Dodaj do ulubionych

Poranny Ból Głowy

30.05.06, 11:21
Chciałabym opisać przypadek mojego taty i poradzic sie forumowiczów co z
tym "fantem" zrobić.
Otóż mój tata (teraz 60lat) ma od kilku dobrych juz lat (niemalże codziennie)
bardzo częste bóle głowy - szczególnie wyraźne i trudne do zniesienia są
rano.Budzi się wtedy i koniecznie musi wypić mocną kawę bo inaczej nie jest w
stanie normalnie funkcjonować.Czasami mocna kawa to za mało i musi sięgać po
leki przeciwbólowe.Wydaje mu sie, że te bóle związane są z kręgowsłupem, ale
nigdy nie zostało to potwierdzone.
Czy ktoś miła do czynienia z tego typu bólami? Co to może być? A może znacie
dobrą klinikę/lekarza w okolicach Warszawy gdzie mozna by to ewentualnie
zdiagnozować? A może jakieś ćwiczenia?
Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich!
Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 11:23
      a jakie są diagnozy i jakich lekarzy?
      • kaxexe Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 11:38
        No wlasnie narazie nie ma zadnych bo nie byl u zadnego lekarza...
        • kwietniowe_cappuccino Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 11:42
          od kilku lat?
          a jakie ma ciśnienie?
          • kaxexe Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 11:47
            Tak,wydaje mi sie ze od minimum 5 lat.
            jesli chodzi o cisnienie to ma raczej w normie.
            • kwietniowe_cappuccino Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 11:50
              wydaje sie, minimum, raczej, od 5 lat...

wybacz, ale chyba mając ojca w tym wieku powinno się zadbać o jego regularne
              badania, a nie zadawać pytania na forum
              • re-flex Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 11:55
                a mnie sie wydaje, ze ojciec nie jest dzieckiem i sam moze o siebie zadbac.
                Troska dzieci o rodzicow to jedno, a 'odrabianie' za nich lekcji to co innego.
                Pisze to, bo mam przyklad na wlasnym 'podworku' - moja mama tak przyzwyczaila
                swoich rodzicow do tego, ze zawsze ich wyrecza nawet w zamowieniu wizyty u
                lekarza, ze doszlo do tego, ze w sytuacjach kryzysowych, zamiast wzywac
                pogotowie, dzwonili do niej, aby to ona wezwala, bo sami nie wiedzieli co robic
                (dodam, ze mam jest ksiegowa a nie lekarzem). Oczywiscie, to ekstremalny
                przyklad. Dziewczyna ma prawo sie martwic, aleprzeciez nie zaciagnie 'za uszy'.
                A poza tym, mezczyzna w wielu 60 lat to nie jest jakis zniedoleznialy
                staruszek...
                • kaxexe Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 11:58
                  Bardzo dziekuje za ten komentarz,ale nie znasz realiow i wydaje mi sie to
                  troche impertynenckie z Twojej strony pisac to co napisalas.
                  • kwietniowe_cappuccino Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 12:02
                    dlaczego impertynenckie?
                    dla mnie przerażajacą rzeczą jest kolejny wątek o poważnych dolegliwościach,
                    niechodzeniu do lekarza oraz szukaniu diagnozy na wirtualnym forum
                    i nieważne, czy wątek zakłada sam cierpiący czy tez jego rodzina

koniec, kropka
                    • j2334 Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 12:16
                      Do Kaxene
                      Doskonale cie rozumiem,ze twoj tata nie ma potrzeby pojscia do lekarza,Podobna
                      sytuacja byla z moja mama,to samo bol glowy ,przyczyna oczywiscie moze byc
                      innna.Tez leczyla sie kawa.I co z tego wyniklo? Niby wczesniej miala dobre
                      cisnienie ,ale mie wiadomo w ktorym momencie znacznie sie podwyzszylo.Do
                      lekarza nie chciala isc.Poszla ,gdy sie okazalo ,ze cisnienie prawiie 200 na
                      120.Niestety skonczylo sie to wylewem,nie bylo juz zadnych szans.To taka
                      przestroga dla ciebie ,zrob wszystko ,by tata jednak zaczal sie leczyc,tak z
                      dobrego serca cie o to prosze .Moja mama miala 59 lat.
                      • mamadarka nadciśnienie 30.05.06, 23:03
                        Ja miałam podobnie, tzn. ten poranny, codzienny ból glowy. Jako, ze ja kobieta
                        jestem, a wtedy jeszcze całkiem młoda (tuż po 20 roku życia), to wynaleźli
                        mi... migrenę, w dodatku jakąs nietypową, bo ze wzrostem cisnienia
                        tętniczego. "Leczyłam" ją przepisywanymi mi specyfikami ponad rok, ale nie było
                        nawet najmniejszej poprawy. Po tym czasie wylądowałam na ostrym dyżurze w
                        szpitalu, z wymiotami i podejrzeniem krwawienia podpajeczynówkowego. Dopiero
                        tam rozpoznali przyczyne bólów głowy- nadciśnienie tętnicze. Od kiedy
                        regularnie stosuję leki przeciwnadcisnieniowe i regularnie chodze do
                        kardiologa, bóle głowy praktycznie nie występują.
                        A przy przyjęciu do szpitala miałam 24 lata i 180/100 mmHg...
                  • re-flex Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 12:23
                    zaraz, zaraz, to nie tak. Rozumiem, ze sie martwisz o tate, kazdy normalny
                    czlowiek martwi sie o swoich najblizszych.
                    Moja odpowiedz - na haslo - "majac ojca w tym wieku nalezy zadbac o jego
                    regularne badania a nie zadawac pytania na forum" byla do kwietniowe_
                    capuccino, ktora lubi dawac wszystkim lekcje na tym forum i wszystko wie
                    najlepiej.
                    A poza tym, musze jej przyznac racje w tym, ze nalezy regularnie kontrolowac
                    swoje zdrowie. Tylko, ze uwazam, ze nalezy martwic sie o najblizszych,
                    szukac sposobow pomocy, podpowiadac rozwiazanie, ale to nie zmienia faktu, ze
                    niektore decyzje i kroki moga podjac tylko sami zainteresowani. A o
                    doswiadczeniu mojej mamy pisalam, bo co z tego, ze zapisywala ich na wizyty -
                    skoro moj dziadek tak panicznie bal sie, ze 'cos mu znajdą', iz wolal nie
                    chodzic do lekarza - nigdy sie nie zgodzil na pewne badania, ktore, jak sie
                    potem okazalo - mogly mu uratowac zycie. A moja mama do tej pory czuje sie
                    winna jego smierci. Ale przeciez on byl doroslym, myslacym czlowiekiem.

Najlepiej zrobic kompleksowe badania, zmierzyc cisnienie ( chyba w normie - to
                    nie jest odpowiedz), isc do neurologa , skoro podejrzewacie, ze to moze byc od
                    kregoslupa - moze RTG i MRI przynajmniej odcinka szyjnego. Sama jestem
                    zwolenniczka akupunktury w celu zwalczania bolu - warto zajrzec do Centrum
                    leczenia bolu i akupunktury na ul. Winnickiej 10 w Wawie - ale trzeba znalezc
                    przyczyne.

I wypraszam sobie impertynenckosc.

• kaxexe Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 12:31
      A czy ktoś może polecić dobrego neurologa w stolicy?
      • re-flex Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 12:34
        czekam na odpowiedz od kilku osób. napiszę na prv. gazetowy, jak coś dostanę.
        moze ktoś Ci coś wcześniej podpowie.
    • kaxexe Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 12:45
      Dzieki!i przepraszam,ze tak od razu z ta impertynecja wyskoczylam.moze jestem
      troche przewrazliwiona i stad moja rekacja.
      tym niemniej pozdrawiam!
      • re-flex Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 12:49
        nie ma problemu, nie chowam urazy ...trzymam kciuki i powodzenia.
        Mam nadzieje, ze bede w stanie dac Ci jakies namiary maksymalnie do jutra.
        M
        • re-flex Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 15:13
          kaxexe, zajrzyj do maila gazetowego.
    • deindra Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 17:00
      Może to być związane ze złym ułożeniem podczas snu i przyciskaniem żył szyjnych
      przez kręgi kręgosłupa szyjnego. Zmienić poduszkęna dobrą ortopedyczną. Ja
      jestem migrenikiem i do momentu zakupienia takiej poduchy dzień w dzień wstając
      rano bolała mnie głowa, byłam senna, ospała w ciagu dnia. Teraz wstaję wypoczęta
      i nawet sama się budzę bez budzika :)
      P.S. Mam na myslikonkretną poduszkę a nie jakąś podróbę z supermarketu. Polecam
      Sissel.
      • j2334 Re: Poranny Ból Głowy 30.05.06, 20:01
        z calym szacunkiem do przedmowcow,ale ja proponowalabym najpierw zaczac od
        wizyty u lekarza pierwszego kontaktu,a pozniej neurolog.Byc moze to cisnienie
        jest tego glowna przyczyna? pozdrawiam
        • ewax100 Re: Poranny Ból Głowy 31.05.06, 20:06
          Nie wierzę w lekarzy ,mam smutne doswiadczenia.Mama cały czas sie leczyła.Moja
          mama miała ucisk głowy.Powiedzieli ze to zaburzenia krążenia
          mózgowego,zachwianie równowagi.Leczyła sie u neurologa ponad 2 lata nawet na
          tomograf nie skierował a leczył na Parkinsona.Po tomografii okazało sie że to
          guz mózgu-nieoperacyjny a nie Parkinson.Mama niestety 4 miesiące po diagnozie
          zmarła.
          • kaziukowaa Re: Poranny Ból Głowy 31.05.06, 20:47
            Przyczyn bólu głowy jest tak dużo że nawet dobry specjalista nie zawsze znajdzie
            przyczynę. Podam przykład teściowej - od dziecka cierpi na migreny z wiekiem są
            coraz bardziej dokuczliwe. Objeździła najlepszych specjalistów , miała robione
            wszelkie mozliwe badania nie sposó ich tu wymienić - wszystkie wyszły bardzo
            dobre. A proszki przeciwbólowe łyka garściami jak ma silne ataki i wyłącza się z
            życia. To przykre patrzeć jak kobieta cierpi a medycyna dalej jest bezsilna.
            Ale ku pokrzepieniu podam drugi przykład bliskiej mi osoby - przyczyna bólów
            głowy były lamblie - po ich wytruciu bóle zniknęły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka