zrobic bo często żelazo zwykle w morfologii[krew obwodowa ]
            wychodzi ok a okazuje się że wysokie TIBC nie --wychodzi za wysokie co oznacza
            realny deficyt żelaza w org zanim nastąpi to w poziomie FE ogólnym
            • mala03 Re: hormony 09.06.05, 20:51
              Zrozumiałam, że niedobór żelaza może być przyczyną takiego wyniku - zwasze
              miałam jego deficyt
              • katerina24 Re: hormony 09.06.05, 23:46
                chodzi Ci o TSH?To raczej odwrotnie często przy problemach z tarczycą występuje
                niedokrwistość,powinnaś jeśli wyjdzie podwyższone TIBC uzupełniać niedobór FE
                preparatem zapisanym przez lekarza m.in 3 miesiące nawet jeśli po 1,5 miesiąca
                wynik TIBC będzie ok trzeba zrobić zapas w organizmie powinno się też spr
                przyczyny niedokrwistości robi się m.in badanie poziomu wit b12 w org oraz
                kwasu foliowego ich braki też powodują niedokrwistość ,pozdrawiam
    • tear Re: hormony 10.06.05, 11:33
      Mam pytanie, czy mając TSH 1,15, T3 1,62, T4 1,25 czyli w normie, zrobić usg
      tarczycy orza przeciw ciała. Mam objawy nadczynności, szybkie bicie serca,
      lekkie drżenie rąk i chudnę.
      • katerina24 Re: hormony 10.06.05, 15:26
        Ależ oczywiście ja usg,ft3ift4 oraz TSH miałam ok Anti Tpo także ale Anti TG
        już nie --na początku problemów a nawet długoletnim procesie może tak byc więc
        przeciwciałą ZAWSZE WARTO zrobić żeby wyeliminować problem aha jest jeszcze
        badanie przeciwko receptorowi TSH ale myślę że Anti TG i Anti TPO warto
        zrobić ,pozdrawiam
        • tear Re: hormony 10.06.05, 16:02
          Dzięki, zrobię co zalecasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka