Gość: malwina IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 13:55 Szukam informacji na temat tego gdzie w Polsce mozna leczyc toksoplazmoze,gdzie znajduja sie najlepsi specjalisci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tessa13 Re: Toksoplazmoza 06.02.03, 14:34 Hallo Malwina, do leczenia toksoplazmozy nie musi się być specjalistą; takie świństwo wyleczy Ci każdy lekarz, przepisując odpowiednie antybiotyki: - antybiotyki makrolidowe (Spiramycyna, Roksotromycyna), które mogą nawet brać kobiety ciężarne; - Pirymetamina albo preparaty złożone (kombinacja z Pirymetaminy i Sulfadoksyny), których jednak nie powinno się brać w ciąży, bo działają teratogennie (tzn. mogą prowadzić do chorób zniekształceniowych u dziecka). Te preparaty powinny być kombinowane z kwasem foliowym, bo także działają supresyjnie na szpik kostny. Serdecznie pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Toksoplazmoza IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 15:43 Dziekuje,ale to nie jest takie proste.U mojego 12 letniego kuzyna wykryto ta choroba zwana toksoplazmoza niedawno,i to przez klopoty ze wzrokiem.Lekarze w okraglaku w Kaliszu twierdza, ze oni nie maja doswiadczenia w dalszym leczeniu i raczej nie podejma się,wiec chodzi mi o informacje na temat innych szpitali lub specjalistow.którzy mogą mu pomoc.Proszę o info na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: Toksoplazmoza 06.02.03, 17:04 Oh, w tym wypadku po prostu nie całkiem zrozumiałam Twoje pytanie. Sorry! Jeśli to jest większy kłopot, to zwróć się do Profesora Zdzisława Dziubka, który prowadzi Klinikę Chorób Odzwierzęcych i Tropikalnych przy Warszawskiej Akademii Medycznej. Adres i możliwości kontaktu znajdziesz tu: www.akamed.waw.pl/jedn/9.htm Serdecznie pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Toksoplazmoza IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 21:38 Dziekuje ci Tesso,bardzo dziekuje to już jakis poszlak i zwracam się z ponowna prosba do wszystkich o wskazanie mi jeszcze innych kontaktow inncyh specalistow w okolicach Wielkopolski,bo wlasnie Warszawa to troche za daleko i w ogole najlepiej sprobowac wszystkiego,dziekuje ci Tesso serdecznie...Jeszcze raz powtarzam:chodzi mi o kontakty do specjalistow zajmujacych się toksoplazmoza,toksokaroza dokladnie,gdyz u mojego 12 letniego Kuzyna niedawno wykryto ta chorobe,usadowila się ona w oku,a lekarze w okraglaku w Kaliszu twierdza,ze nie maja doswiadczenia w leczeniu tej choroby.Proszę o kontakty do innych specjalistow jeszcze,dziekuje ci Tesso Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: Toksoplazmoza 07.02.03, 13:01 Chyba powinnam dokładniej pisać, o co mi chodzi... ;-))) Droga Malwino, ja nie chciałam Cię wysłać do Warszawy. Adres prof. Dziubka podałam Ci po to, żebyś się z nim skontaktowała, bo on z pewnością mógłby polecić Ci specjalistę w Twojej okolicy. Ale jeśli już raz szukam, to wygrzebałam podobną Klinikę w Poznaniu... Może być? Jest trochę bliżej niż do Warszawy... ;-) www.usoms.poznan.pl/spsk2/kl_3.htm Lekarzem Poradni Chorób Odzwierzęcych i Pasożytniczych jest Janusz Furmaniuk. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Toksoplazmoza IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 14:13 Ja zle zrozumialam tez,przepraszam.Dzieki bardzo mi pomoglas tak zdecydowanie w Poznaniu bedzie lepiej,bo i blizej i jakos bardzije chyba znamy to miasto,wiec bardzo bardzo wielkie dzieki i sorry za fatyge.Bardzo mi pomoglas,dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś