dcloud 11.11.05, 15:47 Czy ktos ma endometrium ???????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Endometrium 11.11.05, 15:56 Wszystkie kobiety, które mają macicę, mają jednocześnie endometrium. Endometrium to błona śluzowa wyściełająca macicę. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-sarenka Re: Endometrium 11.11.05, 15:57 tak,ja -operacja przede mną.Ale wiele kobiet to ma.dlaczego pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ja-sarenka Re: Endometrium 11.11.05, 15:58 pewnie chodzilo o endoetriozę..nie czepiaj się;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Endometrium 12.11.05, 17:33 chyba endometriozę :) trzeba się czepiać, bo różnica między endometrium a endometriozą jest kolosalna, tym bardziej jak ktoś ani o 1 ani o 2 nie ma pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
dcloud Re: Endometrium 12.11.05, 11:30 czym sie różni endometrium jednorodne od niejednorodnego?/ Odpowiedz Link Zgłoś
baabcia Re: Endometrium 12.11.05, 18:35 jak błona która powinna wyścielać macicę rośnie dalej to jest nie dobrze, jeśli umiarkowanie się rozłazi to pół biedy ale ona potrafi robić spustoszenie w organizmie ostatnio sporo było o tym w TV oczywiście chodziło o kase na leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dcloud Re: Endometrium 13.11.05, 09:52 Czy endometrium jest większe przed miesiaczka czy po??? Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Endometrium 13.11.05, 10:33 przed miesiączką, złuszcza się ono i w zw. z tym następuje krwawienie miesiączkowe. Po okresie z dnia na dzień zaczyna znowu rosnąć i tak do kolejnej miesiączki Odpowiedz Link Zgłoś
dcloud Re: Endometrium 13.11.05, 15:45 To co by sie stało gdybym hormonalnie wstrzymała miesiaczki??Czy wtedy endometrium by nie narastało??? Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorynka33 Re: Endometrium 13.11.05, 15:53 dcloud napisała: > To co by sie stało gdybym hormonalnie wstrzymała miesiaczki??Czy wtedy > endometrium by nie narastało??? Słuchaj- o co Ci chodzi z tym endometrium? Przecież to fizjlogia, że endometrium jest rózne w zaleznosci od faz cyklu miesiączkowego i normalne jest, ze to, co nazywa się wydzielina miesiączkowa, zawiera tez złuszczone endometrium. Jak świat światem, tak nasze endometrium narasta, a potem się złuszcza. Nie slyszałas nigdy o tym, że miesiączka to łzy zawiedzionej macicy? Pytasz, co by się stalo, gdybys hormonalnie wstrzymała miesiączki. Otz to robi się tylko lekami na recepte od lekarz , i to z wyraxnego powodu.A jesli chcesz znać skutki takiej terapii- to poczytaj o wpływie poszczególnych hormonów płciowych na cały organizm, no i tych, co by wstrzymaly rozrost endometrium także. Cos mi sie wydaje, ze nalezysz do dziewcząt, co to biologie olały i teraz na każde słowo złacińska brzmiace, reaguja jak na rozpoznanie raka. Naprawdę- wzzystko, o co pytasz, było przerabiane począwszy od 4. klasy szkoły podstawpowej. Odpowiedz Link Zgłoś
dcloud Re: Endometrium 13.11.05, 15:57 To w takim razie powiedz mi co mam zrobić z rozpoznanym endometrium 12 mm???? Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorynka33 Re: Endometrium 13.11.05, 16:00 ???? A co masz zrobić????? Przeciez to nie rozpoznanie, a opis stanu, który pewnie masz na USG. Wskazuje, ze jestes po owulacji. To co niby masz zrobic? Czekac na miesiączke, to chyba jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
dcloud Re: Endometrium 13.11.05, 16:03 No tak ale proponowano wyłyżeczkowanie diagnostyczne a ja sie tego boje.......mam troche obfite miesiaczki Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorynka33 Re: Endometrium 13.11.05, 16:08 Dlaczego łyżeczkowanie???? www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=68624&highlight=#68624 Nie dali Ci najpierw dufastonu czy orgametrilu? Przeciez endomatrium masz OK.No chyba, ze to przed owulacją. Odpowiedz Link Zgłoś
dcloud Re: Endometrium 13.11.05, 16:16 Kiedys brałąm orgametril jak miałam brudzenie przedmiesiaczkowe.......a to USG to zrobili mi jak byłąm w szpitalu na badaniach ale nie ginekologicznych ....martwie sie tym nie wiem co robić ?? Chodze do swojego ginekologa i on powiedział ze dlatego takie wyszło bo przed miesiaczką miałam robione USG ( 10 dni przed)mam tez troche stan zapalny .Jestem tym zestresowana powiedz czy naprawde nie ma sie czym martwic?/ Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Endometrium 13.11.05, 16:21 jezeli masz wskazanie do lyzeczkowania to nie z powodu samej grubosci endometrium nikt ci tu nic sensownie nie doradzi bo nikt nie wie co ci dolega Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorynka33 Re: Endometrium 13.11.05, 16:40 Jezzzu, dziewczyno. Pytałas o endometrium, to Ci odpisano. Kto Cie tam ogladał, by stwierdzić, jakie sa wskazania do łyżeczkowania? Przeciez przez neta nie ma mozliwosci, aby Cię zdiagnozowac. Jesli mialas badania NIE z powodów ginekologicznych, to słuchaj swojego ginekologa- na pewno nie da Ci skierowania na łyżeczkowanie bez powodu, a jesli masz od niego- to widocznie jest taka potrzeba. Jesli miałas plamienia przed miesiączka, to może to swiadczyc o niedoborze progesterony, który jest niezbedny do złuszczenia sie endometrium- stąd orgametril. Słuchaj gina- bedzie oki. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorynka33 Re: Endometrium 13.11.05, 15:58 baabciu- albo doczytaj, a potem odpowiadaj, albo w ogóle nie zabieraj głosu, jesli masz takie glupoty wypisywać. Przeciez dziewczynina pytała o endometrium, a nie o endometriozę, a Ty od razu ją straszysz o spustoszeniu, które robi... no własnie- endometrioza, ale nie endometrium!!! Odpowiedz Link Zgłoś