justine74 24.01.06, 15:26 moze ktoś się z tym spotkał? boli mnie jakby szczęka, jak otwieram usta. Ale tylko w pewnym momencie, jak przekroczę juz tą granice, to ból ustaje ...i znowu boli, jak ruszam ustami ... miał ktoś już coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beapud Re: boli, jak otwieram usta 24.01.06, 16:13 Ja miałam dwukrotnie zapalenie stawu zuchwowo-skroniowego. Leczenie było objawowe czyli środki p/zapalne (ketonal). Czasem dochodzi do zwichniecia tego stawu ( i wtedy trzba pedem biec do chirurga szczękowego (moze być stomatolog z taka specjalizacją) żeby nastawić zwichnięcie. W przypadku stanu zapalnegu mozesz isc do lekarza rodzinnego lub zwykłęgo stomatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
justine74 Re: boli, jak otwieram usta 24.01.06, 18:04 beapud, dziękuję za odp. Mam pytanie, czy to może boleć tylko z jednej strony? Bo tak jest w moim przypadku ... Odpowiedz Link Zgłoś
beapud Re: boli, jak otwieram usta 24.01.06, 18:27 Tak, może boleć z jednej strony, tak było w moim przypadku. Oprócz leczenia miałam oczywiście rtg, okazało się że mam "spłycony" staw, dlatego istnieje prawdopodobieństwo nawrotu. Ja mam ten problem, że cierpię na bruksizm (zaciskam zęby i zgrzytam, zwłaszcza w nocy.... ). Przy skłonności do stanów zapalnych nie wolno żuć gumy! Odpowiedz Link Zgłoś
justine74 Re: boli, jak otwieram usta 24.01.06, 19:41 trochę mnie pocieszyłaś, bo strasznie się wystraszyłam ... a ja też mam ten problem z zębami co Ty ... idę jutro do lekarza ... Odpowiedz Link Zgłoś