Dodaj do ulubionych

Kręgosłup a bóle ramion

23.02.06, 10:58
Cześć.Od kilku lat mam problemy z kręgosłupem szyjnym. Zaczęło się od zawrotów głowy.Po leczeniu przeszło.Była chwila spokoju i zaczęło się znowu.Tym razem
bóle rąk, promieniujące od ramion aż do nadgarstków.Od 2 lat nie ma dnia bez bólu. Czasami boli od łokcia do dłoni, innym razem od barku do kolana, czasami cała ręka.Najgorsze są noce, ból nie daje spać. Lekarz mi powiedział ,że muszę się nauczyć z tym żyć. Ale jak?
Obserwuj wątek
    • gosiaczek-59 Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 11:38
      Witaj Ewo.Bzdurne stwierdzenie lekarza.Czy masz zrobioną diagnostykę-rtg,MRI?
      Objawy wskazują na ucisk korzeni nerwowych.We wczesnych przypadkach dyskopatii
      gdy nie ma ucisku na rdzeń i nie ma objawów ubytkowych (osłabienie siły
      mięśniowej,niedowłady)należy korzystać z pomocy bardzo dobrych
      rehabilitantów .Gdy stan jest bardzo zaawansowany trzeba skorzystać z porady
      neurochirurga aby zbyt agresywną rehabilitacją nie zrobić większej
      szkody.Odcinek szyjny jest trdny w prowadzeniu rehabilitacyjnym więc szukaj
      sprawdzonych terapeutów.Wpisz w google Forum Neurochirurgia -to bardzo aktywne
      forum dyskopatów ,możesz uzyskać wiele cennych rad.Pozdrawiam i nie trać wiary
      w dobre efekty leczenia.
      • eeeewa Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 11:49
        Dziękuję bardzo za radę, idę na forum neurochirurgia.Spróbuję się tam czegoś dowiedzieć.Jeszcze raz dzięki.
        • werka40 Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 13:06
          do eeewy: to lekarz "podniósł" cię na duchu!!! Napisz skąd jesteś. Ja też mam
          problemy z kręgosłupem, ale z odcinkiem lędźwiowym(dyskopatia) do tego rwa
          kulszowa.
          • eeeewa Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 14:30
            Pochodzę z małego miasta w woj. warmińsko-mazurskim. Trudno u nas o dobrego specjalistę więc mam problem.Moj ból jest czasem tak intensywny, że nie mogę nic robić,mam na przykład trudności z krojeniem nawet miękkich rzeczy.A już wygięcie rąk do tyłu to koszmar,nie mogę np.zapiąć biustonosza.Byłam w sanatorium, maiałam zabiegi na kręgosłup laser, ultradźwięki, masaż ale niewiele to pomogło.
      • repair Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 13:46
        > Objawy wskazują na ucisk korzeni nerwowych. We wczesnych przypadkach
        > dyskopatii ...
        Taka to dyskopatia jak ze mnie ksiądz.
        R
        • mmagda12 Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 21:30
          repair napisał:

> > Objawy wskazują na ucisk korzeni nerwowych. We wczesnych przypadkach
          > > dyskopatii ...
          > Taka to dyskopatia jak ze mnie ksiądz.
          > R
          Repair ,jak nie dyskopatia to co?
    • zuza04 Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 14:14
      ja mam podobne objawy badanieMR wykazałoprzepukline międzykręgowa 2 miesiące
      rehabilitacji i mam sprawniejsze ręce ale ból nadal jest a neurolog kieruje
      mnie do psychiatry na konsultacje chodzi o leki a może mysli że zgupiałam od
      bólu albo mam urojenia
      • repair Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 14:35
        > ja mam podobne objawy badanieMR wykazałoprzepukline międzykręgowa 2 miesiące
        > rehabilitacji i mam sprawniejsze ręce ale ból nadal jest a neurolog kieruje
        > mnie do psychiatry na konsultacje chodzi o leki a może mysli że zgupiałam od
        > bólu albo mam urojenia
        Wbrew pozorom to może być dobry neurolog. I nie bierz tego do siebie, mi się
        również zdarzyło kiedyś być u psychiatry. Prawdopodobnie podejrzewa on, że
        przyczyną twoich bólów jest tzw zespół psychogenny.
        R
        • zuza04 Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 17:12
          co to znaczy zespół psychogenny?
          • repair Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 23:07
            > co to znaczy zespół psychogenny?
            www.bakcyl.am.wroc.pl/archiwum/19_2005_listopad/strony/13.pdf
            Twoje dolegliwości mogą być związane ze wzmożonym napięciem mieśniowym. Jeśli
            znasz angielski to poszukaj o tension myositis syndrome. To tak odpowiadając
            również mmagda12.
            R
            • mmagda12 Re: Repair 24.02.06, 11:11
              Jestem daleka od "stawiania tak szybko diagnozy"Te bole co opisuje autorka
              moga miec wiele przyczyn chorobowych.My [ja i Ty] mamy rozpoznanie i wiemy co
              tak naprawde nam dolega i jakie sa przyczyny.I tak naprawde jak czytam autorke
              i jej problemy chorobowe ,"widze siebie".Oczywiscie lekarze ,jezeli badanie
              neurologiczne "wychodzi ok" ,stawiaja na zaburzenia czynnosciowe.Ale po latach
              moze dojsc do nieodwracalnych zmian i co wtedy? Operacja? [woz ,albo przewoz? }
              Moba to byc dolegliwosci zwiazane z kregoslupem szyjnym
              [dyskopatia ,zwyrodnienia itp] .Bole ramion [ramienia ],moga byc przyczyna
              podraznieniem nerwu splotu ramiennego[brachialgia], itp.Aby postawil lekarz
              prawidlowa diagnoze ,trzeba wielu,wielu badan.Ale jak juz zdazylam poznac Cie
              jestes przeciwnikiem tego.I dzieki takim przeciwnikom ,nieraz dochodzi do
              kalectwa.Pozdro
              • repair Re: Repair 24.02.06, 13:39
                > Jestem daleka od "stawiania tak szybko diagnozy"
                A jaka była diagnoza i kto ją postawił?

> Aby postawil lekarz
                > prawidlowa diagnoze ,trzeba wielu,wielu badan.Ale jak juz zdazylam poznac Cie
                > jestes przeciwnikiem tego.I dzieki takim przeciwnikom ,nieraz dochodzi do
                > kalectwa.
                W szczególności po niepotrzebnej operacji kręgosłupa.

R
    • zuza04 Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 14:17
      apropos eeeewa czy ty z tymi bólami możesz pracować bo jestem na chorobowym a
      w domu jak coś szterchne to zaraz nie moge sie ruszać nawet czasem mam problem
      z umyciem się albo ubraniem
      • aanka11 Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 15:15
        Ja równiez mam problemy z kręgosłupem szyjnym i chodze na terapie manualna do
        dr.Skórki-Lublin.Przyjezdzaja ludzie do niego z całej polski, jakbys chciała to
        moge dac namiary.Pozdrawiam
        • eeeewa Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 15:17
          Bardzo proszę o adres mam nadzieję, że nie jest to bardzo daleko ode mnie.
    • zuza04 Re: Kręgosłup a bóle ramion 23.02.06, 17:17
      ja też chodziłam na rehabilitacje manualna pomagała naprawde ,ale kiedy
      skończyłam zaczeło się od nowa byłam 14razy jest świetna ale trzebaby
      zamieszkać koło gabinetu i mieć sporo kasy
    • renebenay Re: Kręgosłup a bóle ramion 24.02.06, 01:29
      Jezeli byles juz kiedys leczony to musisz znac swoja chorobe a takze napewno
      znasz cwiczenia jakie z Toba robili nie mowiac o masazach.Ja tez to mam i
      bardzo czesto robie samemu gimnastyke a zona z kolei mi robi 2 razy w tygodniu
      masaze pomimo ze,sie na tym nie zna.Poprostu jak kiedys bylem leczony to
      wszystko sobie notowalem i teraz moge samemu sobie pomoc.
    • eeeewa Re: Kręgosłup a bóle ramion 24.02.06, 17:34
      Byłam też badana przez neurologa, nie widzi żadnej przyczyny tego bólu.
      Leki które brałam ostatnio- Sirdalud, Cataflam, Majamil, Ketonal-nic mi nie pomagały. Trochę lepiej się czuję latem, od jesieni aż do wiosny bóle się nasilają.
    • eeeewa Re: Kręgosłup a bóle ramion 24.02.06, 17:34
      Byłam też badana przez neurologa, nie widzi żadnej przyczyny tego bólu.
      Leki które brałam ostatnio- Sirdalud, Cataflam, Majamil, Ketonal-nic mi nie pomagały. Trochę lepiej się czuję latem, od jesieni aż do wiosny bóle się nasilają.
      • no1teresa Re: Kręgosłup a bóle ramion 24.02.06, 17:40
        eeewa, czy Ty spozywasz duzo zimnych pokarmow, napojow?
        • eeeewa Re: Kręgosłup a bóle ramion 24.02.06, 17:42
          Raczej umiarkowanie, nie przesadzam z zimnym jedzeniem.
          • no1teresa Re: Kręgosłup a bóle ramion 24.02.06, 18:16
            a masz jakies problemy z nerkami?
    • aanka11 Re: Kręgosłup a bóle ramion 24.02.06, 18:18
      eeewa wysłam ci na maila gazzetowego namiary do tego lekarza
    • eeeewa Re: Kręgosłup a bóle ramion 24.02.06, 19:15
      Problemów z nerkami nie mam, mam tylko wysokie ciśnienie zwłaszcza to dolne prawie zawsze powyżej stu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka